Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.12.1997

Με τη μεταφορά των πτωμάτων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και την διαδικασία αναγνώρισής τους θα κλείσει και ο επίλογος της αεροπορικής τραγωδίας του ουκρανικού αεροσκάφους, τα συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν στις 10.30 το πρωί από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού στο χωριό Αρωνάς Πιερίας, σε υψόμετρο 400 μέτρων στην χαράδρα Πέλεκας, δέκα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Φωτεινά. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως συνεργεία διάσωσης και υγειονομικές μονάδες, ωστόσο το σημείο είναι ιδιαίτερα δύσβατο και είναι αδύνατη η πρόσβαση από αέρος λόγω της πυκνής ομίχλης που κάλυψε την περιοχή. Ο διοικητής της πρώτης στρατιάς αντιστράτηγος Δήμου που μετέβη στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Πάντως οι μέχρι στιγμής εικασίες κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος στη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους. Στο σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια τελέστηκε τρισάγιο. Όμως σημειώθηκε και νέα αεροπορική τραγωδία όταν στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 με πενταμελές πλήρωμα που απογειώθηκε από την Ελευσίνα με προορισμό την Τανάγρα για να βοηθήσει στις έρευνες κατέπεσε και συνετρίβη στον Άγιο Μελέτιο, κοντά στην Οινόη Αττικής. Η συντριβή του C-130 αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, παρά το γεγονός ότι το πλήρωμα ήταν ιδιαίτερα έμπειρο. Στο μοιραίο αυτό αεροσκάφος επέβαιναν ο κυβερνήτης Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Γκολφινόπουλος, ο μηχανικός Παναγιώτης Αλεξίου και οι ραδιοναύτιλοι Σαράντης Μουτσάτσος και Θεόφιλος Γεωργακόπουλος. Στο σημείο έσπευσαν εναέριες και επίγειες δυνάμεις που περισυνέλεξαν τα πέντε πτώματα.

"Το κράτος λειτουργεί με τρόπο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπήρχε σχέδιο και με βάση αυτό το σχέδιο ανεβρέθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος και η ανεύρεσή του έγινε από τα μέσα, τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος" δήλωσε μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός. Ο κ.Σημίτης εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, "θάνατος ο οποίος επήλθε κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους", όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι "οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων όλες αυτές τις ημέρες έδειξαν αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον. Ανθρώπινα λάθη γίνονται, ατυχήματα υπάρχουν και είναι χρέος μας να οργανώνουμε έτσι τη διοίκηση, ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά". Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους συγγενείς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους. Τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχαν ενεργά στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης και πρόσθεσε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα του εντοπισμού του αεροσκάφους.

Συγκλονιστικές στιγμές ξετυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" όταν οι συγγενείς των αγνοουμένων επιβατών του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, πληροφορήθηκαν ότι εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του. Τους συγγενείς ενημέρωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης. Η πρόσκρουση του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, ήταν σφοδρότατη ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος και έκανε έκκληση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην προτρέπουν τους συγγενείς των θυμάτων να πηγαίνουν στην περιοχή εξαιτίας του δύσβατου του εδάφους και επειδή θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς τουλάχιστον των σορών των επιβατών. Ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει το μοιραίο αεροσκάφος και σημείωσε ότι αυτό προσέκρουσε σε μια δασωμένη πλαγιά και διαλύθηκε. Μετά την πρόσκρουση το αεροπλάνο σύρθηκε στο έδαφος και το μόνο που διασώθηκε είναι ο θάλαμος διακυβέρνησης. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους πήραν φωτιά και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι 70 ώρες μετά το δυστύχημα υπήρχε κάποια σχετική θερμοκρασία στο χώρο.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος άσκησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών. Την οδύνη του ιδίου και του κόμματός του για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στα δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα εξέφρασε με ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξέφρασε οργή και αγανάκτηση, κάνοντας λόγο για διάλυση του κράτους. Ζήτησε μάλιστα την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ευθιξίας. Τη λύπη και τη συμπαράσταση των στελεχών του ΚΚΕ στις οικογένειες των πέντε αξιωματικών δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη το C-130 στο οποίο επέβαιναν, ενώ κατευθυνόταν στην περιοχή των ερευνών για την εξεύρεση του ουκρανικού αεροσκάφους, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Μεταφορών και Εθνικής Άμυνας. Για ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος με το ουκρανικό αεροσκάφος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν όλα να τα περιμένουμε από τον ηρωισμό των σωστικών συνεργείων που κάθε φορά ξεπερνούν τον εαυτό τους. "Ήρωες πάντοτε έχουμε. Το πρόβλημα είναι να μην ξοδεύουμε έτσι ανθρώπινες ζωές από την έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής πρόβλεψης", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και υπενθύμισε την ύπαρξη νόμου που προβλέπει τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση ατυχημάτων και εκτεταμένων καταστροφών στη θάλασσα, στη στεριά και τον αέρα. Εμπιστευτικό έγγραφο του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Διονύση Καλόφωνου που εστάλη προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες δύο μήνες πριν τη συντριβή του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους και το οποίο έκρουε τον κώδωνα κινδύνου από τις παρεμβολές στις συχνότητες της αεροναυτιλίας κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΚΚΙ Γιάννης Δημαράς. Για ολιγωρία στο θέμα της αεροπορικής τραγωδίας κατηγόρησαν από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας απαντώντας με γραπτή του δήλωση στις επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι τα κόμματα επιχειρούν να αντλήσουν κομματικά οφέλη από ένα τραγικό συμβάν. "Στοιχειώδης υπευθυνότητα θα επέβαλε στον κ. Καραμανλή να μείνει μακριά από επιπόλαιες κρίσεις που δεν φανερώνουν ενδιαφέρον και θετική συμβολή στην αντιμετώπιση του θέματος αλλά επιβεβαιώνουν το ήδη γνωστό, ότι η Ν.Δ. και ο αρχηγός της χαρακτηρίζονται κυρίως από περίσσεια επιζήμιων λόγων και έλλειμμα ωφέλιμων πράξεων", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας και καταλήγει: "Αυτό δυστυχώς συνιστά ένα διαρκές πολιτικό ατύχημα για τη χώρα".

Παρά λίγο και τρίτη τραγωδία. Επιβατική αμαξοστοιχία τύπου "Ιντερσίτι", ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, προσέκρουσε σε βράχια, κοντά στο Λιανοκλάδι. Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα που μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Λαμίας. Μέχρι τώρα δεν έγινε γνωστό, πόσα άτομα επέβαιναν στο "Ιντερσίτι". Το ατύχημα σημειώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι, στο 208ο χιλιόμετρο Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998. Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο τα μεσάνυχτα. Κατά την πρωινή συνεδρίαση μίλησε ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας, ο οποίος επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του '98 προωθεί τις βασικές επιδιώξεις για οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και ότι για το ΠΑΣΟΚ το κοινωνικό κράτος ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτο. Κριτική στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, σημειώνοντας ότι οδηγεί έξω από τις κοινωνικές αντοχές. Επιμέρους επιφυλάξεις για τον νέο προϋπολογισμό, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης. Όπως τόνισε στην ομιλία του "θα τον στηρίξει με μια ελπίδα: ότι θα ξεπεράσουμε τις εκσυγχρονιστικές, λεκτικές, σηματοδοτήσεις, με βαθιές διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές ώστε η πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε. να είναι πορεία Ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης". Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Η συζήτηση άρχισε και πάλι στις 6 το απόγευμα με τις ομιλίες υπουργών της κυβέρνησης και κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Tην πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός του 1998 διαιωνίζει και συντηρεί την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αφού δεν διαθέτει τον απαραίτητο αναπτυξιακό και κοινωνικό προσανατολισμό, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι οι σκληρές ρυθμίσεις που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός κάθε άλλο παρά οδηγούν στην επίτευξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, αφού μέλημα της κυβέρνησης είναι η αριθμητική και όχι η πραγματική σύγκλιση. Η ομοσπονδία εκφράζει, επιπλέον, τον φόβο ότι, αφού ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει μέτρα ανακούφισης και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολλές από αυτές ενδέχεται να οδηγηθούν στον αφανισμό.

Στα Τίρανα βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος λαμβάνει μέρος στην εθνική διάσκεψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας. Ο κ.Κρανιδιώτης έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Θέμα των συναντήσεων θα είναι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και ειδικότερα οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και της διασυνοριακής συνεργασίας. Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών ενημερώνει επίσης τους Αλβανούς αξιωματούχους για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, καθώς και για το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Άδικη χαρακτήρισε την επανάληψη της ταξιδιωτικής οδηγίας από το Foreign Office για την Κέρκυρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Ρωμαίος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Jack Straw, καθώς και την υφυπουργό Joyce Quin. Ο κ Ρωμαίος ζήτησε την άρση της οδηγίας, τονίζοντας ότι τα μέτρα επιτήρησης των ακτών είναι ιδιαίτερα επαρκή, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων επίθεσης από Αλβανούς τους τελευταίους μήνες, αλλά και από την αύξηση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία από Βρετανούς τουρίστες σε ποσοστό 35% κατά τη θερινή περίοδο. Ο κ Straw από τη πλευρά του απάντησε ότι το θέμα θα εξεταστεί με προσοχή. Οι δύο υπουργοί, αναφερόμενοι στη μέχρι σήμερα συνεργασία των αστυνομιών των δύο χωρών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδό της.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον στην Ουάσιγκτον. Ο κ.Γιλμάζ δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν καρποφόρες και ότι υπήρξε πλήρη σύγκλιση απόψεων. Ο κ.Κλίντον από την πλευρά του, έκανε συστάσεις προς τον Τούρκο πρωθυπουργό να μην διακόψει τις πολιτικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών υπεγράφη συμφωνία αγοράς από την Άγκυρα 49 αεροσκαφών Μπόϊγκ 737. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάϊκ Μακέρι τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά προσβλέπει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την άσκηση πιέσεων στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ώστε να τηρήσει την υπόσχεση του για την βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε ο Neil Hicks, συντονιστής του προγράμματος Μέσης Ανατολής της Επιτροπής Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την παρενόχληση των ανεξάρτητων παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των νομικών που υπερασπίζονται τους πολιτικούς κρατούμενους.

Η Αλβανία, απέρριψε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο αρχηγός της αλβανικής διπλωματίας Πασκάλ Μίλο, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Βελιγραδίου θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, μέχρις ότου οι Σερβικές αρχές δεν αποκαταστήσουν διάλογο με τους Αλβανούς του Κόσοβο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι αυτή είναι εκρηκτική, λόγω της δράσης των εξτρεμιστών, τους οποίους όμως, όπως διευκρίνισε, δεν τους υποστηρίζουν τα Τίρανα.

Οι αντίπαλοι της κεντροδεξιάς Βουλγαρικής κυβέρνησης, προετοιμάζουν εκδηλώσεις ανατροπής της στη χώρα, κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν ταυτόχρονα το φως στις εφημερίδες της Σόφιας "24 Ώρες" και "Τρουντ". Επικαλούμενες πηγές της υπηρεσίας ασφαλείας, οι δύο εφημερίδες ισχυρίζονται ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης ο οικονομικός όμιλος "Μούλτιγκρουπ" και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες, προετοιμάζουν αποσταθεροποίηση της χώρας.

Μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και πρόσκαιρα ισχυρούς ανέμους προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν παροδική καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 20 December 1997 - 17:27:46 UTC