Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.12.1997

Νέα αεροπορική τραγωδία σε λιγότερες από εβδομήντα ώρες στη χώρα μας. Στις εννέα περίπου το πρωί κατέπεσε και συνετρίβη στον Άγιο Μελέτιο, κοντά στην Οινόη, ένα C-30, της πολεμικής μας αεροπορίας, το οποίο είχε απογειωθεί λίγη ώρα νωρίτερα από την Ελευσίνα και κατευθυνόταν, με το πενταμελές πλήρωμά του, στην Τανάγρα, προκειμένου να παραλάβει στρατεύσιμους και να τους μεταφέρει στην Αγχίαλο ή τη Θεσσαλονίκη, από όπου θα προωθούνταν σε πιθανές περιοχές όπου μπορεί να κατέπεσε το Ουκρανικό αεροσκάφος.

Δεν απέδωσαν οι έρευνες ούτε του ειδικού αμερικανικού αεροπλάνου τύπου HORIZON-P3 στον εναέριο χώρο πάνω από τα Πιέρια, για τον εντοπισμό του ουκρανικού μοιραίου. Σήμερα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα από τον Περσικό Κόλπο και ένα αεροσκάφος τύπου U-2 για να συμβάλει στις έρευνες.

Δικαστική έρευνα για τον καταλογισμό τυχόν ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, διενεργεί η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με εντολή του Αρείου Πάγου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Δημόπουλος με έγγραφό του ζητά από τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης να ερευνήσουν κάτω από ποιες συνθήκες σημειώθηκε η αεροπορική τραγωδία, αν λειτούργησαν τα ραδιοβοηθήματα στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, αν ο πιλότος εκτέλεσε τις εντολές, ενώ θα ερευνηθούν οι καταγγελίες γύρω από το θέμα της εγκατάστασης της κεραίας ραντάρ υψηλής συχνότητας στην περιοχή του αεροδρομίου. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης, Α. Καπόλας, - που θα χειριστεί ο ίδιος την υπόθεση- σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει καταθέσεις από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ θα ερευνήσει γιατί καθυστερεί εδώ και 22 μήνες η εγκατάσταση της κεραίας του ραντάρ σε περιοχή έξω από την κοινότητα Περαίας.

Για αδιαφορία και κωλυσιεργία κατήγγειλε τις αρχές, ο Ευάγγελος Λιολιόπουλος, ο οποίος από τη νύχτα του τραγικού συμβάντος της εξαφάνισης του ουκρανικού αεροσκάφους, προσπαθούσε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για αυτό που είχε δει, αλλά κανείς δεν τον πίστευε. Πάντως ανώτατοι αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας ήρθαν σε επαφή μαζί του για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες του. Ηδη χερσαίες δυνάμεις φθάνουν στο Βέρμιο. "Εχω τρελαθεί, παράτησα τις δουλειές μου. Εγώ είπα ότι είδα μια πύρινη λαίλαπα. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη βράδυ πήγαινα για Θεσσαλονίκη μαζί με την οικογένειά μου. Γύρω στις 9:15 έφυγα από το σπίτι μου. Μόλις έφθασα στο Πολύμηλο και άρχισα να ανηφορίζω στη Ζωοδόχο Πηγή και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Πολύμηλο, ξαφνικά μέσα στην ομίχλη, βλέπω ψηλά μια λάμψη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λιολιόπουλος. "Το κρατάω μέσα μου από χθες το βράδυ 1:30 το βράδυ.και προσπαθούσα να έρθω σε επαφή και δεν με άκουγε κανείς. Μόλις επέστρεψα στα Γρεβενά, και το βράδυ άκουσα για τον συντονισμό και πετάχτηκα αφού κατάφερα να συνδυάσω τα γεγονότα. Από εκείνη τη στιγμή βγήκα έξω, πήρα σε μερικά ιδιωτικά κανάλια. Μίλησα με την ασφάλεια Γρεβενών και είπαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν".

Την ανάγκη να λάβει η Ελλάδα έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής στην πρόταση οδηγίας για την ασφάλεια αεροσκαφών τρίτων χωρών επισημαίνει σε δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιασθεί τα αεροπορικά ατυχήματα, κυρίως από εταιρείες χωρών που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση, για τα οποία, όπως αναφέρει, ευθύνονται ο πεπαλαιωμένος στόλος, η χαμηλή εκπαίδευση, οι ισχνοί πόροι των εταιρειών, οι πλημμελείς έλεγχοι και η υπερεκμετάλλευση των αεροσκαφών.

Η ομιλία της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, η επίθεσή της στη ΝΔ, καθώς και οι χαμηλοί τόνοι που κράτησαν οι βουλευτές της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του κυβερνώντος κόμματος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής τρίτης μέρας συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού. Η κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της ΝΔ για τις προγραμματικές συμφωνίες και ζήτησε από τους βουλευτές της, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μιλήσουν καθαρά για ποιο λόγο προτιμούν γερμανικές, γαλλικές ή ιταλικές επιχειρήσεις και επιζητούν το κλείσιμο ελληνικών επιχειρήσεων. Η υπουργός Ανάπτυξης επιτέθηκε και προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, διερωτώμενη γιατί δεν είναι εθνικό θέμα για αυτόν η δουλειά του Ελληνα εργαζόμενου και ζητά την συγκρότηση εθνικού μετώπου για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 1998 θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην πορεία συγκρότησης των νέων θεσμών και προστασίας του κράτους πρόνοιας. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, διαθέτει την πολιτική βούληση να εξοικονομεί σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ιστού κοινωνικής προστασίας.

Μεγάλες ευθύνες στις Τράπεζες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επέρριψαν οι δικαστικοί που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρόεδρος Πρωτοδικών, κ. Μανώλαρος, κατήγγειλε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών δεν αφήνει τους ελέγχους να προχωρήσουν. ''Είμαστε -είπε- ανοχύρωτοι στη διασπορά καταθέσεων, διότι δε γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ αρνούνται να δώσουν στοιχεία και στους εισαγγελείς. Και όταν τα φέρνουν, δεν έχει προηγηθεί το προανακριτικό έργο''. Πρόσθεσε μάλιστα ότι 30 με 40 περιπτώσεις δεν έχουν διερευνηθεί. Εξάλλου, και ο Πρωτοδίκης, κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι 30 ανακριτές ερευνούν μόνο 6-7 υποθέσεις από τις οποίες μόνο μια φορά παραιτήθηκε.

Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και αντιπροσωπεία του κόμματος είχε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων για το οργανωτικό σχήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου μία ώρα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης και απόλυτης διαφάνειας. ''Η συζήτηση ήταν διεξοδική και κινήθηκε γύρω από τα θέματα που ενδιαφέρουν όλους μας, όπως οι τρόποι ενημέρωσης των κομμάτων για την πορεία της προετοιμασίας, οι εγγυήσεις διαφάνειας'', ανέφερε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Πολιτισμού.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο νέος πρόεδρός της, Μανόλης Φθενάκης, εκτιμώντας παράλληλα ότι σε 5 με 7 χρόνια δε θα υπάρχουν κρατικές αερομεταφορές και τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη. Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, η οποία εξέτασε την υποψηφιότητα του για τη θέση του προέδρου της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ο.Α), ο κ. Φθενάκης τάχθηκε υπέρ της πολιτικής συμμαχιών με άλλες εταιρείες σε ό, τι αφορά στις μεγάλες πτήσεις όπως στην Αμερική και την Ιαπωνία. Και αυτό γιατί, όπως είπε, οι μεγάλες πτήσεις δημιουργούν πρόβλημα στην Ο.Α, αφού το κόστος τους φθάνει στα 8 έως 10 δισ. ετησίως. Αναφερόμενος δε, στο θέμα της μετοχοποίησης της Ολυμπιακής, ο κ. Φθενάκης έθεσε ως προϋπόθεση το να μπορεί κάποιος να πάρει την αξία της εταιρείας, σε διαφορετική περίπτωση - πρόσθεσε- θα πρέπει να προηγηθεί η εξυγίανσή της.

Κέντρο Φίλων Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ με μόνιμη έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παρέχει στήριξη στους φορείς, που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού μας μέσω του ντοκιμαντέρ, προτίθενται να δημιουργήσουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Α' Φεστιβάλ Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν κατά την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" στο ανακαινισμένο κινηματογράφο "Ολύμπιον ΙΙ", καλώντας τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα το υπουργείο Πολιτισμού να ενισχύσουν τη λήψη απόφασης για τη λειτουργία μόνιμου θεσμού θέασης ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη.

Κάτω από το όριο των 1.500 μονάδων υποχώρησε ο γενικός δείκτης χθες στη Σοφοκλέους. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα περίοδος δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, αφού πολλά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν τα κέρδη τους και ως εκ τούτου ο γενικός δείκτης ενδέχεται ως το τέλος του χρόνου να παρουσιάσει και άλλες απώλειες. Παράλληλα οι ιδιώτες επενδυτές δεν προχωρούν την περίοδο αυτή σε τοποθετήσεις, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από την κάμψη που παρουσιάζουν οι πραγματικές συναλλαγές. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.491,66 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 0,7%.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επαναδιεκδικεί την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συνεχίσει το έργο που έχει αρχίσει και προσδοκεί την ψήφο του κυπριακού λαού, του οποίου την κρίση εμπιστεύεται. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Σύνθημά του: "Γλαύκος Κληρίδης - Απόφαση Ευθύνης". Αφού αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσίαζε το Κυπριακό όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος, ο κ. Κληρίδης τόνισε την επισήμανση των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν μπορούν από μόνα τους να δώσουν λύση, τη στιγμή που η μία εκ των δύο πλευρών δεν έχει την πολιτική βούληση για εξεύρεση της λύσης.

Νέο σενάριο, προβάλουν κάποια τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην προσπάθειά τους να εμπλέξουν την Ελλάδα σε υποθέσεις υπόθαλψης τρομοκρατών, παρουσιάζοντας τη φορά αυτή τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς ότι δήθεν Κούρδοι που διέφυγαν στη χώρα μας, για να αποφύγουν την καταδίωξη των τουρκικών αρχών, εκπαιδεύονται από την Ελλάδα στην τρομοκρατία "σε στρατόπεδο με πολυτέλεια ξενοδοχείου 5 αστέρων, στο οποίο μπορούν να στεγασθούν 300 άτομα"!! Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων "Χουρριέτ" και "Μιλλιέτ", είκοσι αντικαθεστωτικοί Κούρδοι φοιτητές, που σπουδάζουν στο "Πανεπιστήμιο 18ης Μαρτίου" των Δαρδανελλίων και διέφυγαν στην Ελλάδα, εκπαιδεύονται δήθεν στην τρομοκρατία "στο στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΡΚΚ στο Λαύριο, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Αθήνα".

Επίσημο μήνυμα για την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τις ειρηνευτικές συνομιλίες σχετικά με την Κύπρο απέστειλε στον ΟΗΕ ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως μετέδωσε το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως οι διακοινοτικές συνομιλίες έχουν λήξει οριστικά μετά την απόφαση της Ε.Ε. να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση το Μάρτιο. Σε επιστολή του προς τον διπλωματικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντιέγκο Κορντοβεζ, ο κ. Ντενκτάς τονίζει πως μόνο αν αναγνωριστεί ως ισότιμο το ψευδοκράτος, θα αποδεχτεί περαιτέρω συνομιλίες για την επανένωση της Μεγαλονήσου.

Την απαλλαγή τεσσάρων Κροατών της Βοσνίας από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, λόγω έλλειψης στοιχείων, ανακοίνωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι τρεις από τους τέσσερις, ο Μαρίνκο Κατάβα, ο Πέρο Σκόπλιακ και ο Ιβάν Σάντιτς,οι οποίοι είχαν παραδοθεί εθελοντικά στο Δικαστήριο τον Οκτώβριο, μαζί με άλλους 10 Κροάτες, σύντομα θα αφεθούν ελεύθεροι, ενώ ο τέταρτος, Στίπο Αλίλοβιτς, έχει πεθάνει στο Άμστερνταμ το 1995.

Οι ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια για το 1997, δηλαδή διπλάσιες απ' αυτές του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του επικεφαλή του πρακτορείου για τις ξένες επενδύσεις, Ίλιαν Βασίλεφ. Όπως υποστήριξε ο κ.Βασίλεφ, μέχρι το 1996, η Βουλγαρία ανήκε ανάμεσα στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με το χαμηλότερο ποσοστό ξένου συναλλάγματος (831 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο από το 1991-96).

Σημαντική αύξηση παρουσίασε και το Σεπτέμβριο ο τζίρος στα καταστήματα λιανικής και ειδικότερα στα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού. Οι μεγάλες προσφορές στα περισσότερα είδη, που συνεχίστηκαν μετά τη λήξη των θερινών εκπτώσεων, τόνωσαν την αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα λιανικής το Σεπτέμβριο ήταν αυξημένος κατά 5,7% σε σχέση με τις πωλήσεις τον αντίστοιχο μήνα του 1996. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αύξηση των πωλήσεων στα είδη ένδυσης και υπόδησης και επίπλων, κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας, ενώ στην επαρχία οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με το 1996.

Πλούσια είναι η αθλητική ποδοσφαιρική κίνηση το Σαββατοκύριακο, αφού η αυλαία της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ανοίγει σήμερα με τρία παιχνίδια. Ο Ηρακλής, θα αντιμετωπίσει τελικά τον Πανηλειακό στον Πύργο, διότι η ποινή για αποκλεισμό της έδρας του Πανηλειακού μετατράπηκε σε πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου δραχμών. Ο Ολυμπιακός, με στόχο να "σκαρφαλώσει" στην κορυφή της βαθμολογίας θα προσπαθήσει να πάρει τη νίκη από τον Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη. Επίσης, σήμερα η Προοδευτική, η οποία θέλει να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, θα υποδεχτεί την Παναχαϊκή. Στο σημαντικότερο αυριανό παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τον Ιωνικό στα Τρίκαλα, λόγω της τιμωρίας των "πρασίνων" για τα επεισόδια με την Παναχαϊκή. Ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει στην Τούμπα τη Βέροια, με στόχο να συνεχίσει τη νικηφόρο του πορεία. Τέλος η ΑΕΚ, δίνει κρίσιμο παιχνίδι στην Καλαμάτα με την τοπική ομάδα, στην προσπάθεια της να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας και να διατηρήσει το προβάδισμα από τους υπόλοιπους αντιπάλους της.

Άνοδος της θερμοκρασίας και σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων προβλέπονται για σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 20 December 1997 - 9:05:15 UTC