Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.12.1997

Mνημειώδεις και ιστορικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στη διεύρυνση της κοινότητας. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου κορυφής, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ και τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι το κύριο μήνυμα του συμβουλίου είναι η ελπίδα και η ειρήνη. "Αποφασίστηκε μια διαδικασία εξελικτική και περιεκτική και η προσφορά αυτή αφορά όλες τις χώρες", είπε και πρόσθεσε ότι "και οι 11 προς ένταξη υποψήφιες χώρες φεύγουν από το Λουξεμβούργο με το αίσθημα ότι δεν τους απέρριψε η Ευρώπη". Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε "μεγάλη πρόκληση και άνοιξε το δρόμο για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων". Αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "έκανε μια σοβαρή προσφορά στην Αγκυρα και αναμένει μια εποικοδομητική απάντηση". "Η νίκη ανήκει σε όλους", υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. Τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία διάκριση έναντι οποιασδήποτε χώρας, προέτρεψε την Τουρκία να αποδεχθεί τα κριτήρια που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες. Οπως είπε ο κ.Πόος, θα σταλεί επιστολή στην Άγκυρα για να εξετάσει την απόφαση της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου.

Απέκλεισε τα ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επιστρέφοντας σήμερα στην Αθήνα, από το Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές η Τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση. Σε ερώτηση, αν αργήσει ο ανασχηματισμός, ο πρωθυπουργός σημείωσε: ''Η περίπτωση ανασχηματισμού είναι εκτός πραγματικότητας''. Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα, ότι εφόσον πραγματικά επιθυμεί τη σύνδεση της με την Ευρώπη, πρέπει να ικανοποιήσει κάποιες βασικές αρχές και κριτήρια, τα οποία για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι δεδομένα, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο σχετικά με την Τουρκία. Για την ίδια την απόφαση ο κ. Τσοχατζόπουλος παρατήρησε ότι ήταν αναμενόμενη και πρόσθεσε: "Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες στηρίζει όλη της τη φιλοσοφία και την προοπτική". Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο, με τη συμμετοχή τους στις συγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να διαμορφωθεί αυτή η σαφής και καθαρή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διπλής ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνσή της καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο. Κατά την άφιξή του στη Λάρνακα, επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο, ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν η Ευρώπη θα έχει περισσότερα μέλη, ενώ ανοίγει και η πόρτα για την ένταξη της Κύπρου σε αυτή, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, καθώς επισημάνθηκε ότι η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφια προς ένταξη στην Κοινότητα χώρα. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αρνήθηκε να συμμετάσχει στην υπό κυπριακή ηγεσία αντιπροσωπεία, για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα. Ο Ντενκτάς κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ενώ ο πρωθυπουργός του Ντερβίς Ερόγλου επανέλαβε τις απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Στην Άγκυρα το απόγευμα άρχισε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνόδου του Λουξεμβούργου. Το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Στεφανόπουλος, που αναχωρεί στις 8:15 αύριο το πρωί από την Αθήνα, θα επισκεφθεί, κατά την παραμονή του στην Ουκρανία, το Κίεβο, την Οδησσό και τη Μαριούπολη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, υπεραμύνεται της συμφωνίας που υπέγραψε πρόσφατα, στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός αφήνει "ακάλυπτο" τον υπουργό παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, που υποστήριξε, ότι η συμφωνία δεν είχε συζητηθεί στα κυβερνητικά όργανα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει κατηγορηματικά ότι οι αποφάσεις, που ελήφθησαν για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ είχαν συζητηθεί δύο φορές στο υπουργικό συμβούλιο και στο ΚΥΣΕΑ, αλλά και στο εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Υπεραμύνεται της συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει "επιτυχία, αφού εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα" και κάνει λόγο για "υποχώρηση της Τουρκίας". Αναγνωρίζει, πάντως, ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και διευκρινίζει, πως το επόμενο εξάμηνο, οπότε θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας, τόσο για τη νέα δομή διοίκησης, όσο και για τη νέα δομή των δυνάμεων, χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων. Στη Συνέλευση εξετάστηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγγελείς στο χώρο της δικαιοσύνης.

Την άποψη, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής "άρχισε να πείθει το εκλογικό σώμα" εκφράζει ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνος της Κυριακής". Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει, ωστόσο, ότι "χρειάζεται και άλλος χρόνος και άλλη προσπάθεια και ένταση προβολής των θέσεων του κόμματος, για να γίνουν αποδεκτές από το εκλογικό σώμα, αφού πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία έχασε μια εκλογική μάχη". Ο πρώην υπουργός αναφέρεται και στη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και απαντά στις "κατηγορίες" του κ. Τσοχατζόπουλου, σχετικά με τους χειρισμούς, που έγιναν στο ΝΑΤΟ, το 1992, όταν αυτός ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας. "Το 1992", λέει, "εγκρίθηκε η άμεση λειτουργία του χερσαίου στρατηγείου της Λάρισας, με χώρο επιχειρησιακής ευθύνης ολόκληρη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική. Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ναυτικού υποστρατηγείου και προβλεπόταν η ίδρυση αεροπορικού, πάλι στη Λάρισα, με όρια ευθύνης, τα οποία θα καθοριζόταν σε μελλοντικές συζητήσεις".

Για συμφέροντα που θέλουν να διώξουν από την Ελλάδα τους ξένους επενδυτές, κάνει λόγο η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, σε συνέντευξη της στο "Εθνος της Κυριακής", σχολιάζοντας την τρομοκρατική επίθεση στο πολιτικό της γραφείο και τη σύνδεση της με την επένδυση μεταλλουργίας χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική. "Όταν μια σκοτεινή τρομοκρατική οργάνωση επιτίθεται στο πολιτικό γραφείο μιας υπουργού και συνδέει την ενέργεια της με την παρουσία μιας ξένης εταιρίας στη χώρα μας, πράγμα που έχει πράξει σε κάθε ενέργεια της ως τώρα, σημαίνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποιους κυρίους οι οποίοι επιθυμούν να δώσουν τα μηνύματα τους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό", σημειώνει η κ. Παπανδρέου. Προσθέτει ακόμη ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο την απομάκρυνση των επενδυτών στη χώρα μας και υπογραμμίζει: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τρομοκρατείται. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε κατά κεραία την πολιτική μας για το φόβο των τρομοκρατών".

Την ανάγκη αποκατάστασης της ισορροπίας των πολιτειακών εξουσιών και του ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Όπως τονίζει, η αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985 ανέτρεψε την ισορροπία που είχε κατοχυρώσει το Σύνταγμα του 1975 και τα γεγονότα της περιόδου 1988-1993 έδειξαν πως η αδυναμία του προέδρου της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές έβλαψε το πολίτευμα, τη δημοκρατία και τη χώρα. Ο κ. Ράλλης ασκεί κριτική στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί οι προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος "αναφέρονται σε δευτερεύοντα έως ασήμαντα θέματα και αγνοούν πλήρως τα μείζονος σημασίας ζητήματα", όπως αυτό των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας.

Σαράντα τέσσερα κιλά χασίς, δύο Καλάσνικοφ και εκατοντάδες σφαίρες κατάσχεσαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές στο Αγρίνιο. Η αστυνομία συνέλαβε έναν Αλβανό ο οποίος, ωστόσο αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Μόνο με βίζα Σένγκεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν οι Γιουγκοσλάβοι, όπως και οι άλλοι πολίτες των τρίτων, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρών, στην Ελλάδα. Το προξενικό γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι από αύριο, η χορήγηση θεώρησης εισόδου για τους Γιουγκοσλάβους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα θα γίνεται με βάση τη συμφωνία του Σένγκεν. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αυτοπροσώπως στο προξενικό γραφείο την αίτηση για χορήγηση βίζας. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να καταθέτουν και μια πρόσφατη φωτογραφία τους. Η απάντηση θα δίδεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα μας καταργεί πλέον τη χορήγηση εθνικής βίζας στους Γιουγκοσλάβους που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης, για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που έχει ξεκινήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις 11 αύριο το πρωί ο κ. Σουφλιάς θα δώσει συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και το μέλος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ, υπέγραψαν χθες στο Βελιγράδι συμφωνία με την οποία παρέχεται στο σερβικό πληθυσμό της Βοσνίας το δικαίωμα για διπλή υπηκοότητα. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας μπορούν να λάβουν εκτός της βοσνιακής και τη γιουγκοσλαβική υπηκοότητα. Οι Μιλουτίνοβιτς και Κράισνικ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία, όπως τόνισαν, "επιτρέπει την καλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων του σερβικού πληθυσμού της Βοσνίας με τη μητέρα πατρίδα".

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Οικονομίας, Πασκάλ Μίλο και Ιλι Μπούφι. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης. Η αλβανική κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη του Φατός Νάνο, δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1ης Ιανουαρίου 1998, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Αλβανού πρωθυπουργού, Μπεν Μπλούσι. "Ο Φάτος Νάνο θα ζητήσει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας ώστε να επιτευχθεί ειδική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλούσι.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις τελευταίες μέρες το Μεξικό. Από τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες οι δραστηριότητες των κατοίκων έχουν σταματήσει ενώ έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι. Πρόκειται για τη σφοδρότερη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τα τελευταία εκατό χρόνια.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει αύριο σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στα ανατολικά θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σταδιακά ο καιρός στη δυτική Ελλάδα θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 14 December 1997 - 17:16:23 UTC