Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.12.1997

''Δε θα δεχθούμε προενταξιακό καθεστώς για την Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να είναι υποψήφια χώρα, εμείς δε το δεχόμαστε'', τόνισε από το Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Τουρκία διεμήνυσε προς την Προεδρία ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, τονίζοντας ότι κατόπιν τούτου, ίσως δεν τίθεται καν θέμα Ευρωπαϊκής Διάσκεψης. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο και αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης τόνισε ότι επειδή όλες οι προς ένταξιν χώρες δεν έχουν το ίδιο οικονομικό επίπεδο, επειδή παρουσιάζουν διαφορετικά θεσμικά προβλήματα και επειδή η κατάσταση σε ό,τι αφορά στο θέμα της λειτουργίας της Δημοκρατίας, της δημόσιας διοίκησης δεν είναι η ίδια, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια διαφορά στον τρόπο διαδικασίας για τις 6 χώρες (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Εσθονία, Σλοβενία και Κύπρο) και διαφορετική για τις υπόλοιπες 5 (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λεττονία και Σλοβακία). Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια Διακυβερνητική Διάσκεψη, σύμφωνα με τη Συνθήκη, για τις 6 πρώτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, μια διαδικασία που θα έχει απόλυτα τυπική μορφή και θα οδηγήσει στην ένταξη αυτών των χωρών. Σχετικά με την Κύπρο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπήρχε η γενική άποψη πως πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης και κανείς δεν έθεσε θέμα σύνδεσης της λύσης του Κυπριακού προβλήματος με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του άτυπου Συμβουλίου ''Ευρω Χ'' τόνισε χαρακτηριστικά ότι: για θέματα που αφορούν τους ''15'', θα συνεδριάζουν οι ''15'', για τα ειδικά θέματα, όπως το Εύρω, θα συνεδριάζουν μονάχα οι ''11''.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους Ελληνες δημοσιογράφους τόνισε ότι η ομάδα χωρών που θα συμμετάσχει στην ''Ευρωζώνη'' από την αρχή θα αποτελείται από 10 ή 11 χώρες και σ' αυτό τον κύκλο δε θα συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η Αγγλία, η Δανία και η Σουηδία. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην ''Ευρωζώνη'' θέλουν να δημιουργήσουν ένα άτυπο Συμβούλιο, να συνέρχονται μόνες τους και να διαχειρίζονται το ''Ευρώ''.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η λιτότητα στην Ελλάδα θα συνεχισθεί μέχρι το 2001, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι :''η οικονομική μας πολιτική συνδυάζει τη σταθερότητα της οικονομίας μαζί με γοργή ανάπτυξη. Θα κρατήσουμε σταθερή την οικονομική μας πολιτική''. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η γειτονική μας Ιταλία θα ''μπει'' στην ''Ευρωζώνη'' μαζί με τους άλλους, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, η κυβέρνηση ''θέλουμε να είμαστε παρόντες σε όλα τα κρίσιμα θέματα''. Οταν του ζητήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το πότε θα αρθούν αυτές οι διαφωνίες και θα εξέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής από το αδιέξοδο, απάντησε ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση ''τα πράγματα είναι 50% με 50%'', προσθέτοντας ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση, μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Για αφροσύνη κατηγόρησε την Τουρκία ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. "Πρώτον σε στρατιωτικό επίπεδο αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα τουρκικά αεροπλάνα αναγνωρίζονται και αναχαιτίζονται όλα πάραυτα από τους Έλληνες πιλότους, ενώ σε πολιτικό επίπεδο επιβεβαιώνει ότι η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί αντιδράσεις ακόμα από εκείνους, που θα είχαν κάποιο λόγο να θέλουν να τη στηρίξουν", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε διεθνές συμπόσιο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε προκλητικές τις μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς εναέριου χώρου εκ μέρους τουρκικών αεροσκαφών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά από συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας Τόντορ Καβαλτζίεφ, άφησε αιχμές για τις μεθοδεύσεις ορισμένων που προωθούν τη συμμετοχή της Τουρκίας στα δρώμενα της Ενωμένης Ευρώπης. "Πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί η θέση της Ευρώπης ότι στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοκρατικής και πολιτισμένης Ευρώπης δεν έχουν θέση χώρες όπου το πολίτευμα δεν λειτουργεί δημοκρατικά και όπου γίνονται βασανιστήρια πολιτών και πολιτικών αντιπάλων, χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Χάγης και που δεν επιθυμούν την επίλυση της όποιας διαφοράς με ειρηνικά μέσα αλλά με ξεπερασμένες μεθόδους βίας ή απειλής βίας", είπε ο κ. Κακλαμάνης.

"Η Ευρώπη του σήμερα απαιτεί κοινές προϋποθέσεις από όλους τους λαούς που συνθέτουν το πολυδύναμο εθνολογικό της μωσαϊκό. Η Θεσσαλονίκη κατέδειξε τη συλλογικότητα, αλλά και τη δυνατότητα του πολιτισμού να εκμηδενίζει τις ήδη μικρές αποστάσεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανταπόκριση μιας πόλης στο ρόλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης". Αυτό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, στη τελετή παράδοσης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη Στοκχόλμη, που πραγματοποιήθηκε στη Μονή Λαζαριστών.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, συναντήθηκε με τη βουλευτή Νέας Υόρκης και συμπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας πρωτοβουλίας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο, Carolyn Maloney. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο κ. υπουργός ενημέρωσε την Αμερικανίδα πολιτικό για τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες του βορειοελλαδικού χώρου και τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Η αναζήτηση της "χρυσής τομής" για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, υπό τον πρόεδρο Χρήστο Φώλια. Οι έμποροι θεωρούν ότι η συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων φορέων, που υλοποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση τον περασμένο Μάρτιο, έλυσε αλλά και δημιούργησε νέα προβλήματα, τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Προγραμματικές συμφωνίες ύψους 112 δισ. δρχ. ενέκρινε σε έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ενώ ήδη έχει εγκρίνει 30 προγραμματικές συμφωνίες ύψους 160 δισ. δρχ. για την πενταετία 1997-2001. Το νέο πακέτο συμφωνιών αφορά 27 προγραμματικές συμβάσεις, επίσης για την πενταετία 1997-2001.

Συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφιών και αντιστασιακού τύπου με τίτλο: "ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ", που οργάνωσε η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ). Η έκθεση βρίσκεται στο ανακαινισμένο κτίριο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, στη διασταύρωση των οδών Κατούνη με Μητροπόλεως, στα Λαδάδικα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αντιστράφηκε χθες η πτωτική πορεία του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την προχθεσινή αδικαιολόγητη πτώση. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.517,18 κερδίζοντας 2,07% έναντι της προηγούμενης ημέρας.

Τρεις προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θέτει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέ Μαρία Χιλ - Ρόπλες, με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Είναι απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για τη μεταχείριση της κουρδικής μειονότητας και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε.

Ο στρατός της Τουρκίας απέβαλε 62 αξιωματικούς, η πλειοψηφία των οποίων θεωρείται ότι έχει δεσμούς με Ισλαμιστές φονταμενταλιστές, σύμφωνα με σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα τα 52 μέλη, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών και αξιωματούχων που έχουν ειδικά και μη καθήκοντα, αποβλήθηκαν για τις σχέσεις τους με ισλαμικές ομάδες, ενώ τα υπόλοιπα 7 μέλη εξαιτίας των υπερεθνικών τους εμπαθειών, της έλλειψης πειθαρχίας και των ανατρεπτικών τους δραστηριοτήτων.

"Τα σύνορά μας με την Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία δεν είναι ασφαλή", είπε ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Λαζάρ Κιτανόφσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην επιτροπή άμυνας της χώρας, και γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε, διατηρείται "κόκκινη τηλεφωνική γραμμή" με το Πεντάγωνο. Επίσης, ο κ. Κιτανόφσκι ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του κοινοβουλίου στις αποφάσεις για τις διεθνείς δραστηριότητες του υπουργείου Άμυνας, τις στρατιωτικές ασκήσεις και την κατάσταση στα σύνορα της χώρας.

"Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι απομονωμένη πράξη, αλλά φυσική και λογική συνέπεια μακροχρόνιων προσπαθειών, που θα αναδείξουν τη χώρα μας ως δημοκρατικό κράτος δικαίου με ανεπτυγμένη οικονομία της αγοράς". Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα πριν την αναχώρησή της για το Λουξεμβούργο, όπου μαζί με τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ, εκπροσωπούν τη χώρα της στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Το Κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, εάν ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρί Γκόντο, δεν κάνει σημαντικά βήματα για το Σύνταγμα". Αυτό υποστήριξε στο αλβανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι "ο κ.Γκόντο οφείλει να επιδιώξει πρωτίστως τη δημιουργία θεσμών και να αφήσει τα υπόλοιπα πράγματα".

Η συχνή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως για τη θέρμανση, αποτελεί ένα από τα προβλήματα που αφορούν την ενέργεια, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας της Αλβανίας, Ίλι Μπούφι. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο κ.Μπούφι υποστήριξε ότι η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται κάθε χρόνο, σχεδόν σε ποσοστό 10-18%, ενώ καταναλώνονται καθημερινά 17 εκατομμύρια κιλοβάτ.

Τη διατήρηση των κυρώσεων, που έχουν επιβάλλει οι Η.Π.Α. στο Βελιγράδι, μέχρι να διευθετηθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζει ο ηγέτης των Αλβανών της σερβικής αυτής επαρχίας, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο κ. Ρουγκόβα δήλωσε πως εκτιμά ιδιαίτερα την απόφαση του Προέδρου των Η.Π.Α. Μπιλ Κλίντον να παρατείνει τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου για ένα χρόνο κι ελπίζει να διατηρηθεί το μέτρο αυτό έως ότου ρυθμιστεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το 90% των κατοίκων του οποίου είναι Αλβανοί.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν σήμερα κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις και βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 1 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 17 και στα νησιά από 9 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανή βροχή κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 13 December 1997 - 9:05:16 UTC