Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.11.1997

Στο πλαίσιο της ανάληψης, εκ μέρους της Βρετανίας, της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 1998 εντάσσεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ. Ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο θα έχει επαφές με τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος Γουίλιαμ Χαρτ, τον Αρχιεπίσκοπο της Μεγάλης Βρετανίας και με αντιπροσωπεία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνοβρετανικής Φιλίας.

Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο CNN που παραχώρησε από την αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου που στεγάζει τα ελγίνεια. Ο κ. Πάγκαλος, σε άλλη του συνέντευξη στο δορυφορικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC επισήμανε την πλεονεκτική θέση της Κύπρου έναντι των άλλων υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρών. O κ. Πάγκαλος, αναφορικά με την Κύπρο και την πλεονεκτική της θέση έναντι των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών, τόνισε ότι το παράδειγμά της "θα πρέπει να μας πείσει ότι η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων θα πρέπει να διευρυνθεί και σε διαφορετικές ταχύτητες για να εξυπηρετηθούν τελικά οι χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σ αυτή".

Τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το Κυπριακό και τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, στην ημίωρη εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN, "Ερωτήσεις και απαντήσεις". Στην εκπομπή o κ. Παπανδρέου απέρριψε τις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ότι στην περίπτωση ένταξης θα προβεί σε αντίποινα και θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση των κατεχόμενων, λέγοντας πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει την ευκαιρία και στις δύο κοινότητες της Κύπρου να εκμεταλλευθούν την προοπτική ένωσής τους με αυτή". Ερώτημα με την ιδιότητα του ακροατή απηύθυνε στον κ. Παπανδρέου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς, ο οποίος ζήτησε να μάθει, πώς είναι δυνατόν δύο ισότιμοι συνιδρυτές ενός κράτους, της Κύπρου, να παρουσιάζονται τώρα ενώπιον της ενωμένης Ευρώπης διχασμένοι και υπό τις βεβιασμένες, όπως είπε, πιέσεις της Ελλάδας να ζητούν μερικώς την ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αν δεν υπήρχε η διχοτόμηση της Κύπρου και η τουρκική εισβολή, το νησί θα πορευόταν με ενιαίο τρόπο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθύμισε ακόμη τη χειρονομία καλής θέλησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος πρότεινε στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη να μετέχουν και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Όποιος θέτει θέματα έξω από το πλαίσιο που έχει καθορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού υπονομεύει αυτή την προσπάθεια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

"Έρχονται δύσκολες μέρες για το Κυπριακό, οι πιο κρίσιμες μετά το 1974" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR. Ο κ.Κασουλίδης αναφερόμενος στις διεργασίες των κομμάτων σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και την έντονη προεδρολογία που αναπτύσσεται είπε ότι "έχουν δημιουργηθεί όλες εκείνες οι συγκυρίες, για να χαραχτεί η πορεία που θα ανοίξει το δρόμο για τη λύση". Ο υπουργός Εξωτερικών καταλήγοντας υπογράμμισε ότι "αναπόφευκτα σε μια προεκλογική περίοδο θα υπάρξουν πολιτικές αντιπαραθέσεις, μέχρις ότου το λόγο θα λάβει ο κυπριακός λαός, οπότε η λαϊκή ετυμηγορία θα γίνει από όλο τον πολιτικό κόσμο σεβαστή".

Η κυβέρνηση έχει στόχο να κάνει πιο αντικειμενικό το σύστημα παρακράτησης φόρου, υπογράμμισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να θιγούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και ανήκουν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. "Η παρακράτηση που θα εφαρμόσουμε θα είναι ακριβώς όσο ο οφειλόμενος φόρος", είπε ο κ. Δρυς και ανακοίνωσε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλούν στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας 40.000 ειδοποιητήρια.

Ηρεμία επικράτησε σήμερα στην Ολυμπιάδα, όπου εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένες οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της καναδικής εταιρείας. Στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πολυγύρου οδηγήθηκε ο κάτοικος Παναγιώτης Αναστασιάδης που παραπέμφθηκε για παράνομη οπλοφορία κατά τα πρόσφατα επεισόδια. Ο Αναστασιάδης κρίθηκε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος. Στο μεταξύ την αντίθεσή του εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, στην απόφαση του αστυνομικού διευθυντή της Ολυμπιάδας για απαγόρευση των συγκεντρώσεων. "Η απόφαση αυτή στηρίζεται σε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει", δήλωσε, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε πάντως ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοιες διαδικασίες, αλλά ο καθένας στο πλαίσιο της προσωπικής του ευθύνης να έχει μια στάση που να μη δημιουργεί προβλήματα εμπλοκών.

Υπερβολικές χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τις καταγγελίες 123 βουλευτών όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, για περιστατικά προαποφασισμένων αποτελεσμάτων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. "Είναι δυνατόν επειδή υπάρχουν επεισόδια σε έναν αγώνα να γενικεύουμε λέγοντας ότι ένα ολόκληρο πρωτάθλημα είναι στημένο;", διερωτήθηκε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε : "Επανέρχομαι εδώ στην υπερβολή που μας διακρίνει να καταδικάζουμε το σύνολο μιας δραστηριότητας επειδή σε κάποια έκφανσή της παρατηρήθηκαν, βεβαίως, τέτοιου είδους απαράδεκτα βεβαίως φαινόμενα". Στο μεταξύ, σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς και προέδρους ή εκπροσώπους των ομάδων της Α' εθνικής, είχε σήμερα στο ΟΑΚΑ ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Από το 1998 θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των νεογέννητων και των παιδιών ηλικίας μέχρι 12 χρόνων για την πρόληψη από την ηπατίτιδα Β. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης. "Θα ξεκινήσουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Ιανουάριο και έχουμε επιλέξει να ξεκινήσει ο ομαδικός εμβολιασμός από τις υγειονομικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας", είπε ο κ. Σκουλάκης. Νωρίτερα η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στην πολιτική πρόληψης στο συγκεκριμένο θέμα. Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παρθένα Φουντουκίδου εξέφρασε επιφύλαξη για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Β΄.

Ειδικά προσωπικά δάνεια για την περίοδο των εορτών, χορηγεί η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται για "δωροδάνεια", που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τους πελάτες της τράπεζας στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 300.000 μέχρι και 1.000.000 δραχμές, ενώ ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να προσκομίσει αποδείξεις. Η διάρκεια του δανείου, που χορηγείται με επιτόκιο 17,50%, μπορεί να φτάσει τους 12 μήνες. Το "δωροδάνειο" της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης θα διατίθεται από τα καταστήματα του ιδρύματος από την 1η Δεκεμβρίου του 1997, μέχρι και την 10η Ιανουαρίου του 1998.

Το γειτονικό κράτος των Σκοπίων εκτός από την πολιτική χρησιμοποιεί και την εκκλησία του, την οποία ονομάζει "μακεδονική", για την προώθηση των γνωστών θέσεων για το όνομα. Αυτό επισήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το διορθόδοξο επιστημονικό συμπόσιο "Χριστιανική Μακεδονία" που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 ως τις 30 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των "Δημητρίων". Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι σήμερα ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε το Πατριαρχείο της Σερβίας αλλά ούτε και καμία αυτοκέφαλη εκκλησία αναγνωρίζουν την εκκλησία της ΠΓΔΜ ως "μακεδονική". Παράλληλα υπογράμμισε ότι η εκκλησία των Σκοπίων είναι μεν ορθόδοξη αλλά αναγνωρίζει τα πρωτεία του Πάπα. "Η εκκλησία των Σκοπίων αλληθωρίζει προς την Ουνία" είπε. Θέματα που αφορούν τον κόσμο της Ορθοδοξίας στην χερσόνησο του Αίμου και την Καυκασία στο παρελθόν και το μέλλον, αλλά και ο ρόλος της χριστιανικής Μακεδονίας θα εξεταστούν στη διάρκεια του συνεδρίου μέσα από 40 εισηγήσεις Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων .

Συσσωρευμένη ιατρική γνώση τεσσάρων σχεδόν αιώνων, καταγραμμένη σε πάπυρους ή περγαμηνές και αργότερα τυπωμένη σε χαρτί, κιβωτό της ανθρώπινης σκέψης και τμήμα της πνευματικής μας κληρονομιάς, αποτελεί η συλλογή ιατρικών βιβλίων της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιατρικά βιβλία και μελέτες από τον 16ο αιώνα σε εξαιρετικής αισθητικής έντυπα, που κατάφεραν να γλυτώσουν από τη φθορά του χρόνου και της ανθρώπινης αδιαφορίας, παλαίτυπα υψηλής τυπωτικής τέχνης, αλλά και ανάλογου περιεχομένου, έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο πλαίσιο μιας απέραντης διάσωσης, αλλά και χρήσης τους. Το απέραντο αυτό, μέσα στη διαχρονικότητα του υλικό, παρουσιάζεται σε μια σπάνια έκθεση, που εγκαινιάστηκε σήμερα και θα λειτουργήσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, με τη φροντίδα της διδάκτωρ ιστορίας της ιατρικής Ελένης Χριστοπούλου - Αλετρά.

Πακέτο συμφωνίας για την προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή πρότεινε η κυβέρνηση του Ισράηλ που δήλωσε ότι προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Δυτική Όχθη. Σοβαρές αντιδράσεις εξέφρασαν οι Παλαιστινιακές αρχές ζητώντας περισσότερες παραχωρήσεις και αποχώρηση από περισσότερα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Τοπικές βροχές προβλέπονται αύριο κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά και νότια καθώς και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 27 November 1997 - 17:40:20 UTC