Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.11.1997

Ευρεία αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν και προσφέρουν αρνητική υπηρεσία στην Τουρκία και στον τουρκικό λαό. "Τέτοιου είδους απειλές δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Η Τουρκία θα παραμένει σε απόσταση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν οι ηγέτες της εμφορούνται από τέτοιες αντιλήψεις", ανέφερε ο κ. Ρέππας. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με τέτοιες δηλώσεις δεν μπορεί να προσεγγίσει την Ε.Ε η Τουρκία και πρόσθεσε ότι δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στο Παρίσι, αφού δεν είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα. Σε ότι αφορά την επιστολή των Τούρκων εμπειρογνωμόνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε ότι θα μελετηθεί από τους Ελληνες εμπειρογνώμονες, προκειμένου να κάνουν την τελική εισήγησή τους για το πως θα συνεχισθεί η διαδικασία.

Επισημάνσεις σχετικά με την επαναφορά του συστήματος παρακράτησης φόρου, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επανέλαβε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και όσον αφορά την παρακράτηση, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει φορολόγηση, η οποία θα είναι ανάλογη των εισοδημάτων και αντιστρόφως ανάλογη των οικογενειακών βαρών. Η θέση της κυβέρνησης, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι κάτι που έχει ειπωθεί ευθύς εξαρχής. Σε ότι αφορά στις πληροφορίες για την ανάμειξη τριών τραπεζών σε "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα κατά συρροή τότε υπάρχει θέμα. "Υπάρχουν αρμόδια όργανα τα οποία και επιμελούνται της κανονικής λειτουργίας των τραπεζών, τα οποία και θα αντιμετωπίσουν και αυτά τα θέματα. Καταγγέλλουμε, όποιους επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να βγάλουμε γενικά συμπεράσματα για τη λειτουργία των τραπεζών στην Ελλάδα".

Διευκρινίσεις για την επαναφορά του συστήματος παρακράτησης φόρου, έδωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι στόχος είναι η παρακράτηση αυτή να ανταποκρίνεται ακριβώς στον αναλογούντα φόρο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιστροφές ή επιπλέον καταβολή από τους φορολογουμένους. Ακόμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπεραμύνθηκε του νέου προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα. "Δεν δεχόμαστε να συμπιεστούν οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις ή να θιγούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες", τόνισε και έκανε γνωστό ότι στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στην πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση ο κ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Όπως είπε, η χώρα μας βρίσκεται στη ζώνη μεσαίου κινδύνου ως προς τις διαταράξεις που υφίσταται η οικονομία από τις διεθνείς χρηματιστηριακές κρίσεις και σημείωσε ότι δεν έχει μπει ακόμη στη ζώνη χαμηλού κινδύνου. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας χρηματιστηριακής κρίσης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι με τη βέβαιη είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση σε δύο - τρία χρόνια, "θα περάσουμε σε ζώνη χαμηλού κινδύνου".

Τη βεβαιότητα του ότι το αργότερο σε μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών και Ερευνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία εγκαταστάσεων μεταλλουργίας χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ - 3. Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ο κύριος Πάχτας, το υπουργείο Ανάπτυξης ανταποκρίνεται στην προθεσμία που είχε θέσει "για την παρουσίαση των τεσσάρων εναλλακτικών θέσεων για τη δημιουργία του μεταλλείου, οι οποίες θα πρέπει να είναι αποδεκτές από οικονομικής, γεωλογικής και περιβαλλοντικής άποψης". Ωστόσο, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι "οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων από κοινότητες της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου κατά καιρούς παρεμπόδισαν τα συνεργεία του ΙΓΜΕ να διεξάγουν τους απαραίτητους γεωλογικούς ελέγχους σε δημόσιες εκτάσεις", χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή.

Την έκπληξη αλλά και τη βαθιά του ικανοποίηση από την τεράστια προσέλευση νέων κυρίως ανθρώπων, στην προβολή της ταινίας του "Η γεύση του κερασιού", την Κυριακή το βράδυ στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ, εξέφρασε ο Ιρανός σκηνοθέτης Abbas Kiarostami, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. "Στην αρχή, βλέποντας πόσος κόσμος είχε μαζευτεί έξω από την αίθουσα, νόμισα ότι θα γινόταν προβολή κάποιας αμερικάνικης ταινίας" είπε αστειευόμενος ο βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών σκηνοθέτης, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1992, στο πλαίσιο του τμήματος των Νέων Οριζόντων. Ο κ. Κιαροστάμι ανέφερε πως θα επιθυμούσε πολύ να ζούσε στην Ελλάδα, ενώ ερωτευμένος για τα εγκλήματα στις χώρες της Βόρεια Αφρικής όπου επικρατεί θρησκευτικός φανατισμός, απάντηση πως "θλίβεται" βαθιά και προτιμά να μην σκέφτεται ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν τα εγκλήματα αυτά έχουν την ίδια θρησκεία με τον ίδιο.

"Το 1999, κάτω από προϋποθέσεις, η Αθήνα θα έχει μετρό", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου. Ο κ. Λαλιώτης με την ευκαιρία της άφιξης του "μετροπόντικα" στο Σύνταγμα δήλωσε ότι σε 10 ημέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας προς το Περιστέρι και το Αιγάλεω, ενώ θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για το πως θα προχωρήσουν οι εργασίες στο κομμάτι από το Σύνταγμα προς το Μοναστηράκι και τον Άγιο Σάββα. Επίσης ανέφερε ότι μέσα στο ίδιο διάστημα θα έχει ξεκαθαρίσει η θέση του υπουργείου για τον Κεραμεικό. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν μέχρι να φτάσει το ΤΒΜ στο Σύνταγμα αλλά τόνισε ότι το έργο προχωράει και ήδη έχει κατασκευαστεί το 62% των εργασιών. Επίσης είπε ότι το Μάρτιο θα έρθουν τα πρώτα βαγόνια.

Τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο επισκέφθηκε ο Αλβανός ομόλογός του, Θύμιο Κόντι, που πραγματοποιεί από προχθες επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα και υπηρεσιακούς παράγοντες. Τη συνάντηση των δύο υπουργών απασχόλησε το θέμα της ανάπτυξης ευρύτερης νομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η αλβανική πλευρά ενδιαφέρεται για την παροχή, από την πλευρά της Ελλάδας, κάθε δυνατής νομικής βοήθειας στην κατάρτιση της νέας αλβανικής νομοθεσίας, την εκπαίδευση Αλβανών δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων και την εξεύρεση λύσεων στο θέμα της μεταφοράς Αλβανών κρατουμένων.

Άνοδο 1,35% παρουσίασε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου στη χθεσινή συνεδρίαση κλείνοντας στις 1.421,49 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης μόλις στην αρχή της συνεδρίασης έφθασε σε υψηλά επίπεδα (1.422,72 μονάδες), συνεχίζοντας ουσιαστικά την ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα. Η χθεσινή άνοδος, στο μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται στην άνοδο της κοινής μετοχής της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιάλωσης (3Ε), η οποία παρουσίασε κέρδη 6,76% διακινώντας 164.527 τεμάχια. Η άνοδος της 3Ε αποτυπώθηκε και στον επί μέρους δείκτη της βιομηχανίας του Χρηματιστηρίου, ο οποίος παρουσίασε κέρδη 2,67%. Από την άλλη πλευρά ο δείκτης των τραπεζών που επηρεάζει σημαντικά το Γενικό Δείκτη σημείωσε μικρή άνοδο 0,22%.

Η Τουρκία βρίσκεται μόνη εναντίον όλων, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης όπως τον ερχόμενο Μάρτη ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην Κύπρο και την ευρωπαϊκή της πορεία. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων ότι θα αλλάξει η τουρκική παράμετρος στο Κυπριακό με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα. "Υπάρχει η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία παίρνει ποικίλες μορφές, ανάλογα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό". Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "αυτή τη στιγμή η αδιαλλαξία των Τούρκων αποβλέπει πάλι στη διαιώνιση των τετελεσμένων, παίρνει τη μορφή της αξίωσης αναγνώρισης των τετελεσμένων και εισδοχής ή έγκρισης της υποψηφιότητας της Τουρκίας για την Ευρώπη".

"Όχι στον πόλεμο! Απαιτούμε Ειρήνη! Εμπρός για μια κοινή πατρίδα". Αυτό είναι το σύνθημα του Φεστιβάλ Ειρήνης που συνδιοργανώνουν το Σάββατο 29 Νοεμβρίου δεκαοχτώ ελληνοκυπριακές και δεκατέσσερις τουρκοκυπριακές οργανώσεις, στο Λήδρα Πάλας. Σε συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού Φορέα για την ειρήνη και την επανένωση ενάντια στο σοβινισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζιλ Ανουί, τονίστηκε ότι οι οργανώσεις αυτές εκπροσωπούν χιλιάδες πολίτες. Τονίστηκε ακόμη πως η σημασία της εκδήλωσης "υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι γίνεται σε μια περίοδο, όπου η έξαρση του σοβινισμού και στρατιωτικών δραστηριοτήτων έχουν φθάσει σε ύψη, απειλώντας την ειρήνη και σπρώχνοντας τη χώρα σε καταστροφικές και παράλογες αντιπαραθέσεις".

Γύρω στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο η τράπεζα επενδύσεων Credit Suisse First Boston (CSFB) στη Ρωσία, μέσω της υπεράκτιας μονάδας της στην Κύπρο, της οποίας μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι και ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Επιτήρησης Τραπεζών της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρος Σταυρινάκης, τονίζοντας ωστόσο εμφαντικά ότι, η εξέλιξη αυτή είναι ένα καθαρά οικονομικό γεγονός, που με κανέναν τρόπο δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα του κ. Χόλμπρουκ στην περιοχή. Τόνισε δε, ότι αποτελεί μια σύμπτωση και μόνο, το γεγονός ότι ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως Προεδρικού Απεσταλμένου, συνέπεσε με έντονη αύξηση της δραστηριότητας της θυγατρικής της CSFB, στην Κύπρο.

Πέντε άτομα, τρεις Αλβανοί και δύο αστυνομικοί -μεταξύ των οποίων και ένα 11χρονο αγόρι- τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σε χωριό της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Αλβανών, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες εναντίον σχολείου στο χωριό Βόινικ, τραυματίζοντας δύο δασκάλους και ένα 11χρονο μαθητή, η υγεία του οποίου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως ανακοίνωσε το μεγαλύτερο κόμμα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου LDK, η αστυνομικές δυνάμεις έφεραν στην περιοχή έξι τανκς και άλλα οπλισμένα οχήματα, ενώ υποστηρίζονταν και από τρία ελικόπτερα, τα οποία απέσυραν αργότερα.

Ο πρόεδρος της Π.Γ.Δ.Μ, Κίρο Γκλιγκόροφ φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πορεία των ελληνοσκοπιανών σχέσεων, αναφέροντας σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βελιγραδίου ''ΜΠΕΤΑ'', ότι παρόλο που η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος δεν έχει ακόμη επιλυθεί, τα σύνορα των δύο χωρών, μετά την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης είναι ανοιχτή και πως η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο εμπορικό εταίρο της Π. Γ.Δ.Μ. ''Δεν υπάρχει κανένας λόγος, είτε άμεση αφορμή, ώστε η Π.Γ.Δ.Μ να κινδυνεύει είτε από την Ελλάδα, είτε από την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, τη Βουλγαρία και την Αλβανία'', είπε ο Σκοπιανός πρόεδρος. O κ. Γκλιγκόροφ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει αντιληφθεί τώρα πως η ύπαρξη της Π.Γ.Δ. Μ είναι σημαντική και για την ίδια, διότι, όπως ανέφερε, η χώρα του αποτελεί ένα συγκεκριμένο ''ταμπόν'' στα Βαλκάνια. Ο Σκοπιανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξελίσσονται ικανοποιητικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα περίπου σε ένα χρόνο και κάτι, χορήγησε σχεδόν ένα εκατομμύριο βίζες στους πολίτες της Π.Γ.Δ.Μ για ταξίδια στην Ελλάδα, κάτι που, όπως ανέφερε, άλλαξε από μόνο του την ατμόσφαιρα.

Το εμβόλιο για την καταπολέμηση του AIDS που ανακάλυψε ο Βούλγαρος γιατρός Χάρι Ζαμπίλοφ, καταχωρήθηκε στο Αμερικανικό Πρακτορείο Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση στη Σόφια του υπουργού Υγείας της Βουλγαρίας, Πέταρ Μπογιατζίεφ. Την άνοιξη του 1996 ο βουλγαρικός Τύπος είχε γράψει για την ανακάλυψη από τον Βούλγαρου ερευνητή σε εργαστήρια του Λος Αντζελες, εμβολίου καταπολέμησης του ΑΙDS. Η τότε υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Μίμι Βίτκοβα, μέλος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Βίντενοφ, δεν είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή των σχετικών κλινικών ερευνών στη Βουλγαρία. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Λοιμωδών Ασθενειών της Σόφιας διεξάγονται κλινικές έρευνες με το εμβόλιο του Ζαμπίλοφ, το οποίο έχει χορηγηθεί σε 21 φορείς του AIDS.Παρόλο που το πειραματικό στάδιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείο Λοιμωδών Ασθενειών, Κωσταντίν Κόστοφ.

Οι ιταλικές αρχές στα Τίρανα, τηρούν μια αυστηρή διαδικασία σχετικά με τη χορήγηση θεωρήσεων, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νόμιμη είσοδο των Αλβανών στην χώρα τους και εξαναγκάζοντας αρκετούς να διαλέξουν το δρόμο της θάλασσας. Αυτό επισημαίνουν με δημοσιεύματά τους, αρκετές ιταλικές εφημερίδες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπήρχε τέτοιο φαινόμενο, εάν οι διπλωματικές αρχές της Ιταλίας στην αλβανική πρωτεύουσα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν έγκαιρα στα αιτήματα των Αλβανών πολιτών. Για το λόγο αυτό, η Ιταλική κάτω Βουλή, συζητά την πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών, Βίτο Λετσέβε, ο οποίος ζητά την ενίσχυση της διπλωματικής αρχής στα Τίρανα, τόσο με προσωπικό, όσο και με τεχνολογικό εξοπλισμό , καθώς και την εγκατάσταση στον Αυλώνα, μιας ιταλικής προξενικής αρχής. Εξάλλου, το ενδεχόμενο δημιουργίας Ιταλικού προξενείου, είχε αναφέρει και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, στις δύο επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει στην Αλβανία. Όμως στα σχέδια των Ιταλών, συμπεριλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία προξενείου στη Σκόδρα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 27 November 1997 - 7:05:14 UTC