Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 10.11.1997

Τρία μέτρα υπέρ των συνταξιούχων ανακοίνωσε το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής για τον κοινωνικό διάλογο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε μια ένδειξη καλής θέλησης της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, καταργείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1.1.1998, ενώ την εισφορά 1% θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από 120 και όχι 100 χιλιάδες δραχμές, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Τέλος, αίρεται η ισχύς της διάταξης που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και όχι στα 58, ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας. Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, δεσμεύτηκε ότι πρόκειται να υπάρξουν έκτακτες εισφορές και γενική αύξηση του συντελεστή των επιχειρήσεων. Στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής για τον κοινωνικό διάλογο, επικυρώθηκε το σύμφωνο εμπιστοσύνης στο οποίο είχε καταλήξει η συντονιστική επιτροπή. Προηγήθηκε συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για τον προσδιορισμό της στάσης της. Στην ψηφοφορία που έγινε υπήρξε ισοψηφία για το αν η συνομοσπονδία θα συμμετάσχει στη λήξη της διαδικασίας, ενώ το αποτέλεσμα κρίθηκε από την ψήφο του κ. Πολυζωγόπουλου. Στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ διατυπώθηκαν ενστάσεις από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ ζητήθηκε να μην υπάρξει λήξη του διαλόγου σήμερα, αλλά μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, ενόψει της συνάντησής τους την ερχόμενη Πέμπτη με τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του ειδικού μισθολογίου τους. Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να υπολειτουργούν, εξυπηρετώντας στην πλειοψηφία τους μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Με αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους οι γιατροί των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά. Στην υπόλοιπη χώρα, οι κινητοποιήσεις καθορίζονται από τις αποφάσεις των κατά τόπους ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, οι διαμαρτυρόμενοι που κατέρχονται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας σε πενθήμερες απεργίες, οι οποίες επαναλαμβάνονται με βάση αποφάσεις της γενικής τους συνέλευσης, προχώρησαν σήμερα σε κατάληψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Από τις 7 το πρωί έκλεισε η πύλη του νοσοκομείου, απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων εκτός από ασθενοφόρα και επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε ασθενείς, οι οποίοι όμως εξυπηρετούνται μόνον όταν πρόκειται για επείγον περιστατικό.

Τη δράση ακροδεξιών και φιλοχουντικών οργανώσεων στους κόλπους των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο κ. Παρασκευόπουλος στοιχεία για τη δράση αυτών των οργανώσεων περιήλθαν στην κατοχή του πριν από 2-3 μήνες και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σε ερώτηση για το βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και εμφανίζει αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων σε γιορτή να διασκεδάζουν με χουντικά τραγούδια, να πυροβολούν στον αέρα και να φορούν σύμβολα της χούντας στο πηλίκιο, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ήδη ο κ. Ρωμαίος έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση.

Ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και ίσως το μοναδικό που άπτεται θεμάτων πολιτισμού, διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97" στις 24 και 25 Νοεμβρίου στις αίθουσες του ξενοδοχείου "Μακεδονία-Παλλας". Γενικοί διευθυντές, διευθυντές σύνταξης και επιτελικά στελέχη εκατό μέσων μαζικής ενημέρωσης από 34 Ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, θα συμμετάσχουν στο Πανευρωπαϊκό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, με θέμα "Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά". Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, θα κηρύξει στις 9 το πρωϊ της 24ης Νοεμβρίου ο Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ κ. Δημήτρης Ρέππας. Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος, χαρακτήρισε το συνέδριο αυτό ως το σημαντικότερο από τα 90 και πλέον συνέδρια που διοργανώθηκαν στη διάρκεια του 1997 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δεδομένου ότι θα δοθεί έμφαση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία καθώς και τις προοπτικές της Ελλάδος στο δρόμο προς την ενωμένη Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθηγητής Παύλος Πετρίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός τη διοργάνωση του συνεδρίου και επισήμανε τον ρόλο που αγωνίζεται να διαδραματίσει το ΜΠΕ σε ζητήματα διαβαλκανικής συνεργασίας.

Μετάγγιση αίματος, μολυσμένου από τον ιό του AIDS, έγινε, κατά λάθος, σε τρία μικρά παιδιά που έπασχαν από Μεσογειακή Αναιμία, όπως παραδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του νοσοκομείου Ρόδου. Το 1986 πέθανε ένα 11χρονο κοριτσάκι στο οποίο έγινε μετάγγιση με μολυσμένο αίμα, ενώ η δικαιοσύνη καταδίκασε το νοσοκομείο σε αποζημίωση της οικογένειας της άτυχης μικρής με 105 εκατομμύρια δραχμές.

Μια μοναδική καταγραφή των θεάτρων του αρχαίου κόσμου που διασώζονται ως τις μέρες μας υλοποιείται το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την έκθεση "Μια Σκηνή για το Διόνυσο-Θεατρικός Χώρος και Αρχαίο Δράμα", η οποία "χαρτογραφεί" τα ελληνορωμαϊκά θέατρα όπου γης, με στόχο να καταδείξει την αρχιτεκτονική εξέλιξη των θεάτρων, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει το αρχαίο δράμα στον 20ο αιώνα και κυρίως την εξάπλωση του ελληνικού πνεύματος. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη", τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" και το "Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο", υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

"Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, αλλά πιστεύω στη δημιουργία ευκαιριών", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ", λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι "μια τέτοια ευκαιρία παρουσιάστηκε με τη διάσκεψη κορυφής των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην Κρήτη. Μετά από μήνες επιδεινούμενων σχέσεων, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Σημίτης και Γιλμάζ, μαζί με άλλους ηγέτες υποσχέθηκαν να εργαστούν από κοινού για τη δημιουργία συνθηκών στην περιοχή που θα προωθούν την ευημερία σε ένα πλαίσιο ειρήνης, ασφαλείας, καλής γειτονίας και σταθερότητας". Η αμερικανική εφημερίδα σε άρθρο για την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο, την χαρακτηρίζει ως την πιο έντονη προσπάθεια της κυβέρνησης Κλίντον για την επίλυση του κυπριακού.

Ένταλμα σύλληψης του δολοφόνου του Κύπριου ήρωα Σολωμού Σολωμού, υπουργού γεωργίας του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, Κενάν Ακίν, εξέδωσε η Interpol. Οι Κυπριακές αρχές αναγνώρισαν τον Ακίν την ώρα που πυροβολούσε τον Σολωμό Σολωμού. Σε δηλώσεις του ο δολοφόνος του Κύπριου ήρωα απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να ευαισθητοποιηθεί για το γεγονός ότι δεν μπορεί να φύγει από τα κατεχόμενα. Ο Ακίν επικηρύχθηκε με το ποσό των 250.000 λιρών Κύπρου. Από την Interpol καταζητείται επίσης και ο διοικητής της λεγόμενης "μονάδας άμεσης επέμβασης".

Η πέτρα στην οποία, κατά τους Χριστιανούς, η Παναγιά ξαπόστασε στο δρόμο για τη Βηθλεέμ φαίνεται ότι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Ιερουσαλήμ. Η σκαπάνη των ισραηλινών εργατών έφερε στο φως ό,τι έχει απομείνει από την κατεστραμμένη βυζαντινή εκκλησία που φέρει το ελληνικό όνομα "Κάθισμα", επειδή ήταν το μέρος όπου ξεκουράστηκε η Παναγία. Η εκκλησία χτίστηκε τον 5ο αιώνα.

Ωρες αγωνίας στον Περσικό κόλπο καθώς όλοι αναμένουν, εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν θα υλοποιήσει τις απειλές του ή θα συμμορφωθεί με τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία αμερικανικά αεροσκάφη άρχισαν το πρωί αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον Ιρακινό εναέριο χώρο παρά τις απειλές της Βαγδάτης ότι θα τα καταρρίψει. Στρατιωτικός Ιρακινός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα αλλά εκφράζονται αμφιβολίες εάν διαθέτει οπλικά συστήματα ικανά να πλήξουν τα αναγνωριστικά αεροσκάφη στο μεγάλο υψόμετρο που πετούν. Ενδεικτικό είναι ότι το μεσημέρι η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος ολοκλήρωσε την πτήση του χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επειδή ήταν εκτός βεληνεκούς της Ιρακινής αεράμυνας.

Θετικά μηνύματα στέλνουν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί στην αλβανική κυβέρνηση, με τον όρο να τηρηθούν οι πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις, που τα Τίρανα έχουν αναλάβει έναντι της ΕΕ, του ΟΑΣΕ, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης. " Νομίζουμε ότι ο Φατός Νάνο έχει θέσει προτεραιότητες που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας την υποστήριξη της ΕΕ", τόνισε στο ΜΠΕ η Λουζεβιες Βαν Ντερ Λααν εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεθνών Σχέσεων, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Η εδραίωση κλίματος "πολιτικής συμφιλίωσης" αποτελεί των πυρήνα των ευρωπαϊκών προσπαθειών, ενώ οι άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την ανοικοδόμηση σχολείων και φυλακών, καθώς και την παροχή σχετικής βοήθειας για την αναδιοργάνωση των αστυνομικών αρχών.

Ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου Τούτζμαν αναφέρει ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκαν αντιδράσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης σχετικά με την επίσκεψη και εξαιτίας της στάσης που κρατά η Κροατία αναφορικά με το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Από την πλευρά του, ο Τουτζμαν υποστηρίζει ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία, ώστε να ζητήσει επίσημα συγνώμη για την στάση του Ζαγκρεμπ.

Οι πρόεδροι Γιαγκ Ζεμίν της Κίνας και Μπορίς Γιέλτσιν της Ρωσίας, επικύρωσαν το κείμενο -συμφωνία για τη οριστική επίλυση συνοριακών διαφορών που ξεκινούν από το 17ο αιώνα, εφαρμόζοντας την κοινή διασυνοριακή διακήρυξη που υπογράφτηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Μόσχα. "Έχουμε οριστικά λύσει τις διαφορές μας στο θέμα των ανατολικών συνόρων και τις έχουμε επιλύσει πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία",δήλωσε ο πρόεδρος Γιέλτσιν. Η κυριαρχία στα τρία νησιά του ποταμού Αμούρ ακόμη παραμένει άλυτη. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μεταθέσουν για αργότερα την απόφαση πάνω σε αυτό το θέμα.

Καλός καιρός με λίγη συννεφιά προβλέπεται για αύριο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές στα βορειοδυτικά και λίγες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι καλός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 10 November 1997 - 18:05:18 UTC