Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:23 GMT+2

· Την Τετάρτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998. Η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιαν. Παπαντωνίου, αλλά οι οριστικές αποφάσεις για τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα αποφασιστούν από το υπουργικό συμβούλιο.

· Σήμερα, συνεδριάζει η ΓΣΕΕ, προκειμένου να αποσαφηνίσει τις θέσεις της ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης της ολομέλειας της επιτροπής για τον κοινωνικό διάλογο, που αναμένεται να συνεδριάσει το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και έχουν προειδοποιήσει ότι θα αρχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

· Στο μεταξύ, από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, που θωρακίζουν τη δραχμή έναντι των διαθέσεων και των επιθέσεων των κερδοσκόπων. Όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας, σε κυριακάτικη εφημερίδα, δεν πρόκειται να υποτιμηθεί η δραχμή, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα το εθνικό νόμισμα έχει ήδη ξεπεράσει την κρίση από την επίθεση των τελευταίων ημερών, ενώ και τα διατραπεζικά επιτόκια επανέρχονται στα προ της κρίσης επίπεδα.

· Κρίσιμες συνομιλίες αρχίζουν σήμερα στην Κύπρο, όπου αναμένεται ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, η επίσκεψη του οποίου έγινε δεκτή από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου με επιφυλάξεις, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών με τον κ. Χόλμπρουκ.

· Χθές, τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ , συνοδευόμενος από τον υπουργό επικρατείας, αρμόδιο για τις κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Γκιουρέλ. Οι Τούρκοι υπουργοί είχαν συναντήσεις και συζητήσεις με την τουρκοκυπριακή ηγεσία και αποσαφήνισαν την τουρκική θέση ενόψη της νέας φάσης των συνομιλιών για το κυπριακό.

· Ο Ρ.Χόλμπρουκ αύριο το βράδυ θα αναχωρήσει από την Κύπρο για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αγκυρα και ζήτησε από την τουρκική ηγεσία, συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση του κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

· Μειωμένη θητεία , κατά τρείς μήνες, θα υπηρετούν όσοι φοιτητές δεν κάνουν χρήση της αναβολής σπουδών που δικαιούνται και πηγαίνουν κανονικά να υπηρετήσουν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις. Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε από τον κ. Τσοχατζόπουλο και αποτελεί ένα κίνητρο για τους νέους να υπηρετούν τη θητεία τους, χωρίς αναβολή. Όπως τονίζεται από κύκλους του υπουργείου, οι περισσότεροι νέοι αποφέυγουν να υπηρετούν κανονικά τη θητεία τους και προτιμούν να κατατάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις, μετά το 25ο έτος της ηλικίας τους.

· Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εξάρθρωσης σπείρας λαθρεμπόρων ναρκωτικών στην Κέρκυρα, από μονάδες της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος. Στη σπείρα, που προσπάθησε να περάσει στη χώρα 200 κιλά χασίς, συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες, Αλβανοί που έχουν καταδικαστεί και στο παρελθόν από ελληνικά δικαστήρια για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.

· Συμπλοκές με ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ σημειώθηκαν χθές στην περιοχή της Ολυμπιάδας, για το εργοστάσιο του χρυσού. Κάτοικοι της Ολυμπιάδας, καθώς και άλλων χωριών του Στρυμονικού κόλπου, που αντιτέιθενται στην εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή, έκαναν πορεία προς το εργοστάσιο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή, από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά τις συμπλοκές που ακολούθησαν τραυματίστηκαν πέντε άτομα, τα οποία μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν από τα κέντρα υγείας. Συλλήψεις δεν υπήρξαν.

· Η ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές που έγιναν χθες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία έχασε μία έδρα, ενώ η ΕΣΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ αύξησε τη δύναμή της κατά μία έδρα. Η “Αυτόνομη Παρέμβαση” που πρόσκειται στο Συνασπισμό, διατήρησε τις δυνάμεις της και κατέλαβε δύο έδρες.

· Μείζον πολιτικό θέμα τείνει να δημιουργηθεί από την απόφαση δικαστηρίου να στείλει στην φυλακή 40χρονο που κατάφερε να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος δήλωσε πως “και οι κρίνοντες κρίνονται” σχολιάζοντας ανάλογη δήλωση του προέδρου του Αρείου Πάγου, που εξέφρασε τη δυσφορία του για τα σχόλια σε βάρος της δικαστικής απόφασης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Προκ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τον κ. Γιαννόπουλο για επέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

· Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθές το βράδυ, στην περιοχή του κορινθιακού κόλπου, στο ίδιο επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων, που καταγράφηκαν πρίς από λίγες μέρες. Οι επιστήμονες πάντως του γεωδυναμικού ινστιτούτου της Αθήνας και του εργαστηρίου γεωφυσικής του Α.Π.Θ. είναι καθησυχαστικοί και επιμένουν ότι η σεισμική ακολουθία δεν εμπνέει ανησυχίες.

· Το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών των 15 χωρών μελών. Οι υπουργοί θα εξετάσουν τις σχέσεις με την Τουρκία, μετά την επίσκεψη Βαν Ντεν Μπρουκ στην Αγκυρα . Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών κ.Θ.Πάγκαλος.

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλείται να εξετάσει τη στάση του Ιράκ, που απαγορεύει στου Αμερικανούς παρατηρητές να εξετάσουν τις ιρακινές εγκαταστάσεις, για πιθανή παραγωγή χημικών όπλων. Η άρνηση του Ιράκ προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν αποκλείουν και τη στρατιωτική επέμβαση, αν καταρριφθούν τα αναγνωριστικά αεροσκάφη, που θα πετάξουν σήμερα, πάνω από το Ιράκ, όπως προειδοποίησε ο Σαντάμ Χουσείν. Πάντως, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία παραμένουν αντίθετες με οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικών ενεργειών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 10 November 1997 - 8:02:55 UTC