Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.11.1997

Σφιχτή οικονομική πολιτική προανήγγειλε για το 1998 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε χθες ομόφωνα τα βασικά σημεία του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να δοθούν μικρότερες αυξήσεις από αυτές που είχαν ανεπίσημα ανακοινωθεί και ματαίωση της αύξησης του αφορολόγητου ορίου. Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας αναμένεται να οριστεί στο 5,7%. Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το νέο προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι θα αντιπαραθέσουν δυναμικά στην πολιτική αυτή.

Στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, η υπεράσπιση του εθνικού νομίσματος έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων και η οικονομική και νομισματική ενοποίηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 1998. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, ενώ τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι σημαντικό να ταυτιστεί η επιτυχία των στόχων του προϋπολογισμού με τους στόχους της οικονομικής ενοποίησης. Η επιτυχία αυτή μπορεί να υπάρξει εφόσον η πολιτική μας παραμείνει σταθερή, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι οι φήμες στις διεθνείς αγορές για υποτίμηση της δραχμής αποδίδονται σε κερδοσκοπικούς κύκλους που θα διαψευστούν καθώς η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική της και η δραχμή θα παραμείνει σταθερή. Ο Υπουργός Τύπου εκτίμησε ότι την κατάρτιση του προϋπολογισμού θα επηρεάσει το όλο κλίμα με την κρίση στις διεθνείς αγορές, όμως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει δίκαιη φορολογική κατανομή.

Τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα όσα αναφέρονται στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Παρασκευόπουλου, διέταξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος. Στη σχετική ερώτηση ο κ. Παρασκευόπουλος, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, αναφέρεται στην δραστηριοποίηση ακροδεξιών οργανώσεων στα Σώματα Ασφαλείας. Τη διενέργεια της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, ανέλαβε ο Α΄ Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος, Δημήτριος Μητρόπουλος, ο οποίος θα διερευνήσει και όσα συναφή στοιχεία περιήλθαν πρόσφατα σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

"Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από τη Βουλή γιατί δεν μπόρεσαν να παραμείνουν στη συζήτηση που κατάντησε κακόγουστη φάρσα", δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι περιφρονεί τους πολίτες, τους δημοτικούς άρχοντες και το Κοινοβούλιο και ότι δείχνει το αυταρχικό και αλαζονικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι είναι πρωτοφανής η συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία "θέλει να επιβάλει άνευ συζήτησης μια τέτοια διοικητική αναδιοργάνωση του τόπου", ενώ παρατήρησε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι λυπηρή και καθόλου εκσυγχρονιστική.

"Η Ελλάδα δεν έχει πλέον την πολυτέλεια του συμβιβασμού με τα μετριότατα αποτελέσματα στην οικονομία, με τις κακές επιδόσεις της διοικητικής μηχανής, με την υστέρηση έναντι των εταίρων της, με την απώλεια περαιτέρω εδάφους έναντι των ανταγωνιστών της", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε ημερίδα του κόμματος για τον τουρισμό. Όπως είπε, "ο τουρισμός αποτελεί μια δυναμική πλουτοπαραγωγική πηγή που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα σε όλο της το κύρος: Προχειρότητα της κρατικής πολιτικής, ανυπαρξία της έρευνας για τις τουριστικές τάσεις, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, προβληματικές υποδομές, συχνά χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, νοοτροπία που ευνοεί το βραχυπρόθεσμο κέρδος σε βάρος του τουρίστα, έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού, υποτυπώδης άσκηση του εποπτικού ρόλου της Πολιτείας, υπερχρέωση, είναι μερικά από τα αίτια των μέτριων επιδόσεων μας". Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγόρησε την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου ότι με τη συμπεριφορά της δείχνει να αδιαφορεί για τον τομέα του τουρισμού και σημείωσε ότι η στάση αυτή είναι χαρακτηριστική της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου τομέα από την κυβέρνηση.

Την επιτακτική ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, η οποία δεν θα εξαντλείται στους νομισματικούς στόχους, αλλά θα προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη και απασχόληση, υπογράμμισε ο Ελληνας Κοινοτικός Επίτροπος. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Ευρώ, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι με την ανάδειξη του Ευρώ σε κύριο νόμισμα διεθνών συναλλαγών, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή, άρα και στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μέχρι να ενταχθεί στην ΟΝΕ, προκειμένου να αρχίσει τις προσαρμογές. "Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη θα συμμετάσχουν στην πράξη στη ζώνη του Ευρώ. Για αυτό πρέπει εμείς από τώρα να κατανοήσουμε τη σημασία των αλλαγών. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πορεία αυτή συνεπάγεται κόστος σε χρήμα και χρόνο και πάνω από όλα συνεπάγεται αλλαγή νοοτροπίας", υπογράμμισε ο Κοινοτικός Επίτροπος.

Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ολόκληρη η κυβέρνηση είναι αντίθετη τόσο στην αποποινικοποίηση του χασίς όσο και στο διαχωρισμό των ουσιών σε "μαλακές" και "σκληρές", είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ, Στέλλας Αλφιέρη, και συμπλήρωσε πως δεν έχει αλλάξει τίποτε για να αλλάξει και η πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι απέτυχε παταγωδώς το Ολλανδικό πείραμα και χαρακτήρισε ψευτοπροοδευτικούς όσους το υποστηρίζουν. Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν η αυστηρή αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών και οι ευεργετικές ρυθμίσεις για τους πραγματικούς χρήστες ενώ ανακοίνωσε ότι σε ένα με δύο μήνες θα λειτουργήσει στις φυλακές ειδικός χώρος κράτησης εξαρτημένων ατόμων, ο οποίος θα είναι κατάλληλα στελεχωμένος και θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Ισπανίας, κ. Κορτές, που βρέθηκε στην Ελλάδα για τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών του Γκόγια στη Θεσσαλονίκη. Συζήτησαν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, για τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ουνέσκο, για την ανταλλαγή συγκεκριμένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η βυζαντινή έκθεση στην Ισπανία και μία έκθεση έργων του Ελ Γκρέκο στην Ελλάδα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε, επίσης, τον κ.Κορτές για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και για τις ελληνικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Επίσημη πενθήμερη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει από αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του της Ομοσπονδιακής Βουλής της χώρας Rita Suessmuth και Προέδρων άλλων Τοπικών Κοινοβουλίων. Ο κ. Κακλαμάνης θα επισκεφθεί το Μόναχο, τη Βόννη, τη Στουτγάρδη και το Βερολίνο. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει συνομιλίες με κορυφαία στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας, τόσο σε Ομοσπονδιακό όσο και σε Πολιτειακό επίπεδο, πάνω σε διμερή αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα.

Λείψανα αρχαίου ναυαγίου εντόπισε συνεργείο Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού σε θαλάσσια περιοχή της νήσου Λειψών στα Δωδεκάνησα, στη διάρκεια υποβρύχιας αυτοψίας που έγινε προκειμένου να αποδεσμευθούν περιοχές για καταδύσεις. Όπως ενημέρωσε τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο προϊστάμενος της Εφορείας Εναλίων Aρχαιοτήτων, Δημήτρης Καζιάνης, το κλιμάκιο εντόπισε πολλές συστάδες με θραύσματα αμφορέων, που δημιουργήθηκαν καθώς κτύπησε το σκάφος στα βράχια και βυθίστηκε. Ο κύριος όγκος του φορτίου του ναυαγίου φαίνεται να έχει καλυφθεί από την άμμο.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους. Η αγορά άνοιξε με πτώση του γενικού δείκτη, για να ανακάμψει στη συνέχεια. Έφτασε σε σημείο να κερδίζει περίπου 12 μονάδες, αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης μειώθηκε και πάλι για να κλείσει τελικώς με οριακές απώλειες. Συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.512,77 μονάδες, με απειροελάχιστη κάμψη κατά 0,06%. Η κάμψη των επιτοκίων στη διατραπεζική και η πορεία του δείκτη ήταν αντιστρόφως ανάλογη αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Σοφοκλέους επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά.

''Τα προβλήματα με την Ελλάδα δε μπορεί κανείς να τα επιλύσει από σήμερα μέχρι αύριο. Αυτά συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια μακροχρόνιου παρελθόντος. Τώρα όμως θέλουμε να ξεπεράσουμε την έλλειψη διαλόγου'', επισήμανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Die Presse'', αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι στην Κρήτη έγινε μια καλή αρχή και ότι, εφόσον, υπάρξει πρόοδος σε διμερή θέματα, αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις και στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες είναι, όπως είπε, δυσκολότερες.

Αποτελέσματα αρχίζει να αποδίδει η νέα πολιτική Νάνο σε ότι αφορά στις αλβανικές μειονότητες στην ΠΓΔΜ και την Γιουγκοσλαβία, στις οποίες από την Κρήτη έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιαδήποτε αυτονομιστικά τους αιτήματα. Πολιτικοί κύκλοι στα Σκόπια εντάσσουν στο πλαίσιο αυτό τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Γκλιγκόροφ και στον ιστορικό ηγέτη των ακραίων εθνικιστών αλβανών της ΠΓΔΜ, τον πρόεδρο του "Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών" κ. Αρμπέν Τζαφέρι, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε αποπεμφθεί από τη βουλή επειδή δεν συμμετείχε στις εργασίες της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μειωμένα, όπως ισχυριζόταν, δικαιώματα των Αλβανών.

Στην υιοθέτηση της έκθεσης του υπουργού Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, σχετικά με τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κρήτη, προχώρησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, κατά τη συνεδρίασή της, υπό τον πρωθυπουργό, Ράντογιε Κόντιτς. Η κυβέρνηση, εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη τέτοιου είδους στην ιστορία των Βαλκανίων, ήταν επιτυχής όχι μόνο για το μέλλον των βαλκανικών χωρών, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Η ανάκριση του πρώην παραστρατιωτικού Σέρβου, Σλόμπονταν Μίσιτς, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε τουλάχιστον 80 Κροάτες και Μουσουλμάνους πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, άρχισε χθες μετά από απόφαση που εξέδωσε ο δημόσιος κατήγορος της Γιουγκοσλαβίας Βουκασίν Τζοκάνοβιτς. Ο Μίσιτς συνελήφθη, αφού ομολόγησε στην εφημερίδα "Βρανίσκε" τον τρόπο με τον οποίο σκότωσε τα θύματά του, ενώ χθες ο κ.Τζοκάνοβιτς όρισε στον τοπικό πληρεξούσιο να καθορίσει πως θα προσαχθεί σε δίκη, καθώς το Βελιγράδι έχει ως βασική αρχή ότι "όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου θα δικαστούν στη Γιουγκοσλαβία".

Οι πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα κεντρικά και νότια θα είναι πυκνότερες, ενώ θα σημειωθούν αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 μέχρι 21 και στα νησιά από 14 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών, κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και αργότερα, πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 11 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 8 November 1997 - 9:05:18 UTC