Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.11.1997

Στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, η υπεράσπιση του εθνικού νομίσματος έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων και η οικονομική και νομισματική ενοποίηση, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 1998. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, ενώ τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι σημαντικό να ταυτιστεί η επιτυχία των στόχων του προϋπολογισμού με τους στόχους της οικονομικής ενοποίησης. Η επιτυχία αυτή μπορεί να υπάρξει εφόσον η πολιτική μας παραμείνει σταθερή, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι οι φήμες στις διεθνείς αγορές για υποτίμηση της δραχμής αποδίδονται σε κερδοσκοπικούς κύκλους που θα διαψευστούν καθώς η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική της και η δραχμή θα παραμείνει σταθερή. Ο Υπουργός Τύπου εκτίμησε ότι την κατάρτιση του προϋπολογισμού θα επηρεάσει το όλο κλίμα με την κρίση στις διεθνείς αγορές, όμως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει δίκαιη φορολογική κατανομή. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι η οικονομική πολιτική του 1998 θα είναι κατ΄ αρχήν απόλυτα σύμφωνη με τους στόχους της σύγκλισης και υπογράμμισε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του ελλείμματος και του πληθωρισμού. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Παπαντωνίου, έκανε λόγο για αυστηρότητα και δικαιοσύνη αναφορικά με το φορολογικό σκέλος, αλλά και το σκέλος των δαπανών.

Ψηφίστηκε-κατά πλειοψηφία-επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων ενώ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Βουλής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 159 βουλευτές, κατά 120 και απουσίασαν 21. Στους απόντες περιλαμβάνονται οι βουλευτές του ΣΥΝ, Στέλλα Αλφιέρη και Νίτσα Λουλέ, για τις οποίες θεωρείται ότι απουσίασαν σκοπίμως, ενώ ο προσφάτως διαγραφείς από το ΔΗΚΚΙ, Ιωάννης Καρακώστας, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου. Αμέσως μετά την ψηφοφορία άρχισε η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να αποχωρήσουν από τη Βουλή. Πριν αποχωρήσει ο κ. Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική στο νομοσχέδιο, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προφανή κομματική δολιότητα και είπε ότι η Ν.Δ. θα το καταργήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας είπε ότι λυπάται για την αποχώρηση της Ν.Δ. και είπε ότι ο κ. Καραμανλής περιστοιχίζεται από κακούς συμβούλους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε διατυπώθηκαν προτάσεις για τροποποίηση του νομοσχεδίου, ενώ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε να συμπεριληφθεί ρήτρα αναθεώρησης μέσα στο νομοσχέδιο, αίτημα που απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για αχρήστευση του θεσμού του κοινοβουλίου.

Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ολόκληρη η κυβέρνηση είναι αντίθετη τόσο στην αποποινικοποίηση του χασίς όσο και στο διαχωρισμό των ουσιών σε "μαλακές" και "σκληρές", είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ, Στέλλας Αλφιέρη, και συμπλήρωσε πως δεν έχει αλλάξει τίποτε για να αλλάξει και η πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι απέτυχε παταγωδώς το Ολλανδικό πείραμα και χαρακτήρισε ψευτοπροοδευτικούς όσους το υποστηρίζουν. Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν η αυστηρή αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών και οι ευεργετικές ρυθμίσεις για τους πραγματικούς χρήστες ενώ ανακοίνωσε ότι σε ένα με δύο μήνες θα λειτουργήσει στις φυλακές ειδικός χώρος κράτησης εξαρτημένων ατόμων, ο οποίος θα είναι κατάλληλα στελεχωμένος και θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ευρώπη.

Το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό παρουσιάστηκε το απόγευμα σε ημερίδα του κόμματος. Στην εκδήλωση μίλησε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, ενώ παρεμβάσεις έκαναν η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Τουρισμού Τρ. Μπέλλος, ο βουλευτής Θ. Κασσίμης και ο αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος Σπ. Ταλιαδούρος.

Ως εθνικής σημασίας δράση χαρακτήρισε το πιλοτικό πρόγραμμα "Κρήτη-12 μήνες τουρισμός" ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Νικόλαος Σκουλάς, τονίζοντας ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα τουριστική Ελλάδα. Απευθύνοντας σήμερα χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Σκουλάς υπογράμμισε ότι σταδιακά πληθαίνουν τα θετικά μηνύματα και οι υποσχέσεις από τους ξένους τουρ οπερέιτορς όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος "Κρήτη-12 μήνες τουρισμός" έγινε στο πλαίσιο της 13ης διεθνούς έκθεσης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών "PHILOXENIA".

Τις στάσεις εργασίας συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς έχουν σταματήσει, εδώ και μία εβδομάδα, οι έλεγχοι στα φάρμακα, τις πρώτες ύλες και τα βρεφικά γάλατα. Οι εργαζόμενοι στον Ε.Ο.Φ. σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ζήτησαν την οικονομική εξασφάλιση του Οργανισμού με την καθιέρωση μικρού πόρου που θα αποδίδεται από τους εισαγωγείς φαρμάκων και τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η Αγροτική Τράπεζα περνάει το "άβατο" του Αγίου Όρους και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1998 θα λειτουργήσει τραπεζική θυρίδα στην πρωτεύουσα της μοναστικής πολιτείας, τις Καρυές. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν λειτουργήσει στο Άγιο Όρος καταστήματα δύο Τραπεζών. Της Εθνικής και της Τράπεζας Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η θυρίδα θα δίνει τη δυνατότητα καταθέσεων, αναλήψεων, χρηματοδοτήσεων και άλλων συναλλαγών, ενώ θα στελεχωθεί από τέσσερις υπαλλήλους που ανά δύο θα υπηρετούν στις Καρυές, λόγω του καθεστώτος του Αγίου Όρους που προβλέπει ότι ένας υπάλληλος μπορεί να παραμένει δέκα συνεχείς ημέρες εντός και δέκα εκτός.

Στην επίσκεψη Χόλμπρουκ, την προσεχή Δευτέρα, στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν. Όπως είπε, τόσο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ , όσο και ο ειδικός συντονιστής Τόμας Μίλερ οριστικοποίησαν τις συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ. Ρούμπιν δήλωσε ακόμη, ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη ατζέντα για τις συνομιλίες, που θα είναι ανεπίσημες. Στο μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Χόλμπρουκ. Στη συνάντηση, όλων των πολιτικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ζητήθηκε από τον πρόεδρο Κληρίδη να απαντήσει, αν γνωρίζει τον ειδικό λόγο αυτής της ξαφνικής επίσκεψης του Αμερικανού διπλωμάτη. Ο πρόεδρος απάντησε αρνητικά, δήλωσε αργότερα ο κ. Κυπριανού. Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, είπε ακόμη, ότι με βάση τα όσα είχαν λεχθεί παλαιότερα, ο Χόλμπρουκ θα επισκεπτόταν την Κύπρο, μόνο στην περίπτωση, που σημειωνόταν εμπλοκή στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Στους 31 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει εδώ και τρεις ημέρες την Ιβηρική χερσόνησο. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της αναζήτησης επιζώντων. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λόγω των καταρρακτωδών βροχών και των θυελλωδών ανέμων, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Τους αποκλεισμούς του εθνικού οδικού δικτύου της Γαλλίας συνεχίζουν για έκτη ημέρα οι οδηγοί φορτηγών της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις τους με την εργοδοσία δεν είχαν αποτέλεσμα. Το τεράστιο πρόβλημα στις οδικές συγκοινωνίες παραμένει, ενώ σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων υγρών καυσίμων, αλλά και στις μεταφορές τροφίμων.

Επίσκεψη στο Βελιγράδι, πραγματοποιούν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων στη Βοσνία, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλάρκ. Οι δύο διεθνείς αξιωματούχοι βρίσκονται ήδη στο Σεράγεβο για να συναντήσουν τον Ύπατο Αντιπρόσωπο στη Βοσνία Κάρλος Γουέστεντορπ. Κατά την επίσκεψή τους στο Βελιγράδι, η οποία θα γίνει δυο εβδομάδες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και θα του ζητήσουν να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του στη συμφωνία του Ντέητον, την οποία υπέγραψε ως εγγυητής των Σερβοβοσνίων το 1995.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων χαρακτήρισε την περαιτέρω παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Σε συνέντευξη τύπου, ο σκοπιανός υπουργός επεσήμανε ότι τα αίτια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής δεν έχουν εξαλειφθεί και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης της UNPREDEP για τους επόμενους 12 μήνες.

Χιλιάδες κομμουνιστές διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία, στο κέντρο της Μόσχας, ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες, για να σηματοδοτήσουν την ογδοηκοστή επέτειο της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Ομάδες ατόμων που εκπροσωπούν ακροαριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Εργατικού Κόμματος ξεκίνησαν ξεχωριστά από τη πλατεία της Οκτωβριανής Επανάστασης, όπου ακόμη κυριαρχεί το γιγάντιο άγαλμα του Λένιν, του ιδρυτή του Σοβιετικού καθεστώτος.

Με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν θα επισκεφτεί το Πεκίνο την Κυριακή, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν στη Μόσχα, στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Κύκλοι του Κρεμλίνου, επισημαίνουν ότι η παραπέρα εξέλιξη της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών δεν στρέφεται κατά της ασφάλειας τρίτων χωρών, καθώς είναι γνωστή η προσπάθεια της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας να κυριαρχήσει στη διεθνή αγορά οπλικών συστημάτων, "αποκόπτοντας" την πορεία των αμερικανών κατασκευαστών.

Οι πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα κεντρικά και νότια θα είναι πυκνότερες, ενώ θα σημειωθούν αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 μέχρι 21 και στα νησιά από 14 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών, κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και αργότερα, πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 11 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 7 November 1997 - 17:05:44 UTC