Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-6.11.1997

· Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η χθεσινοβραδυνή ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε χθές το βράδυ στις 11.10', στην θαλάσσια περιοχή του Κοριμθιακού κόλπου. Η δόνηση είχε μέγεθος 5.4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητή, στην Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.Σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Φωκίδας και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή της Ιτέας. Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί δεδομένου, ότι μόνο χθές σημειώθηκαν άλλες τρείς ισχυρές δονήσεις, σε διαφορετικές βέβαια περιοχές, πράγμα που ερμηνεύεται ως σεισμική έξαρση στη χώρα μας.

· Πολλοί από τους κατοίκους της Ιτέας του Γαλαξειδίου και άλλων πόλεων και χωριών της Φωκίδας, πάντως, διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητά τους.

· Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, έδωσε ο εκπρόσωπός της, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα και μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις και στην πολυμερή συνεργασία. Μιλώντας για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, την χαρακτήρισε ωφέλιμη και η επόμενη συνάντησή τους θα είναι στην Αττάλεια τον επόμενο χρόνο, με την ευκαιρία της Διαβαλκανικής Διάσκεψης. Απαντώντας σε ερώτηση αν απερρίφθη η πρόσκληση του κ. Γιλμάζ προς τον κ. Σημίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών πρέπει να υπάρχουν θετικές προϋποθέσεις και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα. Σε ότι αφορά τον ορισμό εκπροσώπων, μέσω των οποίων θα συνομιλούν οι δύο πρωθυπουργοί, ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία. Η ιδέα για τον ορισμό εκπροσώπων ούτε βλάπτει, ούτε ωφελεί τα εθνικά συμφέροντα, αλλά δεν κρίνεται απαραίτητο να γίνει τώρα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξάλλου, αναφερόμενος στο αν υπήρξε δυσφορία του υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, επισήμανε ότι δεν υπάρχει δυσφορία από τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης για τη σύγκλιση της Διαβαλκανικής, ενώ κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι αρμόδιος να ασκεί πολιτική και δεν μπορεί να παρακαμφθεί από οποιοδήποτε.

Πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την εξωτερική πολιτική. Τη συζήτηση είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. Στη διάκρειά της αναμένεται ο πρωθυπουργός να δώσει περισσότερα στοιχεία και να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μ.Γιλμάζ στην Κρήτη.

Σε δύο καίρια θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Αναφερόμενος στο σχέδιο "Καποδίστριας" ο κ. Ρέππας κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επιδιώκουν να κερδίσουν εντυπώσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις, ενώ καταλήγοντας είπε ότι κάποιοι επιχειρούν να μη γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Tέλος, σχετικά με την επιστολή που δημοσιεύεται στο περιοδικό "MEN" και φέρεται να έχει σταλεί από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη στον ιδρυτή του Κινήματος, Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Ρέππας κάλυψε πλήρως τον κ. Σκανδαλίδη τονίζοντας ότι είναι ανήθικο να αποδίδεται στον γραμματέα του κόμματος επιστολή που και ο ίδιος αγνοούσε. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι και αυτοί που εκτίθενται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εκείνοι που μετέρχονται αυτά τα τεχνάσματα.

Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να υπάρξει στο θέμα των φαρμάκων και σύντομα θα υπάρξει πλήρης εξυγίανση στο χώρο αυτό με πρόσθετα μέτρα που θα παρθούν, ενώ κανείς άρρωστος που έχει ανάγκη συγκεκριμένο φάρμακο, δεν πρόκειται να το στερηθεί. Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Διαμαντίδη. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία το αντιμετωπίζει ως κοινωνικό αγαθό, η τιμή του φαρμάκου έχει μειωθεί κατά 1/4. Περιορίστηκαν τα κέρδη των εισαγωγέων και φαρμακοβιομηχάνων και μειώθηκαν οι επιβαρύνσεις του καταναλωτή'', ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης μειώθηκαν μεσοσταθμιστικά οι τιμές των φαρμάκων κατά 16%, γεγονός που σημαίνει εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης 80 δισ. δρχ. ετησίως. Παράλληλα, με την κατάργηση τελείως των επιβαρύνσεων στην τιμή του, εξοικονομήθηκαν από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη άλλα 50 δισ. δρχ. ετησίως.

Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο οι προμήθειες δημοσίων έργων θα γίνονται με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου και θα διασφαλίζεται έτσι ακόμα περισσότερο η διαφάνεια στα δημόσια έργα και στις κρατικές προμήθειες. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ, Μανόλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με τη διαφάνεια και το θεσμικό πλαίσιο κρατικών προμηθειών και δημόσιων έργων. Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στις επισημάνσεις του κ. Κεφαλογιάννη ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν ό,τι θέλουν αντιβαίνοντας τους νόμους και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο, του ζήτησε, αν έχει συγκεκριμένα στοιχεία να μην τα καταγγείλει και να μην αφήνει να διαχέονται αοριστολογίες.

Την ''Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Ιθαγένειας'' αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν προμαχώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφοπλίζοντας ταυτόχρονα τους υπερασπιστές του άρθρου 19 ''περί ιθαγένειας'', για το οποίο κατ' επανάληψη έχει κατηγορηθεί διεθνώς. Η ''Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Ιθαγένειας'', που επιφέρει μεγαλύτερη ομοιογένεια μεταξύ των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσπαθεί να προωθήσει την προοδευτική ανάπτυξη των νομικών αρχών που αφορούν στην ιθαγένεια, την υιοθέτησή τους στη διεθνή νομοθεσία και επιθυμεί ταυτόχρονα να αποφύγει, όσο το δυνατόν, τις περιπτώσεις των απάτριδων.

Καταγγελίες για καταπατήσεις μοναστηριακών εκτάσεων στη Σιθωνία Χαλκιδικής με τη μέθοδο των εικονικών αγωγών στα δικαστήρια της περιοχής, ερευνούν οι δικαστικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, με εντολή του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια όταν ιδιώτες επιχείρησαν να καταπατήσουν και να "νομιμοποιήσουν" παραθαλάσσια έκταση δέκα περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Μεταμόρφωση Σιθωνίας Χαλκιδικής, η οποία ανήκε στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παν. Ζαβολέας, έδωσε ήδη εντολή να διεξαχθεί προκαταρτική πειθαρχική έρευνα, αφού σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, στην υπόθεση εκτο΄ς από τους ιδιώτες εμπλέκεται και ένας ανώτερος δικαστής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, κάποιοι ιδιώτες που γνωρίζουν πολύ καλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή Μεταμόρφωση Σιθωνίας Χαλκιδικής, έβαζαν στο στόχαστρο "αμφισβητούμενες" μοναστηριακές εκτάσεις και αφού συνεννοούνταν κατέθεταν μεταξύ τους αγωγές στο πρωτοδικείο Πολυγύρου, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη εθνικού κτηματολογίου.

Ουσιαστικά θέματα, που αφορούν την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, θα συζητηθούν στο 11ο Τακτικό Συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο. Στόχος του συνεδρίου είναι η εξέταση των σημερινών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αναζήτηση διεξόδου απ' αυτά. Στη διάρκεια των εργασιών θα πραγματοποιηθεί απολογισμός δράσης της διοικούσας επιτροπής της Τ.Ε.Δ.Κ., θα συζητηθούν τα θεσμικά θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νόμος.

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν χθες αρκετοί θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές στη Σοφοκλέους. Μετά τη σημαντική ενίσχυση που παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης παρουσίασε κάμψη και υποχώρησε και πάλι κάτω από τις 1.600 μονάδες. Πάντως χθες υπήρξε και πάλι αναστάτωση στην διατραπεζική με μικρή αύξηση επιτοκίων, κάτι που πυροδότησε φήμες για νέα "επίθεση" των κερδοσκόπων στην δραχμή. Με βάση τα δεδομένα αυτά η αυριανή συνεδρίαση είναι αρκετά κρίσιμη και ο προβληματισμός των επενδυτών φανερά έντονος. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.580,45 μονάδες σημειώνοντας κάμψη κατά 2,07%.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, τάχθηκε υπέρ ενός ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Σε σύντομες δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας του Σώματος, ο κ. Χριστοφίδης είπε, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων. Ανέφερε επίσης ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Νοεμβρίου.

Θέση της Βρετανίας είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα πρέπει να παρεμποδιστεί από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι ενταξιακές συνομιλίες συμπληρωθούν πριν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, απαντώντας, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων, σε ερώτηση του Εργατικού Βουλευτή, Άντριου Μακίνλεϊ, αν θα υπάρξει πρόβλημα για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σχετικά με την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων και τις προκλητικές ενέργειές τους, απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος. Η διαμαρτυρία αφορούσε στην ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων με νέα άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα, τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και τον παράνομο ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών σκαφών στα κλειστά λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που είχε με τους υπουργούς του ΔΗΚΟ. Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη συνάντησή του με τους απερχόμενους υπουργούς του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι επιθυμεί όπως οι υπουργοί παρευρεθούν στη θέση τους μέχρι να διευθετηθούν ορισμένα εκκρεμούντα θέματα.

Κατά την άσκηση "Ταύρος '97", που διεξάγεται στα κατεχόμενα της Κύπρου, τουρκικό βλήμα που εκτοξεύθηκε από πολεμικό πλοίο, εξοστρακίστηκε από παρακείμενο βράχο, κατευθύνθηκε προς την σκηνή του γενικού επιτελείου της επιχείρησης και σκότωσε επί τόπου τον Τούρκο συνταγματάρχη, Κουράλ Μπερκτάϊ. Το τραγικό συμβάν, έγινε στην περιοχή της Μόρφου. Όπως μετέδωσαν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από θαύμα γλίτωσαν δύο Τούρκοι υπουργοί, αφού το βλήμα πέρασε ξυστά δίπλα τους. Στη συγκεκριμένη άσκηση, σύμφωνα με τα ίδια μέσα ενημέρωσης, στόχος ήταν η εξουδετέρωση των πυραύλων S-300, που ως γνωστόν προτίθεται να αποκτήσει από τη Ρωσία η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Δανία, δε θεωρούν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, τονίζει σε δημοσίευμά της η δανική εφημερίδα ''Berlinske Tidende''. Η εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα ρεπορτάζ για τα βασανιστήρια που υπέστη ο κουρδικής καταγωγής Δανός υπήκοος Ferit Suslu, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία, το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα αυτή. Αυτό επιβεβαιώνουν, άλλωστε, και πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση. Ο Ferit Suslu εξετάστηκε από το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων του Εθνικού Κρατικού Νοσοκομείου της Δανίας και το πόρισμα της εξέτασης αυτής μόλις παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από το δανικό υπουργείο Εξωτερικών να προσφύγει κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών, καθώς και για τον καθορισμό μιας στρατηγικής, η οποία θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στη συνεργασία και ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτήρισε τη Διαβαλκανική Διάσκεψη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια. Ο κ. Γκλιγκόροφ, επισήμανε ότι η Διάσκεψη στέφθηκε από επιτυχία, τόσο από τα αποτελέσματα, όσο και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τα προβλήματα, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 6 November 1997 - 8:05:43 UTC