Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.11.1997

Την απολύτως αρνητική θέση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου εφ, όλης της ύλης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι απαραίτητη μια τέτοια επιλογή. Άλλωστε θα υπάρξει και πάλι συνάντηση των πρωθυπουργών όταν η επόμενη διάσκεψη γίνει στην Αττάλεια, όπου θα μετάσχει και ο κ. Σημίτης", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου. Επιχειρώντας έναν απολογισμό της διάσκεψης της Κρήτης, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει μια νέα εποχή τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για την πολυμερή συνεργασία των βαλκανικών λαών". Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της κυβέρνησης για την ανταπόκριση που βρήκε η Διάσκεψη αυτή από τις άλλες χώρες και σημείωσε ότι είναι ενδεικτικά τα θετικά σχόλια των ηγετών των γειτονικών χωρών. Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις περί περιορισμένης παρουσίας του Θεόδωρου Πάγκαλου στη Διαβαλκανική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Πάγκαλος ήταν πρωτεργάτης και βασικός εμπνευστής αυτής της βαλκανικής Διάσκεψης, συνεπώς τα θετικά της αποτελέσματα αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τον υπουργό Εξωτερικών.

Προκλητικότητα εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα καθώς και σήμερα συνεχίστηκαν οι παραβάσεις του κώδικα εναέριας κυκλοφορίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Συγκεκριμένα δεκαπέντε ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών προέβησαν σε 35 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, στην περιοχή μεταξύ Κω και Ρόδου. Σε έξι περιπτώσεις έγιναν εικονικές αερομαχίες.

Την ερχόμενη Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν ακόμη τα μεγέθη της οικονομίας, η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και η πρόσφατη κρίση στις διεθνείς και την ελληνική χρηματαγορά. "Υπάρχουν πλέον τελικές εισηγήσεις που θα τεθούν υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στις 12 Νοεμβρίου στη Βουλή", είπε ο κ. Παπαντωνίου.

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2,23 το μεσημέρι, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Γαύδου και των Σφακίων, στην Κρήτη. Στις 12,28 το μεσημέρι σημειώθηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, στην περιοχή του Αυλώνα. Η μεγαλύτερη ήταν έντασης 4,6 βαθμών και οι δύο μικρότερες 4 και 4, 2 Ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί έγιναν αισθητοί στην Αττική, την Εύβοια, την Κορινθία και τη Μαγνησία.

Με την έγκριση συμφώνου εμπιστοσύνης για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας του κοινωνικού διαλόγου, με την οποία κλείνει ουσιαστικά και η αυτή η φάση του κοινωνικού διαλόγου. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ολομέλεια της επιτροπής κοινωνικού διαλόγου προκειμένου να εγκρίνει το σύμφωνο. Οι αρχές που διέπουν το σύμφωνο αυτό είναι ο σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, καθώς και η συλλογική διαπραγμάτευση και στο δημόσιο τομέα. Διαφωνίες για το κείμενο εκφράστηκαν ήδη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα η ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτήρισε γενικόλογο το σύμφωνο και επισήμανε ότι υποκρύπτει παγίδες.

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, είχαν το μεσημέρι εκπρόσωποι της επιτροπής για την διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι παρουσίασαν το αίτημά τους για καλύτερη εξυπηρέτηση στις υπηρεσίες που εποπτεύει το υπουργείο. Τέτοιες υπηρεσίες είναι οι συγκοινωνίες, η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τα άτομα με ειδικές ανάγκες και έκανε λόγο για μια σειρά μέτρων που θα διευκολύνουν τα άτομα αυτά στις μετακινήσεις και τις γενικότερες καθημερινές τους δραστηριότητες. Εξάλλου, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας διαρκούς επιτροπής συνεργασίας του υπουργείου με την επιτροπή για τη διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η επιτροπή αυτή θα ασχολείται με πρακτικά ζητήματα και θα προβαίνει στις δέουσες ενέργειες.

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, για το θέμα που δημιουργήθηκε με τη δημοσίευση επιστολής στο περιοδικό "ΜΕΝ" η οποία αποδίδεται στον ίδιο και φέρεται ότι την είχε στείλει στον Ανδρέα Παπανδρέου. Στην επιστολή αυτή περιέχονται επικριτικά σχόλια για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κ. Σκανδαλίδης αρνείται κατηγορηματικά ότι συνέταξε ποτέ τέτοιου είδους επιστολή. Σε δήλωση του, μάλιστα, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: "Μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε την ανίερη πρακτική να κόβουν κομμάτι-κομμάτι τον Ανδρέα Παπανδρέου και να τον πουλούν σαν φθηνή πραμάτεια. Από σήμερα τα χαλκεία προσπαθούν να κόψουν κομμάτι-κομμάτι το ΠΑΣΟΚ με χυδαίες επιθέσεις στο πρόσωπο του γραμματέα του. Είναι όμως γελασμένοι. Η ανοίκεια και ανήθικη αυτή πλαστογραφία θα διαλευκανθεί ασφαλώς από τη Δικαιοσύνη στην οποία άμεσα θα προσφύγω τόσο για συκοφαντική μου δυσφήμιση όσο και για την αποκατάσταση της ηθικής μου βλάβης". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε για το θέμα ότι τέτοια γεγονότα δεν εκθέτουν τελικά τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όσους σοφίζονται τέτοιου είδους τεχνάσματα προκειμένου να δημιουργήσουν κρίση στο κυβερνών κόμμα.

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που εισηγείται ο καθηγητής Γιάννης Σπράος. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς Δ. Κούγκα και Ε. Παλιτζήκα που κάνουν απεργία πείνας από τις 10 Οκτωβρίου καλούν τους συναδέλφους τους οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, και Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα, μπροστά το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Με ψήφισμα τους οι ΕΛΜΕ εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των δυο αδιόριστων εκπαιδευτικών και ζητούν την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού, όπως τον χαρακτηρίζουν, νόμο του υπουργείου Παιδείας.

Μειώσεις στις τιμές των καυσίμων ανακοίνωσε σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Από τα μεσάνυχτα τα διυλιστήρια θα πωλούν τη βενζίνη φθηνότερα κατά 2,3 δραχμές το λίτρο, το ντίζελ κίνησης κατά 70 λεπτά και το πετρέλαιο κατά 60 λεπτά. Η ενδεικτική τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στις 97.000 δραχμές ανά 1000 λίτρα.

Οι εργασίες του 26ου συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα στην αίθουσα του περιπτέρου 17 της ΗELEXPO- ΔΕΘ με την εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι υπογράμμισε ότι το 26ο συνέδριο γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς τα προβλήματα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης αυξάνονται διαρκώς. Το λόγο πήραν επίσης ο πρόεδρος του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας και πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Κοντόπουλος, ο αντιπρόεδρος Μπάμπης Ανδρεάδης, ο οργανωτικός γραμματέας Νίκος Γιαννόπουλος, ο ταμίας Κώστας Γκοντίνος και το μέλος της διοίκησης Θεόδωρος Κυριακίδης.

Δεκαεπτά παλιά, εγκαταλειμμένα και κακοδιατηρημένα κτίρια της Εγνατίας οδού πολλά από τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Θεσσαλονίκης αναπαλαιώνονται και αποκτούν μια νέα μορφή χάρη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του ΟΠΠΕΘ, προϋπολογισμού 208 εκατομμυρίων δραχμών. Τα κτίρια αυτά εντάχθηκαν τον περασμένο Μάιο στο πρόγραμμα, μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, και αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 1998 να έχουν τελειώσει οι εργασίες. Άλλα δέκα κτίρια περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του έργου χωρίς όμως να έχουν υπογραφεί προς το παρόν οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις για λόγους που αφορούν τους ιδιοκτήτες των οικημάτων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκστρατεία των δημοσιογράφων όλου του κόσμου για την αποφυλάκιση συναδέλφων τους, που βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας. Όπως έγινε γνωστό, ο διευθυντής της ισπανικής εφημερίδας "Ελ Μούντο", Πέδρο Ραμίρεθ, θα προβεί κατά την τρέχουσα εβδομάδα σε ενέργειες ενώπιον των τουρκικών αρχών, με στόχο την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων, που εκτίουν ποινές φυλάκισης για αδικήματα γνώμης. Ο διευθυντής της ισπανικής εφημερίδας θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Αγκυρα, συνοδευόμενος από άλλους διακεκριμένους συναδέλφους του, υπό την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής ελευθερίας της έκφρασης του Παγκόσμιου Συνδέσμου Εφημερίδων. Θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ και τον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας υποσχόμενος πρόωρες εκλογές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, δηλώνει τώρα ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει το έργο της μέχρι το έτος 2000. Σε δηλώσεις που έκανε στον ανταποκριτή της εφημερίδας "Μιλλιέτ" στην Κρήτη, τόνισε ότι θα πρέπει να συμφωνήσει η Βουλή για να γίνουν πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση όσον αφορά την κυβέρνηση. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπόθεση του τυφλού δικηγόρου Εσμπέρ Γιαμουρντερελί, που βρίσκεται στις φυλακές λόγω δηλώσεων του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, απάντησε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή των νόμων ανήκει στην κυβέρνηση ενώ η ευθύνη για την αναθεώρησή τους στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία ανακοίνωσε επίσημα ότι η Σλοβενία έγινε η 37η χώρα, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις εδραίωσης της ειρήνης, στην ταραγμένη αυτή περιοχή της Βαλκανικής. Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον κλιμακώνονται οι πιέσεις αναφορικά με την αποχώρηση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης από το βοσνιακό έδαφος, καθώς η θητεία της λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο πρόεδρος Κλίντον δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση, ενώ τόσο το Πεντάγωνο, όσο και πολιτικοί κύκλοι ενδιαφέρονται για την περικοπή των δαπανών εξέλιξης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια για την έρευνα, σχετικά με την παραγωγή υπερσύγχρονων αμυντικών συστημάτων.

Την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης της UNPREDEP ζήτησε με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο εξωτερικών της γειτονικής χώρας, στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη για παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια και κατά το 1998. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Συνεχίζεται στην Πρίστινα η δίκη των 17 Αλβανών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια από τους Σέρβους ανακριτές. Ο Ασλάν Σελίνι αναφέρει ότι τον απείλησαν με θάνατο κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ενώ ένας άλλος κατηγορούμενος ο Μπισλίμ Γιόγκατς υποστηρίζει ότι τον χτύπησαν τόσο πολύ που έχασε τις αισθήσεις του. Ο Γιόγκατς αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν, λέγοντας ότι τον ανάγκασαν να παραδεχθεί τη συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, την ύπαρξη του οποίου, όπως υποστηρίζει, την γνωρίζει μόνο από τα μέσα ενημέρωσης.

Νότιοι ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στο Ιόνιο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 μέχρι 26 βαθμούς, στα δυτικά από 7 μέχρι 22 και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας από 9 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 5 November 1997 - 17:05:44 UTC