Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.9.1997

Τουλάχιστον περίεργη χαρακτηρίζονταν η δήλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία, η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε την προσφυγή στη Χάγη, σε Ελλάδα και Τουρκία, όχι μόνον για το θέμα των Ιμίων , αλλά για το σύνολο των "εδαφικών διαφορών". Είναι η πρώτη φορά, όπως σχολιάζεται από διπλωματικούς παρατηρητές, που η Ουάσιγκτον κάνει τέτοιου είδους αναφορά.Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Γκρόσμαν , που συναντήθηκε χθές με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο , απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, από το Βόλο, όπου βρίσκεται. Χαρακτήρισε την Τουρκία "ταραξία των Βαλκανίων" και ζήτησε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της.

Με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την οποία επέδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον διεθνή οργανισμό, η Τουρκία θέτει θέμα εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κυπρο και υπογραμμίζει ότι "θα πάρει όλα τα μέτρα" για την διαφύλαη της ακεραιότητας και της ασφάλειας, τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της τουρκικής επικράτειας. Η Τουρκία, στην επιστολή της, επιμένει , ότι οι πυραυλοι αποτελούν απειλή και για την ίδια.

Πρόταση από επτά σημεία θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος Κληρίδης, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, κατά τη συνάντησή τους στην οικία Φέισλ στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την κυπριακή πρωτεύουσα, ο κ.Κληρίδης θα καλέσει τον Ντενκτάς να δεσμευθεί για τη μη χρήση βίας στο νησί.

Το "πάγωμα" της ειδικής ενίσχυσης προς την Τουρκία, η οποία ανέρχεται στα 3, 5 εκ. ECU και της "χρηματοδοτικής συνεργασίας", ποσού 35 εκ. ECU, αποφάσισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση. Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ενέκρινε τις προτάσεις της εισηγήτριας, Κατερίνας Δασκαλάκη και την τροπολογία του Αλέκου Αλαβάνου, που περιλαμβάνει στο νομικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 1998, τέσσερις σαφείς και ρητούς όρους προς το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για το "ξεπάγωμα" των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης. Οι όροι αυτοί αφορούν στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων, στη συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης και των κρατών - μελών της.

Θα πραγματοποιηθεί τελικά, η περίφημη συναυλία των U2, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι προσπάθειες του δημάρχου κ. Κων. Κοσμόπουλου και του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Παν. Θεοδωρίδη, που μετέβησαν από νωρίς το απόγευμα στους Ευζώνους, έπεισαν τους απεργούς τελωνειακούς, που δέχθηκαν να επιτρέψουν τη διέλευση των φορτηγών με τον εξοπλισμό του συγκροτήματος. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αναμένεται να την παρακολουθήσουν πάνω από 50.000 άτομα, γεγονός πρωτοφανές για τα χρονικά της Θεσσαλονίκης.

Η ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού και η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αποτελούν τους κύριους στόχους των τριών αμυντικών πρωτοκόλλων, που υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Αλβανίας, Ακης Τσοχατζόπουλος και Σαμπίτ Μπρόκαϊ. Η πρώτη συμφωνία αφορά στη νομιμοποίηση της παραμονής της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία, για την ανασυγκρότηση του στρατού της γειτονικής χώρας, ενώ οι άλλες δύο συμφωνίες αφορούν στις λεπτομέρειες και τις ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας.

Την ελληνική θέση για κοινή αφετηρία όλων των χωρών - υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη συνάντησή του με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, στο περιθώριο της 52ης συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι δυο αξιωματούχοι υπογράμμισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και αντάλλαξαν προσκλήσεις για επισκέψεις τους στην Αθήνα και Σόφια. Σε συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Φαγιέζ Ταραούνα, η κ.Μιχάιλοβα, ζήτησε την υποστήριξη του Αμάν ώστε να αρθεί από την ημερήσια διάταξη της Ισλαμικής Διάσκεψης, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τουρκόφωνων στη Βουλγαρία.

Η εφαρμογή υγιούς και σταθερής μακροοικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την απλοποίηση της νομοθεσίας και τη μείωση των διοικητικών εμποδίων, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας. Αυτό τόνισε ο Έλληνας επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα "Νέοι επιχειρηματίες, επιχειρηματικότητα, δημιουργία απασχόλησης", που πραγματοποιείται στη Λάρισα. Ο κ.Παπουτσής αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα βελτίωσης της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την Πολιτεία, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, στη πορεία τους προς τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη.

Nέο αναβαθμισμένο ρόλο καλείται να διαδραματίσει το γραφείο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνολικότερης αλλαγής της φυσιογνωμίας του Οργανισμού. Αλλαγής, που επιβάλλουν τα νέα θεσμικά δεδομένα για τις ΔΕΚΟ και η ανάγκη προσαρμογής του ΟΠΕ στην ακολουθούμενη πολιτική για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Ετσι, στο εξής, το γραφείο της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει το ρόλο της διεύθυνσης Διερεύνησης Αγορών Χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που μέχρι πρότινος έδρευε στην Αθήνα, και "η μεταφορά αυτή συνοδεύεται από την εκχώρηση των ανάλογων αρμοδιοτήτων και πόρων", όπως ανάφερε, σε συνέντευξη τύπου, ο προϊστάμενος της νέας διεύθυνσης, Γ. Καρακάσης.

Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά από πρόσκληση των νομοθετικών σωμάτων, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και κοινοπολιτειακή ηγεσία της χώρας, πάνω σε διμερή και πολυμερή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους της Ομογένειας. Η επίσκεψη αυτή του κ. Κακλαμάνη στην Αυστραλία, πραγματοποιείται σε μια ευοίωνη στιγμή της ιστορίας των φιλικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, R.S. Merrillees και συμβολίζει την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αξίες και πρακτικές, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενίσχυση των αρχών αυτών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας στις 1.740,10 μονάδες και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ σε κλείσιμο, το οποίο ήταν 1.727,70 μονάδες από τις 23 Μαϊου 1997. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης είχε φθάσει σε ανώτερα από τα χθεσινά επίπεδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 9/9/07 στις 1.785, 66 μονάδες, αλλά το κλείσιμο της ίδιας συνεδρίασης ήταν 1.688,51 μονάδες. Η συνεχής άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο και η δυναμική την οποία δείχνει η αγορά, έχει προκαλέσει την έκπληξη πολλών, καθώς οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι πριν η αγορά συνεχίσει την ανοδική της πορεία θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επίσημη επίσκεψη στη Βόννη θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, την πρώτη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Γιλμάζ θα συναντηθεί την Τρίτη με τον καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, σε μια προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία, που διαταράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, όταν την κυβέρνηση ήλεγχαν στην Άγκυρα οι ισλαμιστές του Νετζμετίν Ερμπακάν σε συνεργασία με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Η Διεθνής κοινότητα χαιρέτησε με αισιοδοξία την συμφωνία ανάμεσα στην Πρόεδρο των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάφσιτς και στον εθνικιστή αντίπαλό της, εκπρόσωπο των Σέρβων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράισνικ, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει την χώρα σε γενικές εκλογές με ηρεμία. Συγκεκριμένα, ο Ντάνκαν Μπούλιβαντ, εκπρόσωπος του Ύπατου αντιπροσώπου στη Βοσνία, χαρακτήρισε την προσπάθεια θετική, λέγοντας ότι θα γεφυρώσει το πολιτικό χάσμα στη Σερβική Δημοκρατία και εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης εσωτερικής διαμάχης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ και της Ρουμανίας, Αντριάν Σεβερίν, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να οργανωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αγκυρα, συνάντηση Βουλγαρίας- Τουρκίας- Ρουμανίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, με θέμα την επεξεργασία κοινών μέτρων για την αύξηση του τελωνειακού ελέγχου με σκοπό την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της τρομοκρατίας. Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα εξεταστούν αργότερα σε επίπεδο υπουργών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 26 September 1997 - 6:40:23 UTC