Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-17.9.1997

Διευκρινήσεις για το τι θα γίνει με τους ανεξεταστέους και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του νομοσχεδίου για το θεσμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ο κ. Αρσένης, αφού συνέστησε σε γονείς και μαθητές να προσέξουν την παραπληροφόρηση, γιατί όπως είπε, αυτοί που δε θέλουν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, σκοπίμως παρερμηνεύουν τις θέσεις του υπουργείου, διευκρίνισε ότι "το νέο σύστημα για τους ανεξεταστέους δε θα ισχύσει από τη φετινή χρονιά". "Πρόθεση μας - σημείωσε ο υπουργός Παιδείας- είναι να καταργήσουμε από του χρόνου αυτό το σύστημα και να το αντικαταστήσουμε μ' ένα επιεικέστερο και δικαιότερο για τους μαθητές. Ετσι, αντί να χρειάζεται μέσο όρο 13, για να μη μείνει ανεξεταστέος, όπως ισχύει σήμερα, να μπορεί να περάσει την τάξη, χωρίς να χρωστάει μαθήματα και εφόσον έχει συγκεντρώσει βαθμολογία κατά μέσο όρο από τη βάση και πάνω". Εξάλλου, για το θέμα που προέκυψε σχετικά με τις απολύσεις εκπαιδευτικών, ο κ. Αρσένης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ποτέ δε μίλησε για απολύσεις καθηγητών, τόνισε ότι παραμένει το ισχύον σύστημα και εξήγησε ότι στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός έχει διαπράξει παράπτωμα, θα ελέγχεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπως ισχύει και τώρα. Σε περίπτωση δε, που απολυθεί καθηγητής, λόγω ανεπάρκειας, θα μπορεί να μετατάσσεται στο δημόσιο τομέα. Τέλος, ο κ. Αρσένης κάλεσε όλους όσοι προωθούν καταλήψεις από μαθητές, να το ξανασκεφθούν, ενώ απευθυνόμενος στην ΟΛΜΕ της ζήτησε να πάψει να είναι οπισθοφυλακή της προόδου και να γίνει εμπροσθοφυλακή.

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο "για την τροποποίηση του νόμου 2190" έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, υιοθετώντας έτσι σχετικές προτάσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιου Πεπονή, σχετικά με τις προσλήψεις. Σύμφωνα με τις αναδιατυπώσεις που έκανε σε διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Παπαδόπουλος, επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου Πεπονή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Ορίζεται, επίσης, ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του οικείου υπουργού, μπορεί να υπάγονται στον 2190 και φορείς ή προσωπικό που εξαιρούνται από το σύστημα προσλήψεων. Συγκεκριμένα, υπάγονται πλέον στο νόμο 2190 που αφορά στις προσλήψεις , οι ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τράπεζες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στα οποία η κρατική επιχορήγηση είναι από 50% του ετήσιου προϋπολογισμού τους, το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων, οι τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ακόμα, σύμφωνα με άλλες προσθήκες, προβλέπεται ότι : -Ισχύει ο διαγωνισμός και για τις θυγατρικές εταιρείες δημοσίων επιχορηγήσεων και τραπεζών, τις οποίες διοικεί ιδιώτης επενδυτής. - Ένα ποσοστό 20% των θέσεων που προκηρύχθηκαν θα καλύπτεται αποκλειστικά από πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων. -Ανώτατο όριο πρόσληψης εποχικού προσωπικού ορίζεται το 65ο έτος.

Σε ελεύθερη διαπραγμάτευση των μισθών με τις εργοδοτικές οργανώσεις σχεδιάζει να προχωρήσει η ΓΣΕΕ το '98, απορρίπτοντας την πρόταση που έχει υποβάλει η κυβέρνηση για τη σύναψη, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, μιας εθνικής συμφωνίας για το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων της επόμενης διετίας. Την απόφαση αυτή θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρείο της ΓΣΕΕ ίσως την Πέμπτη, κατά την παρουσίαση των θέσεων που θα υποστηρίξουν οι συνδικαλιστές στις 24 Σεπτεμβρίου στο τραπέζι του διαλόγου για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την τόνωση της απασχόλησης.

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προσανατολίζονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου μισθολογίου. Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να ληφθεί σήμερα στις Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΥΟ, της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, του ΚΕΠΥΟ και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Σε ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι των Εργαζομένων αναφέρουν ότι οι μέχρι τώρα συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν άκαρπες.

Η ασφάλεια του κυπριακού λαού και η εξασφάλιση του μέλλοντός του, η σιγουριά επιβίωσης στη δική του πατρίδα, αποτελεί βασικό στόχο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και της κυβέρνησής του. Αυτό τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "ειρηνικά θα λυθεί το Κυπριακό και αυτή τη θέση ενισχύει η επιτευχθείσα συμφωνία για συνομιλίες πάνω σε θέματα ασφάλειας". Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, προβλήματα ασφάλειας πρόβαλαν κατά καιρούς και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο. Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για την προθυμία διεξαγωγής συνομιλιών στην Κύπρο πάνω σε θέματα ασφάλειας και μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

"Η ταλαιπωρία της Καστοριάς από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην παροχή νερού, εξαιτίας της μόλυνσης των υδάτων μίας πηγής από απόφραξη του αποχετευτικού αγωγού, λαμβάνει άμεσα τέλος, με την υδροδότηση της πόλης από τις πηγές της Κορομηλίας", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος από την Καστοριά. Το μεγάλο έργο της υδροδότησης της Καστοριάς από τις πηγές της Κορομηλιάς, συνολικού κόστους 1,2 δις δρχ., που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είναι πανέτοιμο και από σήμερα θα τροφοδοτεί το υδρευτικό σύστημα της πόλης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Υγείας, για λίγες ημέρες και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον καθαρισμό του δικτύου, καθαρά για προληπτικούς λόγους, το νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται προς πόση, αλλά μόνο για όλες τις άλλες δραστηριότητες.

Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών και χρηματικό πρόστιμο περίπου 15 εκατομμυρίων δραχμών, καταδικάστηκε ερήμην από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η πρώην ιδιοκτήτρια του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βόρειας Ελλάδας, Κατερίνα Βελλίδη για μη έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων σε διευθυντή εφημερίδας. Σε βάρος της κ. Βελλίδη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ο πρώην διευθυντής της απογευματινής ημερησίας εφημερίδας "Θεσσαλονίκη", Λάζαρος Χατζηνάκος, ζητώντας να του καταβληθούν μισθοί, επιδόματα, υπερωρίες και αμοιβές από άλλες συμφωνημένες συνεργασίες που ανέρχονται στο ποσό των 59.175.060 δρχ. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, στον κ. Χατζηνάκο είχε ανατεθεί από την κατηγορούμενη η γενική δημοσιογραφική διαχείριση της εφημερίδας το καλοκαίρι του 1992 και ένα μέρος του παραπάνω ποσού είχε συμφωνηθεί να του καταβληθεί για προσφορά υπηρεσιών στο ένθετο οικονομικό περιοδικό "Επιχειρείν", για ένταξη της εφημερίδας στο δίκτυο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και για συμμετοχή στην αξιοποίηση κοινοτικού προγράμματος για λογαριασμό της εφημερίδας. Η πρώην εκδότρια άσκησε μέσω του συνηγόρου της έφεση για την ποινή των 4 μηνών (που είναι μετατρέψιμη προς 1.500 δρχ ημερησίως), ενώ η χρηματική ποινή που της επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 15.100.000 δρχ.

Πρώην προϊστάμενος σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να αποσπάσει από συνάδελφό του το ποσό των δύο εκατομμυρίων δραχμών. Σύμφωνα με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο Πολυχρόνης Παπαδόπουλος, πρώην προϊστάμενος στο 13ο γραφείο των ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, στις 4 Απριλίου 1996 με την ιδιότητα του προϊσταμένου ζήτησε από τα κεντρικά ταμεία των ΕΛΤΑ το ποσό των 22.209. 000 δραχμών για κάλυψη αναγκών στο υποκατάστημα. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα ο προϊστάμενος -που έπαιζε την περίοδο εκείνη συχνά στο καζίνο της Χαλκιδικής- χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα κατάφερε να αποσπάσει από τη συνάδελφό του, Όλγα Κατσαρή, το παραπάνω χρηματικό ποσό. Το έλλειμμα διαπιστώθηκε από την ίδια την ώρα που έκλεινε το ταμείο της με αποτέλεσμα να διαταχθεί από την υπηρεσία ένορκη διοικητική εξέταση. Ο Παπαδόπουλος παραπέμπεται στο τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης για υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Σύγχρονες Μεταγραφές του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου" θα πραγματοποιηθεί από τις 18 ως τις 22 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος "Αριστοτέλης Β" της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θεατρικής Ερευνας και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και έχει στόχο να ερευνήσει με ποιους τρόπους το αρχαίο ελληνικό δράμα έχει εμπνεύσει τη σύγχρονη δραματουργία και τη σύγχρονη θεατρική αισθητική και κατά πόσο οι μεταμοντέρνοι προβληματισμοί μπορούν να μεταγράψουν τα κλασικά μοτίβα του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου. Τις εργασίες που θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής και στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ, θα πλαισιώσουν πέντε θεατρικές παραστάσεις, ένα θεατρικό εργαστήρι και προβολές παραστάσεων σε βίντεο. Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 90 ομιλητές από όλες τις ηπείρους, καθηγητές Πανεπιστημίου, κλασικοί φιλόλογοι, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, ενώ ο συνολικός αριθμός των συνέδρων αναμένεται να ξεπεράσει τους 500.

Νέα επεισόδια μεταξύ αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης έλαβαν χώρα στην Αλβανική Βουλή. Αφορμή η συζήτηση για την αύξηση του Φ.Π.Α., που αποφάσισε η Κυβέρνηση, έπειτα από επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της Αντιπολίτευσης για δέκα ολόκληρα λεπτά χτυπούσαν τα έδρανα της Βουλής εμποδίζοντας τη συζήτηση της απόφασης της Κυβέρνησης αναγκάζοντας τον προεδρεύοντα να διακόψει προσωρινά τις εργασίες της Βουλής. Μάλιστα, υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών του Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αντίθετοι στην αύξηση του Φ.Π.Α. που θα επιδράσει άμεσα στην άνοδο των τιμών σπρώχνοντας σε εξαθλίωση ακόμα περισσότερους Αλβανούς, ήταν και μέρος βουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μ 'όλα ταύτα εγκρίθηκε σήμερα στη Βουλή η αύξηση του Φ.Π.Α. στο 20% από 1ης Οκτωβρίου, από 12,5% που είναι σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών Αρμπέν Μάλαϊ, θεωρεί επιβεβλημένη αυτή την αύξηση διότι όπως είπε, είναι απ' τους βασικούς όρους που έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

O Πρόεδρος της Π.Γ.Δ.Μ. Κίρο Γκλιγκόροφ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της χώρας του, θα πάει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα τον συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκογια Χαντζίσκι. Ο Γκλιγκόροφ θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση στις 24 του μήνα. Όπως ανακοινώθηκε προβλέπεται να συναντηθεί με το Γεν. Γραμματέα , Κόφι Ανάν, και με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Διάσκεψη για τους διαβαλκανικούς αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, οργανώνει στη Σόφια η Βαλκανική Παρευξείνεια Ενωση Πετρελαίου. Οι εργασίες της διάσκεψης θα αρχίσουν με στρογγυλό τραπέζι με θέμα την αγορά πετρελαίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη διαβαλκανική μεταφορά πετρελαίου. Θα συζητηθούν επίσης τα θέματα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, της ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Νοτίων Βαλκανίων στη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι συζητήσεις της δεύτερης ημέρας θα εστιαστούν γύρω από τις δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου δια της Μαύρης Θάλασσας, και από το Ιράν, το Τουρκμενιστάν και το Κατάρ στην Ευρώπη. Θα αναπτυχθεί και το θέμα της αποθήκευσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών. Στη διάσκεψη της Σόφιας θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Ελβετίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 17 September 1997 - 6:40:15 UTC