Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.9.1997

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή εκ μέρους του Ραούφ Ντενκτάς της πρότασης Κληρίδη για έναρξη διαλόγου σε θέματα ασφάλειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ανοίγει πάλι μια χαραμάδα ελπίδας για συνεννόηση στο πλαίσιο του πολιτικού πλέον διαλόγου Κληρίδη - Ντενκτάς. Ωστόσο ο Υπουργός Τύπου εξέφρασε προβληματισμό για τη στάση που θα τηρήσει ο Ντενκτάς στις συνομιλίες αυτές. Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί την εξέλιξη αυτή σημαντική, αφού την πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση την υποστήριζε και προσπάθησε να την προωθήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ωστόσο, ο υφυπουργός διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς την ανταπόκριση που θα έχει στην πράξη η συμφωνία αυτή από τουρκοκυπριακής πλευράς, και ότι ο κ. Ντενκτάς να κρατήσει το λόγο του για μια φορά. Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη χτεσινή δήλωση των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το ενδεχόμενο συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ, με τους ομολόγους της από την Ελλάδα και την Τουρκία, δεν απέκλεισε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ κ.Φόλεϋ. Ο κ.Φόλεϋ, αναφερόμενος στο αν η κ.Ολμπράϊτ ενδιαφέρεται για μια τέτοια τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απάντησε ότι η Αμερικανίδα υπουργός είχε μια παραγωγική συνάντηση με τους ομολόγους της από την Ελλάδα και την Τουρκία στη Μαδρίτη και ότι δεν μπορεί να προβλέψει το πρόγραμμα της στη Νέα Υόρκη.

Την υποστήριξη της Γεωργίας στις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτή Ιρακλί Μαναγκασβίλι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη. Κατά τη συνάντηση αυτή υπογράφηκαν τέσσερις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων μαθητών, έτσι ώστε να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα πιο αξιολογικά και ποιοτικά, εξέφρασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δωρεάν και δημόσια παιδεία και πρόσθεσε: "Θέλουμε ένα σύστημα επιεικέστερο αυτού που ισχύει σήμερα, έτσι ώστε αυτός που προάγεται με βαθμό 10 μέχρι 13, ακόμη και αν έχει μερικά μαθήματα κάτω από τη βάση να προάγεται". Με τις διαδικασίες αυτές επιδιώκεται η κατάργηση των υποκριτικών διαδικασιών που τροφοδοτούσαν με χρήμα κάποιους, σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι με τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και οι μαθητές έχαναν τις διακοπές τους και δαπανούνταν άσκοπα χρήματα στα φροντιστήρια. Την εκτίμηση ότι η αλλαγή που προωθείται κάνει το σύστημα δικαιότερο και επιεικέστερο εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σημείωσε ότι η αλλαγή αυτή δίνει τη δυνατότητα, με την εισαγωγή της ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στο ίδιο το σχολείο, οι μαθητές που υστερούν να έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν το επίπεδό τους ώστε στο τέλος του σχολικού έτους να μην είναι ανεξεταστέοι. Ωστόσο το θέμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε μαθητές, γονείς και καθηγητές. Για σημαντικό ολίσθημα και ανατροπή των κανόνων της παιδαγωγικής έκανε λόγο, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας.

Απονεμήθηκαν σήμερα για 18η χρονιά τα βραβεία του κοινωφελούς ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" σε προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, για την προσφορά τους στην ειρήνη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την κοινωνική ζωή. Στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρτνάντζε τιμήθηκε με το βραβείο "Ωνάση" για τη Διεθνή Συνεννόηση και Κοινωνική Προσφορά. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την απονομή του βραβείου μεγάλη τιμή και την Ελλάδα πατρίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του δημοκρατικού ιδεώδους. Το βραβείο για το περιβάλλον απονεμήθηκε στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η ιδρύτρια του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Αικατερίνη Γουλανδρή και ο Άγγλος Βυζαντινολόγος Σερ Στήβεν Ράντσιμαν μοιράστηκαν το βραβείο για τον πολιτισμό. Το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος θα παραθέσει δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των βραβευθέντων.

Τη Θεσσαλονίκη και το Αγιο Ορος θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρτνάντζε. Ο κ. Σεβαρτνάντζε θα φτάσει το πρωί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε ελικόπτερο προκειμένου να μεταβεί στο Αγιο Ορος. Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέψει το απόγευμα και θα συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο. Η σύζυγος του προέδρου της Γεωργίας θα επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι το Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ώρες αργότερα την Εκθεση Θησαυρών του Αγίου Ορους στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Αναβλήθηκε, για νομικούς λόγους, για τις 7 Απριλίου η δίκη των αγροτών της Θεσσαλίας που μετείχαν στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου χειμώνα. Στο μεταξύ, ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας ζητούν αποζημίωση ύψους 1.700. 000.000 δραχμών για διαφυγόντα κέρδη από τον αποκλεισμό της εθνικής οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, ενώ στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα στο νομάρχη Λάρισας.

Εβδομήντα δύο δισεκατομμύρια δραχμές θα λάβουν τελικά ως αποζημίωση οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν φέτος καταστροφές από τις θεομηνίες. Ο Υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αποφάσισαν, ύστερα από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, να εγκρίνουν εγγύηση του Δημοσίου για τη δανειοδότηση του ΕΛΓΑ από το τραπεζικό σύστημα, με 29 δισ. δραχμές. Το δάνειο θα έχει χρόνο αποπληρωμής δέκα ετών.

Tέλος στα τροχαία ατυχήματα φιλοδοξεί να δώσει η πρωτοβουλία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Θεσσαλονίκης (ΤΕΔΚ) με την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Το πρόγραμμα έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, καθώς χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, κατά τη διάρκεια της οποίας πάρθηκαν αποφάσεις για τον τρόπο υλοποίησης της πρωτοβουλίας. "Κλειδί" για την σωστή εκπαίδευση των μαθητών θεωρείται η σωστή ενημέρωση. Προς αυτήν την κατεύθυνση συζητήθηκε η δυνατότητα έκδοσης ενός έγκυρου εγχειριδίου κυκλοφοριακής αγωγής. Επιπλέον, εξετάστηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης καμπάνιας ενημέρωσης καθ'όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, η οποία θα περιλαμβάνει παραγωγή εντύπων, ενημερωτική ημερίδα και διαφημιστικά μηνύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εγκαινιάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου το βράδυ η μονή Λαζαριστών από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, που αφορά την αποκατάσταση και νέα εσωτερική διαρρύθμιση του υφιστάμενου διατηρητέου κτιρίου, την κατασκευή νέων κτιρίων και αιθουσών, με κυρίαρχη τη νέα κλειστή θεατρική αίθουσα χωρητικότητας 685 θέσεων, και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εντός και εκτός του οικοπέδου. Το έργο εκτείνεται σε επιφάνεια 12.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το συνολικό εμβαδόν των χώρων που κατασκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν είναι περίπου 22.000 τετραγωνικά μέτρα.

Μηνύματα αισιοδοξίας για την επιτυχία και της 2ης Έκθεσης Παιδικών και Βρεφικών Ειδών "Kinderland" που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της HELEXPO από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, αφήνουν οι δηλώσεις συμμετοχής, σε αυτήν, των μεγαλύτερων ελληνικών και ξένων οίκων του κλάδου. Κύριο χαρακτηριστικό της 2ης Kinderland στην οποία θα παρουσιαστεί η κολεξιόν του Καλοκαιριού ΄98, είναι ο μεγάλος αριθμός των Οίκων, ελληνικών και ξένων, που συμμετέχουν στη διοργάνωση μέσω αντιπροσώπων τους.

Το Κυπριακό πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και ψηλά στην ημερήσια διάταξη, με κάθε ευκαιρία, τόνισε σήμερα ο Αυστραλός ομοσπονδιακός βουλευτής και σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Λόρενς Τζον Μπρέρετον. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Μπρέρετον επεσήμανε ιδιαίτερα τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση, ώστε να υποβοηθήσει τις προσπάθειες για μια λύση του Κυπριακού.

Την Αίγυπτο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα "The Egyptian Gazette", βασικός στόχος της επίσκεψης του κ.Ντεμιρέλ, εκτός από τις διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος συζητήσεις που θα έχουν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, είναι να κατευνάσει τις ανησυχίες των Αράβων για τα προγραμματισθέντα τουρκο- ισραηλινά ναυτικά γυμνάσια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι τα εν λόγω γυμνάσια, Τουρκίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, δεν αποτελούν απειλή για τον αραβικό κόσμο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε ευρωπαϊκές χώρες σε Σερβοβόσνιους ηγέτες, που εμφανίζονται ως υποστηρικτές του Ράντοβαν Κάρατζιτς, με το αιτιολογικό, ότι αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον. Πρώτος στη "μαύρη λίστα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο Μομτσίλο Κράισνικ, μέλος του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τόσο ο Κράισνικ, όσο και επτά ακόμη μέλη της σερβοβοσνιακής ηγεσίας, που είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου της σερβοβοσνιακής οντότητας, επειδή αντιτίθενται στην καθιέρωση κοινού βοσνιακού διαβατηρίου και ενιαίας βοσνιακής υπηκοότητας, όπως προβλέπεται από την συμφωνία του Ντέητον.

Τάσεις σταθεροποίησης κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1681,33 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή υποχώρηση της τάξης του 0.03 %. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 20,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στο ρυθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ζουν ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Οι δύο ελληνικές ομάδες, θα μας εκπροσωπήσουν απόψε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κόντρα σε σπουδαίους αντιπάλους, με στόχο μια καλή εμφάνιση και την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Οι Θεσσαλονικείς, θα αντιμετωπίσουν στις 8:45 το βράδυ στην κατάμεστη Τούμπα, την πανίσχυρη Αρσεναλ. Περισσότεροι από 40.000 φίλαθλοι του "Δικεφάλου", αναμένεται να βρεθούν στο γήπεδο για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και να τη βοηθήσουν να πάρει την πρόκριση. Ο ΟΦΗ θα υποδεχτεί στις 9:30 το βράδυ στο Ηράκλειο την Φερεντσβάρος, με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα που θα τον οδηγήσει στην πρόκριση. Στο μεταξύ, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός αρχίζει αύριο τις υποχρεώσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πρώτος αντίπαλος του η Πόρτο στο Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ τον κύκλο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων θα κλείσει την Πέμπτη η ΑΕΚ που θα αντιμετωπίσει τη Ντίναμπουργκ από τη Λετονία για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 29 και στα νησιά από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 16 September 1997 - 17:05:20 UTC