Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.9.1997

Αξιοσημείωτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο ήμισυ της περιόδου σύγκλισης 1994-99, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η ελληνική οικονομία τώρα πλέον προσανατολίζεται προς την πραγματοποίηση του τελικού στόχου του προγράμματος, τη σύγκλιση, δηλαδή, που θα της επιτρέψει να συμμετάσχει στην Ο.Ν.Ε. "Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε θέση να εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, οι στόχοι κατά το δεύτερο ήμισυ του προγράμματος είναι κατ'ανάγκη πιο φιλόδοξοι", επισημαίνει η έκθεση, παρατηρώντας ότι για να υπάρξει νέα πρόοδος στη μείωση των σημαντικών δημοσιονομικών ανισορροπιών απαιτείται να ξεπεραστούν σειρά διαρθρωτικών εμποδίων που παρεμβάλλονται εδώ και καιρό στη λειτουργία της αγοράς εργασίας και της διαχείρισης της χρηματαγοράς του δημοσίου τομέα. "Η νέα κυβέρνηση", επισημαίνει η έκθεση, "άρχισε να ασχολείται με πολλά από αυτά τα προβλήματα, αλλά πρέπει να ληφθούν ταχέως αποφάσεις και να τεθούν σε εφαρμογή, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμη η στρατηγική του προγράμματος σύγκλισης". Ο Οργανισμός θεωρεί ότι επείγει η επιτάχυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων και ότι η συζήτηση που γίνεται στη χώρα αναζωογονεί την αύξηση της παραγωγικότητας. "Παρόλο που οι πιέσεις για την αύξηση του κόστους φρενάρουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού και βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα, οι προοπτικές για τη διετία 97-98 παραμένουν ευνοϊκές", υπογραμμίζει η έκθεση, τονίζοντας όμως ότι η προσφυγή στις διάφορες συντεταγμένες της οικονομικής πολιτικής χρειάζεται νέα εξισορρόπηση, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν.

"Να σταματήσει η Τουρκία, στο όνομα της περιφερειακής υπερδύναμης, να αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα, απλά και μόνο για να αναβαθμίσει έτσι, όπως νομίζει, το δικό της στρατηγικό ρόλο, αυτό το παιγνίδι έχει τελειώσει", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς". "Θα κάνει πολύ καλά η Τουρκία να μην αγγίξει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, διότι πολύ εύκολα μπορεί να μπει στο τραπέζι για συζήτηση η αποστρατικοποίηση των Στενών του Βοσπόρου", προειδοποίησε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία ότι ενδιαφέρονται μια σειρά από χώρες οι οποίες θέλουν να αποκαταστήσουν την ελευθερία της διέλευσης μέσα από τα Στενά, για όλα τα πλοία, χωρίς κανένα περιορισμό. Διότι.. η διεθνής κοινή γνώμη μέσα από τις τελευταίες επιχειρήσεις ελέγχων, αυθαίρετων, παράνομων της Τουρκίας σε διερχόμενα πλοία στο όνομα δήθεν εντοπισμού δήθεν τμημάτων των S-300, τα οποία δήθεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο. Και επίσης να τους πούμε να μην συνεχίσουν να παίζουν με το θέμα των S-300. Η απάντηση της Ελλάδας είναι καθαρή. Η Κύπρος είναι σε πλήρη προστασία από την πλευρά της Ελλάδας".

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού εξέφρασε τη δυσαρέσλεια της τουρκικής κυβέρνησης, στη δήλωση του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, ότι αποτελεί αιτία πολέμου οποιαδήποτε ενέργεια κατά των πυραύλων S-300. Ο Μπατού δήλωσε πώς "τέτοιου είδους εκφράσεις πρέπει να αποφεύγονται από τις πολιτικές ηγεσίες.

Με τον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι και δεκαμελή αντιπροσωπεία του Σώματος, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε ότι έγινε ειλικρινής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ.Τσοβόλας τόνισε στους συνομιλητές του ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας. Τέλος, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας βρίσκονται σε καλό επίπεδο και ότι μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, ώστε τα Βαλκάνια να γίνουν χώρος ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Την επιτακτική ανάγκη καθορισμού μιας συγκροτημένης και δεσμευτικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, ως κύρια προϋπόθεση για την απασχόληση, υπογράμμισε ο Ελληνας επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας, στο δείπνο που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με θέμα "Διλήμματα και προοπτικές για μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία στον 21ο αιώνα". Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε την ανεργία ως "βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας", τονίζοντας ότι "στους επόμενους μήνες πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και απασχόλησης. Πρέπει όμως το ευρωπαϊκό μας σχέδιο να παρουσιάσει ένα όραμα για τους νέους ανθρώπους". Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι δε τίθεται θέμα καθυστέρησης έναρξης του τρίτου σταδίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.".

Την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα "τεχνικά έργα και τις προοπτικές συνεργασίας στις νέες αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης", κήρυξε στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Αφού αναφέρθηκε στην διεθνοποίηση της παγκόσμιας αγοράς και την αλληλεξάρτηση των οικονομιών και επεσήμανε την αναγκαιότητα προσαρμογής των Ελλήνων επιχειρηματιών στα νέα δεδομένα, ο κ.Πετσάλνικος έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να ενισχύσει το βαλκανικό "πρόσωπο" της Βόρειας Ελλάδας. Η θεσμοθέτηση ειδικού συντονιστικού συμβουλίου Μακεδονίας-Θράκης, η δημιουργία αποκεντρωμένων διοικητικών μονάδων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η ίδρυση Γραφείου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικών βημάτων ενδυνάμωσης της Βόρειας Ελλάδας και προσέγγισης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο.

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα και αύριο η Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός της. Η κ. Παπαρήγα θα συναντηθεί στις 6:30 το απόγευμα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στον εκθεσιακό χώρο. Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "Ομοσπονδία", όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση και θα μιλήσει στους εργαζόμενους, στις 11:30 θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τη "Συντονιστική Επιτροπή αγώνα νομού Θεσσαλονίκης κατά του σχεδίου ''Ι. Καποδίστριας''".

Στην επανεξέταση του άρθρου 19 του νομικού διατάγματος 3370/1995, "περί κυρώσεως του κώδικος ελληνικής ιθαγένειας" προχωρεί η ελληνική κυβέρνηση και αφορά κυρίως τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ, αρμόδιο για θέματα μειονότητας, Χανς Βαν Ντερ Στουλ, δήλωσε ότι η αναφορά στο άρθρο 19 δε συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε μάλιστα ότι "αν κάποιος είναι πολίτης μιας χώρας, είναι πολίτης ανεξαρτήτως καταγωγής". "Αυτή, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι μια δημοκρατική αρχή, την οποία η χώρα μας θέλει να υπηρετήσει". Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Υπατο Αρμοστή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα της Τουρκίας με την προοπτική ανάπτυξης πρωτοβουλίας από πλευράς του ΟΑΣΕ. Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο Χανς Βαν Ντερ Στουλ, συζήτησαν για το εκπαιδευτικό ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και εκτιμήθηκε ότι το θέμα αυτό θα προωθηθεί, αφού οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές.

Αύξηση της τάξης του 11%, σημείωσε η προσέλευση των επισκεπτών στην 62η ΔΕΘ, κατά το πρώτο διήμερο λειτουργίας της, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Οι Ελληνες επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της HELEXPO, προέρχονταν από όλη την επικράτεια, ενώ οι ξένοι προέρχονταν από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αυστρία, την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και από άλλες χώρες. Τα μέλη των ξένων εμπορικών αποστολών, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στα προϊόντα αλουμινίου, στο μηχανολογικό εξοπλισμό, στα οικοδομικά υλικά, καθώς και στα πακέτα παροχής τραπεζικών υπηρεσιών.

Τις τιμητικές διακρίσεις "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης", που καθιερώνει από φέτος το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θα απονείμει ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος, σε τρεις εξέχουσες προσωπικότητες του εξωτερικού, από τον χώρο της πολιτικής και των Γραμμάτων για τη μέχρι σήμερα φιλελληνική τους δραστηριότητα. Με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" θα τιμηθεί ο Eddie O'Hara, μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, ενώ με το βραβείο "Αριστοτέλης" θα τιμηθούν οι ακαδημαϊκοί Johannes Schwabl και Norman George Ashton, καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας των πανεπιστημίων της Δυτικής Αυστραλίας και της Βιέννης, αντίστοιχα. Η βράβευση των τριών μεγάλων φιλελλήνων, θα γίνει από τον υπουργό αύριο, σε ειδική τελετή που θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, στο Κυβερνείο, παρουσία των αρχών της πόλης και άλλων επισήμων.

Ένα ολόκληρο ημίωρο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων σε συνεργασία με την ΕΤ - 3, προβάλει καθημερινά από 1ης Σεπτεμβρίου στον κόμβο του στο Ιnternet (http://www.mpa.gr) το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία του Μακεδονικού Πρακτορείου, που αποβλέπει στο να ενημερώνονται καθημερινά με ειδήσεις από την πατρίδα κυρίως οι ομογενείς μας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ιδιαίτερα στις χώρες που δεν λαμβάνουν τα δορυφορικά προγράμματα της ΕΡΤ, συνάντησε αμέσως πολύ μεγάλη ανταπόκριση, ενώ μόνο το Σαββατοκύριακο εισήλθαν στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet περισσότεροι από 50.000 χρήστες του παγκόσμιου αυτού διαδικτύου, για να πάρουν εκτός από τις ειδήσεις και τη τηλεοπτικό του δελτίο. Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Γενικό Διευθυντή του ΜΠΕ Σπύρο Κουζινόπουλο για τη νέα αυτή δραστηριότητα, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του υπουργείου Τύπου στην 62η ΔΕΘ, χαρακτήρισε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καθάρια ελληνική σημαία, τονίζοντας ότι με τις δραστηριότητες του προβάλει σε όλον τον πλανήτη τις αδιαμφισβήτητα δίκαιες και έντιμες θέσεις και απόψεις της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με τις Παρευξείνιες Χώρες, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου συνάντηση εκπροσώπων Μουσείων της Ρωσίας και Αρχαιολογικών Ινστιτούτων της Ουκρανίας, Γεωργίας και Ρουμανίας με το Διευθυντή Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιάννη Τζεδάκι. Τη συνάντηση οργάνωσε η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες που αφορούσαν στην οργάνωση της αρχαιολογικής έκθεσης με θέμα "Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα", η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στο 1998 στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την πεποίθηση ότι η νέα επένδυση της TVX Hellas - Ελληνικός Χρυσός, θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική με πανελλήνια εμβέλεια, εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Μιλώντας, στα εγκαίνια του περιπτέρου της TVX Hellas - Ελληνικός Χρυσός στην 62η ΔΕΘ, ο κ. Πάχτας, υπογράμμισε ότι "η νέα αυτή επένδυση θα αποδείξει ότι θέτει νέα πρότυπα για την συνύπαρξη της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου". Πρόσθεσε δε, ότι η επένδυση αυτή αποτελεί "την αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων από το εξωτερικό, ενώ θα έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής".

Τη 13η θέση στον τομέα των ξένων επενδύσεων στην Ουγγαρία, με επενδύσεις που φθάνουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια , κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ούγγρος πρέσβης στην Αθήνα, Γιάνους Χέρμαν, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο σταντ της χώρας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι Ελληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία χάρτου, απορρυπαντικών, καλλυντικών, στην επεξεργασία φρούτων, στον τουρισμό και το εμπόριο και όπως αναφέρθηκε, το 1996 ήταν έτος ρεκόρ στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 122 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 53 ήταν οι ελληνικές εξαγωγές βιομηχανικών, αγροτικών, μεταλλουργικών και διαφόρων άλλων προϊόντων.

Πρόσκληση για συνεργασία απευθύνουν σε Ελληνες συναδέλφους τους επιχειρηματίες της Χιλής, με στόχο την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και τη δημιουργία κοινοπραξιών, ως εφαλτήριο για τη δραστηριοποίησή τους στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής και τη Νοτιοανατολικής Ευρώπης αντίστοιχα. "Τόσο η Χιλή, όσο και η Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας, η μεν πρώτη στις γειτονικές της λατινοαμερικάνικες χώρες, η δε δεύτερη στις περιοχές της Βαλκανικής, του Ευξείνου Πόντου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου", σημείωσε χαρακτηριστικά η πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα, Μαρσία Κουαρουμπίας, σε συνέντευξη τύπου, στο σταντ της μακρινής χώρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Να συνεργαστούν, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την στρατηγική θέση των χωρών τους και την οικονομική τους υπεροχή, με κατεύθυνση τις αγορές της νοτιότερης αφρικανικής περιοχής και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάλεσε Ελληνες και Νοτιοαφρικανούς επιχειρηματίες ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Αθήνα, David Jacobs, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στο περίπτερο της χώρας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Για το Νοτιοαφρικανό πρέσβη, η χώρα του μπορεί να αποτελέσει κέντρο εξωτερικού εμπορίου και πόλο έλξης επενδυτών από το εξωτερικό, προσφέροντας σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, με το συνεχώς αυξανόμενο αστικό του πληθυσμό που σήμερα φτάνει τα 37 εκατομμύρια, και λειτουργώντας ως εφαλτήριο για την ευρύτερη περιοχή των 100 εκατομμυρίων κατοίκων στα νότια της Μαύρης Ηπείρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, επιβεβαίωσε την αποστολή απόρρητης επιστολής από τον Πρόεδρο Κληρίδη προς τον 'Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, το περιεχόμενο της απόρρητης επιστολής καθώς και η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, εάν υπάρξει μέχρι τότε, θα συζητηθούν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, που έχει καθοριστεί να πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα για τις ενέργειές του.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα έχει την προσεχή Δευτέρα ο συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μιλερ. Όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, η συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου. Ερωτηθείς εάν ο κ. Μίλερ θα προσπαθήσει να βελτιώσει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εγκαταστήσει στην Κύπρο τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι εισηγήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου θα αναπτυχθούν επί τόπου. Κατέληξε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει προπομπός στο θέμα αυτό.

Σε διαμαρτυρία και παραστάσεις θα προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την παραβίαση από μέρους της Τουρκίας, της διεθνούς σύμβασης του Μοντρέ για τη ναυσιπλοΐα στο Βόσπορο, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ''η ίδια η συνθήκη του Μοντρέ, που διέπει τα της ναυσιπλοΐας σ' αυτό το χώρο, έχει πρόνοιες για τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών'' και πρόσθεσε ότι ''είναι θέμα και νομικής συμβουλής ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε''.

Στην κατάρτιση λίστας με 600 άτομα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα, βιασμούς και απαγωγές, τους τελευταίους έξι μήνες, προχώρησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας και η Εγκληματολογική Υπηρεσία της χώρας. Τα άτομα που καταζητούνται αντιμετωπίζουν κατηγορίες, βάσει των οποίων οι ποινικές κυρώσεις είναι μεγάλες, όπως και 25 χρόνια κάθειρξης, ενώ η Εγκληματολογική Υπηρεσία έχει "στα χέρια της", όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής των καταζητουμένων. Όμως, σύμφωνα με την Εγκληματολογική Υπηρεσία, αρκετά από τα άτομα που καταζητούνται, διέφυγαν από την Αλβανία. Για αυτό το λόγο, ήδη έχει ενημερωθεί η "Ιντερπόλ", η οποία ανέλαβε να βρει και να συλλάβει τους καταζητούμενους. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νεριτάν Τσέκα, έχει διατάξει την άμεση σύλληψή τους, με όλα τα μέσα που διαθέτει η Εγκληματολογική Υπηρεσία, ενώ ζήτησε τη συμπαράσταση και επαγρύπνηση του κόσμου στο έργο της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας . Ανάμεσα στους καταζητούμενους, συμπεριλαμβάνονται και φυλακισμένοι που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης στις αλβανικές φυλακές από την περασμένη άνοιξη, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είχαν διαπράξει εγκλήματα το τελευταίο εξάμηνο.

Με πανηγυρικό χαρακτήρα, γιορτάστηκε στην ΠΓΔΜ, η 6η επέτειος ανεξαρτητοποίησης της χώρας από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Στην επίσημη δεξίωση που δόθηκε στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόροφ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι νέοι της χώρας του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Τίτο Πέτκοφσκι, έκανε μια ιστορική αναδρομή και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου του 1991, με το οποίο η ΠΓΔΜ, ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υπογράμμισε τις επιτυχίες που σημειώνει η ΠΓΔΜ στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και στη σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος. Όμως, δεν έλειψαν και οι επικρίσεις, με κύρια αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Στόγιαν Αντόφ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπράττει σοβαρά λάθη και ότι έχει αδυναμίες, οι οποίες "έχουν ως αποτέλεσμα να γυρίσουμε στο επίπεδο του 1991- 1992", ενώ πρόσθεσε ότι "αυτό είναι πολύ επικίνδυνο". Καταλήγοντας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να "ξεφύγει η χώρα από αυτό το επίπεδο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών".

Εκπρόσωποι 18 βελγικών εταιριών θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Ζαν -Λικ Ντεάν, ο οποίος φτάνει σήμερα στη Σόφια για επίσημη διήμερη επίσκεψη. Στη βουλγαρική πρωτεύουσα οι Βέλγοι επιχειρηματίες θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και των Επιτροπών Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, και Ενέργειας. Θα επισκεφθούν επίσης το Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη), όπου θα τους υποδεχτεί η διοίκηση της Διεθνούς Εκθέσεως της ομώνυμης πόλης.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 9 September 1997 - 6:40:16 UTC