Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.9.1997

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες απηύθυνε και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπός της, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι όταν η Τουρκία απειλεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να σιωπά απέναντι στις απειλές, με αφορμή τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που χαρακτήρισαν ανεύθυνη τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι αν η Τουρκία επιτεθεί στην ελεύθερη Κύπρο αυτό θα αποτελέσει αιτία πολέμου. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα ένταξης στη διεθνή νομιμότητα, καθώς απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφύγουν οι δύο χώρες για το θέμα των Ίμια στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχαζόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς", κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα απλά και μόνο για να αναβαθμίσει έτσι το δικό της στρατηγικό ρόλο, αλλά και να μην παρεμβαίνει στο θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, διότι πολύ εύκολα, όπως είπε, μπορεί να μπει στο τραπέζι του διαλόγου η αποστρατικοποίηση των Στενών του Βοσπόρου. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι υπό πλήρη προστασία από την πλευρά της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία και είναι ταυτόχρονα διατεθειμένη να υποστηρίξει την προοπτική αναβάθμισης των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο δέχεται η Αθήνα για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έστειλε ο Γάλλος ομόλογός του Ζακ Σιράκ, ο οποίος εκφράζει τη χαρά του και την ευχή η Ολυμπιάδα του 2004 να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στην εκτέλεση των έργων για τη δημιουργία της υποδομής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και γνωστοποίησε ότι τους επόμενους μήνες θα συσταθεί ειδικός φορέας με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, στον οποίο θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στο μεταξύ, σημαντική άνοδο κατά 7, 96% σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του κύματος επενδύσεων που προκάλεσε η είδηση της ανάληψης από την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1663,69 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 19,2 δισεκατομμύρια δραχμές. Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι υπήρξαν μόνο πωλητές, γεγονός που μαρτυρεί ότι οι επενδυτές υπολογίζουν πως η άνοδος στο χρηματιστήριο θα συνεχιστεί.

Tη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν πόροι από άλλες περιφέρειες στην Αττική, εξαιτίας της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, επανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημόσιων Έργων, Κώστας Λαλιώτης. "Τα έργα πνοής θα προχωρήσουν. Μάλιστα, τώρα που διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δίνουμε έμφαση στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιφέρεια", δήλωσε ο κ.Λαλιώτης.

Τραγικό θάνατο βρήκαν σήμερα το πρωί, τέσσερα άτομα, Αθηναίοι παραθεριστές, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ξενοδοχείο της Γαστούνης Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο του ξενοδοχείου, πιθανότατα από βραχυκύκλωμα. Γρήγορα όμως επεκτάθηκε μέχρι τα δωμάτια του 2ου ορόφου, όπου εγκλωβίστηκαν τα δύο ζευγάρια. Νεκροί είναι οι Ιωάννης Καφετζόπουλος και Αντώνης Σολδάτος με τις συζύγους τους, οι σοροί των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας για νεκροψία. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κρατείται από την αστυνομία, ενώ εκφράζονται βαριές καταγγελίες για έλλειψη μέσων πυρόσβεσης στη Γαστούνη και καθυστέρηση των πυροσβεστικών οχημάτων από την Αμαλιάδα.

Επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο ύπατος αρμοστής του ΟΑΣΕ για θέματα μειονοτήτων, Χανς Βαν Ντερ Στουλ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. "Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση όλων των προβλημάτων που αφορούν στις μειονότητες στα Βαλκάνια", δήλωσε, μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου.

Επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο είχε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Το πρωί ο κ. Γκινούσι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, με τον οποίο συζήτησε όλο το φάσμα των βαλκανικών θεμάτων. Σε δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τους τρόπους οικοδόμησης του πολιτικού συστήματος στην Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις. "Οι επαφές με την Αλβανία θα είναι συχνές, μετά τον κ. Πρόεδρο της Βουλής θα έλθει σε λίγες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών και ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης θα επισκεφθεί την Αλβανία το Φθινόπωρο", είπε ο κ. Πάγκαλος. Από την πλευρά του ο κ. Γκινούσι εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης της χώρας του για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τους λαθρομετανάστες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων της Βουλής Ελλάδας και Αλβανίας, συζητήθηκαν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της γειτονικής χώρας.

Νέα εποχή αναμένεται ότι θα ανατείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ορθολογική χρήση των Κοινοτικών πόρων και τη μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων, εάν τελικά εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών των 15 κρατών-μελών, η πρόταση για εκ των προτέρων παρακράτηση του 10% των πιστώσεων των διαρθρωτικών ταμείων ως αποθεματικού. Στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά θα διατίθενται στη χώρα όπου παρουσιάζονται οι καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων. Αυτό ανακοίνωσε ο Έλληνας επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τα "Τεχνικά έργα και την προοπτική συνεργασίας στις νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" που διοργανώνει η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

"Με τη μουσική οι λαοί ξεπερνούν τους φραγμούς και ενώνονται σε ένα κοινό πλαίσιο έκφρασης συναισθημάτων", δήλωσε ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου, Ρικάρντο Μούτι, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για τις δύο συναυλίες της ορχήστρας στη Θεσσαλονίκη. Η Φιλαρμονική της Σκάλας, που ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δώσει δύο συναυλίες αύριο και μεθαύριο στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Δημήτρια '97" του δήμου Θεσσαλονίκης και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97".

Οι αστυνομικές αρχές της Μπάνια Λούκα απαγόρευσαν την προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ συγκέντρωση που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα από το Πόλε. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση για την απαγόρευση της συγκέντρωσης λήφθηκε καθώς η αστυνομία διαθέτει πληροφορίες και στοιχεία ότι είναι πιθανόν να προκληθούν επεισόδια τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. Οι αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν ταυτόχρονα όλες τις συγκεντρώσεις στη Μπάνια Λούκα από τις 7-11 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος στη Μπάνια Λούκα, δήλωσε ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί παρά την απαγόρευση της αστυνομίας. Ηδη, όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, στη Μπάνια Λούκα βρίσκονται, το μέλος των Σερβοβόσνιων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Γκοϊγκο Γλίτσγκοβιτς, που ως γνωστόν είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με την Πρόεδρο, Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στο Βελιγράδι, περίπου τρεις χιλιάδες οπαδοί της Πλάβσιτς αλλά και η δύναμη σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να επέμβουν για να προλάβουν πιθανά επεισόδια.

Δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης της συνθήκης του Μοντρέ, τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σχετικά με τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τζουμχουριέτ". Ο κ.Ντεμιρέλ δήλωσε πως υπάρχουν δηλώσεις των Ελλήνων ότι θα δώσουν αγώνα για την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά, σημειώνει όμως ότι αν διπλασιαστεί ο αριθμός των πλοίων που θα ζητούν να διέλθουν από τα Στενά, κανείς δεν θα μπορεί να περάσει. Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Μιλλιέτ" δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, σύμφωνα με τις οποίες δεν τίθεται θέμα να επιτρέψει η Τουρκία τη μετατροπή των Στενών σε πετρελαιαγωγό. "Είναι αδύνατο να επιτρέψουμε τη διέλευση από τα Στενά και να αφήσουμε να περάσουν κοντά από τα σπίτια μας, γιγάντια πετρελαιοφόρα, στα οποία οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν να πλησιάσουν τις ακτές τους, πάνω στα 60 μίλια", σημειώνει ο κ. Τζεμ.

Δύο σκοπιανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο κοντά στο Τέτοβο, σε συμπλοκή με δύο Αλβανούς, τους οποίους καταδίωκαν ως βασικούς υπόπτους για τον φόνο ενός Αλβανού κατοίκου του Τέτοβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία για το συμβάν. Η αύξηση των θανάτων και τραυματισμών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας έχει πυροδοτήσει στη γειτονική χώρα έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των υπαλλήλων της Αστυνομίας, κυρίως μετά τον τραυματισμό αστυνομικών στα αιματηρά επεισόδια στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο, καθώς και μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού και των τραυματισμό δύο άλλων κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

Η εξασθένιση των ανέμων και η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 μέχρι 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 32 και στα νησιά από 17 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 8 September 1997 - 16:40:38 UTC