Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.9.1997

Τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στα Βαλκάνια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του, στα εγκαίνια της 62ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της κυβέρνησης για μια δυναμική, ισχυρή Ελλάδα, για "μια κοινωνία που έχει επίγνωση των προβλημάτων και διαμορφώνει αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπισή τους". Στη συνέχεια, ανέλυσε τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Ως πρώτη προϋπόθεση, ο κ. Σημίτης έθεσε τη συνεργασία των λαών των Βαλκανίων, μέσα από την οποία θα διασφαλίζεται η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, με ταυτόχρονη προστασία των εθνικών δικαίων. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε τη στάση της Ελλάδας και τη συμβολή της, στην εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία, καθώς και γενικότερα τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στα Βαλκάνια. "Αντιμετωπίσαμε με σύνεση την κρίση στην Αλβανία, συμβάλαμε στην εκτόνωση των τριβών στο Βελιγράδι, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας ως φίλοι και όχι ως απειλή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι η "πολύπλευρη εξωτερική πολιτική μας στα Βαλκάνια, αναγνωρίσθηκε στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανίων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη". Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΗΕ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη παμβαλκανική συνάντηση για τη δημόσια διοίκηση και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Αναφερόμενος στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, ως μητροπολιτικού κέντρου των Βαλκανίων, αλλά και την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί την τρίτη προϋπόθεση της βαλκανικής πολιτικής, ο κ. Σημίτης, σημείωσε ότι "οι πολιτικές της κυβέρνησης για τις υποδομές και την προώθηση των διαβαλκανικών και διευρωπαϊκών δικτύων στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες, στην ενέργεια, στην τεχνολογία, στη χρηματιστηριακή και τραπεζική δραστηριότητα". Ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για τις διαδικασίες υλοποίησης των μεγάλων έργων στη Βόρεια Ελλάδα. "Η Εγνατία Οδός, προχωρεί κανονικά, προωθούνται έργα για την ολοκλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των πέντε λιμανιών, που θα αποτελέσουν τις πύλες της Εγνατίας. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου "Μακεδονία" είναι πραγματικότητα, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου προχωρά", είπε ο κ. Σημίτης, ενώ κάνοντας λόγο για το μετρό της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι "είναι ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο σύντομα χρειάζεται η ολοκλήρωση της προεργασίας. Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη επεξεργαστεί και έχει παραδώσει για μονογραφή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σύμβασης στον δεύτερο ανάδοχο. Η διαδικασία υπογραφής δεν έχει προχωρήσει επειδή έχουν γίνει προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τον πρώτο ανάδοχο. Οι υπηρεσίες της Ε.Ε θα δώσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες την απάντησή τους", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Οσον αφορά το δάσος του Σέϊχ- Σου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το αποκαταστήσει, δεσμεύοντας για αυτόν τον σκοπό, το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων, ενώ κατέστησε σαφές ότι το έργο της Φλώρινας θα προχωρήσει, αμέσως μετά τα πορίσματα της αξιολόγησης της σύμβασης.

Τη δημιουργία ενός "υποστηρικτικού μηχανισμού", με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για ταχεία λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και αποτελεσματική εφαρμογή μιας συνολικής Βαλκανικής πολιτικής, πρότεινε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 62ης ΔΕΘ. "Επιμένω και πάλι στην αναγκαιότητα δημιουργίας αυτού του μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη, όχι βέβαια γιατί η πόλη διακατέχεται από κάποιο "σύμπλεγμα" απέναντι στην Αθήνα, αλλά διότι το ζητούμενο σήμερα είναι η ελαχιστοποίηση του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στο σχεδιασμό, στη λήψη της απόφασης και την υλοποίηση της", εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε:"Σήμερα η Μακεδονία και η Θράκη δεν αποτελούν πλέον απλά έναν ακραίο γεωγραφικό χώρο της πατρίδας μας, μια "κλειστή" παραμεθόρια περιοχή. Με τις αλλαγές που συντελέστηκαν στα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα των γειτονικών χωρών μπορούν να μετατραπούν σε "επίκεντρο" του βαλκανικού χώρου, σε πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, σε γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, σε συνδετικό κρίκο της Ευρωπαικής Ενωσης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Στόχος όλων μας εδώ πάνω δεν είναι να καλύψουμε απλά την αναπτυξιακή υστέρηση της περιοχής, υστέρηση περασμένων δεκαετιών που χαρακτηρίζονταν από τις συνθήκες του ψυχρού πολέμου, των "χωριστών κόσμων", αλλά να αποτελέσει η Βόρεια Ελλάδα την ατμομηχανή που θα οδηγήσει σε πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης όλη τη χώρα και ταυτόχρονα να αποτελέσει και το εφαλτήριο για μια ειρηνική, δυναμική, δημιουργική εξόρμηση του ελληνισμού που θα παίρνει πρωτοβουλίες, θα αναπτύσσει συνεργασίες και θα αξιοποιεί νέες ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή".

"Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, αντικατοπτρίζει την τόσο επίπονη, αλλά και αναμφισβήτητα επιτυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας", ανέφερε στην προσφώνησή του, ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΘ εκφράζει την αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας προς τα αναγκαία και επιθυμητά ευρωπαϊκά επίπεδα. "Εκφράζει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπήκε στη τροχιά της εσωτερικής ισχυροποίησης και της βαθμιαίας και συστηματικής βελτίωσης της θέσης της στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια κοινότητα", επισήμανε ο κ. Κούρτης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η φετινή έκθεση συμπίπτει με την πορεία της νέας στρατηγικής του Ελληνισμού στα Βαλκάνια, που σημαίνει για την HELEXPO, ότι ανταποκρίνεται στην υποχρέωση να είναι ελληνικός εκθεσιακός φορέας, να συμβάλλει στη διαμόρφωση της εθνικής εκθεσιακής πολιτικής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να υπηρετεί έτσι τον συγκεκριμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή διεύρυνση". Ο νέος αυτός ρόλος, σύμφωνα με τον κ. Κούρτη ανήκει στην Ελλάδα από τη γεωγραφική της θέση και από τις γεωπολιτικές συνιστώσες. "Και τέλος, ο ίδιος ο ρόλος ανήκει στη Θεσσαλονίκη και οφείλει να τον εκπληρώσει επειδή είναι κόμβος διασύνδεσης με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και επειδή της αναθέτει η Ιστορία για ακόμα μια φορά αυτό τον ρόλο".

''Η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα είναι οι βάσεις, από τις οποίες ξεκινά η προσπάθεια της Ελλάδας για να έχει παρουσία και να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια. Εδώ παίζεται το παιχνίδι των επομένων ετών'', τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης. ''Οφείλουμε και θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να μπορέσει να ανταποκριθεί η Ελλάδα σ'αυτή τη νέα αποστολή, σ'αυτό το νέο ρόλο'', υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: ''Εδώ κρίνεται το μέλλον και σ'αυτή την προσπάθεια τη δικιά σας, σ'αυτή την προσπάθεια της χώρας, εμείς θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο''. Όπως είπε ο κ. Σημίτης, η επίσκεψη αυτή στη Θεσσαλονίκη δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον ακολουθεί, να εξετάσει την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης και να συζητήσει με τους φορείς της πόλης και της περιοχής.

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Η Αθήνα, θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ανακοίνωσε ότι η ελληνική πρωτεύουσα με 66 ψήφους, θα αναλάβει την επόμενη κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Η Αθήνα κέρδισε την εκτίμηση των μελών της ΔΟΕ, έναντι των άλλων τεσσάρων υποψηφίων πόλεων της Ρώμης, του Μπουένος Αϊρες, της Στοκχόλμη και του Κέιπ Τάουν και επιστρέφει θριαμβεύτρια από τη Λωζάνη.

"Κερδίσαμε. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δήλωσή του για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, προσερχόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο ''Ιωάννης Βελλίδης''. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για τη χώρα μας μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσει τη διεθνή της θέση, για έργα και ανάπτυξη. Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:"Κερδίσαμε. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί. Ότι μπορούμε να κερδίσουμε στον διεθνή ανταγωνισμό, αν προετοιμαστούμε με σοβαρότητα, αν δουλέψουμε στη σωστή κατεύθυνση. "Η Ελλάδα μπορεί σε όλους τους τομείς. Οχι μόνο σ'αυτό. Και αυτό θα δείξουμε αυτές τις δύο μέρες εδώ στη Θεσσαλονίκη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τη διεθνή μας θέση. Να προβάλλουμε τα θέματα της χώρας. Να δημιουργήσουμε φιλίες. Να αυξήσουμε τη διασύνδεσή μας με όλες τις χώρες του κόσμου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για μας μια ευκαιρία να δώσουμε σ'αυτούς τους Αγώνες ένα νέο πνεύμα. Να προσπαθήσουμε να φύγουμε από την εμπορευματοποίηση. Να θυμηθούμε τα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας, τα οποία γεννήθηκαν εδώ σ'αυτόν τον τόπο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για τον τόπο μια ευκαιρία για οικονομικά έργα, για οικονομική ανόρθωση, για την ανάπτυξη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η ευκαιρία να δείξουμε και ένα άλλο πρόσωπο, το πολιτιστικό πρόσωπο της χώρας και το πολιτιστικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει ο Ολυμπισμός. Κερδίσαμε γιατί δουλέψαμε με στόχο και με στόχο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. "

Ως απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει, εφόσον επιδιώκει κάτι με σαφήνεια και με συστηματική προσπάθεια, χαρακτήρισε, στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, ενώ συνεχάρη την επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. ''Η Ελλάδα μπορεί. Το είδαμε σήμερα με την απόφαση ανάθεσης στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η Ελλάδα δείχνει ότι στο διεθνή ανταγωνισμό έχει τις δυνατότητες επιτυχίας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία για την προβολή της χώρας. Είμαστε σε θέση, τη λαμπρή αυτή κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας να την μετατρέψουμε σε σημερινή πραγματικότητα ειρήνης, πολιτισμού, ευγενικής άμιλλας, φιλίας και συνεννόησης των λαών".

"Η νίκη δεν ανήκει μόνο στην Αθήνα. Η νίκη ανήκει στην Ελλάδα", δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'', Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου, λίγο μετά την απόφαση των Αθανάτων να διοργανώσει η Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. " Τώρα έχουμε ένα άλλο καθήκον, να οργανώσουμε την Ελλάδα και την Αθήνα για να είναι πραγματικά μοναδική, αξέχαστη η Ολυμπιάδα από το 2001 έως το 2004 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 2004", τόνισε σε δηλώσεις της στους Ελληνες δημοσιογράφους, η κ. Αγγελοπούλου. "Ένα καινούργιο έναυσμα για τη μελλοντική εξέλιξη της χώρας μας", χαρακτήρισε την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο σύζυγος της Γιάννας Αγγελοπούλου, επιχειρηματίας και ένας από τους αφανείς ήρωες της όλης προσπάθειας διεκδίκησης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την μεγάλη αυτή ελληνική νίκη. "Υπάρχει μια μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και αυτό που προσέφερε η πόλη των Αθηνών σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, είναι ένα κοινό, μεγάλο, υψηλό όραμα στο ξεκίνημα της τρίτης χιλιετηρίδας", τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Εγινε μια πολύ σημαντική δουλειά, μια πολύ αξιόλογη δουλειά, πειστική, με σύγχρονες μεθόδους και αποτελεσματικότητα", σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, συγχαίροντας την Επιτροπή Διεκδίκησης και όλους, όσοι αγωνίστηκαν ακούραστα όλον αυτό τον καιρό, με ένα σκοπό, όπως είπε, ''να κερδίσουμε αυτή τη μάχη''.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Αθήνα, δήλωσε: ''Καλωσορίζουμε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004, από τη χώρα μας και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία τους. Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους, πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάδειξη του ολυμπιακού ιδεώδους, της ευγενούς άμιλλας και των πανανθρώπινων αξιών, του αρχαίου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού''.

Λακωνική δήλωσε έκανε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναφορικά με την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Αθήνα. Η δήλωση του Θεσσαλονικιού πολιτικού έχει ως εξής: ''Θερμά συγχαρητήρια. Μέγιστη εθνική επιτυχία. Οικονομικά θα αναπτυχθεί η Αθήνα, ενώ για μία δεκαετία η ανάπτυξη της Περιφέρειας θα είναι μηδαμινή''. Ο κ. Ψωμιάδης ευχήθηκε έστω και τώρα κάποιες εκδηλώσεις και αθλητικά έργα να γίνουν στη Θεσσαλονίκη.

Οι κύριες κατευθύνσεις της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, σε όλους τους τομείς, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, έχει αναπτύξει μια δυναμική στις σχέσεις της με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και επιδιώκει μια περαιτέρω στρατιωτική, οικονομική και πολιτική συνεργασία. Ειδικότερα, στο επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας, η Ελλάδα θα επιδιώξει να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, δηλαδή τη θεσμοποίηση των "ζωνών ελεύθερης τελωνειακής αποταμίευσης", οι οποίες θα λειτουργήσουν σε διάφορες περιοχές, ενώ με την παρουσία ελληνικών τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η Ελλάδα θα επιδιώξει να έχει μια πιο έντονη παρουσία. Επίσης, θα ολοκληρωθεί ο καθορισμός της στάθμης των υδάτων, στο πλαίσιο συμφωνιών με τα γειτονικά κράτη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ολοκλήρωση των διόδων προς τις γειτονικές χώρες. Στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού, η κυβέρνηση θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της, στην αύξηση των υποτροφιών, με την ολοκλήρωση ενός προγράμματος για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στις ξένες χώρες, ιδιαίτερα στις βαλκανικές. Επίσης, ο κ. Ρέππας, χαρακτήρισε την επικείμενη Σύνοδο του Νοεμβρίου στην Κρήτη, ως "κορυφαία διαδικασία", αφού "στη διάσκεψη, στην οποία θα λάβουν μέρος οι ηγέτες όλων των χωρών των Βαλκανίων, θα αναβαθμιστεί η πολιτική και η συνεργασία των χωρών μας".

Τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έναντι της Τουρκίας, στο πλαίσιο χάραξης μεσογειακής πολιτικής και ασφάλειας, ζήτησε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε συνάντηση Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του γερμανικού SPD. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να καταστεί σαφής προς την Τουρκία ,προκειμένου να υπάρξει μια θετική προσέγγιση της χώρας αυτής, διευκρινίζοντας όμως ότι "αν η Τουρκία συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική δε γίνεται να πλησιάσει την Ευρώπη".

Η χώρα μας καταδίκασε μέσω του υπουργού Τύπου, και Μέσων Ενημέρωσης, Δημήτρη Ρέππα, τις προχθεσινές τρομοκρατικές ενέργειες στον κεντρικό πεζόδρομο της Ιερουσαλήμ, οι οποίες προκάλεσαν πάλι το θάνατο αθώων πολιτών. Στη δήλωσή του ο κ. Ρέππας επισημαίνει ότι ''τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις βίας, που επιβεβαιώνουν μόνον πόσο αναγκαία είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την προώθηση και την ολοκλήρωσή της''.

Άρχισε στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η δίκη οκτώ μελών της οικολογικής οργάνωσης "Greenpeace", ανάμεσά τους και τρεις Ελληνες, με την κατηγορία ότι το 1992 επιχείρησαν να ματαιώσουν την εκφόρτωση τοξικών προϊόντων στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της ΕΚΟ. Τα μέλη του ελληνικού γραφείου της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης, Νίκος Χαραλαμπίδης, Αίγλη Σταματίου και Ελένη Παπαθανασίου, μαζί με άλλους πέντε οικολόγους από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, αντιστάθηκαν σε υπαλλήλους του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης που προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από την άγκυρα του δεξαμενόπλοιου που μετάφερε το τοξικό φορτίο, στα ανοιχτά του Θερμαϊκού κόλπου.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου, σχετικά με τα σενάρια για " ενδεχόμενη σύρραξη στην Κύπρο και στο Αιγαίο". Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο λοχαγός Ντάμπλντέι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις Ελληνα δημοσιογράφου, δήλωσε ότι " η μελέτη του κέντρου στρατηγικών εκτιμήσεων, που ετοιμάστηκε για τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, αποτελεί μέρος μιας γενικότερης εξέτασης της αμερικανικής πολιτικής". " Στη μελέτη, είπε, παρατίθενται διάφορα εναλλακτικά σενάρια και αρκετά από αυτά αναλύονται. Αποτελούν υποθετικά σενάρια και δεν αντιπροσωπεύουν τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά τι θα μπορούσε να συμβεί." Αναφερόμενος στην μελέτη που δόθηκε στον Αμερικανό υπουργό, ο εκπρόσωπος του πενταγώνου δήλωσε πώς, " το έγγραφο δεν απεικονίζει τις απόψεις του υπουργείου, αλλά τις απόψεις ατόμων" που παρακολουθούν από κοντά και εκτιμούν την κατάσταση σε διάφορες περιοχές του κόσμου. "Σκοπός αυτού του τύπου των μελετών είναι να προβληματίσει εκείνους, που ασχολούνται με τον σχεδιασμό και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε" κατέληξε ο κ. Ντάμπλντέι. Οσον αφορά στον ειδικό συντονιστή του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το κυπριακό, Τομ Μίλερ και τις επαφές που θα έχει πριν από την επίσκεψή του στην Λευκωσία, ο εκπρόσωπος είπε, πώς δεν γνωρίζει το πρόγραμμα του κ. Μίλερ και ότι, δεν είναι ασύνηθες, λόγω της επίσημης ιδιότητάς του, να συναντηθεί με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας.

Η οργάνωση των ΑΧΕΠΑΝΣ συγκεντρώνει υπογραφές ομογενών προκειμένου να ανατρέψει την πρόταση Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι μέσω σχετικής έκθεσης προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτείνουν το οριστικό κλείσιμο του Προξενείου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ομογενειακής οργάνωσης που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 3.500 υπογραφές ζητούν από την Αμερικάνικη κυβέρνηση, να μην κλείσει το Προξενείο αλλά να αναβαθμιστεί.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των αραβικών χωρών, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για το γεωπολιτικό ρόλο, που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία στη Μεσόγειο. Ο αιγυπτιακός Τύπος, στο σύνολό του, εξαπολύει επίθεση εναντίον της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι "η Τουρκία βάζει φωτιά στη Μεσόγειο".

Η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει αν υπήρξε τυχόν υπέρβαση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων από την αστυνομία στα γεγονότα του Γκόστιβαρ, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση της έκθεσης του υπουργείου Εσωτερικών για τα αιματηρά επεισόδια στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο. Πάντως, τα δύο αλβανικά κόμματα, το PDP και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, προσπάθησαν να αποσπάσουν την πλειοψηφία, σε δύο προτάσεις που κατέθεσαν και αφορούσαν τα γεγονότα, τόσο στο Γκόστιβαρ, όσο και στο Τέτοβο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμο παιχνίδι με τη Σλοβενία θα δώσει σήμερα στις 21:30 η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, στη Λιουμπλιάνα. Ήδη, οι Έλληνες παίχτες βρίσκονται στη γειτονική χώρα.

Σκληρή τιμωρία επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, η οποία συνεδρίασε στη Γενεύη, στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Σπύρο Μαραγκό. Ο Μαραγκός τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές, διότι στον αγώνα του "Δικεφάλου" με τη σλοβάκικη Σπάρτακ Τρνάβα χτύπησε εκτός φάσης τον αντίπαλο του.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 6 September 1997 - 7:40:19 UTC