Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.9.1997

Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων είναι ο κύριος στόχος της βαλκανικής πολιτικής της κυβέρνησης που προσδιορίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την οποία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα παρουσιάσει στα εγκαίνια της 62ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης". Το απόγευμα ο κ. Σημίτης έφτασε στη Θεσσαλονίκη ενώ στην ομιλία του ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στα μεγάλα έργα που θα γίνουν στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Ο χώρος των Βαλκανίων, ως τομέας ενδιαφέροντος, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση, ενόψει και της διάσκεψης των χωρών της Βαλκανικής που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Κρήτη και κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συνεπώς, βασικοί άξονες της πολιτικής της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπως θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, θα είναι η επιδίωξη στενών δεσμών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Θα τονίσει, ειδικότερα, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τις βαλκανικές χώρες και πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προώθηση της δυναμικής που υπάρχει στις σχέσεις αυτές. Ακόμη θα παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομικής παρουσίας στις βαλκανικές χώρες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το Σάββατο το βράδυ και η δεύτερη ομιλία του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998, ενώ θα γίνουν εξαγγελίες και για τη βαλκανική πολιτική.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

Τα μάτια όλων των Ελλήνων είναι στραμμένα σήμερα στη Λοζάνη. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ θα ανακοινώσει την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υποψήφιες πόλεις για να αναλάβουν την Ολυμπιάδα εκτός από την Αθήνα είναι η Ρώμη, Στοκχόλμη, Κέϊπ Τάουν και Μπουένος Αϊρες. Το μεσημέρι έγινε η διαδικασία παρουσίασης όλων των υποψηφιοτήτων, ενώ το απόγευμα άρχισε η πρώτη ψηφοφορία. Σε κάθε ψηφοφορία αποκλείεται η τελευταία πόλη, μέχρι που η νικήτρια να έχει τουλάχιστον 54 ψήφους. Για πρώτη φορά δεν πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προκριματικών γύρων ψηφοφορίας, παρά μόνο η οριστική απόφαση. Στην παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας, τα μέλη της ΔΟΕ, Νίκος Φιλάρετος και Λάμπης Νικολάου ζήτησαν την υποστήριξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει την Ολυμπιάδα για να προσφέρει στο Ολυμπιακό πνεύμα και για να ζήσουν καλύτερα οι επόμενες γενεές και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις για μια επιτυχή διοργάνωση καθώς υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, δυνατή οικονομία, συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λαϊκή αποδοχή μέγιστου εύρους. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να διοργανώσει μεγάλους αγώνες. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε έμφαση στη φιλοξενία και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι συνάρτηση της διοργάνωσης, από την Αθήνα, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι το μέλλον της χώρας είναι απόλυτα ταυτισμένο με την επιτυχή έκβαση του κυβερνητικού έργου. "Εμείς, ως κυβέρνηση, δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον, αν ανταποκριθούμε στην προσδοκία του ελληνικού λαού και εφαρμόσουμε τις προγραμματικές εξαγγελίες μας", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι το αύριο της πατρίδας μας κρίνεται από την επιτυχία της κυβέρνησης.

Την έναρξη, εντός του Σεπτεμβρίου, της διαδικασίας νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζόμενων στην Ελλάδα, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως επισήμανε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, παράλληλα με την καταγραφή των αλλοδαπών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και αν περάσουν με επιτυχία από τη διαδικασία αυτή θα παίρνουν την άδεια παραμονής, η διάρκεια της οποίας θα είναι από ένα μέχρι τρία χρόνια. Η διαδικασία νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Σκληρή κριτική στη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά άσκησε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η πολιτική προσάρτησης που ακολουθεί η Άγκυρα σε βάρος της Κύπρου είναι ανάλογη εκείνης του Χίτλερ στην Τσεχοσλοβακία. Έκανε επίσης λόγο για εκβιασμό αναφερόμενος στις απειλές της Άγκυρας ότι δεν θα επιτρέψει την ένταξη του ελεύθερου Κυπριακού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με την παρουσία των ελλήνων στρατιωτών σε περιοχές των Βαλκανίων όπου επικρατεί ένταση, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ελλάδα θα επωμιστεί το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της συνεχούς παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών όπου χρειαστεί. Εξάλλου σε συνέντευξή του σε ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου επέμεινε στην εφαρμογή του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου και επεσήμανε, για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι σήμερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος, σε δηλώσεις του με αφορμή την αγορά, εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης, των ρωσικών πυραύλων S-300, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία επιδιώκει πόλεμο στην Κύπρο με απώτερο σκοπό να κατέλθει στη Μεσόγειο. Ο Ντενκτάς καταγγέλλει ακόμη τη Ρωσία ότι προκαλεί και παροτρύνει τους Ελληνοκύπριους για μεγάλη σύρραξη στη νήσο και τονίζει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Οδηγία έστειλε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, στους δασάρχες της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι τελευταίοι δεν δικαιούνται πλέον να εκδίδουν έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα, διατυπώνοντας τις προσωπικές τους απόψεις για το αν μια έκταση είναι δασική ή όχι. Με τον τρόπο αυτό τερματίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών που ενώ αγοράζουν οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ανακαλύπτουν ότι είναι χαρακτηρισμένα ως δασικά. Παράλληλα, οι δασάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν πράξη χαρακτηρισμού που θα ακολουθεί τους τύπους της δημοσιότητας και τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες μέχρις ότου καταστεί τελεσίδικη. Ο Υπουργός Γεωργίας διευκρινίζει ακόμη ότι οι εκτάσεις που βρίσκονται μέσα σε ρυμοτομικά σχέδια δεν διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ανεξάρτητα αν φέρουν ή όχι δασική βλάστηση. Υπογραμμίζεται τέλος ότι η δασική έκταση της οποίας η βλάστηση έχει καταστραφεί από πυρκαγιά ή άλλη αιτία κηρύσσεται υποχρεωτικά αναδασωτέα.

Το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας", που προβλέπει την υποχρεωτική συνένωση δήμων και κοινοτήτων, συζητήθηκε σήμερα στις συναντήσεις που είχαν τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αναγκαστικών συνενώσεων με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά. Η κ. Παπαρήγα αλλά και ο κ. Σαμαράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του νομοσχεδίου.

Θαυμάσια χαρακτήρισε την έκθεση θησαυρών του Αγίου Όρους, ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφής, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Χριστοφής αποχώρησε εντυπωσιασμένος από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι η περιήγηση στην έκθεση των θησαυρών του Αγίου Όρους συνιστά μια ανεπανάληπτη εμπειρία. "Τα πλούσια εκθέματα δίνουν την ευκαιρία σε όσους επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη να θαυμάσουν τα αριστουργήματα της εκκλησιαστικής τέχνης. Συγχαίρω θερμά και από τα βάθη της χριστιανικής μου ψυχής όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της θαυμάσιας από όλες τις πλευρές, έκθεσης", έγραψε ο κ.Χριστοφής στο βιβλίο εντυπώσεων της έκθεσης.

Όταν, πριν από δύο περίπου χρόνια, ο νεαρός μαθητής από την Κατερίνη οδηγούνταν στις φυλακές ανηλίκων Κορυδαλλού, για τη δολοφονία των γονιών του το Μάρτιο του '95, κανείς δε φανταζόταν ότι ο δεκαοκτάχρονος, σήμερα, Τάσος Παπαδόπουλος θα περνούσε στο Πολυτεχνείο Αθηνών, δίνοντας εξετάσεις μέσα από το κελί του. Παλεύοντας με τον εαυτό του και συνειδητοποιώντας, μέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο την αποτρόπαια πράξη του, ο φοιτητής πλέον Τάσος κατόρθωσε, ωστόσο, να κερδίσει τη μάχη και να συνεχίσει τη ζωή του, έστω και μέσα από τις φυλακές ανηλίκων, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης δώδεκα χρόνων για τα γεγονότα της 28ης Μαρτίου του ΄95. Η είδηση προκάλεσε τη συγκίνηση των συγγενών του και όσων τον έζησαν τα χρόνια της φυλακής, όχι όμως και την έκπληξή τους, καθώς γνώριζαν για την προσπάθεια που κατέβαλε ο Τάσος και την αγωνία του να συνεχίσει τις σπουδές του. Στην προσπάθεια αυτή του άλλοτε επιμελούς και πειθαρχημένου μαθητή αρωγοί στάθηκαν οι υπάλληλοι της φυλακής ανηλίκων Κορυδαλλού, όπου ο Τάσος παρακολούθησε τα μαθήματα των τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

Με εβδομάδα μνήμης προς τιμήν της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης από τις 14 ως τις 21 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επιχειρεί μια καλλιτεχνική προσέγγιση στο Ισραήλ. Διακεκριμένοι Ισραηλινοί καλλιτέχνες από το Ισραήλ θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για να μεταφέρουν τα μηνύματα μνήμης του εβραϊκού λαού, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του για το μέλλον. Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει με δύο μεγάλα μουσικοχορευτικά σχήματα και μία παράσταση μπαλέτου.

Τετραήμερο εκδηλώσεων με τον τίτλο "Γη Αιολίς-Γη της Ιωνίας" αφιερωμένο στα 75 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου 1997 στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με τα εγκαίνια των εκθέσεων φωτογραφίας "Γη Αιολίς- Γη της Ιωνίας", από το αρχείο της δημοσιογράφου Βάνας Χαραλαμπίδου και από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, βιβλίου, από το αρχείο του φιλόλογου Παναγιώτη Ελευθερίου καθώς, και σύγχρονου βιβλίου για την Μικρασία, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.

Την αρνητική στάση της βρετανικής κοινής γνώμης για τη στάση που κράτησαν τα ανάκτορα στο θέμα του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα επιχειρεί να αλλάξει η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ με τηλεοπτικό της διάγγελμα. Η βρετανική κοινή γνώμη επέκρινε τη βασιλική οικογένεια ότι δεν συμμερίστηκε το γενικό πένθος. Η βασίλισσα Ελισάβετ επέστρεψε σήμερα στο Λονδίνο από τα ανάκτορα Μπάρμοραλ μια μέρα νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμά της. Στο διάγγελμά της προς το βρετανικό έθνος η βασίλισσα εξηγεί ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την οργάνωση της τελετής της κηδείας της πριγκίπισσας που τόσο επικρίθηκαν έγιναν κατόπιν αιτήματος των δυο γιων της Νταϊάνα. Η κηδεία της Νταϊάνα θα γίνει αύριο με τιμές μέλους βασιλικής οικογένειας. Στη Βρετανία χιλιάδες κόσμου συνεχίζουν να προσέρχονται στα ανάκτορα του Σεντ Τζέημς, όπου βρίσκεται η σορός της και υπογράφουν στα βιβλία συλλυπητηρίων, ενώ ανάλογη είναι και η συρροή του κόσμου σε όλη τη χώρα, όπου έχουν ανοιχτεί βιβλία συλλυπητηρίων σε κτίρια και οργανισμούς που σχετίζονταν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της αλβανικής Βουλής και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιέταρ Αρμπνόρι, ο οποίος εισήχθη και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας της καρδιοχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Τιράνων, εξαντλημένος από την απεργία πείνας, που συνεχίζει εδώ και δεκαπέντε ημέρες. Ο Αρμπνόρι ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 20 Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης της Βουλής κατά την οποία ψηφίστηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τροπολογίες στους νόμους "περί γενοκτονίας" και "αξιολόγησης της προσωπικότητας των πολιτικών", καθώς και για τη μετάδοση, διαστρεβλωμένων, όπως ισχυρίζεται δηλώσεών του.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1541 μονάδες σημειώνοντας θετική μεταβολή σε ποσοστό 0,28%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 12 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, στη Δυτική Ελλάδα, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 5 September 1997 - 16:05:31 UTC