Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.9.1997

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη και την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα από το διάλογο, έδωσε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Τurkiye". "Ο πόλεμος θα είναι σε βάρος των δύο χωρών. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των διαφωνιών κατόπιν συνεννοήσεων. Εμείς κάθε φορά σημειώνουμε και ένα βήμα. Αν η Τουρκία μας πλησιάσει, θα πλησιάσουμε και εμείς την Τουρκία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Αμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι "το θέμα αυτό θα διευθετηθεί στο μέλλον", ενώ αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Τουρκίας για κάποια νησιά του Αιγαίου (Ιμια), υπέδειξε την προσφυγή στο Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διευκρινίζοντας ότι "επιβάλλεται η επίλυση του ζητήματος δια μέσου του Διεθνούς Δικαστηρίου".

Δεκτό επί της αρχής και κατά πλειοψηφία, έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά το Ενιαίο Λύκειο, την πρόσβαση των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του στο σύνολο, εστιάστηκε σήμερα στο θέμα των πενιχρών -όπως τονίστηκε από τους ομιλητές- οικονομικών πόρων στο χώρο της Παιδείας, ενώ τα πυρά συνεχίστηκαν και για δύο επίμαχες διατάξεις, που αφορούν στην κατάργηση της επετηρίδας, στους διορισμούς και στο θέμα της αξιολόγησης. Το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης στα θέματα της επετηρίδας και της αξιολόγησης, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στις δύο αυτές ρυθμίσεις, τόνισε ότι τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ από τις οποίες ζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, δεν έκαναν καμία. Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ακόμα ότι πριν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη ρύθμιση που αφορά στη διαδικασία πρόσληψης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, θα προηγηθεί συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ο κ.Αρσένης, αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση για αμηχανία και αγκυλωμένες δεσμεύσεις που ανάγονται στο παρελθόν, αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός χώρος, και διαβεβαίωσε ότι θα διατεθούν όλοι οι οικονομικοί πόροι που θα χρειασθούν, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του 1997 για την Παιδεία, ήταν της τάξης του 25% και πρόσθεσε ότι για το 1998 θα αυξηθεί περισσότερο.

Aνέτοιμες κινδυνεύουν να βρουν τις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργαζόμενοι στην εταιρία εμμένουν στην πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, τις δύο ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξει τις πύλες της η 62η διοργάνωση. Με ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, προχωρούν σήμερα σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, και σε 24ωρη απεργία α'υριο ημέρα των εγκαινίων,με βασικό αίτημα αυξήσεις στις αποδοχές τους. Χθες αργά το βράδυ, το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, πράγμα που θα αποφασιστεί σήμερα σε νέα γενική συνέλευση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, με δήλωσή του κατηγορεί το δικηγόρο Αλέξη Κούγια, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ορισμένοι άλλοι, τους οποίους όμως δεν κατονομάζει, ''μετά την πρωτοβουλία του να παραγγείλει προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη διενέργεια προκαταρκτικής ποινικής εξέτασης για τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στις φυλακές και τις αποδράσεις, καθώς και την έρευνα για τυχόν συμμετοχή επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, άρχισαν να χυδαιολογούν και να υβρίζουν''. Στη δήλωσή του ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι ''φαίνεται ιδιαίτερα να ανησυχούν όσοι, ενώ ασχολούνται επαγγελματικά και συστηματικά με την υπεράσπιση εμπόρων ναρκωτικών και εγκληματιών διαφόρου είδους, που με τη δράση τους προσβάλλουν τον κοινωνικό ιστό και δολοφονούν τη νεολαία μας, παράλληλα επιχειρούν και να εμφανιστούν ως προσωπικότητες κύρους στο λαό μας και ηθικοί κήνσορες - τιμητές δημοσίων προσώπων και πραγμάτων - μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος Κούγιας, ο οποίος θορυβωδώς ''προσφεύγει'' στη Δικαιοσύνη για να δοθεί όμως πλήρης ευχέρεια αποκάλυψης και της ανήθικης, ως δικηγόρου, ''προσωπικότητας'' του ανδρός και του ρόλου του γύρω από την απονομή της Δικαιοσύνης''.

Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Περικλής Κούκος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναφερόμενος στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ''ένας νέος σε ηλικία άνθρωπος, έχοντας διαγράψει αυτή την τροχιά στα μουσικά αναλαμβάνει τα ηνία της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής'', σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν ''δυναμικό, καταξιωμένο, γεμάτο γόνιμες ιδέες, Ελληνα καλλιτέχνη''. Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, ο υπουργός Πολιτισμού επισήμανε πως στόχος είναι, και αυτό αποτελεί, όπως είπε, βασική πολιτική οδηγία του υπουργείου Πολιτισμού προς το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, όχι απλώς να διατηρηθούν, αλλά στο μέτρο του δυνατού να ενισχυθούν το ταχύτερο δυνατό, όλα τα θετικά στοιχεία που συγκροτούν το καλλιτεχνικό απόθεμα του μόνου Λυρικού μας θεάτρου. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να επιστρατευθούν φιλικά, αλλά επίμονα, όλες οι διεθνώς καταξιωμένες ελληνικές δυνάμεις του Λυρικού Θεάτρου, να αποκτήσει η Λυρική Σκηνή μόνιμη στέγη, να ενισχύει τις εμφανίσεις της σε όλη την Ελλάδα, να διευρύνει συστηματικά το ρεπερτόριό της. Ακόμα, να γίνει πιο συστηματική η συνεργασία με άλλους συγγενικούς πολιτισμικούς φορείς, να ενεργοποιηθεί η Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Δικτύων και τέλος, να αξιοποιηθούν αυτοτελώς το Μπαλέτο και η Ορχήστρα.

Εκδήλωση στη Μυτιλήνη οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, οργανώσεις νέων από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στη Βρετανία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης νεολαίας του ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ, η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο οι οργανώσεις που συμμετέχουν, η οποία μεταξύ άλλων, προνοεί την ανάληψη κοινής δράσης για να τεθεί τέλος στον κίνδυνο νέας πολεμικής σύρραξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην κοινή αυτή διακήρυξη υπογραμμίζεται η απαίτηση των οργανώσεων για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, με στόχο μια Κύπρο ενωμένη, πλήρως ενωμένη, πλήρως αποστρατικοποιημένη και ανεξάρτητη, καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπισθεί ο εθνικισμός και ο σοβινισμός. Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια συναυλίας των νέων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας που δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο στάδιο ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία. Εκτός από την ΕΔΟΝ συμμετέχουν η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η Νεολαία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, η Ενωση Τουρκοκυπρίων Φοιτητών, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών και το Φόρουμ για τη Φιλία και τη Συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στη Βρετανία.

Τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η κίνηση αλληλεγγύης στον Κουρδικό λαό από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συμπαράσταση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και θα έχουν τόσο πολιτικό, όσο και μουσικό χαρακτήρα. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κ.Στ.Παπαθεμελής ο οποίος θα αναπτύξει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ενώ θα πάρει μέρος και ο πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας Ακίμ Μπιρντάλ. Το μουσικό μέρος των εκδηλώσεων και η κυρίως η τελική συναυλία στο Παλέ ντε Σπόρ δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς οι οργανωτές βρίσκονται σε συζητήσεις με γνωστούς καλλιτέχνες.

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεχίζει τις προφεστιβαλικές του εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του στο 4ο Δεκαήμερο Ελληνικού Κινηματογράφου, που διοργανώνει η λέσχη κινηματογράφου του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Το δεκαήμερο κινηματογράφου, είναι αφιερωμένο στα 80 χρόνια δράσης του ΕΚΘ και θα το εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, την προσεχή Δευτέρα, στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου. Επίσης, στην εκδήλωση θα μιλήσει ο διευθυντής του φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, με θέμα "Η ιστορική σχέση του Ελληνικού κινηματογράφου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης". Την εκδήλωση θα συνοδεύσει η προβολή της μικρού μήκους ταινίας του Αντώνη Κιούκα, "Ασκηση Πυρκαγιάς" και της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, "Ησυχες μέρες του Αυγούστου". Με τις προβολές αυτές αρχίζει ουσιαστικά και η πρώτη από τις τέσσερις θεματικές ενότητες, που απαρτίζουν το φετινό δεκαήμερο και περιλαμβάνουν, για πρώτη φορά, αφιερώματα σε μικρού μήκους ταινίες, ντοκυμαντέρ και παλιές αποκαταστημένες ταινίες. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ οι προβολές θα αρχίζουν στις 21.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την σταθερή υποστήριξη της χώρας του στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στη Βόννη, με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία. Νωρίτερα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και νυν βουλευτή, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ενώ το πρωί αύριο θα παρακαθήσει σε πρόγευμα εργασίας που παραθέτει προς τιμήν του ο σοσιαλδημοκράτης, α' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Χανς Ούλριχ Κλόζε. Ο κ. Κασουλίδης ήρθε στη Βόννη προερχόμενος από την Εσθονία και στη διάρκεια της συνάντησης του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ενημέρωσε τον κ. Κίνκελ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρόσφατες συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. ''Παρά την αρνητική και εκβιαστική στάση της τουρκικής πλευράς'', είπε ο κ. Κασουλίδης, ''η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στη θετική και εποικοδομητική στάση της για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό''. Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ακόμα τη σημασία και τον καταλυτικό ρόλο, που αναμένεται να έχει στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, η σταθερή και απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''έχει καταλήξει σε διάφορες ενέργειες και χειρισμούς που πρέπει να γίνουν τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου'' και αυτός είναι και ο λόγος που έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας πως ''κρίνεται ότι είναι επιτακτικό και επείγον να γίνει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου'', και ότι σε αυτό συμφωνούν και όλα τα μέλη του. Είναι φανερό ότι στη συνεδρία αυτή θα συζητηθούν περαιτέρω χειρισμοί και ενέργειες. Δεν κρίνουμε, όμως, ότι είναι σωστό να προαναγγείλουμε τους χειρισμούς και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν'', σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της το επίσημο κείμενο των δηλώσεων του αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις υπουργού της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η χώρα του πιστεύει πως απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μανόλη Χριστοφίδη, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες και θα αντιδράσει πιθανότατα αύριο, οπότε και θα γνωρίζει τις επίσημες δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος είπε πως οι επανειλημμένως διακηρυγμένη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η λύση του Κυπριακού, αν και επιθυμητή, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Δεκαεπτάχρονος Aλβανός σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή στην περιοχή του Κοσυφοπεδίου, στη νότια Σερβία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δικαστής που ρωτήθηκε ισχυρίστηκε πως το θύμα, ο Αρσιμ Ράμα και ο συνένοχός του άνοιξαν πυρ όταν ένας αστυνομικός τους συνέλαβε στην προσπάθειά τους να κλέψουν ένα αυτοκίνητο στην πόλη Ποκ. Ο αστυνομικός ανταπέδωσε τα πυρά σκοτώνοντας το νεαρό, ενώ ο συνένοχός του ετράπη σε φυγή. Το Κόσοβο έχει δύο εκατομύρια κατοίκους από τα οποία το 90% είναι αλβανικής καταγωγής και απαιτούν την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Σερβία.

Την πεποίθηση ότι μοναδικός τρόπος για διέξοδο από την πολιτική κρίση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών, υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Μιλόσεβιτς, προέβη σε αυτήν την εκτίμηση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υψηλό επιτετραμμένο της Δύσης, Κάρλος Ουέστεντορπ, ενώ με την άποψη του κ. Μιλόσεβιτς, συμφώνησε και ο αρχηγός του Σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγός Πέρο Τσόλιτς, ο οποίος χθες βράδυ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, στη Μπάνια - Λούκα. Η συνάντηση, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιήθηκε για να καθορισθεί ο ρόλος του στρατού στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη Σερβική Δημοκρατία. Ο κ. Τσόλιτς υπογράμμισε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να τεθεί στο βωμό της εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και συμπλήρωσε πως μόνο η διεξαγωγή εκλογών σε όλα τα επίπεδα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης. Εξάλλου, το μέλος των Σερβοβόσνιων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράϊσνικ, συναντήθηκε σήμερα στο Πάλε με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ελίζαμπεθ Ρεν.

Η ανάπτυξη και εδραίωση μιας στενής αμυντικής συνεργασίας, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Αμυνας της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ανάνιεφ και Λάζαρ Κιτάνοφκσι, αντίστοιχα. Οι δύο υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ένταξη των χωρών τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Επίσης, ο κ. Ανάνιεφ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην ΠΓΔΜ, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι πλέον καιρός να αρχίσει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα και να βρεθούν τρόποι επίλυσής τους. Ο κ. Γκλιγκόροφ, υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, προϋποθέτουν και την συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως η αμυντική συνεργασία.

Την αποχή του από τις εργασίες του αλβανικού Κοινοβουλίου, αποφάσισε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Την πρώτη φορά, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε χαρακτηρίσει το κοινοβουλευτικό Σώμα, ως "τη Βουλή των Καλάσνικοφ", ενώ σήμερα η απόφαση για αποχή από τις κοινοβουλευτικές εργασίες, γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, το Δημοκρατικό Κόμμα θα απέχει από τις εργασίες της Βουλής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ψήφιση του νόμου για τη ραδιοτηλεόραση.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλλε το δικαστήριο των Τιράνων σε έναν Αλβανό 41 ετών, ο οποίος πριν από τρεις μήνες σκότωσε τον 26χρονο βιαστή της κόρης του. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο νεκρός, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού είχε βιάσει πριν από ένα χρόνο τη δεκατριάχρονη τότε κόρη του δράστη. Όταν πριν από τρεις μήνες πήγε ξανά στο σπίτι του δράστη και ζήτησε την κοπέλα, αυτός τον σκότωσε με καλάσνικοφ, το οποίο κατείχε παράνομα και στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 4 September 1997 - 6:40:17 UTC