Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.8.1997

Την αντίθεση των δηλώσεων Ετζεβίτ με το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη - Ντεμιρέλ, που υπογράφηκε στη Μαδρίτη, υπογράμμισε, το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δηλώνει ότι η Τουρκία αν είχε βλέψεις στα νησιά του Αιγαίου, θα τα είχε καταλάβει με ευκολία κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχετικά με το θέμα των Ιμίων, χαρακτηρίζει γελοίο το ενδεχόμενο να προσφύγει η Τουρκία στη Χάγη και προσθέτει "δεν μπορούμε να δεχτούμε επ' ουδενί τη διάσπαση του θέματος του Αιγαίου". Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτηρίζει ειρηνευτική επιχείρηση την εισβολή στην Κύπρο και σημειώνει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν καταλάβει ολόκληρη τη Μεγαλόνησο. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία και η αιφνίδια έξοδος του κ. Ετζεβίτ από το περιθώριο της πολιτικής ζωής τον οδηγεί στην αναζήτηση ακροατηρίου για τη δημιουργία του επιθυμητού, γι΄αυτόν, συσχετισμού, ώστε να παραμείνει κεντρικό πρόσωπο, προσβλέποντας σε οπαδούς άλλων κομμάτων που διέρχονται κρίση. "Ταυτοχρόνως, όμως, αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν πως η απόσταση που πρέπει να διανύσει η Τουρκία για να εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη και να ενταχθεί στο σύγχρονο κόσμο είναι ακόμη πολύ μεγάλη", καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε για το θέμα ότι η πολιτική χαμηλών τόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση αποθρασύνει την Τουρκία.

Εντονη ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 1998. Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, και τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη, ενώ τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θα ενημερώσει την Παρασκευή ο κ. Παπαντωνίου.

Την ομόθυμη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στέλιου Παπαθεμελή εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος κατά την έναρξη της σημερινή συνεδρίασης υπογράμμισε: ''Η Βουλή καταδικάζει την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, όπως και κάθε πράξη τρομοκρατίας, ως αντικοινωνική και αποσταθεροποιητική των δημοκρατικών θεσμών''. Στο μεταξύ, τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο γραφείο του κ.Παπαθεμελή, στην Αθήνα, από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι και οι αστυνομικές αρχές ανησυχούν από την επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης "Επαναστατικοί Πυρήνες", που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο κ. Παπαθεμελής ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και επισκέφθηκε το πρωί το γραφείο του όπου ενημερώθηκε για την έκταση των ζημιών. Με χτεσινές του δηλώσεις ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης συνέδεσε την τρομοκρατική επίθεση με την πολιτική του στάση σε δύο τομείς. Στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στα εθνικά θέματα.

Το Υπουργείο Παιδείας πολιόρκησαν σήμερα οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της επετηρίδας διορισμών. Το συγκεντρωμένο πλήθος επιχείρησε κάποια στιγμή να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών, στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν επεισόδια, που, όμως σταμάτησαν, μετά από λίγη ώρα. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν, στη συνέχεια, πορεία προς τη Βουλή. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται, εξάλλου, και οι καθηγητές της ΟΛΜΕ οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια αλλά και στην κατάργηση της επετηρίδας.

Σεισμογενές ρήγμα βάθους 8-12 χιλιομέτρων, που μπορεί να δώσει καταστρεπτικούς σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ, εντοπίστηκε πριν τρεις μήνες Βόρεια του Πηλίου με μία νέα μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πετρελαίου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε στο 29ο διεθνές σεισμολογικό συνέδριο της IASPEI στη Θεσσαλονίκη η ερευνήτρια σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μαρία Σαχπάζη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν προκύψει με τη σεισμική μέθοδο διάθλασης ή ανάκλασης, το ρήγμα είναι ενεργό και έχει δώσει κατά το παρελθόν ισχυρούς σεισμούς , η τελευταία φορά ήταν το 1930 με ένταση μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ.

Ολοκληρώνεται αύριο στο θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων της φορολογικής νομοθεσίας. Το θέμα δεν συζητήθηκε σήμερα λόγω ελλείψεως απαρτίας στο Κοινοβούλιο που διαπιστώθηκε όταν η Νέα Δημοκρατία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου που προβλέπει σειρά ρυθμίσεων και συμβιβασμών για οφειλόμενους φόρους.

Πρόστιμα που θα κυμαίνονται από πεντακόσιες χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο δραχμές επιβάλλονται σε 1420 υποψήφιους βουλευτές που δεν δημοσίευσαν κατάσταση των εκλογικών τους δαπανών. Τη σχετική απόφαση έλαβε και ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Η υπόθεση παραπέμφθηκε και στον εισαγγελέα για την επιβολή ποινικών κυρώσεων, εκτός από τα πρόστιμα.

Ολέθρια χαρακτήρισε κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην κατασκευή του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Το έργο αυτό είναι καταδικασμένο να γίνει", είπε, χαριτολογώντας, ο κ.Λιάνης και πρόσθεσε: "Ακόμη και με καθυστέρηση έξι μηνών θα κρινόταν η ίδια η ύπαρξη της Φλώρινας ως νομού. Άλλο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή δεν προβλέπεται για τα επόμενα είκοσι χρόνια". Το κρίσιμο αυτό για το νομό ζήτημα δεν θα μπορούσε να λείπει από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις "Πρέσπες ΄97", που θα πραγματοποιηθούν στις 22, 23 και 24 Αυγούστου στην ακριτική πόλη. Στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα τον λιγνιτικό σταθμό της Φλώρινας, το Σαββατοκύριακο θα συζητηθούν όλες οι απόψεις γύρω από το μεγαλόπνοο έργο.

Μεγαλειώδεις προβλέπονται να είναι και φέτος οι εκδηλώσεις "ΠΡΕΣΠΕΣ '97", που θα πραγματοποιηθούν στην ακριτική Φλώρινα στις 22, 23 και 24 Αυγούστου. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν έξι υπουργοί, δέκα βουλευτές και ογδόντα δημοσιογράφοι, ενώ ο αριθμός των θεατών που θα μεταβούν γι' αυτό τον σκοπό στην περιοχή από ολόκληρη την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 20. 000. Στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου οι Υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας- FYROM- Αλβανίας και πέντε δήμαρχοι των όμορων με την Πρέσπα και τη Φλώρινα δήμων θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε μία συνάντηση ειρήνης και φιλίας.

Δύο δέματα με δεκατρία, συνολικά, κιλά ινδικής κάναβης εντόπισαν τις τελευταίες μέρες, σε δύο λεωφορεία του ΟΣΕ και κατάσχεσαν οι αρχές του τελωνείου της Κακκαβιάς. Οι δύο οδηγοί προσήχθησαν σήμερα στον εισαγγελέα Ιωαννίνων, ωστόσο δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Ένα μοναδικό ηλεκτρονικό οδηγό για τη Θεσσαλονίκη στα ελληνικά και αγγλικά, έθεσε σε λειτουργία το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στον κόμβο του στο Internet, προκειμένου οι χρήστες του παγκόσμιου αυτού διαδικτύου και ιδιαίτερα οι επισκέπτες της Μακεδονικής πρωτεύουσας, Έλληνες και ξένοι, να έχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, να διασκεδάσουν, να ψωνίσουν και να ξεκουραστούν. Στον οδηγό αυτό του ΜΠΕ, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες με έγχρωμες φωτογραφίες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία και τα μουσεία της, ενώ επίσης παρέχεται πλήρης ενημέρωση για τον τουρισμό, τις μεταφορές, την αγορά, τη διασκέδαση και τα προξενεία της πόλης.

Τη συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης για την επαναπροώθηση όσων Αλβανών είχαν καταφύγει στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη γειτονική χώρα, ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα "Kurier", η ιταλική κυβέρνηση έχει χορηγήσει προσωρινές άδειες παραμονής σε δέκα χιλιάδες Αλβανούς λαθρομετανάστες. Η άδεια παραμονής λήγει στις 31 Αυγούστου, ωστόσο κατά την εφημερίδα, αγνοείται η τύχη επτά χιλιάδων Αλβανών, ενώ για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο απέλασης. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η απόφαση του Πρόντι ελήφθη ενόψει της συμμετοχής της Ιταλίας στη Συμφωνία Σένγκεν, το φθινόπωρο, και στο διάστημα που μεσολαβεί η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι νομικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Επαφές με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί η νέα αλβανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την απρόσκοπτη πορεία του κυβερνητικού έργου. Οι επαφές αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η πλειοψηφία των δήμων ελέγχεται από το αντιπολιτευόμενο πλέον Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο σε συνάντηση που είχε με τις δημοτικές αρχές του Ελμπασάν, υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για μια γόνιμη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

Στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Τουρκία και προς την κατεύθυνση αυτή εντείνει τις ενέργειές της, ενώ ο τουρκικός Τύπος με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή, Γκραμ στην Αγκυρα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ", αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ ωστόσο τόνισε ότι "είναι προς όφελος της Τουρκίας να εξεταστούν όλες οι πιθανότητες και να σχεδιαστούν βήματα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων".

Μικρή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1620,09 μονάδες σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 0,44%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε σήμερα τα 8,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ηπειρωτική χώρα, ενώ στο Αιγαίο θα διατηρηθούν οι ισχυροί άνεμοι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 32 και στα νησιά από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο αρχικά θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθεί πρόσκαιρα βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 20 August 1997 - 17:05:18 UTC