Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.8.1997

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η χάραξη των βασικών κατευθύνσεων του επόμενου, θα είναι το αντικείμενο της αυριανής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Γ.Δρυ και Ν.Χριστοδουλάκη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην πορεία των δημοσίων εσόδων. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός καλεί ευρεία σύσκεψη για το ίδιο θέμα.

Στο θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία παρενέβη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι "παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας, οι αρμόδιοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τη ζοφερή πραγματικότητα της "μαύρης τρύπας" του προϋπολογισμού, λόγω των αποκλίσεων που σημειώθηκαν στα έσοδα και τις κρατικές δαπάνες". Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε και ο Συνασπισμός, που με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για ναυάγιο του κρατικού προϋπολογισμού και ανοδική τάση του πληθωρισμού.

Εξονυχιστικές έρευνες διεξάγουν οι διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης κατά των γραφείων του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξης, Στέλιου Παπαθεμελή, στο κέντρο της Αθήνας. Την τρομοκρατική ενέργεια, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες", καταδίκασαν η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ.Παπαθεμελής απέδωσε τη βομβιστική επίθεση στην πολιτική του στάση έναντι της τρομοκρατίας και των εθνικών μας θεμάτων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έξω από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Οι διαδηλωτές θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της επετηρίδας που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν πανελλήνια κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά την άφιξη του πρωθυπουργού Κωστα Σημίτη, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη της 62ης Διεθνούς Εκθεσης. Εξάλλου το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων με την έναρξη του σχολικού έτους, αντιδρώντας στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Στη χθεσινή συνεδρίασή του το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών αποφάσισε οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τις ενώσεις των καθηγητών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερώσει σήμερα για τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς στο Μοντρέ, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το κυπριακό, Ντιέγκο Κορντοβέζ. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, πρέσβεις Χρίστος Ζαχαράκης και Νίκος Αγαθοκλέους έχουν ήδη πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τη Γραμματεία του ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να εκφραστεί δημόσια από το Συμβούλιο Ασφαλείας ποιός είναι ο υπαίτιος της αποτυχίας των συνομιλιών. Παράλληλα, εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων κυβερνήσεων και των διεθνών μέσων ενημέρωσης άρχισαν Αθήνα και Λευκωσία προκειμένου να καταστεί σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών του Μοντρέ και την επίλυση του κυπριακού έχει η Αγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με την αδιάλλακτη στάση του.

Τη συνέχιση από τα Ηνωμένα Έθνη της διαδικασίας ετοιμασίας των νομικών εγγράφων, στα οποία θα στηριχτεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος, επιβεβαίωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το θέμα, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία και το Ραούφ Ντενκτάς.

Μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης προς την Ελλάδα και την Τουρκία απηύθυνε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης κ.Βαρθολομαίος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στα νησιά του Αιγαίου. Ο κ.Βαρθολομαίος τόνισε ότι οι δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από την ειρήνη και οι ηγέτες τους δεν έχουν τίποτα ρεαλιστικότερο από την ειρήνη. Ευχήθηκε επίσης το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης, να διαπνέει τις δύο χώρες μέχρι να λυθούν όλα τους τα προβλήματα.

Συνεχίζονται οι εργασίες του 29ου παγκόσμιου συνεδρίου σεισμολογίας και φυσικής του εσωτερικού της γης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του συνεδρίου ομάδα επιστημόνων από το Μεξικό παρουσίασε μια νέα μέθοδο βραχείας πρόγνωσης σεισμών που βασίζεται στο γεγονός ότι μέχρι να φτάσουν τα σεισμικά κύματα σε κάποιες κατοικημένες περιοχές μεσολαβούν κάποια δευτερόλεπτα, χρόνος ικανός για τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, ο σεισμολόγος Βασίλης Καρακώστας, επισήμανε ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας επειδή οι καταστροφές μετά από ένα μεγάλο σεισμό γίνονται συνήθως σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Οι προοπτικές ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο επιδιαιτησίας για τις εμπορικές διαφορές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα αποτελέσουν ένα από τα κυριότερα θέματα της διημερίδας που διοργανώνει στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο. Στο διήμερο συνέδριο, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο του Διεθνούς Εμπορίου, θα συζητηθούν ακόμη θέματα που αφορούν τις διεθνείς πωλήσεις εμπορευμάτων, τις κρατικές προμήθειες, τις συμβάσεις κατασκευών, τις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής και τις τραπεζικές συναλλαγές.

Η HELEXPO -ΔΕΘ προτίθεται να οργανώσει "Εκθεση Προϊόντων Ελληνικών Επιχειρήσεων" στα Σκόπια και συγκεκριμένα στο εκθεσιακό Κέντρο των Σκοπίων. Για την πραγματοποίηση της Εκθεσης αυτής, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της διοίκησης της HELEXPO και της διοίκησης της Εκθεσης των Σκοπίων και αναμένεται να επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της Εκθεσης δεν προσδιορίστηκαν ακόμη, αλλά προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου 1997.

Το κρατικό δραματικό θέατρο του Κρασνοντάρ, ανεβάζει την πλέον δημοφιλή αριστοφανική κωμωδία "Ειρήνη" στα ρώσικα. Ο ρωσικός θίασος σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρεία "Παλκοσένικο" μας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε, αύριο και την Παρασκευή 22 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο θέατρο του Επταπυργίου, το αριστούργημα του Αριστοφάνη.

Τα συγχαρητήριά του στην Ελλάδα για την επιτυχία του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η δημιουργία διασυντονιστικού οργάνου με στόχο το συντονισμό των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα, αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον ειδικό γραμματέα αθλητισμού Μακεδονίας - Θράκης, Στέλιο Αγγελούδη. Το διασυντονιστικό όργανο θα φροντίζει για τον ορθολογικό σχεδιασμό της αθλητικής ανάπτυξης.

Ως στρατιωτική και οικονομική βάση της Ρωσίας θεωρεί την Κύπρο, ο πρωθυπουργός της εισβολής και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ δε θα ΄΄χωνέψουν΄΄ κάτι τέτοιο. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ΄΄Χουρριέτ΄΄, ο κ.Ετσεβίτ ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε τορπίλισε, δήθεν, το διάλογο και ότι η πράξη της έχει αντίκτυπο όχι μόνο κατά της Τουρκίας, αλλά και κατά των ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο της Τουρκίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που, όπως είπε, έκανε η Αμερική και για το λόγο αυτό, θα ενεργήσει με περισσότερη προσοχή στο Κυπριακό.

Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του κατήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η αστυνομία απέτρεψε βομβιστική επίθεση εναντίον του την Κυριακή, μία μέρα μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το κλείσιμο θρησκευτικών σχολείων. Στο μεταξύ τη σκλήρυνση της στάσης του, μετά την επικύρωση από τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που στόχο έχει τον περιορισμό της θρησκευτικής εκπαίδευσης, αποφάσισε το ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας, του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν.

Αφορμή για ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βουλγαρίας στάθηκε η αντίδραση της κυβέρνησης Κλίντον στην ύπαρξη πυραύλων SS-23 στο βουλγαρικό έδαφος, παρά την αμερικανοσοβιετική συμφωνία του 1987, που προβλέπει την καταστροφή των πυραύλων αυτών καθώς και άλλων μεσαίου βεληνεκούς πυρηνικών όπλων και απαγορεύει όλους τους πυραύλους βεληνεκούς μεταξύ 300 και 3.400 μιλίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Washington Times", που επικαλείται πηγές του State Department, το αρχικό αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστραφούν οι πύραυλοι προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών της Μπίλιανα Πλάβσιτς από την κρατική ασφάλεια της Σερβικής Δημοκρατίας, η Πρόεδρος Πλάβσιτς υπέγραψε διάταγμα με το οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα οι επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας και της αστυνομίας στην Μπάνια-Λούκα. Στη θέση τους η Πλάβσιτς όρισε νέους διοικητές, μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στο μεταξύ, άνδρες του Ράντοβαν Κάρατζιτς απήγαγαν τον αρχηγό της αστυνομίας.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα στην ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 32 και στα νησιά από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να σημειωθεί τοπική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 20 August 1997 - 6:40:14 UTC