Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.8.1997

Για πιθανότητα σεισμικής δόνησης στη Νότια Ελλάδα, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, μέσα στην επόμενη δεκαετία, έκανε λόγο ο καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 29ου παγκόσμιου συνεδρίου σεισμολογίας και φυσικής του εσωτερικού της γης που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. "Στο νότιο χώρο και γενικά στο τόξο είναι 35 χρόνια που δεν είχαμε σεισμό παραπάνω από 6,5 Ρίχτερ και είναι λογικό ότι κάποτε θα καλυφτεί αυτό το κενό", δήλωσε ο καθηγητής. Αναφερόμενος στο θέμα της μακράς διάρκειας πρόγνωσης σεισμών και στις εκτιμήσεις επιστημόνων για μεγάλο σεισμό που θα πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο την επόμενη δεκαετία, ο κ Παπαζάχος είπε πως δεν πρόκειται για ακριβή πρόγνωση, αλλά για εκτίμηση ότι προφανώς θα γίνουν σεισμοί στη χώρα μας, η οποία έχει υψηλή σεισμικότητα.

Έντεκα άτομα τραυματίστηκαν το πρωί, όταν το φέρι μπότ "Απόστολος Π.", καθώς απέπλεε από την Αίγινα, με εκατό επιβάτες, προσέκρουσε σε προβλήτα του λιμανιού. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας για τις πρώτες βοήθειες. Δύο γυναίκες υπέστησαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μεταφέρθηκαν στο Τζάννειο Νοσοκομείο. Πρόκειται για την Αγγελική Ποταγά, 55 ετών και την Αικατερίνη Αμυράλη, 74 ετών.

Για τα Ψαρά αναχώρησε το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος ολοκληρώνει αύριο την τριήμερη επίσκεψή του στη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά. Το πρωί ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ιερά Βυζαντινή Μονή στη Χίο, προσκύνησε στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου και αργότερα επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας, όπου βρίσκεται και το ιερό λείψανο του Αγίου Ανθίμου. Στη συνέχεια, μετέβη στις εγκαταστάσεις της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Σε δηλώσεις του, χθες, για τα ελληνοτουρκικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευχή να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, για το καλό των λαών τους. "Ευχόμεθα όπως η ύφεση η οποία παρατηρείται στις σχέσεις των λαών Ελλάδος και Τουρκίας σταθεροποιηθεί και είναι μία μόνιμος κατάσταση ειρήνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το καλό αμφοτέρων των λαών", δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ύστερα και από την αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες του Μοντρέ. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, επισημαίνει ότι η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί για τη επίλυση του Κυπριακού είναι επιζήμια για την ίδια και την πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζει ακόμα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι κρίσιμη για το Κυπριακό και ο ίδιος αναμένει από τον ειδικό μεσολαβητή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική πλευρά. Στο μεταξύ, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου είναι μονόδρομος και δεν πρόκειται να ανακληθεί.

Γιορτή για τον αποχαιρετισμό των 50 παιδιών ομογενών της Ουκρανίας που φιλοξενούνται σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, διοργανώνεται την Τετάρτη στη Μεταμόρφωση. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκήνωση λειτουργεί από την 1η Αυγούστου για 150 παιδιά παλιννοστούντων ομογενών, εκ των οποίων 50 προέρχονται από την Ουκρανία και 15 από τη Βόρεια Ήπειρο.

Διημερίδα με θέμα "Ναρκωτικά: ο δρόμος της ψευδαίσθησης και της πραγματικότητας" θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 30 και 31 Αυγούστου, με πρωτοβουλία της ΕΤ -3 και με την ευκαιρία μετάδοσης από το κρατικό κανάλι της σειράς ντοκιμαντέρ "Ναρκωτικά στην Ευρώπη". Στη διημερίδα, θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν την πρόληψη και τις νέες θεραπευτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας, καθώς και ο νέος ρόλος της Ευρώπης στη Διεθνή των ναρκωτικών, αλλά και η σχέση των ναρκωτικών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, τριάντα και πλέον κιλά χασίς σε φούντα -αλβανικής προέλευσης- σκόπευαν να διακινήσουν στην Ελλάδα τρία άτομα που συνελήφθησαν σήμερα σε περιοχή του νομού Πέλλας, στη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Πέλλας, ο 30χρονος οδηγός φορτηγού Νεκτάριο Τζαμαλί, κάτοικος Αθηνών και οι συνεπιβάτες Δημήτρης Τζαμαλί 25 χρόνων και ο 22χρονος Αλβανός Αντρέα Τζίκο, πέταξαν από το φορτηγό τέσσερις σάκους που περιείχαν 31 κιλά και 250 γραμμάρια χασίς, για την ακρίβεια, όταν άρχισαν να τους καταδιώκουν αστυνομικοί που επέβαιναν σε περιπολικά. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι δύο αθίγγανοι με τον Αλβανό παρέλαβαν το χασίς από περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων. Εξάλλου 113 κιλά χασίς προσπάθησε να περάσει χθες το απόγευμα στη χώρα μας μέσω του λιμανιού της Πάτρας ο Αλβανός Αντομ Σέκο, 31χρονών ο οποίος καταζητείται από τις αρχές.

Προθεσμία ως το τέλος Σεπτεμβρίου για την παράδοση του οπλισμού που κατέχουν οι πολίτες και ο οποίος εκλάπη από τις στρατιωτικές αποθήκες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, έδωσε η αλβανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αποκατάσταση της έννομης τάξης και της δημιουργίας κλίματος ασφάλειας στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τα διατάγματα των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, οι Αλβανοί πολίτες υποχρεώνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να παραδώσουν το σύνολο των όπλων που έχουν στην κατοχή τους, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να παραδοθεί ο βαρύς οπλισμός.

Στη "σταδιακή υλοποίηση σχεδίων που αφορούν στη μερική ενοποίηση και στη συνεργασία" Τουρκίας και κατεχομένων συμπυκνώνεται η πολιτική της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας για την Κύπρο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο υπουργός της Τουρκίας υποστήριξε μάλιστα ότι "η πολιτική αυτή δεν είναι αντιδραστική, αλλά αποτελεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ίδιου του δίκιου της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου". Ερωτηθείς ποια λύση για την Κύπρο θα ήταν ρεαλιστική, ισχυρίστηκε ότι "λύση που δε θα έχει την έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς, της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας και της Ελλάδας από κοινού, ως δύο μητέρων- πατρίδων, δηλαδή λύση που δε μοιράζει την κυριαρχία, δε μπορεί να είναι ρεαλιστική".

Επιχείρηση συλλήψεων φανατικών ισλαμιστών πραγματοποίησαν τα ξημερώματα στην Άνω Αίγυπτο οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Αλ Αχράμ", κατά την επιχείρηση, σκοτώθηκαν δεκατρείς ισλαμιστές και συνελήφθησαν περίπου εκατό, στους οποίους συγκαταλέγονται δράστες της επίθεσης πέρσι στο Κάιρο εναντίον Ελλήνων τουριστών και μέλη της οργάνωσης "Τζαμά Αλ Ισλαμίγια".

Χωρίς αποτέλεσμα διεκόπησαν οι σημερινές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Στις συνομιλίες παρέστησαν Αμερικανοί ειδικοί της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών για θέματα ασφαλείας. Στο μεταξύ, ρουκέτες εκτόξευσαν σήμερα δυνάμεις της "Χεζμπολάχ" εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο.

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1622,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1,39%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε σήμερα τα 7,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Άστατος θα είναι αύριο ο καιρός, με τοπικές βροχές και καταιγίδες στην ηπειρωτική χώρα, το μεσημέρι και το απόγευμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθεί βροχή και πιθανόν καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 18 August 1997 - 17:05:23 UTC