Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-18.08.97

Επιμένει στην αδιαλλαξία του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το κυπριακό, στο Μοντρέ της Ελβετίας, ο Ντενκτάς επανέλαβε από την Κωνσταντινούπολη ότι για τους Τουρκοκύπριους "οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν κλείσει, μέχρι η Ευρωπαϊκή Ενωση πάρει μια νέα απόφαση". Ο αρχηγός του ψευδοκράτους είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις, με την απόφασή της να αρχίσουν τον επόμενο χρόνο οι συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση. Τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναμένει μέχρι το Δεκέμβριο - οπότε και θα επικυρωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ατζέντα 2000"- για να καθορίσει τις επόμενες ενέργειές της και επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη νόμιμη κυβέρνηση.

Στις δηλώσεις του Ντενκτάς απάντησε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ , τονίζοντας ότι η "τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά δεν έχει δικαίωμα να υποδεικνύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση τι θα κάνει". Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Μεγάλης Βρετανίας, χώρας που προεδρεύει αυτό το μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι "δεν πρόκειται να μεταβληθεί η απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο".

"Ο Αμερικανός μεσολαβητής πρέπει να δράσει ως καταλύτης και δεν πρέπει να επιβάλει ένα σχέδιο για την Κύπρο" δήλωσε, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών της, εμφανώς δυσαρεστημένη με το ενδεχόμενο αμερικανικής παρέμβασης, η τουρκική πλευρά.

Εμμεση πρόσκληση στην Αγκυρα για ένα νέο κύκλο συζητήσεων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, απηύθυνε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, με αφορμή τη λήξη του μονομερούς μορατόριουμ πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο από την Τουρκία.

Τα Ψαρά επισκέπτεται σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στη Χίο. Χθες, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε την ευχή να βελτιωθούν με σταθερά βήματα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, προς όφελος των δύο λαών. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε και στην ελληνική ομογένεια της Κωσταντινούπολης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τόνισε ότι "θα μείνουμε για πάντα εκεί συνεχιστές μιας μεγάλης και ένδοξης ιστορικής παράδοσης".

"Την αποκλειστική ευθύνη της τουρκοκυπρικής πλευράς" για το ναυάγιο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία, επισημαίνει ο Συνασπισμός, που υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εμμείνει, χωρίς υπαναχωρήσεις, στη γραμμή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γραμμή που ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση. Επιπλέον, σημειώνει ότι η στρατηγική της ελληνικής πλευράς "δε μπορεί να αρκείται στο σχολιασμό της προκλητικής τουρκικής πολιτικής".

''Τα αποτελέσματα του Μοντρέ διευκολύνουν την προώθηση διεργασιών και μέτρων σύμφωνα με τις επιλογές των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ που προειδοποιεί ότι "οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο ορατούς τους κινδύνους διχοτόμησης της Κύπρου και ορθώνουν νέα εμπόδια στη μόνη βιώσιμη λύση που είναι το ανεξάρτητο, ομόσπονδο, με ενιαία διεθνή κυριαρχία Κυπριακό κράτος''.

Θετικές για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι οι εκτιμήσεις που περιέχονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην έκθεση τονίζεται ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία απέχει από τους βασικούς στόχους της σύγκλισης και της σταθεροποίησης και εκτιμάται ότι απαιτούνται δραστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις με προτεραιότητα κυρίως στον περιορισμό των δαπανών και κυρίως στις δαπάνες για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα κλείσει στα επίπεδα του 5,5-6%.

Αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του συνεδρίου σεισμολογίας το οποίο θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα εξεταστούν μέτρα ετοιμότητας για το τόξο του Αιγαίου και θέματα αντισεισμικής πολιτικής.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η νέα αλβανική κυβέρνηση στην επιβολή μέτρων τάξης. Με διάταγμα των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών, δίδεται προθεσμία στους πολίτες, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να παραδώσουν το σύνολο των όπλων που κατέχουν, ενώ τα βαρέα όπλα πρέπει να παραδοθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η κυβέρνηση απειλεί με δικαστική δίωξη όσους δεν το πράξουν, επισείοντας τον ποινικό νόμο που επιφέρει ποινές φυλάκισης μέχρι και οκτώ χρόνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι Αλβανοί κατέχουν ενάμισι εκατομμύρια όπλα και πεντακόσιες χιλιάδες σφαίρες, αξίας 2,5 δις δολαρίων.

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, ο οποίος προβλέπει τον περιορισμό της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Ο νέος νόμος που επικυρώθηκε από τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ψηφίστηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση με 277 έναντι 242 ψήφων επιβάλλει την αύξηση της υποχρεωτικής φοίτησης από 5 σε 8 χρόνια, καταργεί στην ουσία τις δευτεροβάθμιες ιερατικές σχολές. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τη ψήφιση του νόμου πραγματοποίησαν οι ισλαμιστές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στις φρεγάτες, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες καθυστέρησαν να παραδώσουν στην Τουρκία εξ' αιτίας της κρίσης στα Ιμια, θα υψωθεί αυτό το μήνα η τουρκική σημαία μετά από καθυστέρηση δύο ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ". Για τις φρεγάτες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ ειδική τελετή κατά την παράδοση τους στον τουρκικό στόλο. Οι φρεγάτες, τώρα, βρίσκονται στη ναυτική βάση στη Φιλαδέλφεια και θα ξεκινήσουν για το ναύσταθμο στο Norfolk, μετά την τελική έγκριση που θα δώσει η Ουάσινγκτον.

Ενταση επικρατεί στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Δυνάμεις, οι οποίες πρόσκεινται στην πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβτσιτς, κατέλαβαν την περασμένη νύχτα το κέντρο των αστυνομικών δυνάμεων στην Μπάνια Λούκα. Την είδηση αυτή, μετέδωσε χθες το απόγευμα ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της Μπάνια Λούκα "Ράντιο Μπικ" και κανείς από τους υπευθύνους δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε την πληροφορία. Στο μεταξύ, μετά την προχθεσινή απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Σερβικής Δημοκρατίας να θεωρήσει αντισυνταγματική την απόφαση της προέδρου Μπιλιάνα Πλάβτσιτς να διαλύσει τη Βουλή και να προκυρήξει πρόωρες εκλογές, αντίδραση από το περιβάλλον της Πλάβτσιτς μέχρι την ώρα αυτή δεν υπήρξε. Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις η Πλάβτσιτς δεν πρόκειται να αποδεχτεί την απόφαση αυτή, καθώς θεωρεί ότι το συνταγματικό δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να εξετάζει τις αποφάσεις της προέδρου.

Σχεδόν αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Νεφώσεις αναμένεται να αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 18 August 1997 - 7:05:15 UTC