Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ -30.7.1997

Αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ ,μέχρι και 3,5% , αποφάσισε η αρμόδια κυβερνητική επιτροπής. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων θα εξετάσει σήμερα, στη συνεδρίασή του το κυβερνητικό συμβουλιο εξωτερικών και άμυνας, υπο την προεδρία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου άμυνας, μέχρι το 2010 οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν αλλάξει εντελώς , με την κατάργηση των μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών και τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων. Στο μεταξύ , ο υπουργός άμυνας Α.Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε χθές ,ότι παρατείνεται σε εννέα μήνες, η θητεία στις παραμεθόριες περιοχές.

Την εκτίμηση ότι δε θα υπάρξουν ιδιαίτερες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 1997, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, μαζί με την ικανοποίησή του για την πορεία των εσόδων. Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο που αφορά τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για φορολογικές παραβάσεις, ο κ. Δρυς επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δε θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα μέσα στο 1997. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση του ελλείμματος του δημοσίου.

Για αδιαφορία κατηγορεί την κυβέρνηση στο θέμα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Αλβανίας και έχουν πάθει οικονομικές ζημιές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας. Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης, ο κ. Σιούφας, αφού σημειώνει ότι οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων με επενδυμένα κεφάλαια πολλών δισ. στην Αλβανία ξεπερνούν τις 110, ζητεί να μάθει αν η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αποζημίωσης για τις ζημιές που αυτές υπέστησαν.

Την ευχή να αναδειχθεί σε κοιτίδα ευημερίας, ειρήνης και πολιτισμού, ο χώρος των Βαλκανίων και της Μεσογείου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε μήνυμά του, προς το Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών, που άρχισε χθες τις εργασίες του, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Αγροτικής Τράπεζας, στο Καστρί. Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τόμας Ναϊλς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υποδιοικητής της ΑΤΕ, Δημήτρης Σαντιξής. Οι εργασίες θα διαρκέσουν έως τις 9 Αυγούστου.

Αιματηρή ένοπλη ληστεία με πιθανούς δράστες Αλβανούς και θύματα τέσσερις συμπατριώτες τους λαθρομετανάστες, έγινε σε αγροτική περιοχή της Περαίας Θεσσαλονίκης. Τέσσερις άγνωστοι κουκουλοφόροι, πιθανόν Αλβανοί, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με ξύλινους λοστούς, δύο μαχαίρια και ένα ''Καλάσνικοφ'', επιτέθηκαν τα ξημερώματα εναντίον τεσσάρων Αλβανών λαθρομεταναστών, οι οποίοι κοιμόνταν έξω από νεοανεγειρόμενη οικοδομή. Οι δράστες, αφού κτύπησαν με τους ξύλινους λοστούς και τα μαχαίρια τους τέσσερις Αλβανούς, πήραν συνολικά 405.000 δρχ που βρήκαν στην κατοχή τους, επιβιβάσθηκαν σε Ι. Χ επιβατικό αυτοκίνητο όπου τους ανέμενε συνεργός τους και εξαφανίσθηκαν.

Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας", που αφορά στη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα, απασχόλησε την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η ΤΕΔΚ προτείνει τη δημιουργία 26 Δήμων εκτός Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ο.Τ.Α για τη δική του πρόταση, την οποία κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών και η οποία περιλαμβάνει τις ενέργειες που θα γινουν μέχρι το τέλος του χρόνου και αφορά τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα διαμορφώσει το πρόγραμμα τοπικών επενδύσεων των νέων Δήμων.

Εντείνεται το ενδιαφέρον των δικηγόρων της ΠΓΔΜ για ανάπτυξη και εδραίωση της συνεργασίας με τους Ελληνες συναδέλφους τους και για την Ενωση Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων. Αυτό προκύπτει από την επιστολή - πρόσκληση που απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος της ΠΓΔΜ στον αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Με την επιστολή ο δικηγορικός σύλλογος της ΠΓΔΜ, προσκαλεί αντιπροσωπεία του αντίστοιχου συλλόγου της Θεσσαλονίκης, να επισκεφθεί τα Σκόπια, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υπάρξουν επαφές για περαιτέρω συνεργασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των αγνοουμένων και αναμένονται απαντήσεις από τον Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση της Πέμπτης. Επισήμανε ακόμη ότι η πρώτη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς ''αναλώθηκε σε θέματα καθαρά ανθρωπιστικά, εξετάστηκαν διάφορες πτυχές του θέματος των αγνοουμένων, έγιναν κάποιες προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε λύση ή πρόοδο του προβλήματος και ανελήφθη υποχρέωση για απάντηση στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη''. Επίσης, κατά τη προχθεσινή συνάντηση, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, ''εξετάστηκαν θέματα που μπορούν να διευκολύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι''.

Ένοχο έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, τον ψαρά Παύλο Γεωργίου Κρεμαστό, 45 χρόνων, που κατηγορείτο ότι μετέδωσε τον ιό του ΑΙDS στη Βρετανίδα, Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πινκ, ενώ γνώριζε ότι ήταν φορέας του θανατηφόρου ιού. Το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή αύριο στις 8.30 το πρωί.

Εκκληση για δραστηριοποίηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τη συμβολή των ΗΠΑ, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, σε δηλώσεις του στο Στρασβούργο. Ο κ. Κίνκελ, επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ξεκινήσουν οπωσδήποτε περίπου στα τέλη του 1997, παρά τις τουρκικές απειλές. Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και πιο ήπιος σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, πριν από την επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο όχι για "αδυναμία", αλλά για "δυσκολία" με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Πέντε χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Άγκυρα ενάντια στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει κρατικά σχολεία για την εκπαίδευση μουσουλμάνων κληρικών. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, εκατοντάδες αστυνομικοί χρησιμοποίησαν νερό και γκλομπς για να διαλύσουν τη συγκέντρωση των ισλαμιστών οι οποίοι αντέδρασαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον τους. Οι συγκρούσεις διαδραματίστηκαν έξω από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τον τραυματισμό ενός δημοσιογράφου και τριών καμεραμαν. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμη 200 δημοσιογράφοι οι οποίοι διαδήλωναν κατά της κακομεταχείρισης που υφίστανται από τις αστυνομικες δυνάμεις ενώ εισείλθαν στο εσωτερικό του υπουργείου με το σύνθημα: "ο ελεύθερος τύπος δε θα σιωπήσει ποτέ".

Τη δημιουργία μεικτού τάγματος μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την ειρήνη", προβλέπει η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, την οποία υπέγραψαν στην Αγκυρα οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, Μίχο Μίχοφ, και της Τουρκίας Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Πρίστινας, απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 21 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ως υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, όπως ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία Πληροφοριών της Πρίστινας. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι 21 Αλβανοί ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου", από τα μέσα του 1992 εως τις αρχές του 1997, συμμετείχαν στη σύσταση και δράση της οργάνωσης, η οποία στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου σχεδίασε και εκτέλεσε οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες είχαν πολιτική σκοπιμότητα και κατεύθυνση να απειλήσουν την συνταγματική τάξη και ασφάλεια της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, με απώτερο σκοπό την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξή του στην Αλβανία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 30 July 1997 - 6:40:14 UTC