Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.7.1997

Τις αναλυτικές τους βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα των Γενικών Εξετάσεων , γνωρίζουν από σήμερα οι υποψήφιοι των Ανωτάτων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Μέχρι το απόγευμα αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της Ελλάδας οι πίνακες με τις αναλυτικές βαθμολογίες. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αγγελος Ζησιμόπουλος, δήλωσε ότι κάτω από τη βάση έγραψε στην Α΄Δέσμη το 41% των υποψηφίων, στη Β΄ το 23%, στη Γ' το 25% και στη Δ΄ το 60%. "Κατά μέσο όρο οι φετινές βαθμολογίες για την Α΄και Δ΄Δέσμη κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι, ενώ είναι σχετικά υψηλότερες στη Β΄Δέσμη και ελαφρά χαμηλότερες στην Γ΄Δέσμη", επισήμανε ο κ. Ζησιμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι, πέραν των βαθμολογιών, η τελική διαμόρφωση των βάσεων επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως οι προτιμήσεις που έχουν δηλώσει οι υποψήφιοι, οι κατοχυρώσεις βαθμολογιών και η αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου, ενώ αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Στα Τίρανα μεταβαίνουν την προσεχή Τρίτη ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιάννος Κρανιδιώτης, προκειμένου να έχουν επαφές με την νέα αλβανική κυβέρνηση. Αυτό αποφασίστηκε το πρωί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, το Αλβανικό και άλλα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή των Βαλκανίων. Εξάλλου, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα ο Ελληνοαμερικανός, πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Τζωρτζ Στεφανόπουλος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα εθνικά μας θέματα και το Κυπριακό, λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συζητήσεων του κ. Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς υπό τον κ. Ανάν και τους συνεργάτες του. Αυτή η διαδικασία, στην οποία συμμετέχει η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύουμε και εμείς ότι πρέπει να εξελιχθεί ομαλά. Η κυβέρνηση της Κύπρου χειρίζεται πολύ θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διαδικασία", επισήμανε χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Τύπου.

Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τελικά στην Τουρκία τρεις φρεγάτες, όπως ορίζει η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης της Αγκυρας και των μελών του Κογκρέσου. Η παράδοση των πλοίων είχε ματαιωθεί μετά τα γεγονότα των Ιμια, ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Φούλι, η απόφαση ελήφθη γιατί έχουν παρατηρηθεί θετικές αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου εκπρόσωποι φορέων της Φλώρινας, οι οποίοι διατύπωσαν το αίτημά τους για την κύρωση της σύμβασης κατασκευής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα. Το αίτημα αυτό εκφράζουν, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, και τα μέλη του Σωματείου Εργατών και Εργατοτεχνικών Δυτικής Μακεδονίας. Στο κείμενο της επιστολής, που εστάλη και στις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων, αναφέρεται ότι "το συμβατικό τίμημα κατασκευής της μονάδας είναι πλήρως τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο" και συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία κύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή. Στο μεταξύ, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, υπέγραψε σήμερα απόφαση για την διάθεση εκ μέρους της ΔΕΗ, την τρέχουσα πενταετία, 16,2 δισεκατομμυρίων δραχμών στους νομούς Κοζάνης, Αρκαδίας και Φλώρινας για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο έχει πληγεί από την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Πιστοποιήθηκε το απόγευμα ο θάνατος του 28χρονου Ιωακείμ Παντελάκη, το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε χθες, σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Σκύρου. Οι δυνάμεις που μετείχαν στις έρευνες, εντόπισαν και περισυνέλεξαν τμήματα του διαμελισμένου σώματος του άτυχου πιλότου. Ωστόσο οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι συμπληρωθούν 72 ώρες από το δυστύχημα. Η κηδεία του Παντελάκη θα γίνει αύριο το απόγευμα στη Χαλκίδα.

Άλλες πεντακόσιες χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 2.520.000 εκκαθαριστικά ενώ υπολείπονται άλλα 1.100.000. Στο "στόχαστρο" του φορολογικού συστήματος βρίσκονται και φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι, που αποτελούν παραδοσιακά το κύριο σώμα άντλησης εσόδων για το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, οι μισθωτοί καλούνται φέτος να πληρώσουν 26,7% περισσότερο φόρο από ό,τι πέρυσι, ενώ οι συνταξιούχοι πρέπει να ανταπεξέλθουν σε αύξηση φόρου της τάξης του 20%. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι και φέτος έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες και επιτηδευματίες δήλωσαν μικρότερο εισόδημα από αυτό των μισθωτών και συνεπώς θα πληρώσουν μικρότερο φόρο.

Την αναστολή της απεργίας που είχε προγραμματίσει για αύριο, αποφάσισε το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν νωρίτερα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα. Ο κ. Παπαδήμας παρουσίασε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν θετικά από την ΚΕΔΚΕ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η άμεση διάθεση πέντε δισεκατομμυρίων δραχμών για το νέο μισθολόγιο, η διάθεση τον Αύγουστο άλλων έξι δισεκατομμυρίων δραχμών για το επίδομα των 18.000 δραχμών στους δημοτικούς υπαλλήλους και η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη μελέτη του θέματος των παρακρατήσεων, από το κράτος, φόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη δημιουργία του Συμβουλίου Αποδήμων Κοζανιτών, ενός οργάνου που θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική ομογένεια, στοχεύει το 1ο συνέδριο αποδήμων νομού Κοζάνης, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Αυγούστου. "Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ανταποκρινόμενη σε ένα διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων αποδήμων του Νομού ανά τον κόσμο, αφού αποκατέστησε την επικοινωνία της μαζί τους, προσδιόρισε, σε συνεργασία με τους φορείς των αποδήμων , τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός οργάνου που θα επιλαμβάνεται παράλληλα με τα ήδη θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας , όλων των ζητημάτων που αφορούν την τοπική μας ομογένεια" επισημαίνει ο νομάρχης Κοζάνης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Πάσχος Μητλιάγκας.

Να γίνει έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην οικονομική διαχείριση της διοργάνωσης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου (Αθήνα '97), ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Αλαμπάνος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με θέμα τα πρόστιμα φορολογικών παραβάσεων. Ο κ. Αλαμπάνος διατύπωσε το αίτημα αυτό, ύστερα από δημοσιεύματα που μιλούν για κακή οικονομική διαχείριση στην όλη διοργάνωση. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς-που ήταν παρών στη συνεδρίαση-δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε στον έτερο υφυπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη.

Σε κλίμα οδύνης έγινε το μεσημέρι η κηδεία του 32χρονου αστυνομικού Γεώργιου Αθανασόπουλου, ο οποίος έχασε χθες τη μάχη για τη ζωή του 17 ημέρες μετά το σοβαρό τραυματισμό του, που έγινε κατά τη διάρκεια επίθεσης με χειροβομβίδα στην Πατρίδα Ημαθίας. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Λουτρό Ημαθίας, ιδιαίτερη πατρίδα του άτυχου αστυνομικού. Στην τελετή παραβρέθηκαν, σύσσωμη η ηγεσία της αστυνομίας του νομού Ημαθίας, της επιθεώρησης αστυνομίας κεντρικής Μακεδονίας και Βόρειας Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι στρατιωτικών, δημοτικών και εκκλησιαστικών αρχών. Τραγικές φιγούρες η σύζυγος του άτυχου αστυνομικού, η οποία μόλις πριν από 35 ημέρες έγινε μητέρα, οι γονείς και τα αδέλφια του. Στη νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν και οι περισσότεροι από τους 1.300 κατοίκους του Λουτρού Ημαθίας.

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 82 ετών, ο πρώην βουλευτής της Ε.Ρ.Ε. στο νομό Κιλκίς Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις μάχες των οχυρών του Ρούπελ και στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι στο Κιλκίς.

Mειώσεις στα επιτόκια για δάνεια προς ιδιώτες, αποφάσισε η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης. Προς αυτήν την κατεύθυνση το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων μειώνεται από 19,50% σε 17,50%, ενώ εκείνο που προορίζεται για αγορά αυτοκινήτου από 18% σε 17,50%. Όσον αφορά το επιτόκιο των προσωπικών δανείων, αυτό διαμορφώνεται στο 20,50% από 21,25% που ήταν μέχρι σήμερα. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν για τα δάνεια που θα συναφθούν μετά την 1η Αυγούστου 1997.

Στις όχθες του Αλιάκμονα, δίπλα στις καταπράσινες κορυφογραμμές του Γράμμου, το φετινό River Party, που διοργανώνει ο δήμος Νεστορίου, υπόσχεται από 1 ως 3 Αυγούστου τρεις μέρες και τρεις νύχτες γεμάτες μουσική, θέατρο και πλήθος εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα του River Party για την 1η Αυγούστου περιλαμβάνει συναυλίες με τους Mode Plagla, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ορφέα Περίδη, Πυξ Λάξ, συζητήσεις και παρουσιάσεις οικολογικών οργανώσεων Αρκτούρος και Ορνιθολογικής εταιρείας με θέματα την καφέ αρκούδα και τα σπάνια είδη πτηνών στο Γράμμο. Στις 2 Αυγούστου θα δοθούν οι συναυλίες των αδελφών Κατσιμίχα, της Πόλυ Πάνου, της Μαριώς και της Σοφίας Παπαζογλου, ενώ στις 3 Αυγούστου θα δοθεί η μεγάλη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει ομάδα νέων από τη Σουηδία καθώς και Ευρωπαίοι που θα προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, υπογράφτηκε στην Αγκυρα, από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών Ισμαήλ Χακί Καρανταγί και Μίχο Μίχοφ. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις σχέσεις Τουρκίας-Βουλγαρίας και ότι παράλληλα με την προσέγγιση των λαών θα συμβάλει στην ειρήνη στην Ευρώπη. "Από την άποψη της ασφάλειας της Ευρώπης θεωρούμε σημαντική την βελτίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία κατέχει μία πολύ σημαντική θέση από την άποψη της ασφάλειας στην περιοχή. Υποστηρίζουμε τις ενέργειες για την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και της εκφράζουμε την υποστήριξή μας σε κάθε περιβάλλον" δήλωσε ο κ Καρανταγί.

"Η άμεση έξοδος από την βαθιά κρίση και η πολυεπίπεδη αναγέννηση της Αλβανίας, αποτελεί κύριο μέλημα της αλβανικής κυβέρνησης" δήλωσε ο πρωθυπουργός Φατός Νάνο, στη Βουλή, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. "Η κυβέρνηση", είπε, "θα καταβάλλει προσπάθειες για το δραστικό περιορισμό της εγκληματικότητας και της διαφθοράς και την αποκατάσταση της τάξης, της ηρεμίας στη χώρα και της ασφάλειας των πολιτών. Θα προχωρήσει με γοργά βήματα στην αντιμετώπιση των ενόπλων συμμοριών και θα ζητήσει από τους πολίτες, που κατέχουν όπλα να τα παραδώσουν στις αρμόδιες αρχές." Ο Φατός Νάνο είπε ακόμη, ότι θα επισπευστεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που θα καταστούν, όπως είπε, άξιες για να υπερασπιστούν την εδαφική ανεξαρτησία.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν αύριο στο Αιγαίο, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο, θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 18 έως 34 βαθμούς, στο Ιόνιο από 20 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 29 July 1997 - 16:05:27 UTC