Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.7.1997

O πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαπίστωσε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συμφωνία των υπουργών της κυβέρνησης ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας της Μαδρίτης, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωσή της. "Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήσαμε τη συμφωνία της Μαδρίτης και κυρίως τη μελλοντική μας τακτική. Είμαστε όλοι σύμφωνοι", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση για το πώς συνεχίζουμε αυτό τον μακρύ δρόμο για τον οποίο κάναμε στη Μαδρίτη το πρώτο βήμα. Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά ο δρόμος για την ειρήνη, για μια ισχυρή Ελλάδα θα είναι πάντα δύσκολος", κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επισήμανε ότι υπήρξε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων σε εποικοδομητικό κλίμα. Αντιδράσεις για τη συμφωνία της Μαδρίτης φέρεται να έχει διατυπώσει και ο Γεράσιμος Αρσένης. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αρσένη δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού, ο οποίος απλώς ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση, επί της συμφωνίας της Μαδρίτης, που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και η παρέμβαση στις εξελίξεις για την οικοδόμηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στην κατεύθυνση αυτή συνέκλιναν όλες οι τοποθετήσεις των υπουργών, είπε ο κ. Ρέππας και χαρακτήρισε τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ μια καλή αρχή. "Η τήρηση στην πράξη των αρχών οι οποίες συμφωνήθηκαν στη Μαδρίτη θα επηρεάσει θετικότατα την πρόοδο σε όλες τις άλλες διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, όπως οι διαδικασίες των ομάδων εμπειρογνωμόνων και των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Ελλάδος για την επί της ουσίας αντιμετώπιση των προβλημάτων, βάσει της βήμα προς βήμα προσέγγισης, παραμένει εν ισχύ. "Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της. Υπάρχει κατανόηση και αποδοχή του ρόλου της στην περιοχή μας περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν από τον διεθνή παράγοντα. Αυτό διευκολύνει τις επόμενες κινήσεις στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής μας και πιστεύουμε ότι καθιστά τη χώρα μας τον κρίσιμο παράγοντα για τις κάθε είδους εξελίξεις στην περιοχή", είπε ο κ. Ρέππας.

Την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, για το θέμα της συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα, ασκεί την εξωτερική πολιτική σύμφωνα με την λαϊκή εντολή και σύμφωνα με όσα είχε προεξαγγείλλει προεκλογικά. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε θετική την κίνηση των 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν συμμερίζονται τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η δήλωση αυτή δεν είναι αρκετή, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες για συνάντησή του με τον Στέλιο Παπαθεμελή και πρόσθεσε ότι και η Νέα Δημοκρατία είναι συνυπεύθυνη για τις εξελίξεις.

Για κύκλους που επιμένουν στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και την παραποίηση της αλήθειας σε ό,τι έχει σχέση με την πυρκαγιά στο Σέιχ Σου και κατασκευάζουν πολιτικές ευθύνες, προκειμένου να προσκομίσουν πολιτικά οφέλη, έκανε λόγο ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Γερανίδης επισήμανε ότι υπάρχουν τόσο πολιτικές, όσο και ποινικές ευθύνες για το θέμα, σημειώνοντας ότι στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονται ήδη τα πρώτα πορίσματα. Τόνισε δε, ότι υπάρχουν δύο σημεία προς παραπέρα διερεύνηση, το θέμα της κατανομής των πυροσβεστικών αεροσκαφών και της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε, όσον αφορά στην άφιξη τους στη Θεσσαλονίκη, για την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου.

Ποσό ενός εκατομμυρίου δραχμών κατέθεσε συμβολικά σε λογαριασμό που άνοιξε στην Εθνική Τράπεζα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την πλήρη αποκατάσταση του καμένου τμήματος του Σέιχ-Σου. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, καλεί τα μέλη του και όλους τους Θεσσαλονικείς να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ακόμη ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα δράσει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, με παραστάσεις και διαβήματα, όπως πολιτική αγωγή στα Δικαστήρια κ.λ.π., όπου αυτά κριθούν επιβεβλημένα, ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα του δάσους και να κηρυχτεί άμεσα ολόκληρη η καείσα περιοχή ως αναδασωτέα έκταση.

Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου" και την ένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, απαιτούν από την κυβέρνηση οι διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και της ΠΟΕΔΗΝ, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Ε.Κ.Θ, Παναγιώτη Αβραμόπουλου. "Το Ε.Κ.Θ προχώρησε στην πραγματοποίηση της σύσκεψης, προκειμένου να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τους φορείς της πόλης για να αποφευχθούν κάποιες δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Σειρά σημαντικών μέτρων και πρωτοβουλιών που αφορούν στην αναβάθμιση των όρων ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα ''Επαρχία Λαγκαδά, σε τροχιά ανάπτυξης'', στη Λουτρόπολη Λαγκαδά. Στην ομιλία του ο υφυπουργός Γεωργίας επισήμανε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα εφαρμοστεί, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία ανάπτυξης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ.Γερανίδης, προωθείται η κοινή Υπουργική Απόφαση και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής των Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης - Στενά Ρεντίνας, μέσα από ειδική μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Είπε ακόμη ότι ήδη έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πρόγραμμα αξιοποίησης και λειτουργίας της υποδομής ανάδειξης και φύλαξης όλης της περιοχής, προϋπολογισμού 150 εκατ. δρχ και διάρκειας 2,5 ετών.

Tις ευεργετικές συνέπειες της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην απασχόληση επιστρατεύει η Ελλάδα, στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, κυρίως στις μη αστικές περιοχές. Με την επιδιωκόμενη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των πηγών αυτών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας κατά 8% μέχρι το 2010, προβλέπεται δημιουργία 20-30.000 θέσεων εργασίας και αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των ανέργων κατά 1%. Όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση των ΑΠΕ, υφυπουργός εσωτερικών, Αναστάσιος Μαντέλης, μελέτες καταδεικνύουν ότι, σε κάθε θέση εργασίας που προκύπτει από την ανάπτυξη των συμβατικών καυσίμων, αντιστοιχούν 5 θέσεις από την ανάπτυξη των ΑΠΕ. "Τις θετικές αυτές συνέπειες βάζουμε στην υπηρεσία της ανάπτυξης της απασχόλησης, στοχεύοντας στην αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ σε 12% το έτος 2010, από 4% που είναι σήμερα".

Για την ερχόμενη Τρίτη αναβλήθηκε η ψήφιση της διάταξης του συζητούμενου στη Βουλή, νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, για την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανιών και βιοτεχνών, με την οποία προβλέπεται η δημιουργία θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ με τη συμμετοχή ιδιωτών. Στη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο "για την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανιών και βιοτεχνιών", αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και οι κυβερνητικοί βουλευτές Αν. Πεπονής και Κίμων Κουλούρης. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης διάταξης. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όμως πρότεινε την αναβολή της ψηφοφορίας για την ερχόμενη Τρίτη, καθώς αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που μετέχουν στο Α' θερινό τμήμα της Βουλής, είχαν ήδη αποχωρήσει και δεν ήταν δυνατό να αντικατασταθούν από τα μέλη της κυβέρνησης που είχαν σπεύσει στην αίθουσα για να πάρουν τις θέσεις τους.

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη συναυλία της τραγουδίστριας Ρομπέρτα Φλακ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους. Η γνωστή ερμηνεύτρια ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία Γουόρντ Κόνσεπτς, που είχε αναλάβει την διοργάνωση των συναυλιών, υποστηρίζει πως η ακύρωση ¨συνιστά παράνομη παραβίαση συμβολαίου από την κα Φλακ¨. Το κοινό μπορεί να εξαργυρώσει τα εισιτήρια από τα εκδοτήρια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στην Αριστοτέλους και στο Κέντρο Πληροφόρησης στη Διαγώνιο.

Απόλυτα ικανοποιητικό, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα, μπορεί να θεωρηθεί το περιεχόμενο του κεφαλαίου για την υποψηφιότητα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ''Ατζέντα 2000'', που αφορά στη διεύρυνση της Ένωσης και τις επιπτώσεις της. Η ανακοίνωση αυτή που θα υιοθετηθεί στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής στις 16 Ιουλίου, παράλληλα με τις γνωμοδοτήσεις για δέκα υποψήφιες χώρες, αναφέρεται σε όλες ανεξαίρετα τις χώρες, καθώς και στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο εσωτερικό της Ένωσης, ενόψει της διεύρυνσης. Σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης, στον οικονομικό τομέα, η ένταξη της Κύπρου δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα, δεδομένου ότι η κυπριακή οικονομία εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις υποψήφιες χώρες.

Κρούσματα ελονοσίας, εμφανίστηκαν στην Αλβανία, αφού δύο άτομα έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας. Τα άτομα που προσβλήθηκαν είναι ναύτες, οι οποίοι τους τελευταίους εννέα μήνες ταξίδευαν. Όπως δήλωσαν, εισήχθησαν σε νοσοκομείο της Τανζανίας στην Αφρική, από όπου και πιστεύεται ότι προήλθε το μικρόβιο.

Παράνομη, χαρακτήρισε τη νέα αλβανική Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκενς Πόλο, σε δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα συμμετάσχει την κατάλληλη στιγμή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το κόμμα του μποϊκοτάρει τις εργασίες της Βουλής. Στις δηλώσεις αυτές, αντέδρασε ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, υπογραμμίζοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο στις εσωτερικές διεργασίες, όσο και στην εικόνα της Αλβανίας προς τη Διεθνή Κοινότητα. Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, στην πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να συζητηθούν οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας, μόλις συγκληθεί η Βουλή, αντέδρασε σκληρά το Δημοκρατικό Κόμμα, τονίζοντας ότι "μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας", ενώ προσθέτει ότι "ο τωρινός Συνταγματικός νόμος δημιουργεί μια αποδεκτή εξισορρόπηση των εξουσιών".

Στη διαγραφή του προέδρου του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, από το κόμμα προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή, μετά τη συνεδρίασή της, η οποία μετατράπηκε σε πεδίο κορύφωσης της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στο Μαυροβούνιο. Συγκεκριμένα, από τα 99 μέλη που αριθμεί η Κ.Ε, στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα 62, τα οποία και ψήφισαν τη διαγραφή του Μ. Μπουλάτοβιτς.

Σε κάθειρξη 264 συνολικά ετών, καταδίκασε το δικαστήριο της Πρίστινας, 15 Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία τεσσάρων αστυνομικών στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, που έγινε τον περασμένο χρόνο και για σύσταση δράσης με σκοπό την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη σύσταση της Σερβίας και την ένωσή του με την Αλβανία. Στο δικαστήριο παρόντες ήταν οι τρεις από τους κατηγορούμενους, αφού οι υπόλοιποι 12 δεν είχαν συλληφθεί και καταδικάστηκαν ερήμην.

Στο 484,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997, ενώ τον περασμένο Ιούνιο περιορίστηκε στο 0,8%. Τα επίσημα αυτά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας, δημοσιεύει η εφημερίδα "24 Ώρες" της Σόφιας, η οποία σημειώνει πως από τις αρχές του τρέχοντος έτους το κόστος ζωής έχει αυξηθεί 6 φορές.

Την ετοιμότητα τους να εντατικοποιήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία στο πλαίσιο της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, εξέφρασαν η Βουλγαρία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Ιταλία, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των οποίων συναντήθηκαν στη Σόφια για να εξετάσουν τις δυνατότητες ολοκλήρωσης της κατασκευής του ευρωδιαδρόμου 8 που θα συνδέει την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν να σχηματίσουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ομάδα εργασίας στον τομέα των μεταφορών, η οποία θα εξετάσει τις προτάσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ευρωδιαδρόμου 8 και θα προτείνει λύσεις για χρηματοδότηση του έργου από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 12 July 1997 - 7:40:16 UTC