Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.7.1997

Συμφωνία των υπουργών της κυβέρνησης ως προς το περιεχόμενο του κοινού ελληνοτουρκικού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωσή της. "Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήσαμε τη συμφωνία της Μαδρίτης και κυρίως τη μελλοντική μας τακτική. Είμαστε όλοι σύμφωνοι", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση για το πώς συνεχίζουμε αυτό τον μακρύ δρόμο, για τον οποίο κάναμε στη Μαδρίτη το πρώτο βήμα. Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά ο δρόμος για την ειρήνη, για μια ισχυρή Ελλάδα, θα είναι πάντα δύσκολος", κατέληξε ο πρωθυπουργός. Απόλυτα ικανοποιημένος από την έκβαση της συνεδρίασης δήλωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα της υπογραφής του κειμένου της συμφωνίας θα έπρεπε να συζητηθεί στην Αθήνα, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει άρση εμπιστοσύνης ή ανάκληση αυτής της απόφασης. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, επισήμανε ότι υπήρξε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία για την πορεία της χώρας και την εξασφάλιση κλίματος σταθερότητας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, εκτίμησε ότι οι επιμέρους απόψεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να βάλουν γραμμή στην κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση, επί της συμφωνίας της Μαδρίτης, που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και η παρέμβαση στις εξελίξεις για την οικοδόμηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στην κατεύθυνση αυτή συνέκλιναν όλες οι τοποθετήσεις των υπουργών, είπε ο κ. Ρέππας και χαρακτήρισε τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ μια καλή αρχή. "Η τήρηση στην πράξη των αρχών οι οποίες συμφωνήθηκαν στη Μαδρίτη θα επηρεάσει θετικότατα την πρόοδο σε όλες τις άλλες διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, όπως οι διαδικασίες των ομάδων εμπειρογνωμόνων και των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Ελλάδος για την επί της ουσίας αντιμετώπιση των προβλημάτων, βάσει της βήμα προς βήμα προσέγγισης, παραμένει εν ισχύ. "Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της. Υπάρχει κατανόηση και αποδοχή του ρόλου της στην περιοχή μας περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν από τον διεθνή παράγοντα. Αυτό διευκολύνει τις επόμενες κινήσεις στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής μας και πιστεύουμε ότι καθιστά τη χώρα μας τον κρίσιμο παράγοντα για τις κάθε είδους εξελίξεις στην περιοχή", είπε ο κ. Ρέππας.

Την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, για το θέμα της συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα, ασκεί την εξωτερική πολιτική σύμφωνα με την λαϊκή εντολή και σύμφωνα με όσα είχε προεξαγγείλλει προεκλογικά. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε θετική την κίνηση των 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν συμμερίζονται τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η δήλωση αυτή δεν είναι αρκετή, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες για συνάντησή του με τον Στέλιο Παπαθεμελή και πρόσθεσε ότι και η Νέα Δημοκρατία είναι συνυπεύθυνη για τις εξελίξεις.

Ένταση δημιουργήθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να ιδρύει ή να συμμετέχει σε θυγατρικές εταιρείες. Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε η αντιπολίτευση, μετά από αίτημα της οποίας για ονομαστική ψηφοφορία αναβλήθηκε η ψήφιση της διάταξης. Με το νομοσχέδιο διαφώνησαν όμως και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Αναστάσιος Πεπονής. Του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου που δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το μόνο που κάνουμε με αυτή την τροπολογία είναι να δώσουμε στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να ισχυροποιηθεί, να γίνει οικονομικά πιο βιώσιμη, αποτελεσματική και κερδοφόρα για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει". Έκκληση στους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην μετέχουν στην ψηφοφορία απηύθυνε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς.

Iκανοποιημένος εμφανίστηκε από την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του, o πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε την άποψη ότι στο εξής μπορεί να γίνει διάλογος ουσίας επί υπαρκτών θεμάτων, μετά την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης για κάποια από τα 19 σημεία, που είχαν προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων. Όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ολοκληρωθεί η προδιαδικαστική και η διαδικαστική φάση του κοινωνικού διαλόγου κι έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των συμμετεχόντων πλευρών, προς επεξεργασία σε αρμόδιες επιτροπές στη διάρκεια του καλοκαιριού, για να ξεκινήσει ο επί της ουσίας διάλογος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο έλεος των ενόπλων συμμοριών από την Αλβανία βρίσκεται ολόκληρος ο νομός Καστοριάς, όπου και σήμερα συνεχίστηκαν οι ληστρικές επιδρομές κακοποιών από τη γειτονική χώρα, με επιθέσεις και τραυματισμούς ανύποπτων πολιτών, ληστείες και κλοπές κοπαδιών. Χιλιάδες κάτοικοι ακριτικών περιοχών καταγγέλλουν ότι βρίσκονται απροστάτευτοι και απειλούν ότι αν η πολιτεία δεν λάβει αμέσως μέτρα θα αναγκαστούν να συγκροτήσουν οι ίδιοι ένοπλες ομάδες άμυνας για να προστατευτούν από τις ληστρικές επιθέσεις, ενώ ορισμένοι σκέπτονται να εγκαταλείψουν ακόμη και τα χωριά τους, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα και να εγκατασταθούν στα αστικά κέντρα του νομού. Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες επισκέψεις παραγόντων και λαϊκές συνελεύσεις σε κοινότητες του νομού για να τονωθεί το ηθικό των κατοίκων. Για ανεξέλεγκτη κατάσταση έκανε λόγο, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νομάρχης Καστοριάς Γιώργος Καπαχτσής.

Κατασβέστηκε τα ξημερώματα η φωτιά στο φορτηγό πλοίο "Ανάφη" που φλεγόταν επί τρεις μέρες στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες εντοπισμού του 50χρονου Α΄μηχανικού, Γιώργου Μαρκουλή, που όταν ξέσπασε η φωτιά εγκλωβίστηκε στο μηχανοστάσιο του πλοίου.

Θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την έναρξη διαλόγου στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας, η έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα "PULS" των Σκοπίων. Σε δισέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, με τίτλο "Η απελευθέρωση της αλήθειας", ο δημοσιογράφος Μίρτσε Τόμοφσκι κάνει εκτενή αναφορά στις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε το Μ.Π.Ε. και σημειώνει ότι παρόλο που τα βαλκανικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την πολιτική του κάθε κράτους δεν νοείται εκδημοκρατισμός και εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων χωρίς την ύπαρξη ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο μεγαλύτερος συντελεστής στην έγκαιρη διάγνωση και την καταπολέμηση του καρκίνου είναι ο προσδιορισμός της απεικόνισής του. Γι' αυτό και η συμβολή των απεικονιστικών μεθόδων στην ογκολογία θεωρείται σήμερα καταλυτική, επειδή δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστεί ταχύτερα ο καρκίνος. Ήδη με την αξονική ή τη μαγνητική τομογραφία η βελτίωση δυνατότητας εντόπισης του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος ξεπερνά το 50%. Αυτό τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο ομότιμος καθηγητής της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Βρίτσιος με την ευκαιρία του 7ου Ευρωπαϊκού Διαπανεπιστημιακού Συνεδρίου του Ινστιτούτου "Αριστοτέλης" που έχει ως θέμα "Τελευταίες εξελίξεις στη διαγνωστική απεικόνιση και υποστηρικτική αγωγή στην ογκολογία", που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου 1997 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ομάδα φιλίας Ελλάδας - Τουρκίας συστάθηκε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο βουλευτής Σμύρνης, Χακάν Ταρτάν, του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δέκα ηλεκτρονικά περίπτερα πληροφόρησης των πολιτών ("Ινφοκιόσκια"), έθεσε από σήμερα σε λειτουργία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού προγράμματος και σε συνεργασία με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, το Ανόβερο, τη Μπρέσια, το Λιντς και τη Στοκχόλμη. Στο δίκτυο, που έχει την ονομασία "ΠΟΛΙΣ", θα αναπτυχθούν πιλοτικές εφαρμογές για την ενημέρωση του πολίτη, την προστασία του, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του και την πληροφόρησή του σε θέματα οικονομίας, αγοράς και τοπικής ανάπτυξης.

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας αλβανικής κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Όπως δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φατός Νάνο, στην αλβανόφωνη εκπομπή του BBC, έχει ήδη ολοκληρωθεί το πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού και έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί τα χαρτοφυλάκια που θα δοθούν στους εταίρους που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση. Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, με ανακοίνωσή του εξέφρασε την αντίθεσή του στη δεδηλωμένη πρόθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του Συντάγματος, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εξουσίες του Προέδρου. Στο μεταξύ, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των αλβανικών εκλογών, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη μορφή του πολιτεύματος. Στα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα τριών εκλογικών περιφερειών όπου δεν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση ψήφων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παίρνει 100 έδρες, το Δημοκρατικό 27, το Σοσιαλδημοκρατικό 7, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 4 έδρες, το Μπαλί Κομπετάρ 3, η Δημοκρατική Συμμαχία 2 και το Βασιλικό Κόμμα 2 έδρες. Από μια έδρα παίρνουν το Χριστιανοδημοκρατικό, το Αγροτικό και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ενώ υπάρχουν και 3 ανεξάρτητοι.

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, μετά την επιχείρηση της ειρηνευτικής δύναμης με στόχο τη σύλληψη κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η ένταση εντείνεται, καθώς φήμες διαχέονται ότι θα ακολουθήσουν παρόμοιες επιχειρήσεις της SFOR για τη σύλληψη και άλλων κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αντίθετα με τις αντιδράσεις που δημιούργησε, τόσο στο σερβοβοσνιακό λαό, όσο και στην ηγεσία η επιχείρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης, οι ΗΠΑ διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους καθώς θεωρούν ότι "η αποστολή για τη σύλληψη των δύο Σερβοβόσνιων για εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να δώσει το μήνυμα και σε άλλους καταζητούμενους ότι τελικά θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης". Το φόνο του Σερβοβόσνιου χθες από Βρετανούς στρατιώτες καταδίκασε έντονα η Ρωσία.

Εβδομήντα οκτώ δημοσιογράφοι και εκδότες στην Τουρκία, έχουν καταδικαστεί σε μακρόχρονες ποινές φυλάκισης τον τελευταίο χρόνο, υπό το καθεστώς αντιτρομοκρατικών νόμων ή διατάξεων του ποινικού κώδικα, οι οποίοι μετατρέπουν κάθε άρθρο που δεν είναι αρεστό στην κυβέρνηση σε έγκλημα κατά της ασφάλειας του κράτους. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται σε κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας "The Boston Globe", με τίτλο "Ο ανελεύθερος τουρκικός τύπος" και αναφέρεται στο φετινό απολογισμό των 185 φυλακισμένων δημοσιογράφων παγκοσμίως, ρίχνοντας φως στα καθεστώτα που δεν μπορούν να δεχτούν την ελεύθερη δημοσιογραφία. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ποινικοποίηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Τουρκία, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων έκανε έκκληση στην Αγκυρα και έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στον πρώην πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν ο οποίος είχε αυξήσει τις κυβερνητικές απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου. Οι επιστολές όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα, αφού το 1996 υπό το καθεστώς Ερμπακάν, 27 ακόμη δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, από τον προηγούμενο χρόνο.

Ανοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1591,44 μονάδες σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 1,02%.

Σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν αύριο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο, σε όλη τη χώρα προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19 μέχρι 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 36 και στα νησιά από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο αρχικά θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να εκδηλωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς αλλά από το βράδυ βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 11 July 1997 - 18:39:15 UTC