Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.7.1997

Επέστρεψε το απόγευμα από τη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιάσει αναλυτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψε στην Ισπανική πρωτεύουσα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ικανοποιημένος καθώς, όπως είπε, απέδωσε μια μακρά προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεών της με την Τουρκία. Υπογράμμισε ωστόσο ότι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων παραμένει η πρόοδος στο Κυπριακό και επισήμανε ότι το μόνο θέμα υπό διαπραγμάτευση είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Ο κ. Πάγκαλος κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της αυτό με υπεύθυνο τρόπο. Εξάλλου, σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, επιστρέφοντας στην Αγκυρα από τη Μαδρίτη, επισήμανε ότι η συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας θα εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες ένοπλης σύγκρουσης στο Αιγαίο. Όπως είπε ο κ. Τζεμ, οι δύο πλευρές διακήρυξαν ότι θα ρυθμίσουν τις διαφορές τους με καλή θέληση και ειρηνικές μεθόδους.

Νέα παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μεταξύ Λήμνου και Λέσβου σημειώθηκε το μεσημέρι από τέσσερα ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16. Τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τουρκικά τα οποία επέστρεψαν στη βάση τους.

Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν στη Μαδρίτη ο Κώστας Σημίτης και ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ περιέχει σημεία που η χώρα μας προωθούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό με στόχο την ειρήνευση στην περιοχή, δήλωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. Ο Γενικός Γραμματέας Τύπου επισήμανε ότι έγινε διάλογος επί του πλαισίου αρχών αλλά δεν έγινε διάλογος σε κανένα επίπεδο επί κανενός ειδικού θέματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Διέψευσε εξάλλου δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ύπαρξη ειδικού θέματος περί κώδικα συμπεριφοράς των δύο χωρών. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ότι η πολιτική που ακολουθείται στα ελληνοτουρκικά και οδήγησε στην υπογραφή του κειμένου, είναι πολιτική που είχε συνυπογραφεί και συμφωνηθεί στη σύνοδο των αρχηγών κομμάτων το 1992 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για επιλεκτική μνήμη του κ. Μητσοτάκη. Εξάλλου, για το κείμενο που αποδίδεται στους 32 βουλευτές και εκφράζει διαφωνίες για την εξωτερική κυβερνητική πολιτική, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να σχολιάσει ένα ανυπόγραφο κείμενο.

Ευθύνες στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επέρριψε εκ νέου, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, για τις καθυστερήσεις στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στη χώρα. "Δεν είναι σωστό από τη μία πλευρά να έχει την ευθύνη το υπουργείο Γεωργίας για τον συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης των πυρκαγιών και από την άλλη πλευρά τις αποφάσεις να τις παίρνει ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Γιατί αυτοί αποφάσισαν ότι θα καθυστερήσουν να παραδώσουν τα αεροπλάνα, τα οποία αγοράσαμε από τον Φεβρουάριο", είπε ο κ. Τζουμάκας. Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν, απαντώντας στον κ. Τζουμάκα, ότι η πολεμική αεροπορία έχει την ευθύνη μόνο για τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Ηλίας Μπεριάτος. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι δε γνωρίζει το σκεπτικό της παραίτησης του κ. Μπεριάτου και γνωστοποίησε ότι το θέμα αυτό θα συζητήσει ο υπουργός Γεωργίας με τον πρωθυπουργό.

Ευρεία σύσκεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου και Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά και εκπροσώπων πενήντα μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Η σύσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών. "Με πρωτοβουλία του Σ.Ε.Β. αναλαμβάνεται ένας συντονισμός μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη", δήλωσε η κ. Παπανδρέου. Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει με κάθε τρόπο αυτή την οικονομική προσπάθεια, από την οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας. Για τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά: "Τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολιτικά" και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι επιχειρηματίες συναντώνται εδώ και πολύ καιρό και προωθούν τις οικονομικές σχέσεις οι οποίες δεν έχουν ποτέ αποκλειστεί από την πλευρά μας.

Στη διαμόρφωση προτάσεων για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων των ΤΕΙ της χώρας, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου, που πραγματοποιεί το δεύτερο ετήσιο συνέδριό της στο ΤΕΙ-Θεσσαλονίκης. Βασικό αίτημα των διοικητικών υπαλλήλων, που είχαν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους ενόψει των γενικών εξετάσεων, είναι "η επαναφορά της εφάπαξ αμοιβής των 420.000 δραχμών για όλους του διοικητικούς της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που δινόταν ανεξαίρετα με τη μορφή επιδόματος γενικών εξετάσεων και σήμερα χορηγείται επιλεκτικά σε μερίδα υπαλλήλων", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων του ΤΕΙ-Θ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Ιωάννα Ζωπίδου.

Στην παρουσίαση του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη κοινωνικής συνοxής, στοχεύει ημερίδα με θέμα "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Νέες Ευκαιρίες για Ανάπτυξη και Απασχόληση", που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη. Την ημερίδα διοργανώνει ο Όμιλος για τη Διάδοση των ΑΠΕ, ELFORES, με την υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας και του Ενεργειακού Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

"Αποδεκτές στις υπάρχουσες συνθήκες", χαρακτηρίζονται οι αλβανικές εκλογές της 29ης Ιουνίου και 6ης Ιουλίου, στην τελική έκθεση του ΟΑΣΕ, με την οποία καλούνται τα πολιτικά κόμματα να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και να συνεχίσουν μετεκλογικά τις προσπάθειες για την εθνική συμφιλίωση. Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή "τρόικα" που ήταν επιφορτισμένη με το συντονισμό της εποπτείας των εκλογών, δηλαδή η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Κατριν Λαλυμιέρ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρασέλ Τζόνσον και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, υπογραμμίζεται ότι οι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα "ελεύθερα και χωρίς απειλές" και τονίζεται ότι "τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να είναι το θεμέλιο ενός ισχυρού δημοκρατικού συστήματος. Καταγράφονται παρατυπίες τόσο κατά την εκλογική διαδικασία, όσο και κατά την προεκλογική περίοδο, ορισμένες από τις οποίες χαρακτηρίζονται σοβαρές. Οι παρατυπίες αυτές ωστόσο δεν επηρεάζουν, σύμφωνα με την έκθεση, το τελικό αποτέλεσμα.

Προς εκτόνωση οδεύει η κατάσταση στο Γκόστιβαρ και στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ, μετά τα χθεσινά επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν κατά την επιχείρηση που ανέλαβε η σκοπιανή αστυνομία για την υποστολή της αλβανικής και της τουρκικής σημαίας από τα δημαρχιακά κτίρια των δύο πόλεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, η οποία επικαλείται επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών της χώρας, στα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, επτά τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 400 Αλβανοί κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα του Γκόστιβαρ. Σήμερα η κατάσταση στους δύο δήμους, στους οποίους η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί, είναι ήρεμη. Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να φρουρούν τα δημαρχεία, ενώ δυνάμεις αστυνομικών περιπολούν στους δρόμους για την αποτροπή νέων επεισοδίων. Τα χθεσινά επεισόδια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων της γειτονικής χώρας.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1573,30 μονάδες σημειώνοντας ελαφρή υποχώρηση της τάξης του 0,07%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 12,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ηλιοφάνεια και ασθενείς άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο αρχικά σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 μέχρι 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 10 July 1997 - 17:40:16 UTC