Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.7.1997

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, είναι και δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την εξέλιξη αυτή και τη δέσμευση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Προέδρου της Τουρκίας και Προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τη μη χρήση βίας και την απειλή χρήση βίας, το σεβασμο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το σεβασμό της κυριαρχίας κ.α. στο περιθωριο της συνόδου συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη με τους άλλους ηγέτες και υπουργούς των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας ως ρυθμιστικού παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ουκρανίας. Ο κ. Σημίτης απέδωσε την αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα πειστικά επιχειρήματα της χώρας μας που αναιρούν τις αιτιάσεις της διεθνούς κοινότητας περί μικρόπνοου εθνικισμού της Ελλάδας. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παίρνουν νέα τροπή μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Κώστας Σημίτης και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. Τα έξι σημεία του κοινού ανακοινωθέντος δημιουργούν το πλαίσιο των σχέσεων Αθηνών - Αγκυρας, με στόχο μια διαρκή εκτόνωση και περιλαμβάνουν δέσμευση για καλή γειτονία και ειρήνη, σεβασμό κυριαρχίας, σεβασμό δικαίου και σεβασμό των νόμιμων ζωτικών συμφερόντων κάθε χώρας, με την προσθήκη ότι αυτά έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους. Επίσης περιλαμβάνεται δέσμευση διευθέτησης διαφορών χωρίς χρήση ή απειλή χρήσης βίας με ειρηνικά μέσα και αμοιβαία συναίνεση αλλά και δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση. Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Τουρκική πλευρά.

Aναμενόμενη χαρακτήρισε τη συμφωνία των έξι σημείων που υπέγραψαν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, για να θαυμάσει την έκθεση ''Θησαυροί του Αγίου Ορους'', ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία, βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και σημείωσε ότι οφείλεται ουσιαστικά στις επαφές που είχε ο ίδιος με το Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο Νταβός, το Φεβρουάριο του 1992. Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν αναφερόμαστε σε υπαρκτά, ζωτικά ενδιαφέροντα, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες, ενώ επισήμανε ότι από τη συζήτηση αυτή δεν έπρεπε να απουσιάσει το Κυπριακό, για το οποίο είπε, ότι πρέπει να βαδίσει προς τη λύση του, γιατί τώρα βρίσκεται σε αποφασιστική φάση.

Κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, εκτοξεύει το ΔΗΚΚΙ και ο πρόεδρος του, Δημήτρης Τσοβόλας, για την ελληνοτουρκική συμφωνία που υπεγράφη στη Μαδρίτη. Το ΔΗΚΚΙ, με ανακοίνωσή του καταγγέλει την κυβέρνηση "για μυστική διπλωματία", ενώ σημειώνει οτι "η συμφωνία αυτή άνοιξε το δρόμο για διχοτόμηση και συγκυριαρχία του Αιγαίου, αποδυνάμωσε το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, μετέτρεψε σε ελληνοτουρκικές διαφορές τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις και αξιώσεις".

Xρήσιμη, υψηλού επιπέδου, πολιτική δέσμευση των δύο χωρών, που υποβοηθεί την προσπάθεια συνεννόησης που άρχισε πρόσφατα με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων και την προετοιμασία στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για την εκτόνωση της επικίνδυνης και κλιμακούμενης έντασης στις διμερείς σχέσεις, μετά το επεισόδιο των Ιμίων και την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο, χαρακτηρίζει ο Διεθνολόγος-Πανεπιστημιακός, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, το κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν της Μαδρίτης. Ιδιαίτερα, στη σημερινή θετική συγκυρία "με την Τουρκία να καταβάλει προσπάθεια ανάσχεσης του φανατικού Ισλαμισμού και ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την κυβέρνηση Γιλμάζ, αν βέβαια πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την αναθέρμανση των προσπαθειών ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσων, που επιδεινώθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης Τσιλέρ-Ερμπακάν, και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται διατεθειμένες να παρέμβουν πλέον καθοριστικά, σ' όλο το πλαίσιο των διμερών προβλημάτων, όπως καταδεικνύει η αμερικανικής έμπνευσης και προώθησης συμφωνία", επισημαίνει ο κ. Καρακωστάνογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, είχε ο Ελληνας ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό δήλωσε ο κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αποτέλεσε η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Βαλκανικής, η συνεργασία των δύο χωρών και η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής της. Ο κ. Σημίτης, χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον κ. Γκλιγκόροφ, ως "μια καλή συνάντηση σε πολύ καλή ατμόσφαιρα". Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, συμπληρώνοντας ότι είναι ένα θέμα που συζητείται στον ΟΗΕ.

Μηνύσεις εναντίον όλων όσων θεωρούν υπεύθυνους για την καταστροφή στο δάσος του Σέιχ Σου θα καταθέσουν, μέσα στις επόμενες ημέρες, οικολογικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, που καλούν το ευαισθητοποιημένο κοινό της πόλης να ακολουθήσει την ενέργειά τους και επιπλέον να συμμετάσχει σε αυριανή εκδήλωση "οργής και αγανάκτησης". Συγκεκριμένα μηνύσεις, με την κατηγορία της αδράνειας στην εκτέλεση καθήκοντος και της παράλειψης στη λήψη αναγκαίων μέτρων, που είχε ως αποτέλεσμα να παραδοθεί το περιαστικό δάσος-πάρκο στις φλόγες, θα κατατεθούν σε βάρος του υπουργού και του υφυπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα και Βασίλη Γερανίδη, του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, του περιφερειακού διευθυντή Δασών, Στέλιου Παπαδόπουλου, του δημάρχου Πανοράματος, Γιώργου Κεδίκογλου και του προέδρου της κοινότητας Ασβεστοχωρίου, Θεόδωρου Χριστοδούλου. Επίσης ζητούν την παραίτηση του δασάρχη Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Θεοδωρούδη, στον οποίο κλαταλογίζουν ανικανότητα.

"Δεν είναι δυνατόν να παραμένεις Δασάρχης Θεσσαλονίκης, διευθυντής Δασών Θεσσαλονίκης, γενικός γραμματέας Δασών, υφυπουργός Γεωργίας, υπουργός Γεωργίας, την επόμενη μέρα μιας τέτοιας καταστροφής και με τόσα ανοιχτά ερωτηματικά", δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου και ζήτησε καταλογισμό των εθυνών. Ο κ. Κοσμόπουλος θεώρησε ύποπτο το ότι "το σύνολο της καμένης έκτασης συμπίπτει απόλυτα με το αμφισβητούμενο από ιδιώτες κομμάτι του δάσους του Σέιχ Σου". Επίσης τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της πυτιοκάμπης, που οδήγησε σε μαρασμό πολλά δέντρα του δάσους, και το ότι πριν από τρεις μήνες "το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε με έγγραφό του από την Περιφερειακή Διοίκηση τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης που σήμερα έχει καεί".

Την ευθύνη για τη διαχείριση και την διασπορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ θα τεθούν προς διερεύνηση θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση άφιξης των αεροσκαφών στην πυρκαγιά του Σέιχ Σου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας ο οποίος παρουσίασε έκθεση του υπουργείου του για την μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι με την επιστροφή του πρωθυπουργού θα του παραδώσει υπόμνημα και για την απόδοση πιθανών ευθυνών. Χθες άρχισε η καταγραφή του μεγέθους της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου. Σε εφαρμογή τίθενται και τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε κυβερνητικό κλιμάκιο για την αποκατάσταση των καταστροφών και την περαιτέρω προφύλαξη του δάσους.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πυρκαγιά, που κατέστρεψε τη μισή έκταση του δάσους του Σέϊχ-Σου και άλλες δασικές εκτάσεις, καθώς και για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον, λήφθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα αφορούν στην αναδάσωση μετά από αεροφωτογράφηση - χαρτογράφηση και κήρυξη ως αναδασωτέας, όλης της καμμένης περιοχής, με βάση επιστημονικό και χρονικά άμεσο σχέδιο.

Χρηματοδότηση ύψους 13,4 εκ ECU (4,1 δισ δραχμές) για προγράμματα προστασίας των δασών από τη ρύπανση και τις πυρκαγιές ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χρηματοδότηση αφορα 18 προγράμματα για την προστασία των δασών από την ατμοσφαιρική ρύπανση τα οποία έχουν κατατεθεί από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και του Σουήδια και άλλα 107 για την πυροπροστασία των δασών που έχουν υποβάλει η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Στο πλαίσιο του κανονισμού 3528/86 του Συμβουλίου Υπουργών τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν προγράμματα για συγχρηματοδότηση.

Για "απαράδεκτη καθυστέρηση και για το ότι δεν κινητοποιήθηκε άμεσα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το δάσος του Σέιχ-Σου", καταγγέλει την Πολιτεία, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Ο.Β.Σ.Θ), με ανακοίνωση που εξέδωσε. Εξάλλου, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ο.Β.Σ.Θ ευελπιστεί ότι "η κυβέρνηση θα ερευνήσει σε βάθος τα αίτια, θα τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπαίτιους και θα δεσμευθεί ότι ούτε μια σπιθαμή εδάφους δεν θα παραδοθεί για οικοπεδοποίηση". Καταλήγοντας, καλεί τα σωματεία - μέλη της και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχει στην αναδάσωση του Σέιχ-Σου.

Εφεδρος αξιωματικός του στρατού καταδικάστηκε από αυτόφωρο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, σε φυλάκιση οκτώ μηνών, επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λογομάχησε έντονα με αστυνομικούς, που δεν του επέτρεπαν να λάβει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς στο δάσος Σέϊχ- Σου. Ο 45χρονος Κώστας Κοκαλάς, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, μόλις πληροφορήθηκε ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο δάσος - πάρκο, πήρε αμέσως το αυτοκίνητο του και κατευθύνθηκε στην περιοχή του ξενοδοχείου "Φιλίππειον", για να πάρει μέρος στην κατάσβεση ως εθελοντής. Αστυνομικοί που είχαν στήσει μπλόκα σε μικρή απόσταση από τα σημεία της φωτιάς για να αποτρέψουν πιθανό εγκλωβισμό αυτοκινήτων από τις φλόγες, ζήτησαν αρχικά από τον κ. Κοκαλά να απομακρυνθεί γιατί κινδυνεύει. Ο κ. Κοκαλάς είπε στους αστυνομικούς ότι είναι μέλος συλλόγου εθελοντών πυροπροστασίας και επέμενε να περάσει από το μπλόκο με αποτέλεσμα να σημειωθεί επεισόδιο.

Την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στο Λονδίνο με μέλη της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης των Εργατικών, αλλά και με εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων της Βρετανίας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστος Πρωτόπαπας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βρετανία ο κ.Πρωτόπαπας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Ισων Ευκαιριών, Αντριου Σμιθ, τον υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ιαν Μακάρτνεϋ, τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, Εντυ Ο'Χάρα, Ερνεστ Ρος και Ιαν Στιούαρτ, το Γενικό Γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, Τζων Μονκς, την ηγεσία της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Επαγγελμάτων και Επαγγελματικής Κατάρτισης και την ελληνοβρετανική επιστημονική οργάνωση ''Greek Forum'' του London School of Economics.

Τις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό με τις οποίες προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Οι κεντρικοί άξονες των θέσεων αυτών είναι δέκα και θα ορίσουν το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Η ηγεσία του υπουργείου επισήμανε ότι δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση έχουν όλοι οι εργαζόμενοι Ελληνες και αλλοδαποί που πληρώνουν εισφορές ενώ η ιδιωτική ασφάλιση δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την υποχρέωση ασφάλισης στους κρατικούς φορείς. Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι οι παρεχόμενες από τα ασφαλιστικά ταμεία συντάξεις πρέπει να είναι ανάλογες των εισφορών και του χρόνου ασφάλισης και κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και αναστάτωση στον προγραμματισμό ζωής των ασφαλισμένων.

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, εντάσσονται η αντιμετώπιση θεμάτων της αγροτικής οικονομίας και ευρύτερα της αγροτικής πολιτικής, της προστασίας και διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας (Λαγκαδά) και Βόλβης, καθώς και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, (Εγνατία Οδός - ορεινός - οικολογικός τουρισμός, αποκαταστάσεις περιβάλλοντος κ.α). Εξάλλου, αύριο, ο κ. Γερανίδης θα μιλήσει στη Λουτρόπολη Λαγκαδά, με θέμα "Επαρχία Λαγκαδά, σε τροχιά ανάπτυξης".

Με το Ρώσο υπουργό Αθλητισμού, Λεονίντ Τιαγκάτσεφ, συναντήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε πολύ εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα κοινού αθλητικού ενδιαφέροντος. Ο Ρώσος υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ.Φούρα για τη θερμή υποδοχή, τον κάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον Ελληνα υφυπουργό.

Τις νέες εγκαταστάσεις της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα θεμελιώσει σήμερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αντώνης Μάντης, στις 12 το μεσημέρι. Στην τελετή θεμελίωσης θα παρευρεθούν οι αντιπρυτάνεις, κ.κ. Παπαδόπουλος και Λαδάς, ο κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντή και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το βραβείο " Hale of Fame Awards of Greece", απένειμε στην αντικυβερνήτη της Πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ Κάθλιν Κένεντι - Τάουνσεν και κόρη του δολοφονηθέντος το '68,Ρόμπερτ Κένεντι, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κυβερνείο. Ο κ. Πετσάλνικος, χαρακτήρισε την παρουσία των Ελληνίδων και γενικότερα των γυναικών του επιχειρηματικού, πολιτικού, πνευματικού και δημοσιογραφικού κόσμου στο συνέδριο Women's Leadership Forum of Greece, ως σημαντικό γεγονός για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και των ΗΠΑ. Καταλήγοντας, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης και αναφερόμενος στον πατέρα της Καθλίν Κένεντι - Τάουνσεν, τόνισε ότι το πολιτικό έργο του, συγκίνησε ιδιαίτερα τη δική του γενιά στην Ελλάδα.

Μία πρωτότυπη θεατρική εκδοχή της γνωστής τραγωδίας του Σοφοκλή ''Αντιγόνη'' παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο θέατρο Πάρκου της Νέας Ελβετίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη '97''. Πρόκειται για την ''Αντιγόνη'' στη γλώσσα των νευμάτων, την οποία ''ανεβάζει'' ο γαλλικός θίασος International Visual Theatre, σε σκηνοθεσία Τhierry Roisin. Η παράσταση είναι εξ' ολοκλήρου προσαρμοσμένη στη νοηματική γλώσσα των κωφαλάλων, δίνοντας μία διαφορετική μορφή στη θεατρική απεικόνιση του τραγικού.

Με την ευχή όπως το μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου επιλυθεί για το καλό των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κήρυξε χθες το βράδυ την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Ο Γενικός Γραμματέας, πλαισιούμενος από τον Ειδικό Αντιπρόσωπό του, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, το βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, καθώς και τον αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, κήρυξε την έναρξη των απευθείας συνομιλιών με δεκάλεπτη ομιλία του. Μετά την ανάγνωση της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα, οι κύριοι Ανάν, Κληρίδης και Ντενκτάς έκαναν χειραψία μπροστά στους δεκάδες φωτορεπόρτερς και δημοσιογράφους που κατέκλυσαν το θέρετρο του Τράουτμπεκ, όπου θα διεξαχθούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια, μαζί με τους συμβούλους τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς παρακάθησαν σε γεύμα που παραθέτει ο κ. Ανάν.

Στις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και στις κατά το παρελθόν αποτυχούσες παρόμοιες προσπάθειες, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ισίδωρος Μακρίδης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της 6ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία. Όπως ανέφερε ο κ. Μακρίδης, η διχοτομική πολιτική που εφαρμόζεται από την Τουρκία έχει καταδικαστεί και απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ.

Η πολιτική λύση του Κυπριακού είναι σημαντική για το συμφέρον της Σουηδίας, θεωρεί το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σουηδικό ΥΠΕΞ, αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Λένα Χελμ-Bάλεν, ότι η χώρα της καλωσορίζει το γεγονός ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό θα αρχίσουν απευθείας συνομιλίες.

Δέκα μέρες πριν ξεκινήσει η απόσυρση των δυνάμεων που σταθμεύουν στην Αλβανία, σημειώθηκε στον Αυλώνα, το πρώτο σοβαρό επεισόδιο. Ιταλός στρατιώτης σκοτώθηκε, όταν ενώ ασχολούνταν με μια βόμβα, πιθανόν για να την εξουδετερώσει, αυτή εξερράγη. Από την έκρηξη, τραυματίστηκαν άλλα τρία άτομα, ένας εκ των οποίων αξιωματικός. Το γεγονός έγινε γνωστό από το Αρχηγείο των δυνάμεων της επιχείρησης ''Αλμπα'', κάνοντας λόγο για ατύχημα. Οι δύο στρατιώτες είναι ελαφριά τραυματισμένοι, ενώ ο αξιωματικός αναμένεται να μεταφερθεί με ελικόπτερο στην Ιταλία.

Στην καθαίρεση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτή της προηγούμενης αλβανικής Βουλής, Θωμά Μήτσιου, προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Μέλιος. Ο κ. Μέλιος, έκανε λόγο για ανεπάρκεια του κ. Μήτσιου, όσον αφορά στην τήρηση των καθηκόντων του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν πήγε ποτέ από τα γραφεία του κόμματος, για να διατηρήσει το αξίωμα του".

Τετραμερή συνάντηση Βουλγαρίας- Αλβανίας- ΠΓΔΜ- Ιταλίας σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Σόφια, ως περιφερειακή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, βασικό θέμα της συνάντησης θα αποτελέσει η περιφερειακή συνεργασία, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η βούληση των τεσσάρων αυτών χωρών για συμμετοχή στην κατασκευή του ευρωδιαδρόμου 8, που θα συνδέσει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα.

Μειώνεται σε 12 μήνες η στρατιωτική θητεία στη Βουλγαρία, από τους 18 μήνες που ήταν ως τώρα. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αμυνας, το οποίο παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Γκεόργκι Ανάνιεφ. Επίσης, μείωση του αριθμού των μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών, και αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας, αρχίζουν από το 1998, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στην προσαρμογή του βουλγαρικού στρατού στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 10 July 1997 - 7:40:19 UTC