Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.7.1997

Η Τουρκία αποφάσισε μονομερώς να διακόψει τις αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοινωθέν του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, που σημειώνει ακόμη ότι οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες ρουτίνας αναγνώρισης και εκπαίδευσης στο Αιγαίο. Τα μέτρα αυτά, συνεχίζει το ανακοινωθέν, ανταποκρίνονται στις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας θα προβαίνουν σε εκπαιδευτικές αναγνωριστικές δραστηριότητες ρουτίνας στο Αιγαίο, αλλά δεν θα πραγματοποιούν ασκήσεις την ίδια περίοδο, ενώ κατά τη διάρκεια των πτήσεων, τα αεροσκάφη δε θα φέρουν οπλισμό.

Η πλήρης στήριξη της ελληνική κυβέρνησης στους χειρισμούς και τη στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει των επευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη στις 9 Ιουλίου, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, την τέταρτη μέσα σε δέκα μήνες, από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σημίτη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ώστε η Τουρκία να άρει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στο νησί και τόνισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Σημίτης έδωσε έμφαση στην ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Από την πλευρά του ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι:"Πάμε στις συνομιλίες με μεγάλη θέληση και έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας και δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στις θέσεις της ελληνικής και κυπριακής πλευράς".

Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της τάξης και της ομαλότητας στην Αλβανία, αλλά και των δεσμών με τη γειτονική χώρα κάτι που θα ωφελήσει και την μειονότητα. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος για το σκηνικό που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα μετά τις εκλογές της Κυριακής. Ερωτηθείς για τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Αλβανίας που είναι ανεξάρτητη χώρα.

Ηρεμία επικρατεί στην πόλη του Αργυροκάστρου, ενώ σπανίζουν οι κροταλισμοί των καλάσνικοφ, μετά τα επινίκια της προχθεσινής νύχτας. Παράλληλα, αυξημένη κίνηση παρατηρείται στον οδικό άξονα Κακαβιάς-Αργυροκάστρου και Κακαβιάς Αγίων Σαράντα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην περιοχή του Αργυροκάστρου κυριάρχησαν οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ η εξέλιξη αυτή, θεωρείται ήττα της Ομόνοιας συνεπεία της πολιτικής παραγκωνισμού των άξιων στελεχών που ακολουθήθηκε. Την έδρα της ζώνης 114 που κατοικείται αποκλειστικά από Έλληνες κέρδισε ο υποψήφιος της Ομόνοιας Ζήσος Λούτσης, έχοντας απέναντι του τον Θωμά Μήτσο, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος εξαιτίας της αδυναμίας του να προκριθεί στον προκριματικό γύρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λούτσης προηγείται με διαφορά 1.200 ψήφων.

Το νέο πολιτικό τοπίο, που διαμορφώνεται στην Αλβανία, μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών και την ήττα του Σαλί Μπερίσα, οδηγεί στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατείχαν ανώτερες κρατικές θέσεις, να καταφεύγουν στη λύση της φυγής. Ετσι, συνεχίζεται διαφυγή ατόμων προς το εξωτερικό, που κατά καιρούς είχαν κατηγορηθεί οτι ήταν άμεσα υπεύθυνοι και υπόλογοι για τη βία που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Την αρχή έκανε πριν από μήνες, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Μπασκίμ Γκαζιντέντε, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, βρίσκεται στην Τουρκία.

Σιοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στα αεροδρόμια όλης της χώρας ,απο την επίσχεση εργασίας, που θα πραγματοποιούν κάθε βράδυ απο τις 10 ώς τις 6 το πρωί οι υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να σημειωθούν στις πτήσεις τσάρτερ, με πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών στα αεροδρόμια.Οι υπάλληλοι διεμήνυσαν ακόμη την κυβέρνηση, ότι δεν θα εργαζονται τις Κυριακές.

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργική πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί, που αντιτίθενται στις κυβερνητικές αποφάσεις στο χώρο του φαρμάκου. Οι φαρμακοποιοί ζητούν να μην περιοριστεί το ποσοστό κέρδους, ενώ θα αγωνιστούν για να μην εφαρμοστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη "λίστα" και τον τρόπο πληρωμής απο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ζητήματα ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θέματα πολιτικής των ΗΠΑ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, και ο αμερικανός γερουσιαστής, Πωλ Σαρμπάνης. Όπως επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις προοπτικές της συνολικής πολιτικής των ΗΠΑ για ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα της Μεσογείου. Επιτυχή και αποτελεσματική χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Τσοχατζόπουλου στις Η.Π.Α. ο αμερικανός γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης.

Την εκτίμηση ότι οι αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων θα ανακοινωθούν στο διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουλίου διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αγγελος Ζησιμόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι οι εξετάσεις διεξήχθησαν και χθες ομαλά. Απαιτητικά, για καλά προετοιμασμένους μαθητές, αλλά χωρίς εκπλήξεις ή παγίδες ήταν τα θέματα του μαθήματος της Πολιτικής Οικονομίας, στα οποία διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι της 4ης δέσμης στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο συμπέρασμα ότι η συνάντηση των Βαλκάνιων δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί και να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, κατέληξαν οι εργασίες του συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόταση για την υιοθέτηση διακήρυξης που θα προβλέπει το άνοιγμα των συνόρων για τους δημοσιογράφους στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπέβαλε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο αρχισυντάκτης βαλκανικών θεμάτων της σκοπιανής εφημερίδας "Puls", Mirtce Tomofski.

Λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας δύο βαλκανικών μέσων ενημερωσης, χαρακτηρίστηκε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνει το ΜΠΕ για τον ρόλο των ΜΜΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,η πρωτοβουλία που ανέπτυξαν πριν λίγους μήνες η ελληνική κρατική ραδιοφωνία ΕΡΑ και η αντίστοιχη βουλγαρική ΒΝR για την προώθηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων στη Βουλγαρία . Στο ιστορικό αυτής της πρωτοβουλίας αναφέρθηκε ο γενικός διεθυντής της ΒΝR Vetcheslav Tounev τονίζοντας πως με τη συμβολή και της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" μοιράστηκε η βοήθεια σε 40 ιδρύματα της Βουλγαρίας σε ορισμένα από τα οποία οι άνθρωποι είχαν να φάνε κρέας τέσσερα χρόνια.

"Πρέπει να μαθαίνουμε για τον εαυτό μας από μας τους ίδιους και όχι από τους άλλους": η φράση αυτή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Anadolu", Hilmi Bengi, συμπυκνώνει μέσα σε λίγες λέξεις την εισήγησή του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ρόλο των ΜΜΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Τα βαλκανικά μέσα ενημέρωσης παίρνουν ακόμη τις ειδήσεις που τα ενδιαφέρουν από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και κατά κάποιο τρόπο υποκύπτουν στις δικές τους κατευθυντήριες", δήλωσε ο κ.Μπενγκί και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου πληροφόρησης. "Από αυτή την άποψη θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό το σχέδιο της τράπεζας πληροφοριών για την ίδρυση της οποίας πρωτοστατεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την υποστήριξη όλων των μελών της ΑΒΝΑ, ώστε να μοιραστούμε ισομερώς και τα αγαθά και τους κόπους", συμπλήρωσε και πρόσθεσε: "Η σκέψη για την ίδρυση της Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων είναι ένα μεγάλο βήμα και θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά την πίστη μας ότι η Ενωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας στα Βαλκάνια.".

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πεταρ Στογιάνοφ. Ο κ. Στογιάνοφ που είναι προσκεκλημένος του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, θα συναντηθεί σήμερα μαζί του στην Αθήνα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Θα έχει επίσης επαφές με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων. Αύριο θα έρθει στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα του παραθέσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος και την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος. Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο κ. Στογιάνοφ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι δύο χώρες "καταδικασμένες να ζουν μαζί όχι μόνο ως γείτονες αλλά και ως φίλοι". Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα αποβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, θα ανακοινώσει στο Αγιον Ορος ότι η Βουλγαρία επιστρέφει την Ιστορία του Παϊσίου στη Μονή Ζωγράφου. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος με την υπουργό Πολιτισμού, Εμα Μόσκοβα.

Πραξικόπημα, χαρακτήρισε τη σύλληψη της Μπιλιάνα Πλάβσιτς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, σε ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Αλαβάνος ζητά την ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων της κ. Πλάβσιτς, ως προέδρου της Ομόσπονδης Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, επισημαίνοντας ότι ο περιορισμός και η σύλληψή της είναι σε βάρος της Συνταγματικής τάξης.

Tόνο αισιοδοξίας στο θολό τοπίο που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της ένδυσης δίνει έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ), που καταδεικνύει την ύπαρξη επιχειρήσεων που διέρχονται της κρίσης με επιτυχία και όχι απλά επιβιώνουν, αλλά είναι και ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά. Στην έρευνα, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας ADAPT, συμμετείχαν 167 επιχειρήσεις από τα 430 μέλη του Συνδέσμου. Παρότι όμως το δείγμα είναι το μεγαλύτερο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε έρευνα στον κλάδο, τα αποτελέσματά της δεν αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη προβληματική κατάσταση στο χώρο της ένδυσης, που αριθμεί 10.000-15.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά και μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης τουλάχιστον 5.000 επιχειρήσεις.

Tη μακέτα της αναπαράστασης του προϊστορικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, βάση της οποίας θα κατασκευαστεί το πρώτο οικο-μουσείο της χώρας, παρουσίασε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Γιώργος Χουρμουζιάδης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή πιστών αντιγράφων οκτώ κατοικιών, ενός φούρνου, βαρκών και της χλωρίδας και πανίδας του προϊστορικού οικισμού, σε φυσικό μέγεθος. Το οικο-μουσείο θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει έναν περίπατο στην ιστορία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γ. Χουρμουζιάδης και να παρατηρήσει την οργάνωση και τη ζωή των κατοίκων του προϊστορικού Οικισμού, βάση των στοιχείων, που έχουν συγκεντρωθεί από την ανασκαφή και τη μελέτη των ευρημάτων.

Ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από το διορισμό τού πρέσβη, Αλέξανδρου Σάνδη, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στις απευθείας συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν κοντά στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μανόλη Χριστοφίδη, η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για το διορισμό, επειδή ο κ. Σάνδης είναι γνώστης του Κυπριακού και των εξελίξεων και γι' αυτό θεωρείται χρήσιμη η παρουσία του στις συνομιλίες. Στο μεταξύ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει νέες προτάσεις στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, που μελετιούνται από τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία στη συνέχεια θα τις παραδώσει στην πολιτική ηγεσία για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Ως ''την πιο ασταθή περίοδο της ιστορίας της'', χαρακτηρίζει την περίοδο των τελευταίων οχτώ μηνών της Τουρκίας, ο ΟΟΣΑ. Στην επισήμανση αυτή προβαίνει η τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'', τονίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός, στην έκθεσή του, που ανακοινώθηκε, σημειώνει επίσης, ότι παρά την αστάθεια στην μακροοικονομική πολιτική στην Τουρκία και τις βραχυπρόθεσμες κυβερνήσεις, εξελίσσεται με εκπληκτική ταχύτητα η οικονομική ανάπτυξη, αλλά είναι αδύνατο αυτό να συνεχιστεί, διότι η χώρα θα πρέπει να καταπολεμήσει τα βασικά της προβλήματα και πρώτα τον πληθωρισμό.

Νίκη γοήτρου, χωρίς ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία πέτυχε χθες το απόγευμα, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ επί του Ισραήλ στο γήπεδο "Παβεγιόν Φονταγιάου". Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει ήδη κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλο της και έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στα προημιτελικά του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ, που διεξάγεται στην Ισπανία. Οι διεθνείς μας επιβλήθηκαν στη Χιρόνα και επί των Ισραηλινών με σκορ 85 - 82, δείχνοντας πως συνεχίζουν να παραμένουν μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το ημίχρονο του αγώνα έληξε με σκορ 44 - 48 υπέρ των Ισραηλινών. Πολύ καλοί για την εθνική μας ήταν οι Σιγάλας, Χριστοδούλου και Οικονόμου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 2 July 1997 - 6:40:23 UTC