Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.7.1997

Η Τουρκία είναι εκείνη που θα πρέπει να εφαρμόσει τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει την κατοχή στην Κύπρο, τόνισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες από τη διεθνή κοινότητα που βασίζονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις συνομιλίες αναμένονται πρωτοβουλίες των ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος και τόνισε ότι η λύση που θα προκύψει θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη και να βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο κ. Κληρίδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξή της στις προσπάθειες της Κύπρου.

Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στην πρώτη φάση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, Γιαννάκη Κασουλίδη. Aπό την πλευρά του ο κ.Κρανιδιώτης είπε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τακτικής αλληλοενημέρωσης και συντονισμού των ενεργειών για προώθηση του Κυπριακού. Υποστήριξε όμως ότι η συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία ενόψει των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. ''Μας δόθηκε η ευκαιρία" είπε ο κ.Κασουλίδης, "να κάνουμε μια γενική ανασκόπηση, ενόψει ενός κρίσιμου εξαμήνου που αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου σε συνάρτηση με το γενικότερο θέμα της διεύρυνσης και ενόψει των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού".

Ο τουρκικός στρατός αποφάσισε μονομερώς να διακόψει τις αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοινωθέν του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, που σημειώνει ακόμη ότι οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες ρουτίνας αναγνώρισης και εκπαίδευσης στο Αιγαίο. Τα μέτρα αυτά, συνεχίζει το ανακοινωθέν, ανταποκρίνονται στις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της τάξης και της ομαλότητας στην Αλβανία, αλλά και των δεσμών με τη γειτονική χώρα, κάτι που θα ωφελήσει και την μειονότητα. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο σκηνικό που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα μετά τις εκλογές της Κυριακής. Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων στην Αλβανία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει τελικά ποσοστό 55%. Ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής μέχρι να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου, με επιστολή του στον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, τον ΟΑΣΕ και την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, καταγγέλλει νοθεία και τρομοκρατία σε πολλές περιοχές της χώρας, με σκοπό την επικράτηση των Σοσιαλιστών. Ζητά τη λήψη μέτρων για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα και προειδοποιεί ότι διαφορετικά το κόμμα του θα αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στο αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο απειλεί να μην αναγνωρίσει. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, από την Αλβανία έφυγε και ο υπουργός Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης Μπελούλ Τσέλα. Πρόκειται για το τρίτο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που φεύγει από τη χώρα, γεγονός που είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μετά την ήττα του κόμματος που στηρίζει τον Σαλί Μπερίσα.

Η Σόφια και η Αθήνα μπορούν να βοηθήσουν τις θετικές εξελίξεις στα Βαλκάνια εμπλουτίζοντας τις διμερείς τους σχέσεις με περισσότερο δυναμισμό και συμμετέχοντας σε κοινές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΤ-3. Ο κ. Στογιάνοφ επισημαίνει ότι δεν επέλεξε τυχαία να κάνει στην Ελλάδα την πρώτη επίσκεψη του και πολύ σύντομα, είπε, θα επισκεφθεί και την Τουρκία. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, σημειώνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν προς όλες τις κατευθύνσεις και υπάρχει γι αυτό μια θαυμάσια νομοθετική βάση. Το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης θα γίνει σύντομα πολύ επίκαιρο και η λύση που θα δοθεί θα στηρίζεται στο σεβασμό των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών.

"Πρέπει να μαθαίνουμε για τον εαυτό μας από μας τους ίδιους και όχι από τους άλλους": Η φράση αυτή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Anadolu", Hilmi Bengi, συμπυκνώνει μέσα σε λίγες λέξεις την εισήγησή του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ρόλο των ΜΜΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στις νέες προοπτικές που θα διανοιχθούν με τη λειτουργία της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων, η οποία σύντομα θα λειτουργήσει πιλοτικά, αναφέρθηκε ο ιστορικός και διευθυντής του Τμήματος Τεκμηρίωσης του ΜΠΕ, Βλάσης Βλασίδης. Να στηθεί δίκτυο ανταποκριτών μεταξύ των βαλκανικών ΜΜΕ, με ανταλλαγές, με μόνιμες στήλες συνεργατών στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα ραδιόφωνα, πρότεινε ο Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σε μια νέα περίοδο ελεύθερης επικοινωνίας και άνθισης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εισέρχεται τα τελευταία χρόνια η Ρουμανία, μετά τη λήξη των αυστηρών ελέγχων και της λογοκρισίας που στιγμάτισαν σαράντα ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης του ολοκληρωτικού καθεστώτος, τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ρουμανικού πρακτορείου ειδήσεων "Rompress", Victor Martalogou. Η εκπρόσωπος του πρακτορείου ειδήσεων ΑΤΑ της Αλβανίας, Μαργκαλίνα Σίνα, χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο των ΜΜΕ για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια.

Την εκτίμηση ότι οι αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων θα ανακοινωθούν στο διάστημα, μεταξύ 25 και 30 Ιουλίου, διατύπωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αγγελος Ζησιμόπουλος. Απαιτητικά, για καλά προετοιμασμένους μαθητές, αλλά χωρίς εκπλήξεις ή παγίδες ήταν τα θέματα του μαθήματος της Πολιτικής Οικονομίας, στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της 4ης δέσμης στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Τα ερωτήματα, σε θεωρία και ασκήσεις, κάλυπταν μεγάλη έκταση της εξεταστέας ύλης, και αρκετά απαιτούσαν συνδυασμό κεφαλαίων για να απαντηθούν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε για άλλη μια χρονιά ο παράγων χρόνος, καθώς αρκετοί μαθητές, παρότι καλά προετοιμασμένοι και γνώστες των θεμάτων, δεν πρόλαβαν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα. Οι υποψήφιοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων διαγωνίστηκαν στην Πολιτική Οικονομία, τα Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά και την Αντοχή Υλικών, ενώ διευκρίνιση χρειάστηκε για ένα θέμα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διεθνής συνάντηση που οργανώνει στις 3 και 4 Ιουλίου το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου" με τη συνεργασία των Ινστιτούτων Friedrich Ebert και Renner, στην Αθήνα, με θέμα "Σύγχρονη πολιτική σκέψη: Η Αριστερά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα". Το ΙΣΤΑΜΕ θα επιδιώξει να καθιερωθεί η συνάντηση της Αθήνας ως διαρκής θεσμός ελεύθερης συζήτησης των Αριστερών διανοουμένων, για τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μας. Θεωρεί επίσης ότι η εποπτική συστηματική γνώση για τις πραγματικότητες των κοινωνιών μας, καθιστά ξανά τον επιστημονικό στοχασμό αναγκαία προϋπόθεση για την ανασύσταση της πολιτικής σκέψης της Αριστεράς, ανασύσταση που έχει ως αφετηρία τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας". Το άνοιγμα των εργασιών της συνάντησης θα κάνει ο ευρωβουλευτής Παρασκευάς Αυγερινός, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρώτη ημέρα (Πέμπτη) θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Τη μακέτα της αναπαράστασης του προϊστορικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, βάσει της οποίας θα κατασκευαστεί το πρώτο οικο-μουσείο της χώρας, παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Γιώργος Χουρμουζιάδης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή πιστών αντιγράφων οκτώ κατοικιών, ενός φούρνου, βαρκών και της χλωρίδας και πανίδας του προϊστορικού οικισμού, σε φυσικό μέγεθος. Το οικο-μουσείο θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει έναν περίπατο στην Ιστορία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γ. Χουρμουζιάδης και να παρατηρήσει την οργάνωση και τη ζωή των κατοίκων του προϊστορικού Οικισμού, βάσει των στοιχείων, που έχουν συγκεντρωθεί από την ανασκαφή και τη μελέτη των ευρημάτων.

Στη Βουλή των Σκοπίων συζητείται αύριο το νομοσχέδιο που αφορά στη χρήση των σημαιών των μειονοτήτων που ζουν στην ΠΓΔΜ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής σημαίας στις εθνότητες της ΠΓΔΜ ως έκφραση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, αλλά η χρήση της αφορά αποκλειστικά την ιδιωτική τους ζωή. Η σημαία θα μπορεί να αναρτάται σε πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες συναφείς εκδηλώσεις. Ορίζεται ρητά ότι η συγκεκριμένη σημαία της κάθε μειονότητας δεν μπορεί να αναρτηθεί σε κανένα δημόσιο κτίριο, ούτε στα δημαρχιακά ή κοινοτικά καταστήματα.

Με επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις της αριστοφανικής κωμωδίας "Όρνιθες" στο Θέατρο Δάσους, μέχρι και την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Οι "Όρνιθες", οι οποίες παρουσιάζονται από το Θέατρο Τέχνης, αποτελούν μια παράσταση ιστορική, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρώτη παρουσίαση τους από τον Κάρολο Κουν στο Ηρώδειο το 1959, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και κατάφερε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του ελληνικού θεάτρου και να προάγει μια πρωτοποριακή, μη ακαδημαϊκή προσέγγιση του αρχαίου δράματος. Η πρώτη αυτή παράσταση, εκτός από τη σφραγίδα του μεγάλου δασκάλου έφερε και την υπογραφή σημαντικών δημιουργών από το χώρο της μουσικής, των εικαστικών και του χορού.

Βόρειοι άνεμοι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς και στα νησιά από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 1 July 1997 - 16:40:20 UTC