Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.6.1997

Οι εκδηλώσεις για το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Σουηδία αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, που τιμά τον ιδρυτή του σε ολόκληρη τη χώρα, θα διοργανώσει την Κυριακή 22 Ιουνίου πολιτική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλητές τον πρωθυπουργό και τον προσωπικό φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου Ζακ Λανγκ. "Έχουμε πλήρη συναίσθηση και γνώση ότι η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι μόνο πολιτική κληρονομιά και ιστορική παρακαταθήκη για μας, αλλά διαρκής και ζωντανή παρουσία στη συνείδηση και δράση μας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Εξάλλου, στη σύσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της επίσκεψης του Κώστα Σημίτη, την Πέμπτη στη Σουηδία, όπου θα παραστεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εξάλλου, στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την προοπτική της κεντροαριστεράς και την κοινωνική Ευρώπη, στην οποία θα παραστούν Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τη θέση ότι η ρευστότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής, διατύπωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η διεθνής νομιμότητα της Τουρκίας. Η παραμονή της Τουρκίας, δηλαδή, σε μία συμπεριφορά που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και εναρμονισμένη με τη διεθνή έννομη τάξη. Αυτό είναι το κριτήριο, βάσει του οποίου εμείς θα αξιολογήσουμε τη στάση της", είπε ο Υπουργός Τύπου, ο οποίος πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα η Ελλάδα εύχεται, οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία να οδηγήσουν στο να υπάρχει σταθερότητα και ηρεμία στη γειτονική χώρα. Με τον τρόπο αυτό, κατά τον κ. Ρέππα, η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων θα έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή προκειμένου να προωθήσει τα θέματα που την αφορούν.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Γενικό Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν, για τη νίκη του στις χθεσινές εκλογές, απέστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι η νίκη της κεντροαριστεράς ανοίγει νέες δυνατότητες και προοπτικές για όλους τους σοσιαλιστές της Ευρώπης και προσθέτει ότι η σοσιαλιστική επιλογή του σήμερα, θα είναι η επιλογή της Ευρώπης του αύριο. "Η νίκη των αριστερών δυνάμεων στη Γαλλία δίνει μια νέα ώθηση στην προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος, ενισχύει το μέτωπο των δυνάμεων της δημοκρατίας και της προόδου σε όλη την Ευρώπη, στην προσπάθεια που κάνουν να βελτιώσουν, πέραν των στατιστικών δεικτών, τα κοινωνικά επιτεύγματα", δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε περιοδεία στη Θεσσαλία δήλωσε ότι η νίκη των σοσιαλιστών στη Γαλλία, σε συνδυασμό με τη νίκη των Αγγλων σοσιαλιστών πριν από ένα περίπου μήνα, αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, στην κατεύθυνση μιας Ευρώπης πιο κοινωνικής, που θα ασχολείται περισσότερο με τον εργαζόμενο. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, Δημήτρης Γόντικας, τόνισε ότι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αποτελεί ένα μήνυμα εναντίωσης σε όσα πρεσβεύει το Μάαστριχτ, όμως σημείωσε ότι δεν αναμένεται καμία θεαματική αλλαγή στη στάση των Γάλλων σοσιαλιστών, οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα αλλάξουν τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η νίκη της σοσιαλιστικής Αριστεράς προσφέρει μια ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση μέσα από το δρόμο της προγραμματικής σύγκλισης σοσιαλιστών, κομμουνιστών, κοινωνικών τμημάτων και οικολόγων.

Σημαντική επιτυχία θεωρεί η κυβέρνηση την υιοθέτηση, στο κείμενο της ολλανδικής προεδρίας ενόψει της συνόδου του Άμστερνταμ για την Διακυβερνητική, της αρχής της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι το σχετικό κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι η ειρήνη και η ασφάλεια πρέπει να επιδιώκονται σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη Συνθήκης των Παρισίων, αλλά και την αρχή του σεβασμού και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο κείμενο αυτό υπάρχει ακόμη ευκρινής αναφορά για την ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση περιοχών με ιδιαίτερες ανάγκες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα νησιά του Αιγαίου. Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικές ελληνικές επιτυχίες, που θα ολοκληρωθούν με την ψήφιση του κειμένου της ολλανδικής προεδρίας στο Άμστερνταμ.

Στους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας μίλησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, αλλά και την οικονομία. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διολισθαίνει σε διάλογο, χωρίς τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η χώρα μας. Ο διάλογος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε αναφορά "γκρίζων ζωνών", είπε χαρακτηριστικά. Για την οικονομία, τάχθηκε υπέρ της χαμηλότερης φορολογίας, με παράλληλη μείωση των δαπανών του σπάταλου, όπως είπε, κράτους και ζήτησε γενναίες αποκρατικοποιήσεις, διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και βαθειά τομή στην παιδεία. Αναφερόμενος δε, στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε την ανάγκη διαρθρωτικών και λειτουργικών αλλαγών και παρεμβάσεων και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. δεν είναι το κόμμα ούτε των διαπλεκομένων συμφερόντων, ούτε της εύνοιας των πολύ ισχυρών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και ευκαιρίες που τους προσφέρονται μέσα από τη διεθνοποίηση της αγοράς, τόνισαν η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, οι οποίοι μίλησαν σε εκδήλωση της "Αναπτυξιακής Ένωσης Μακεδονίας", στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO-ΔΕΘ. Η στήριξη αυτή, εκδηλώνεται και με τα προγράμματα συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών που προκηρύχτηκαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παραπάνω προγραμμάτων, έχει συσταθεί κυβερνητική συντονιστική επιτροπή εφαρμογής ενιαίας πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία προΐσταται η υπουργός Ανάπτυξης.

Ένοχο για συκοφαντική δυσφήμιση έκρινε το 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, τον εκδότη, Μάκη Ψωμιάδη, εναντίον του οποίου είχε καταθέσει μήνυση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, εξαγοράσιμους κατά 1.500 δραχμές την ημέρα, ενώ μετά την απόφαση άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Ο κ. Γιαννόπουλος επέκρινε έντονα τον κ. Ψωμιάδη, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κριτική, που ο κ. Γιαννόπουλος έχει ασκήσει για διάφορα πρόσωπα. Τόνισε ακόμα ότι δε δέχεται δήλωση επανόρθωσης από τον κατηγορούμενο, επειδή τα δημοσιεύματα είχαν σκοπό να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή του, ως πολιτικού.

Από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρόκειται να εγκριθεί προσεχώς, το κτιριολογικό πρόγραμμα του Μουσείου της Βεργίνας, το οποίο χωροθετήθηκε, προκειμένου να ανατεθεί μέσα στο 1997, η αρχαιολογική μελέτη για ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο, προϋπολογισμού περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο Νομάρχης Βέροιας, Ανδρέας Βλαζάκης, το περασμένο Σάββατο. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ Βενιζέλος, υπογράφεται αύριο η σύμβαση ανάθεσης της εργολαβίας για την κατασκευή του νέου Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας, προϋπολογισμού 1,3 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Τον αγώνα της Ένωσης Κέντρου κατά του ελέγχου της εξουσίας από το παρακράτος των ανακτόρων στην εξαετία 1961-1967, πραγματεύεται στο βιβλίο του, "Η ταραγμένη εξαετία", ο τότε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα το βράδυ, στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από το δικηγόρο, Στέλιο Νέστορα, το δημοσιογράφο, Νίκο Μέρτζο και τον καθηγητή, Παύλο Πετρίδη καθώς και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Μία "αξονική τομογραφία" για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης πρόκειται να εκδοθεί εντός των ημερών, ύστερα από μεγάλη έρευνα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο χώρο. Η έρευνα, που θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες, θα δώσει απαντήσεις και ακριβή στοιχεία για τις αιτίες συσσώρευσης αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή, καθώς επίσης και στο ερώτημα αν μεταφέρονται ατμοσφαιρικοί ρύποι από την περιοχή Εορδαίας. Στη σημασία αυτής της έρευνας αναφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι υπεύθυνοι της επιστημονικής ομάδας που τη διενεργεί καθηγητές του ΑΠΘ, Νικόλαος Μουσιόπουλος και Θεμιστοκλής Κουιμτζής, καθώς και ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δημοσθένης Ασημακόπουλος.

Τον ισχυρισμό ότι θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς, σε περίπτωση που τα προσεχή χρόνια δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Λονδίνο με αντιπροσωπεία των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε ακόμη ότι αν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, η Μεγαλόνησος δε μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία απουσιάζει η Τουρκία, ενώ τόνισε πως η αγορά των ρωσικών πυραύλων S - 300 και η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ένωση αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια για τη λύση του προβλήματος.

Βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία εκφώνησε στο συνέδριο των αποδήμων Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων, ο υφυπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αναστάσιος Μαντέλης. Δεν είναι περίεργο που η Oμοσπονδία στο συνέδριο έδωσε το θεματικό τίτλο,"Η διατήρηση του Ελληνισμού στη Διασπορά- Οικουμενικός Ελληνισμός", υπογράμμισε ο κ. Μαντέλης. "Στόχος μας", συνέχισε, "είναι μια Ελλάδα ισχυρή και ένας ισχυρός Ελληνισμός. Η γενέτειρα, σήμερα, καλείται να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων της".

Συνεχίζονται στην Αλβανία οι διαβουλεύσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα υπόλοιπα κόμματα του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον προσδιορισμό των περιφερειών, όπου τα κόμματα αυτά θα συνεργαστούν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 29ης Ιουνίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αλβανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", οι σοσιαλιστές θα συνεργαστούν με το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε τρεις περιφέρειες, ενώ σε δέκα άλλες θα συνεργαστούν με τους σοσιαλδημοκράτες και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την εμμονή του Δημοκρατικού Κόμματος, να διεξαχθούν οι εκλογές με την ισχύουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδας στο 2ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Αστυνομιών, που έγινε στην Αμβέρσα του Βελγίου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προκρίθηκε αήττητο στον τελικό και αντιμετώπισε τη Λιθουανία , από την οποία και έχασε με 65 - 80. Τρίτη κατετάγη η Μεγάλη Βρετανία. Στην τελική φάση του πρωταθλήματος συμμετείχαν 6 χώρες.

Στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπολ, που θα πραγματοποιηθεί στην Εσθονία από τις 22 μέχρι τις 31 Αυγούστου, προκρίθηκε η εθνική μας ομάδα των εφήβων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχε στο προτελευταίο παιχνίδι επί της Σλοβακίας με σκορ 27 - 23, κέρδισε χθες και τη Ρωσία με 27 - 25. Η εθνική μας ομάδα, με αυτές τις νίκες κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο της.

Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν αύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 2 June 1997 - 17:05:22 UTC