Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 2.6.1997

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές πέτυχαν μεγάλη νίκη στο χθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αγγιξαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά τελικά θα συνεργαστούν μάλλον με τους "πράσινους", παρά με τους κομμουνιστές. Η κεντροδεξιά συγκέντρωσε μόνο 242 ψήφους, έχασε δηλαδή περισσότερες απο τις μισές που είχε απο τις εκλογές του 1995.Η κεντροαριστερά συγκέντρωσε 334 έδρες και σήμερα ο Προεδρος Ζακ Σιράκ, αναμένεται να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν.

Τη νίκη της κεντροαριστεράς στη Γαλλία χαιρέτισαν όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της |Ευρώπης. Με τη νίκη της, ένα μήνα απο τη νίκη των εργατικών στην Μ.Βρετανία, εκφράζονται απόψεις για αλλαγή πλεύσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για μια προσπάθεια αλλαγής των κριτιρίων για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

Την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης,απο την Αρτα, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στην Ήπειρο. Ο κ. Σημίτης προειδοποίησε ότι η χώρα μας εάν δεν κατορθώσει να ενταχθεί ισότιμα στη Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμεριστεί και τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης του ημιτελούς και του ανολοκλήρωτου. Στις ομιλίες του, στην διάρκεια της περιοδείας του υπογράμμισε τον κοινωνικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής. Σε ότι αφορά την αγροτική πολιτική, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να δοθούν στον τομέα αυτό ποσά ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δραχμών.

Εμπρηστές "χτύπησαν" χθές στη Χαλκιδική. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο δάσος της Νέας Σκιώνης στην Κασσάνδρα , που απείλησε με αφανισμό τα δένδρα,αλλά και τις παραθεριστικές κατοικίες. Ανδρες της πυροσβετσικής και της δασικής υπηρεσίας, καθώς και κάτοικοι, με την συνδρομή πυροσβεσρτικών αεροπλάνων , κατάφεραν τελικά, ύστερα απο πολύωρες προσπάθειες να θέσουν υπο έλεγχο τη φωτιά και να τη σβήσουν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Ιουνίου.Ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι ότι θα συμμετάσχουν, ως παρατηρητές, περίπυο 20 άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Μ.Βρετανία.

Συζητείται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συνθήκη Σένγκεν. Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου αλλά και πολλοί πολίτες επισημαίνουν ότι η συνθήκη αυτή προωθεί το ευρωφακέλωμα. Η χώρα μας αναμένεται να λάβει σαφή και συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα αυτό πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής στο Άμστερνταμ για την Διακυβερνητική.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα εκπροσωπήσει σήμερα τη χώρα μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Αύριο ο κ. Πάγκαλος θα μεταβεί στα Τίρανα.

Σήμερα θα αποφασίσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας για την πραγματοποίηση ή μη των κινητοποιήσεων τους μέσα στις γενικές εξετάσεις, καθώς ζητούν να τους δοθεί το επίδομα των γενικών εξετάσεων. Στο μεταξύ, αποχή διαρκείας από τις 17 Ιουνίου προανήγγειλαν οι πανεπιστημιακοί όλης της χώρας, εάν ως τότε δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ και αν δεν κατατεθεί το πανεπιστημιακό μισθολόγιο.

Συνεδριάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας για τον κοινωνικό διάλογο. Η επιτροπή έχει συσταθεί απο την ευρωπαίκή οικονομική και κοινωνική επιτροπή και θα συμμετάσχουν σ΄αυτήν επιτροπές απο 12 χωρες - μέλη καθώς και απο την Αλγερία, το Μαρόκο και τον Λίβανο. Εισήγηση απο ελληνικής πλευράς θα κάνει ο πρόεδρος της επιτροπής καθηγητής κ.Κουκιάδης.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο Ευρωπαϊκό συνέδριο Εμπορίου και Διανομής, που γίνεται με την αιγίδα της Ευρωπαϊκς Ενωσης και στο οποίο παρέστη ο κοινοτικός επίτροπος Χρ.Παπουτσής.Σε παρέμβασή του σήμερα ο πρόεδρος της τράπεζας Μακεδονίας - θράκης Σπ.Κουνιάκης τόνισε ότι η τράπεζα έχει αυξήσει κατα 688% τις χορηγήσεις της πρός τον κλάδο του εμπορίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δε θα συμμετάσχει τελικά στις εκδηλώσεις της δεύτερης Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθούν στο Γκρατς της Αυστρίας. Η προγραμματισμένη συμμετοχή του κ. Βαρθολομαίου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ακυρώθηκε, λόγω των αξιώσεων που πρόβαλλε το Βατικανό και το Πατριαρχείο της Μόσχας, ως προϋπόθεση για την παρουσία των τριών εκκλησιαστικών ηγετών στις εκδηλώσεις. Σε σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου επισημαίνεται ότι οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό τη συμφιλίωση μεταξύ των Χριστιανών και την άμβλυνση των διαφορών, καθώς και ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μέσο για την ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων.

Αρχίζουν στο Παρίσι οι εργασίες του πρώτου μέρους της 43ης συνόδου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Η συνέλευση έχει περισσότερο "τεχνικό" και "ευρωκεντρικό" χαρακτήρα, από την άποψη ότι θα παρουσιαστούν εκθέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως θέματα στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας καθώς και το θέμα της διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας, υπό το φως της επικείμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι βουλευτές Κ.Βρεττός ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Κ.Κουλούρης, Ι.Μιχελογιάννης, Ι.Σκουλαρίκης, Μ.Λιάππης, Β.Μαγγίνας, Β.Πολύδωρας, Ε.Βερυβάκης, Ρ.Ζήση, Ε.Κατσέλη, Ε. Κόρακας και Γ.Ρόκκος.

Στις 16 Ιουνίου αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της Τουρκίας η Τανσού Τσιλλέρ, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες απο την τουρκική πρωτεύουσα.Ο Νετσμεντίν Ερμπακάν θα παραιτηθεί και δεν θα συμμετάσχει στο νεό κυβερνητικό σχήμα, ενώ το κόμμα Ευημερίας θα αναλάβει τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας.Η νέα κυβέρνηση ωστόσο, θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όπου όμως, δεν διαθέει πλέον την πλειοψηφία. Σύμφωνα με το σύνταγμα,αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση μέσα σε 45 ημέρες, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Αυστηρή προειδοποίηση πρός τις κυβερνήσεις της ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντλιν Ολμπράιτ. κατα την διάρκεια των επισκέψεών της στις πρωτεύουσες των δύο χωρών τόνισε πώς θα υποστούν κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν στο Ντέιτον.Στον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε πώς πρέπει να παραδοθούν όσοι ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου, ενώ έθεσε και το θέμα της διευθέτησης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.Στον Κροάτη προεδρο Φράνιο Τούτζμαν επεσήμανε την ανάγκη να εγκατασταθούν οι Σέρβοι προσφυγες στην Κράινα και στην ανατολική Σλαβονία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 2 June 1997 - 11:16:29 UTC