Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 17.05.97

Διπλό όχι της Ελλάδος στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους όρους της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος απέρριψε την πρόταση του προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Χανς Βαν Μίρλο, για απευθείας συνάντηση των επιτροπών στις 26 Μαϊου στο Αμστερνταμ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση πέντε σημείων του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ.Ρέππας, αποδέχεται μόνο την πρόταση των ΗΠΑ να υπάρξει μορατόριουμ των στρατιωτικών ασκήσεων από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγματεύση στο Αιγαίο, δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση σε ότι αφορά στα σύνορα, δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση όσον αφορά το εθνικό δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας".

Με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια του συμβουλίου επικρατείας δικαίωσε την υπουργό Ανάπτυξη Βάσω Παπανδρέου για την ανάκληση της άδειας του καζίνο στο Φλοίσβο. Η ολομέλεια επέρριψε εμμέσως ευθύνες για τη χορήγηση της άδειας στον πρώην υπουργό Τουρισμού Διονύση Λιβανό.

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί με επίκεντρο έξω από την Κοζάνη, προκαλώντας μικροανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. O σεισμός έγινε αισθητός στις 9:20 με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα του νομού, στο γνωστό σεισμογόνο χώρο της λίμνης Πολυφύτου. Η ασθενής δόνηση έγινε αισθητή σ' ολόκληρο σχεδόν το νομό Κοζάνης και σε κοινότητες του νομού Γρεβενών. "Είναι κάτι αναμενόμενο παρά το γεγονός ότι πέρασαν δύο χρόνια, από τη μέρα που σημειώθηκε ο σεισμός, μεγεθους 6,6 Ρίχτερ" δήλωσε ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης. Οι σεισμολόγοι διευκρινίζουν ακόμα ότι η ασθενής δόνηση δεν συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή της λίμνης Οχρίδα στην Αλβανία, αφού η απόσταση ανάμεσα στις δύο περιοχές είναι πολύ μεγάλη.

Απευθείας συνομιλίες για το κυπριακό, μεταξύ του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, προανήγγειλαν τα Ηνωμένα Εθνη. Ο βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι να αποδεχθούν σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Κόφι Ανάν.

Επιθεώρηση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δωρής, για να ερευνήσει πρόσφατες καταγγελίες δικαστή σχετικά με το χειρισμό των ερευνών στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αν και οι δικαστικές αρχές στη Θεσσαλονίκη αρνούνταν χθες ακόμα και να επιβεβαιώσουν την επίσκεψη του ανώτατου δικαστή στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με πληροφορίες - ο κ. Δωρής θα συναντηθεί κατά κύριο λόγο με τον Εισαγγελέα Εφετών, Δημήτρη Σιδέρη και με άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι χειρίζονται από το Μάρτιο του 1995 δύο προκαταρκτικές εξετάσεις για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Συμβολή στην αυτογνωσία της πόλης και τη γνώση του πολιτισμού χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος το έργο "Το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης" που εκδόθηκε από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τον ΟΠΠΕΘ. Ο κ.Βενιζέλος παρουσιάζοντας το βιβλίο τόνισε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή διευρύνουν το φάσμα των ενδιαφερόντων του οργανωμένου εργατικού κινήματος και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αποδεικνύει πως οι οργανώσεις των εργαζομένων μπορούν να παίξουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο πέρα από τα συνήθη πλαίσια των διεκδικήσεων τους.

Αντιδράσεις προκαλεί η συναυλία του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά και του Τούρκου συναδέλφου του Μουράτ Κούτ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην πράσινη γραμμή της Κύπρου, με στόχο την ένωση των δύο λαών. Οι μοτοσικλετιστές της Μεγαλονήσου προετοιμάζουν εκδήλωση μια ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας. Ο πρόεδρος Γιώργος Χατζηκώστας, δήλωσε ότι πρόκειται για ξενοκίνητη προσπάθεια που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κυπριακής νεολαίας. Από την πλευρά της η ελληνική Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών προτείνει στους δύο καλλιτέχνες να τραγουδήσουν μαζί στην Κερύνεια και στην Κωνσταντινούπολη για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων ή στο Κουρδιστάν για να σταματήσει η σφαγή των Κούρδων.

Η θέση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το θέμα της ονομασίας έχει πάρει συγκεκριμένη μορφή και η επίσημη πρόταση έχει ήδη κατατεθεί από τον Ιβάν Τόσεφσκι στον Αμερικανό μεσολαβητή, Σάυρους Βάνς. Η πληροφορία αυτή δημοσιεύεται σε άρθρο-σχόλιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας των Σκοπίων "Pools", το οποίο υπογράφει η Ελεονόρα Καραμφίλοφσκα. Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες, όπως σημειώνει, πηγές, η αρθρογράφος αναφέρει ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ των πρεσβευτών Ελλάδας, Χρήστου Ζαχαράκι και Σκοπίων, Ιβάν Τόσεφσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, κατατέθηκε από τα Σκόπια στον κ. Βανς η επίσημη αυτή πρόταση.

Σε νέο αδιέξοδο η κατάσταση στην Αλβανία. Ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα διέταξε χθες τη διάλυση του Κοινοβουλίου, αφού ενέκρινε τον εκλογικό νόμο τον οποίο υιοθέτησε το Κοινοβούλιο με την αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση απειλεί να μπουκοτάρει τις εκλογές, καθώς θεωρεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος ευνοεί το κόμμα του Μπερίσα. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν και τις δύο πλευρές ως υπεύθυνες για το αδιέξοδο και κάλεσαν όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία να συνεργαστούν πλήρως με την αποστολή του ΟΑΣΕ. Ο ΟΑΣΕ προειδοποίησε χθες ότι μπορεί να αναθεωρήσει τη βοήθεια του προς την Αλβανία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον εκλογικό νόμο από όλους.

Συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί κοινή συμφωνία για τη σύνταξη του νέου εκλογικού νόμου, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν στη χώρα οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Χθες ο σκοπιανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιούμπισαφ Ίβανοφ.

Στη Ζαϊρινή πρωτεύουσα Κινσάσα βρίσκονται οι δυνάμεις των ανταρτών του Λοράν Καμπίλα, ο οποίος αναμένεται σήμερα να απευθύνει μήνυμα προς το λαό της χώρας.

Το Περιστέρι θα αντιμετωπίσει σήμερα το απόγευμα ο ΠΑΟΚ, στον τρίτο αγώνα του μικρού τελικού του πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι δύο ομάδες είναι μέχρι στιγμής ισόπαλες με 1 -1. Διαιτητές της συνάντησης θα είναι οι κύριοι Πιτσίλκας και Σπυρίδωνος. Αυριο το βράδυ θα συναντηθούν, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ. Τον αγώνα θα διαιτητεύσουν οι κύριοι Βιδάλης και Μουζάκης.

Αίθριος είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα, ενώ το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν να βρέξει στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 15 - 32 βαθμούς και στη νησιωτική Ελλάδα από 17 - 28 βαθμούς. Αίθριο καιρό έχει και η Θεσσαλονίκη και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 17 May 1997 - 16:05:19 UTC