Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.5.1997

Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται απευθείας συνάντηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων πριν γίνει η ανταλλαγή και ο σχολιασμός των επιστολών. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το Σλοβένο ομόλογό του, Ζόραν Τάλεν, σχολιάζοντας την επιστολή του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν Μίρλο, που έλαβε, με την οποία προτείνει απευθείας συνάντηση στις 26 ή 28 Μαΐου. Εάν ο σκοπός - είπε - είναι να πιέσουν για απευθείας συνομιλίες των ομάδων με απώτερο στόχο την απελευθέρωση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου προς την Τουρκία αυτό είναι μία αφελής προσέγγιση. Η αποδέσμευση του χρηματοδοτικού κανονισμού - επανέλαβε - θα γίνει μόνον εφόσον η Τουρκία αποδεχτεί τους τρεις όρους που έχει θέσει η Ελλάδα.

Δεν υπάρχει ίχνος υποχώρησης από τις πάγιες ελληνικές θέσεις που έχουν θέσει επανειλημμένως η χώρα μας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων αλλά και οι συναντήσεις που έγιναν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας δεν σημαίνει την έναρξη απευθείας διαλόγου. Απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών σε επερώτηση βουλευτών του ΔΗΚΚΙ για τη συνολική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, επανέλαβε τους τρεις όρους που θέτει η χώρα μας ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωση σε διμερές επίπεδο.

Την ανάγκη να λειτουργήσει η σχέση της Ελλάδας με τα Βαλκάνια συμπληρωματικά της σχέσης Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαθιστώντας τη γεωπολιτική συνέχεια της Ευρώπης από το Νοτιοανατολικό της μέρος μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις παρευξείνιες χώρες, δημιουργώντας στην πράξη ένα συνεκτικό οικονομικό, και όχι μόνο, χώρο συνεργασίας, επισήμανε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιώργος Πασχαλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση ετεροδημοτών στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Πασχαλίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό να ''προσδιορίσουμε το πεδίο προώθησης αυτής της πολιτικής, που βρίσκεται, όπως είπε στο εξωτερικό της χώρας, στα τραπέζια των διεθνών συναντήσεων και όχι στις εσωτερικές, διακομματικές ή εσωκομματικές σκιαμαχίες''.

Χωρίς άδεια από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες λειτουργούν τα περισσότερα ακτινολογικά και διαγνωστικά μηχανήματα σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση των δικαστικών αρχών. Με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, παραπέμπονται σε δίκη 27 συνολικά γιατροί, με την κατηγορία ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια και σε ακατάλληλους χώρους - χωρίς την απαραίτητη θωράκιση - τα παραπάνω μηχανήματα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Επιθεώρηση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δωρής, για να ερευνήσει πρόσφατες καταγγελίες δικαστή σχετικά με το χειρισμό των ερευνών στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αν και οι δικαστικές αρχές στη Θεσσαλονίκη αρνούνταν χθες ακόμα και να επιβεβαιώσουν την επίσκεψη του ανώτατου δικαστή στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με πληροφορίες - ο κ. Δωρής θα συναντηθεί κατά κύριο λόγο με τον Εισαγγελέα Εφετών, Δημήτρη Σιδέρη και με άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι χειρίζονται από το Μάρτιο του 1995 δύο προκαταρκτικές εξετάσεις για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

''Η Πολιτεία και όλοι μας πρέπει να συμπαρασταθούμε στη βιομηχανία της γούνας'', δήλωσε χθες το απόγευμα στην Καστοριά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε την 22η Διεθνή Έκθεση Γούνας και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των γουνοποιών για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στο κλάδο. ''Ηρθαμε στο σπίτι της γούνας'', είπε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας την ''εθνική'', όπως τη χαρακτήρισε, ανάγκη να ενεργοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, της περιφερειακής Ελλάδας και κυρίως των παραμεθόριων περιοχών και των επάλξεων, όπως η Καστοριά.

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χθες στην κοινότητα Πετραλώνων Χαλκιδικής -στην περιοχή του ομώνυμου σπηλαίου- μεταξύ κατοίκων του χωριού, εκπροσώπων της Νομαρχίας και μελών της Ανθρωπολογικής Εταιρείας. Αιτία των μικροεπεισοδίων ήταν η εφαρμογή δικαστικής απόφασης που εξέδωσε το πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας -που επικυρώθηκε πρόσφατα και από τον Άρειο Πάγο- σύμφωνα με την οποία η διαχείριση και η καταμέτρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σπηλαίου ανατίθεται από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού στην Ανθρωπολογική Εταιρεία της Ελλάδος.

Ο τρόπος με τον οποίο διδασκόταν και διδάσκεται η γλώσσα στο σχολείο έρχεται σε αντίθεση προς τις φυσικές διεργασίες που τη γεννούν και τη θρέφουν, γι αυτό και η διδασκαλία της στο σχολείο διαταράσσεται και αποτυχαίνει. Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Χρίστος Τσολάκης, στη διάρκεια του Γ΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα "Είκοσι χρόνια από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976". Ο κ Τσολάκης τόνισε ότι η γλώσσα στο σχολείο καταντάει γράμμα και οπτική εικόνα ενώ είναι "ζωή, σκέψη και ακούσματα". Ο καθηγητής υποστήριξε ότι η γλώσσα δεν πρέπει να απομνημονεύεται από τα γραμματικά εγχειρίδια αλλά να παράγεται και να αναπαράγεται στο φυσικό της διδακτικό πεδίο που είναι η γλωσσική συνείδηση του παιδιού, η σκέψη και το αίσθημά του, η γλωσσική κοινότητα και τα ίδια τα πράγματα. "Αυτό όμως το φυσικό γλωσσικό πεδίο αφανίζεται στο σχολείο και στη θέση του λειτουργεί ένα άλλο τεχνητό , ανίκανο να αναπληρώσει το πρώτο. Έτσι η διδασκαλία της γλώσσας ασφυκτιά εγκλωβισμένη στους κανόνες των βιβλίων αντί να λειτουργεί ώστε να παράγει τα βιβλία και τους κανόνες" πρόσθεσε ο κ Τσολάκης.

"Η θέση μας είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, για μιαν Κύπρο ανεξάρτητη, αδέσμευτη, αποστρατικοποιημένη και κυρίαρχη", δήλωσε από τη Λευκωσία ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού. Στη συνάντηση Ζουγκάνοφ - Κυπριανού, όπου συμμετείχαν επίσης ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ και Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο ηγέτης των Ρώσων κομμουνιστών, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το Κυπριακό και τις εξελίξεις πάνω σ' αυτό.

Έκκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όσες χώρες ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, και η τουρκική πλευρά να δώσει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που αφορούν στην ουσία του προβλήματος, απηύθυνε η κυπριακή κυβέρνηση. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, τόνισε ότι τα κράτη που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για λύση του προβλήματος ''δεν μπορούν να περιορίζονται σε ευχολόγια και συμβουλές''.

Την επίσημη λήξη της πολυεθνικής άσκησης "Σωτήρας '97" κήρυξε χθες ο υπουργός Αμυνας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη", όπως εκτιμά η Σκοπιανή πλευρά, εκπλήρωσε το στόχο της, τη δημιουργία δηλαδή κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν.

Η θέση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το θέμα της ονομασίας έχει πάρει συγκεκριμένη μορφή και η επίσημη πρόταση έχει ήδη κατατεθεί από τον Ιβάν Τόσεφσκι στον Αμερικανό μεσολαβητή, Σάυρους Βάνς. Η πληροφορία αυτή δημοσιεύεται σε άρθρο-σχόλιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας των Σκοπίων "Pools", το οποίο υπογράφει η Ελεονόρα Καραμφίλοφσκα. Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες, όπως σημειώνει, πηγές, η αρθρογράφος αναφέρει ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ των πρεσβευτών Ελλάδας, Χρήστου Ζαχαράκι και Σκοπίων, Ιβάν Τόσεφσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, κατατέθηκε από τα Σκόπια στον κ. Βανς η επίσημη αυτή πρόταση.

Νέο τελεσίγραφο, επτά ημερών, για την ικανοποίηση των αιτημάτων του έδωσε στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες. Τα αιτήματα του VMRO- DPMNE, όπως εκφράστηκαν στο προχθεσινό συλλαλητήριο του κόμματος, επικεντρώνονται στην παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο αρχηγός του VMRO τόνισε ότι, στην περίπτωση που δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κόμματος, θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων πάντως δεν θέλησε να διευκρινίσει.

Η "γλωσσική διαμάχη" μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ απασχολεί έντονα τη Σόφια τις τελευταίες ημέρες. Αφορμή για την επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Βαλεντίν Ντόμπρεφ, στο ΒΒC, πριν από μερικές ημέρες, ότι η Βουλγαρία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τα πραγματικά δεδομένα στην ΠΓΔΜ , δηλαδή το "μακεδονικό" έθνος και γλώσσα. "Δεν εννοούσα να αναγνωριστούν το έθνος και η γλώσσα", αντέδρασε αργότερα ο κ.Ντόμπρεφ, όταν οι δηλώσεις του είχαν ήδη θορυβήσει τη Σόφια και διευκρίνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνκσι διακήρυξε μόνο την ετοιμότητά της για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μέσω του διαλόγου.

Καιρός είναι οι σχέσεις Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ να βρουν σαφή, ανοιχτή και την καλύτερη δυνατή και για τις δυο πλευρές λύση, δεν μπορούμε να διαφύγουμε και άλλο από την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Σόφιας, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας του στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας.

Δυο χιλιάδες και πλέον Βούλγαροι πολίτες συνελήφθησαν μέσα στο 1997 όταν προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια. Αυτό τονίζει στην εφημερίδα "Κοντινέντ" ο διοικητής της ειδικευμένης μονάδας περιφρούρησης των βουλγαροελληνικών συνόρων στην περιοχή της πόλης Πέτριτς (Πετρίτσι), συνταγματάρχης Βασίλ Στανόικοφ, προσθέτοντας ότι κατά μέσο όρο, 7 άτομα προσπαθούν κάθε μέρα να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα Βουλγαρίας- Ελλάδας.

Η υπουργός εξωτερικών και ηγέτης του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ, εργάζεται από το 1976 για λογαριασμό της Αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA. Αυτό υποστήριξε με συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας Ντιογού Περιντσέκ, ο οποίος έδωσε μάλιστα λεπτομερή στοιχεία γύρω από τους ισχυρισμούς του. Ο Περιντσέκ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τσιλλέρ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια New Hampsire και Connecticut. Πρόσθεσε δε ότι "είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι η Τσιλλέρ συνέχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Yale, αφού μεταξύ των αποφοίτων της σχολής αυτής δεν υπάρχει το όνομά της". Σύμφωνα με τον Περιντσέκ, το θέμα Yale, προβάλλεται με στόχο να καλυφθεί το γεγονός ότι "στο διάστημα 1970 - 71, η Τσιλλέρ εκπαιδεύτηκε στη σχολή Camp Peary της CIA στη Virginia".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 17 May 1997 - 7:40:15 UTC