Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.4.1997

Η εμμονή Ελλάδας και Αυστρίας στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στη Βιέννη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αυστριακός καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι παραμένουν αναλλοίωτες οι πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία και την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Κοινότητα. Υπογράμμισε δε ότι η χώρα μας θα εμμείνει στην αρνητική στάση της για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Τουρκίας και θα ζητά την πλήρωση εκ μέρους της γειτονικής χώρας των προϋποθέσεων της αποφυγής χρήσης βίας ή απειλής βίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της προσφυγής στη Χάγη για όποιες διεκδικήσεις. Ο Κώστας Σημίτης ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το κλίμα των σημερινών του επαφών, δεν σχολίασε την κίνηση των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που με επιστολή τους ζητούν να μην διεξαχθεί ελληνοτουρκικός διάλογος. Σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα επισήμανε την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρώπη τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της για να μην περιθωριοποιηθούν οι μικρότερες χώρες και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την απασχόληση. Σε ότι αφορά στην Κύπρο επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Κοινότητα πρέπει να αρχίσουν έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική.

"Η Ελλάδα έχει κατ΄επανάληψη διατυπώσει τη θέση πως για κυριαρχικά δικαιώματα, για τον πυρήνα των ελληνικών συμφερόντων μας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διάλογος πολιτικός ή οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευση". Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας με αφορμή την επιστολή 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό στην οποία επισημαίνονται ανησυχίες για τη διεξαγωγή ελληνοτουρκικού διαλόγου καθώς δεν είναι γνωστός ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων και το αντικείμενό τους. "Το προνόμιο της εθνικής μέριμνας και της ευαισθησίας η κυβέρνηση δεν το μονοπωλεί αλλά και δεν αναγνωρίζει σε κανέναν την αποκλειστικότητα", είπε ο Υπουργός Τύπου και χαρακτήρισε "άνευ αντικειμένου" την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση. Γνωστοποίησε δε ότι απόψε ή το αργότερο αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα κοινοποιήσει τις ελληνικές προθέσεις στην ολλανδική προεδρία. Τη θέση ότι πριν γίνει ο διάλογος με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει διάλογος μέσα στη Βουλή των Ελλήνων διατύπωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να ενημερώσει μέσα στη Βουλή και μέσα από τη Βουλή τον ελληνικό λαό.

"Η επιστολή των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό, σχετικά με τη δρομολογούμενη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν υποδηλώνει καμία αντίδραση. Εκφράζουμε απλά τις ανησυχίες μας για ένα σκηνικό αντιφάσεων που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα και ζητούμε ενημέρωση". Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κίρκος που συνυπόγραψε την επιστολή. Εξήγησε ότι θέση των 32, που διατυπώνεται στο εν λόγω κείμενο, είναι ότι, πέρα από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, δεν πρέπει να συμπεριληφθεί κανένα άλλο θέμα στη συζήτηση με την Τουρκία, σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, καθώς ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί διεκδίκηση εκ μέρους της γειτονικής χώρας.

Κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τη FYROM άσκησαν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη βουλευτές του νομού της Νέας Δημοκρατίας. Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά με την προϋπόθεση ότι πρώτα η γειτονική χώρα θα αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εμφανίστηκε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Αδάμ Ρεγκούζας έκανε λόγο για λάθος κινήσεις της κυβέρνησης και εξέφρασε την αγανάκτηση και την ανησυχία του για τη μυστική διπλωματία που, όπως είπε, ασκείται γύρω από το θέμα. Ζήτησε δε την άμεση σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 11 το πρωί απέπλευσαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Δυρράχιο τα αρματαγωγά "Σάμος" και "Χίος" που μεταφέρουν 520 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης και 90 στρατιωτικά οχήματα. Η επιβίβαση οχημάτων και στρατιωτικών είχε αρχίσει χτες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί. Οι συγγενείς των αξιωματικών και υπαξιωματικών που μεταβαίνουν στην Αλβανία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο χώρο του λιμανιού για να τους αποχαιρετήσουν, ενώ μετά την τελετή αγιασμού ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης τους ευχήθηκε καλό ταξίδι και επιτυχία στην αποστολή τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουν παρά τις αντιξοότητες και τους κινδύνους. Θα χρειαστούν δύο ημέρες ταξίδι για να φτάσουν τα αρματαγωγά στο λιμάνι του Δυρραχίου και από εκεί οι άνδρες με το μηχανοκίνητο εξοπλισμό θα κατευθυνθούν στην περιοχή των Τιράνων. Αναφερόμενη στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στην Αλβανία η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε σήμερα ότι στόχος της δεν είναι η διασφάλιση της διανομής της ανθρωπιστικής δύναμης, αλλά ο κατακερματισμός της χώρας σε ζώνες επιρροών.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967. Σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τονίζει: "η δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που αρμόζει σε ελεύθερους ανθρώπους, το μόνο που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών". Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως πηγή πολιτικών διδαγμάτων και ιστορικών συμπερασμάτων και πρόσθεσε ότι "ο αγώνας μνήμης πρέπει να είναι διαρκής, αλλά θα πρέπει και ο αγώνας για να κερδίσουμε το μέλλον να είναι πιο έντονος γιατί παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει οι προσδιορισμοί θα πρέπει να είναι ακόμη πιο επιθετικοί". Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: "Ο αγώνας για τη θωράκιση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την απαιτούμενη εθνική αναγέννηση πρέπει να είναι συνεχής". "Ο αγώνας κατά του ρατσισμού και του εθνικισμού αποτελεί την καλύτερη τιμή στα θύματα της δικτατορίας του 1967" τονίζει το ΚΚΕ ενώ ο Συνασπισμός σημειώνει ότι "τα δεινά που προκάλεσε η δικτατορία του '67 παραμένουν έντονα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού". Ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ αναφέρει: "Βασικό οχυρό της δημοκρατίας είναι η εθνική ομοψυχία που πρέπει να οικοδομείται καθημερινά μέσα από μία κοινωνία αλληλεγγύης". Η ανακοίνωση της Πολιτικής Ανοιξης χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα ως ημέρα πικρής μνήμης και προσθέτει ότι προσδιορίζει το δικό μας χρέος για την ενίσχυση, διεύρυνση και ανασύνταξη του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Στην ημερήσια διαταγή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος τονίζει την ανάγκη να αντλήσουμε τα αναγκαία διδάγματα.

Θετική χαρακτήρισε τη μέχρι στιγμής λειτουργία της πασχαλινής αγοράς η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου η οποία εκτίμησε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών και οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές. Μάλιστα, όπως είπε, σε ορισμένα προϊόντα υπάρχει μείωση των τιμών σε σχέση με πέρσι. Στις αγορές της χώρας οι τιμές στο ντόπιο αρνί κυμαίνονται από 1300 έως 2000 δραχμές το κιλό, η τιμή του εισαγόμενου αρνιού κυμαίνεται από 1100 έως 1200 δραχμές το κιλό, ενώ το ντόπιο κατσικάκι πωλείται από 1500 έως 2000 δραχμές το κιλό. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, από αύριο υποχρεωτική καθίσταται η αναγραφή ενδεικτικής τιμής πώλησης στη συσκευασία εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών σε χώρους πώλησης των συγκεκριμένων ειδών.

Aρχισε από σήμερα στη Θεσσαλονίκη η εφαρμογή του πασχαλινού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, το οποίο φέτος διευρύνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού κατά τις ημέρες των Εορτών. Τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα λειτουργούν από σήμερα έως τη Μεγάλη Πέμπτη κάθε ημέρα, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξουν στις 8.30 και θα κλείσουν στις 3 το μεσημέρι. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, Δευτέρα 28 Απριλίου, όλα τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η Τρίτη 29, θεωρείται, σύμφωνα με τον νόμο, ημιαργία.

Ρεαλιστικές και θετικές, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανώλης Χριστοφίδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ιδιαίτερα το σημείο των δηλώσεων του κ. Χάνεϊ, σύμφωνα με το οποίο "το καθεστώς Ντενκτάς θα πρέπει να πάψει να απαιτεί αναγνώριση και κυριαρχία για σημαντικά θέματα", ενώ έδωσε έμφαση στην αντίθεση του Βρετανού ειδικού αντιπροσώπου για αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και στο ότι η Τουρκία εγκαταστάθηκε με τη βία στη βόρεια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διευρύνεται συνεχώς το χάσμα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι εκτιμήσεις ότι οι εσωκομματικές έριδες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσπασή του και τη δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος στην Αλβανία. Μετά την αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, δεκατριών βουλευτών, οι οποίοι στις αρχές Απριλίου με γραπτή δήλωσή τους διαχώρισαν τη θέση τους από την πολιτική τακτική του Μπερίσα και την απομάκρυνση από το προεδρείο του κόμματος στελεχών που προσυπέγραψαν τη δήλωση, άλλα 2.200 στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος από την επαρχία δήλωσαν την αποστασιοποίησή τους από το κόμμα.

Με μαζικές διαδηλώσεις απειλούν οι καταθέτες της παρατράπεζας ''ΤΑΤ'', σε περίπτωση που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του πορίσματος για τις έρευνες που διεξήχθησαν στα λογιστικά βιβλία της παρατράπεζας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ημιεπίσημης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια", ο πρόεδρος του συλλόγου καταθετών της ''ΤΑΤ'', Μέντε Μλαντένοφσκι, υποστηρίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης και του ανώτατου δημόσιου κατήγορου να διατηρηθούν μυστικά τα στοιχεία του πορίσματος δημιουργεί αμφιβολίες στους καταθέτες της παρατράπεζας και αυξάνει τις υποψίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μ' αυτό τον τρόπο να αποκρύψει στοιχεία για την ανάμειξη κυβερνητικών στελεχών στο σκάνδαλο.

Πάγια θέση του Οργανισμού Ρυθμιστικού, η οποία υπαγορεύεται από το χαρακτήρα του Σέιχ Σου σαν περιαστικό αισθητικό και προστατευτικό δάσος, είναι η προστασία του από οποιαδήποτε δόμηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού. Για το λόγο αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, ο οργανισμός προώθησε την έκδοση διατάγματος με το οποίο το Δάσος-Πάρκο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται σαν ζώνη προστασίας. Μ' αυτό καθορίζονται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες σε ολόκληρη την περιοχή του Σέιχ Σου, που προβλέπεται να λειτουργήσει μόνο σαν χώρος ημερήσιας αναψυχής.

Σε βαρύ βινίλιο και μόνο σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα κυκλοφορεί ο δίσκος "Τα Τραγούδια της Αμαρτίας" του Μάνου Χατζηδάκι. Ο δίσκος εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες σε cd, βάσει των σημειώσεων, οδηγιών και προσωπικών εκτελέσεων των τραγουδιών από τον ίδιο το συνθέτη. Τις οδηγίες αυτές, στηριγμένοι και στην πείρα τους από τη συνεργασία τους με το Μάνο Χατζηδάκι, ακολούθησαν πιστά οι συντελεστές του δίσκου Ντόρα Μπακοπούλου και Ανδρέας Καρακότας, οι οποίοι παρουσιάζουν τα τραγούδια αύριο και μεθαύριο στην "Υδρόγειο" της Θεσσαλονίκης.

Πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν σταδιακά σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανόν στα βορειοδυτικά καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 11 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 21 April 1997 - 16:05:40 UTC