Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 21.4.97

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την 21η Απριλίου του 1967, όταν ομάδα αξιωματικών με επικεφαλής τον Γ.Παπαδόπουλο κατέλυσε τη δημοκρατία και επέβαλε την επτάχρονη δικτατορία.Χθές και σήμερα σ΄όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο.

Τριάντα δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους στον πρωθυπουργό εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόφαση διαλόγου με την Τουρκία, όσο αυτή εξακολουθεί να αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και τα σύνορα .Οι βουλευτές έστειλαν την επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λίγο πρίν αναχωρήσει για την Γερμανία και την Αυστρία, προσπαθώντας να προειδοποιήσουν ,ότι θα αντιδράσουν πιό δυναμικά.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στην ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ,αλλά και της τουρκικής για τη συγκρότηση της επιτροπής τγων εμπειρογνωμόνων.Ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος σε συνέντευξή του σε κυριακάτική εφημερίδα,τονίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την προσπάθεια ηγεμονισμού που καταβάλει η Τουρκία, ενώ υπογραμμίζει πώς η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαίκή Ενωση, μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Αναχωρούν σε λίγη ώρα απο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι Ελληνες εθελοντές για την Αλβανία. Δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού, φόρτωσαν χθές όλη τη μέρα όλα τα εφόδια της μονάδας και μετά την καθιερωμένη τελετή αποχώρησης,στην οποία θα παραστεί ο υφυπουργός εθνικής άμυνας ,τα δύο πλοία θα αποπλεύσουν για το Δυρράχιο.

Στο μεταξύ, σήμερα κατα πάσα πιθανότητα θα αρχίσει η ανάπτυξη του ελληνικού λόχου ,που βρίσκεται στο Φιέρι, πρός τον Αυλώνα.Οι Ιταλοί κονμμάντος που αποβιβάστηκαν χθές στην Αλβανία, εξέτασαν εξονυχιστικά τις γ'εφυρες και τους δρόμους και έδωσαν το πράσινο φώς για την ανάπτυξη των ελληνικών τμημάτων.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της διπλής ονομασίας στα Σκόπια ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιώργος Πασχαλίδης.Ο υφυπουργός συμμετείχε σσε συζήτηση που οργάνωσε το "μέτωπο κατα του εθνικισμού για τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής.Μαζί του καλεσμένοι ήταν ο πρωην βουλευτής Λεων.Κύρκος και ο δημοσιογράφος Νικ.Μπίστης.Ο πρώην υπουργός Μιχ.Παπακωνσταντίνου, που ήταν καλεσμένος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.

Ομαλά λειτουργεί η αγορά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υφυπουργού ανάπτυξης, για θέματα εμπορίου Μιχ. Χρυσοχοίδη.Ο υφυπουργός, που περιόδευσε χθές στην αγορά της Θεσσαλονίκης διαπίστωσε επάρκεια αγαθών και χαμηλές τιμές.Στην Οσσα της Θεσσαλονίκης πάντως, συνελήφθησαν ένας κτηνοτρόφος και ένας κρεοπώλης απο την Μάνδρα της Αττικής, γιατί είχαν μετατρέψει την αποθήκη του πρώτου σε σφαγείο.Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 261 αρνιά και κατσίκια, συνολικού βάρους 2.610 κιλών, που δεν είχαν καμμιά σφραγίδα απο αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

Την εισήγησή του για την έκτακτη σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης ή της μετάβασης του εθνικού συμβουλίου στην Αθήνα, επανέλαβε χθές ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Σπ.Κυπριανού, μιλώντας στο επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στη Λάρνακα.

Στην Βουλγαρία οι Ενωμένες Δημοκρατικές δυνάμεις πέτυχαν συντριπτική νίκη στις εκλογές του Σαββάτου.Συγκέντρωσαν το 52 % των ψήφων και κέρδισαν 157 έδρες, στη βουλή που έχει συνολικά 240 έδρες.Οι σοσιαλιστές συγκέντρωσαν μόνο το 22,17% των ψήφων και 56 έδρες, ενώ το φιλοτουρκικό κόμμα του Αχμέτ Ντογκάν πήρε 7% και 17 έδρες.Ο αρχηγός των συντηρηυτικών Ιβάν Κόστωφ δήλωσε πώς επιβάλλονται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η Βουλγαρία το δρόμο της προόδου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου δεν θα κατηγορηθεί τελικά για απάτη, απο τους εισαγγελέις της χώρας του και δεν χρειάζεται να παραιτηθεί.Υστερα, απο διάσκεψη πολλών ημερών οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κατηγορηθεί για απάτη, θέτοντας τέρμα στην φημολογία των ημερών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 21 April 1997 - 6:40:15 UTC