Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.4.1997

Ο κοινωνικός διάλογος και εργασιακά ζητήματα αποτέλεσαν το επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τομ Τζέκινς. Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι κύριοι Σημίτης και Τζέκινς επισήμαναν ότι οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων θα προωθηθούν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα γίνει τον Ιούνιο στο Άμστερνταμ και θα αποτελέσουν ένα τμήμα της συμφωνίας που θα διαμορφωθεί για την απασχόληση. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του διαλόγου και τόνισε : "όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με συζήτηση και είναι κοινή η πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή η χώρα πρέπει να προβεί σε αλλαγές, σε νέες ρυθμίσεις, πρέπει να έχει ένα νέο όραμα σχετικά με τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και γενικά της ρύθμισης των κοινωνικών σχέσεων". Σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράζουν οι εργαζόμενοι σημείωσε: "Βεβαίως υπάρχουν αντιδράσεις, βεβαίως υπάρχουν διάφορες απόψεις, αλλά είναι φυσικό ότι όταν ξεκινά κανείς έχει υπόψη του ότι δεν συμπίπτουν οι απόψεις. Θα τις συνθέσει μέσα από το διάλογο". Ασαφείς χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ενώ ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος επισήμανε ότι η ομοσπονδία θα περιμένει την έναρξη του διαλόγου.

Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, με αντικείμενο τον κοινωνικό διάλογο. Οι βασικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό προσδιορίστηκαν στην ανάγκη χάραξης πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας, εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, αξιοποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αποκρατικοποιήσεων και μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων. Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κοινωνικό διάλογο για να συγκαλύψει προειλημμένες αποφάσεις και λάθη του παρελθόντος. "Η δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία το σοβαρότερο και πιο κρίσιμο από πλευράς ανάγκης και αντιμετώπισης θέμα της κοινωνικής ασφάλισης μετατίθεται στις ελληνικές καλένδες, αποδεικνύει την ατολμία της κυβέρνησης και αποδυναμώνει ουσιαστικά το περιεχόμενο και την προοπτική του κοινωνικού διαλόγου", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ν.Δ. Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα αυτό ασκεί με γραπτή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος την κατηγορεί για στρουθοκαμηλισμό και άτολμη πολιτική. Ζητά δε τη λήψη άμεσων μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Το θέμα του κοινωνικού διαλόγου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση με το πλαίσιο που θέτει αποκαλύπτει τις αντεργατικές της προθέσεις.

Ναι στον κοινωνικό διάλογο, που άρχισε η κυβέρνηση, ψήφισε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με την επιφύλαξη ότι δεν αποτελεί πρόσχημα για την υλοποίηση μέτρων που στοχεύουν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Υπέρ της συμμετοχής στον κοινωνικό διάλογο ψήφισαν οι συνδικαλιστές των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό, ενώ διαφώνησαν οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον του διαλόγου και κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντεργατικές μεθοδεύσεις. Διαφώνησαν, επίσης, και ως προς το πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. Για την Πέμπτη 1η Μαϊου η διοίκηση του ΕΚΘ κήρυξε 24ωρη απεργία και αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες στο πλαίσιο της πολυεθνικής επιχείρησης “ΑLBA”, αναχωρούν αύριο, με το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το οποίο έδωσε την τυπική έγκριση για την αποστολή του ελληνικού τάγματος στην Αλβανία. H "Ελληνική Δύναμη Αλβανίας" των 760 ανδρών, θα αναχωρήσει τμηματικά με συνδυασμό επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας, ενώ το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί προβλέπει ότι οι Έλληνες στρατιώτες θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί στα Τίρανα και την Αυλώνα -τμηματικά- μέχρι τις 22 Απριλίου. Την ευθύνη για την ανάπτυξη όλων των δυνάμεων έχει αναλάβει η ιταλική στρατιωτική διοίκηση που προσπαθεί να αποφύγει ενδεχόμενο "συνωστισμού" των ξένων στρατιωτών στα λιμάνια και το αεροδρόμιο των Τιράνων, για το λόγο αυτό, τα δεδομένα εξέλιξης της επιχείρησης μεταφοράς των στρατιωτικών δυνάμεων στο αλβανικό έδαφος, μεταβάλλονται συνεχώς.

Με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο συναντήθηκε σήμερα ο Βούλγαρος ομόλογός του Στόγιαν Στάλεφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσαν οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Βουλγαρίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. "Πιστεύουμε στην οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας και ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική δράση των Ελλήνων εκεί" είπε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: "σε ότι αφορά στον αγωγό έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες κατά τις οποίες θα υλοποιηθεί το έργο. Υποθέτουμε ότι με την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης πολύ σύντομα θα καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία". Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων η Ελλάδα αποφάσισε να μειώσει τη θεώρηση βίζας από 50.000 σε 30.000 λέβα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμπαράσταση και υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της χώρας του για σταδιακή ενσωμάτωση της αγοράς της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, καθώς και με υπουργούς και αρχηγούς κομμάτων θα συναντηθεί στην Αθήνα ο Γιώργος Βασιλείου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών. Σκοπός της επίσκεψης του είναι η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα προβλήματα που απασχολούν τη Μεγαλόνησο και την πορεία του Κυπριακού. Ο κ.Βασιλείου, λίγο πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας δήλωσε πως το Κυπριακό δε βρίσκεται σε στασιμότητα και τόνισε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να πάει η Κύπρος σε απευθείας συνομιλίες, μόλις τις καλέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ιράν συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και ο πρεσβευτής του Ιράν στην Αθήνα Καντάχ Αμπάντι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ιρανού αξιωματούχου. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. "Τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλουν τη διατήρηση και διεύρυνση των σχέσεων συνεργασίας με την Τεχεράνη. Οι σχέσεις αυτές είναι παραδοσιακές και δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να διαταραχτούν", επισήμανε ο κ. Τσοβόλας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού κ. Παπαδάκη είχαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ζητούν την άμεση προκήρυξη των 1.911 θέσεων νοσηλευτών που έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Ο κ. Παπαδάκης γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή θα πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για τους 1.500 νοσηλευτές και τις αμέσως επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η προκήρυξη για το προσωπικό στο ΕΚΑΒ.

"Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των άριστων σήμερα Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας που θα προκύψει από τις εκλογές της 19ης Απριλίου θα εργασθεί στην κατεύθυνση αυτή". Αυτά δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηγέτης της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Ιβάν Κόστοφ, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις, θεωρούν ως τον αυριανό νέο Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη που αναμένεται ότι θα πετύχουν οι "Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις", ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς του οποίου ηγείται.

Η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί στόχο αυτοτελή και ανεξάρτητο από κάθε άλλη επιδίωξη, αλλά συγχρόνως αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παραμονή της σ' αυτή, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με τίτλο "Λειτουργίες του Δημόσιου Τομέα:Προβλήματα- Προοπτικές", την οποία επιμελήθηκαν οι κ.κ. Γ. Προβόπουλος και Β. Ράπανος. Ο υπουργός είπε ότι δεν υφίσταται καμιά περίοδος χάριτος για τις αλλαγές στο κράτος, οι οποίες πρέπει να γίνουν έγκαιρα, δηλαδή άμεσα, και να είναι ουσιαστικές και ριζοσπαστικές και πρόσθεσε:"Είναι πλέον καιρός όλοι έμπρακτα να αποδεχτούμε ότι δεν νοείται, ούτε επιτυγχάνεται ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς καίριες αλλαγές στη διοίκηση του κράτους".

Ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επισκέπτεται από σήμερα τα Σκόπια. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, είναι η συνέχιση των συνομιλιών που αποσκοπούν στη συνεργασία των δυο υπουργείων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των όπλων. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, θα συζητηθεί και το θέμα του λαθρεμπορίου ραδιενεργών υλικών, που πρόσφατα απασχόλησε τις διωκτικές αρχές των Σκοπίων, όταν ανακάλυψαν 250 γραμμάρια εμπλουτισμένου ουρανίου στα χέρια τριών πολιτών της ΠΓΔΜ.

Στην εκστρατεία ανθρώπινης αλληλεγγύης των φορέων αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης προς το δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας συμβάλλει ο δήμος Νεάπολης, που απέστειλε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, περίπου 8,5 τόνων, στο Μπλαγκόεβγκραντ στο Νότο της γειτονικής χώρας. Η βοήθεια περιλαμβάνει κυρίως λάδια, αλεύρι, ρύζι, μακαρόνια, γάλα, παιδικές τροφές και άλλα μη ευπαθή τρόφιμα, καθώς και διάφορα φάρμακα. Για τη συγκέντρωσή τους συνέβαλαν η κοινότητα Φιλύρου Θεσσαλονίκης, η ΠΑΣΕΓΕΣ, και το δημοτικό σχολείο Λητής Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της βουλγαρικής πόλης να επιβιώσουν της κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Έργα μιας από τις σημαντικότερες, αλλά και πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της παγκόσμιας ζωγραφικής τέχνης, του Μικελάντζελο Μερίσι ντα Καραβάτζιο, αλλά και των συνεχιστών του, εγκαινιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του εικαστικού προγράμματος των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μελετών Ιστορίας της Τέχνης "Ρομπέρτο Λόνγκι" της Ιταλίας, που μελετά το έργο του Καραβάτζιο και συνέδραμε παρέχοντας τα έργα για την πραγματοποίηση της έκθεσης, εγκαινιάζεται αύριο στις 7 το βράδυ στο Κυβερνείο.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας για τη λειτουργία της παρατράπεζας ΤΑΤ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, Γκαντμέν Καντρίου. Ο κ. Καντρίου επισήμανε ότι το πόρισμα θα περιέχει τις αρχικές εκτιμήσεις για το ενεργητικό και το παθητικό κεφάλαιο της παρατράπεζας, που θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό του τρόπου αποζημίωσης των καταθετών. Σύμφωνα με τον κ.Καντρίου η έκδοση του τελικού πορίσματος θα καθυστερήσει, καθώς για την οριστική διαλεύκανση της λειτουργίας της ΤΑΤ απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Aλλαγές στη σύνθεση του προεδρείου του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιό του, στην τελευταία συνεδρίασή του, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα αίτια της κατάρρευσης της κυβέρνησης Αλεξάντερ Μέξι. Στη συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και υπό τη σκιά της αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος από ομάδα σαράντα βουλευτών και μελών του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, αποφασίστηκε η απομάκρυνση από την ηγεσία του κόμματος των πρώην υπουργών Ντιασιαμίρ Σιέχι, Μπασκίμ Κοπλίκου και Ντυλμπέρ Βριώνη. Και οι τρεις είχαν συνυπογράψει την κοινή δήλωση δεκατριών βουλευτών με την οποία αποστασιοποιούνται από την τακτική του Σαλί Μπερίσα και καταλογίζουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα στον Αλβανό Πρόεδρο, ζητώντας την προώθηση αλλαγών και τη ριζική ανανέωση του κόμματος.

Οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι και οι βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα για αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από το απόγευμα θα αρχίσει βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 3 έως 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχή και πιθανή καταιγίδα από το βράδυ. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 15 April 1997 - 16:05:20 UTC