Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.4.1997

Αναλλοίωτες παραμένουν οι θέσεις μας σε ότι αφορά την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κυρίως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ενόψει και του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στις 29 Απριλίου. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, τόνισε ότι η Ελλάδα, έχει θέσει ένα πλαίσιο, με το οποίο ζητά από την Τουρκία όχι πόλεμο, όχι απειλή χρήσης βίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων. Στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε: ''Αν γίνουν αποδεκτοί οι τρεις όροι, τότε μπορούμε να συζητήσουμε θέματα ερμηνείας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Περιμένουμε, συνέχισε, απήχηση από την Τουρκία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκολλου''.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν θα έχει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μάλτα. Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου πρόκειται για μια τυπική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων- μάλιστα όπως είπε τη συνάντηση τη ζήτησε ο ίδιος- διευκρινίζοντας ότι η απάντηση της Τουρκίας για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα δοθεί μέσω της Ολλανδικής Προεδρίας που έχει αναλάβει και το ρόλο του διαμεσολαβητή σε ότι αφορά την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ένατη έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Ελληνας υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλλέρ. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της ΟΣΕΠ, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, των Τηλεπικοινωνιών, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην αγροτική βιομηχανία και το περιβάλλον, όπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Θαυμάσια μουσική εκδήλωση χωρίς κανένα πολιτικό μήνυμα χαρακτήρισε τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός κ.Στέλιος Παπαθεμελής. Ο κ.Παπαθεμελής τόνισε ότι "το πρόβλημα του ονόματος είναι ακριβώς όπως το περιγράφει ο Μίκης Θεοδωράκης στο βιβλίο ο 'πολιτικός Θεοδωράκης' που σημειώνει ότι "αποτελεί το όχημα που περνά η προπαγάνδα τους κι αν γίνει αποδεκτό θα σημάνει ότι "η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα είναι υπό ελληνική κατοχή".

''Η κυβέρνηση θα επηρεάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έτσι ώστε εκείνο να βγάλει μία παγκόσμια ονομασία για το όνομα των Σκοπίων, που μετά θα έχει και παγκόσμια χρήση, και στην ονομασία αυτή θα περιλαμβάνεται ασφαλώς, δυστυχώς, και η λέξη Μακεδονία''. Στην επισήμανση αυτή προέβη ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Χαρακτήρισε δε τη διαδικασία αυτή ως ''ένα τέχνασμα ντροπής''. Πρόσθεσε δε ότι, στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πει ότι δήθεν δε δέχεται αυτόν τον όρο, ο οποίος όμως εν τω μεταξύ, θα έχει ήδη γίνει η ονομασία της παγκόσμιας χρήσης. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι, ''ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θα πει ότι δε θα τον δεχτεί, είναι διότι δε θα ήθελε ποτέ να το φέρει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση, γιατί τότε θα έβλεπε, και το γνωρίζει, ότι τουλάχιστον το μισό ΠΑΣΟΚ δε θα το ψήφιζε. Αυτή είναι η πραγματικότητα''. Όσον αφορά στην προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης, σημείωσε ότι ''αυτή την προετοιμάζουν συνεχώς επ' αυτού, από το 1992''.

Εντονο προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, στο χώρο των Μ.Μ.Ε και κυρίως των ηλεκτρονικών μέσων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση απονομής των βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας ''Αθανασίου Μπότση'', σε μαθητικά έντυπα. Οπως υπογράμμισε ο κ.Κακλαμάνης, οι συνέπειες από την κατάσταση αυτή που ξεκίνησε από την ιδιωτική τηλεόραση και τη φθορά που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο χώρος αυτός, διαπιστώνονται ήδη με την κάθετη πτώση της ακροαματικότητας και τηλεθέασης, καθώς και της κυκλοφορίας του Τύπου.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 97ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στη Σεούλ. Η ελληνική πλευρά αντέκρουσε μια οξεία επίθεση που εξαπέλυσε η τουρκική αντιπροσωπεία, τόσο διά των Κυπρίων Κοινοβουλευτικών, όσο και με την ομιλία του βουλευτή Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να εφαρμοσθεί στην αναζήτηση δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού. Οι πολυάριθμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών, πρέπει επιτέλους να εφαρμοσθούν". Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Σεούλ, η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούν οι βουλευτές Ν. Φλώρος (ΠΑΣΟΚ), Σ. Τσιτουρίδης (Ν.Δ.), Σ. Κόρακας (ΚΚΕ), Σ. Δανέλλης (ΣΥΝ) συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Κορέας κ.κ. Σωτήριο.

Το αριστούργημα του Ιρβινγκ Στόουν ''Κλάρενς Ντάροου'' διασκευασμένο σε θεατρικό έργο από τον Ντ.Ρίντελς, παρουσιάζει στο θέατρο ''Βίλκα'', σήμερα και αύριο, ο Τίτος Βανδής σε σκηνοθεσία Μπέτυς Βαλάση, μουσική Μίμη Πλέσσα και σκηνογραφία Τάσου Ζωγράφου. Μέσα από την ολιγοήμερη παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες επιχειρούν να εισάγουν και μια καινοτομία που ταυτόχρονα αποτελεί και πρόταση προς τους ανθρώπους του χώρου, το νεανικό εισητήριο.

Την πεποίθηση ότι υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν άμεση συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Κληρίδη. Διευκρίνισε όμως ότι δεν αναφέρεται σε εσωτερικές δυνάμεις αλλά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και γενικότερα την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. "Υπάρχει κάποια σύνδεση του θέματος της ενταξιακής πορείας και των εξελίξεων μαζί με τη μεγάλη επιθυμία διαφόρων για άμεσο διάλογο".

Ο έκπτωτος μονάρχης της Βουλγαρίας, Συμεών ο Β ΄, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ισπανία, φτάνει σήμερα στη Βουλγαρία για επίσκεψη που δεν θα διαρκέσει ούτε 24 ώρες. Σύμφωνα με τoν τύπο της Σόφιας, ο Συμεών δέχτηκε την πρόσκληση μερικών πολιτικών κομμάτων για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την 118η επέτειο από τη θέσπιση του λεγόμενου συντάγματος του Βελίκο Τίρνοβο (παλαιά πρωτεύουσα του βουλγαρικού κράτους).

O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, αναχώρησε για τη Μόσχα, μετά από την ολιγοήμερη αναβολή της επίσκεψης αυτής, που είχε ζητήσει η ρωσική πλευρά. Στη Μόσχα, οι δύο πλευρές πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή δικτύου αγωγών για την τράνζιτ μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της βουλγαρικής επικράτειας και θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν για τα μέτρα φιλελευθεροποίησης του διμερούς εμπορίου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρελθόν αποτελεί για τον Αρη ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος μετά από 85 ημέρες στον πάγκο των "κιτρίνων", έλυσε κοινή συναινέσει με τη διοίκηση του Αρη, το συμβόλαιο του. Νέος προπονητής πλέον της ομάδας ο Γιώργος Φοιρός, με βοηθό το Ντίνο Κούη. Οι δύο αυτοί συντελεστές, οι οποίοι οδήγησαν τον Αρη πριν από 3 χρόνια στην Ευρώπη, καλούνται τώρα να τον σώσουν από τον υποβιβασμό στη Β' Εθνική.

To πρώτο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος βόλεϊ έκανε ο Αρης Θεσσαλονίκης, ο οποίος κέρδισε στο κλειστό γήπεδο της Μίκρας την Ορεστιάδα, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με 3 - 1 σετ. Η ομάδα του Κώστα Χαριτωνίδη κατόρθωσε να επιβληθεί επί της Ορεστιάδας και να κερδίσει τα σετ με 15 - 6 (σε 34΄ λεπτά), 16 - 17 (σε 45'), 15 - 2 (16' λεπτά) και το τελευταίο με 15 - 12 (σε 29'). Εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε από την πλευρά των "κιτρίνων" ο Λιούμπομιρ Γκάνεφ, ενώ πολύ καλός ήταν από την ομάδα της Ορεστιάδας ο Νίκος Σαμαράς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 15 April 1997 - 6:40:18 UTC