Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.3.1997

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία. Στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας, ένοπλοι κουκουλοφόροι λεηλατούν καταστήματα ενώ στο στρατιωτικό φυλάκιο της Κακκαβιάς που έχει κηρυχθεί στρατιωτική ζώνη η κίνηση έχει νεκρώσει. Η Αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να καταπνίξει την εξέγερση ενώ το πρωί ο Σαλί Μπερίσα αποφάσισε την αποπομπή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και την αντικατάστασή του από τον σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας. Στους Αγιους Σαράντα οι κάτοικοι αποφάσισαν να εκλέξουν αυτόνομο δημοτικό συμβούλιο που αναλαμβάνει τα καθήκοντα της παρούσας δημοτικής αρχής που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Η Αυλώνα εξακολουθεί να παραμένει στα χέρια των ενόπλων διαδηλωτών. Η Ιταλία διοργάνωσε χθες στρατιωτική επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 35 αλλοδαπών μεταξύ των οποίων και δύο Ελλήνων δημοσιογράφων.

Ληστρικές επιδρομές από ομάδες ένοπλων εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία κατήγγειλε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θόδ. Μπεζάνης, πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας. Ο κ.Μπεζάνης είπε πώς μόνο τη χθεσινή νύχτα οι επιδρομείς λεηλάτησαν τρία ελληνικά καταστήματα στο Αργυρόκαστρο και ένα στη Δρόπολη, ενώ αυξάνονται οι φόβοι και για άλλες επιθέσεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου.Περιέγραψε ως μαύρες τις στιγμές που περνούν οι Βορειοηπειρώτες,ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του "μήπως γνωρίσουμε και εμείς ένα διωγμό ανάλογο με του 1955 στην Κωνσταντινούπολη".

Η κατάσταση στην Αλβανία, οι τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έπειτα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των δεκαπέντε χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Αλβανίας. Αύριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα προτείνει την αποστολή κλιμακίου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Αλβανία. Σε ότι αφορά στις τακτικές κρίσεις, οι αρχηγοί των τεσσάρων επιτελείων παρέμειναν στις θέσεις τους ενώ αποστρατεύτηκαν έξι αντιστράτηγοι και ένας αντιναύαρχος. Εξάλλου το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το τεχνικό επιμελητήριο, αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα και σημείωσε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει στους ίδιους εξοπλισμούς ώστε να αποκτήσει ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

"Έχει για την κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η ασφάλεια της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Διαβεβαιώνουμε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες μέχρι να εξευρεθεί λύση και να υπάρξει διέξοδος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αλβανία". Αυτά δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος συνέστησε στην ελληνική μειονότητα ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπεύθυνη στάση. "Η δύναμη για την Ελλάδα είναι η παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παρέμβασή της στις εξελίξεις μέσω των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισχυρή οικονομία την οποία έχουμε σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Δύναμη για μας είναι η δυνατότητα να επηρεάζουμε τις εξελίξεις αναλαμβάνοντας ειρηνικές πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την πρόοδο για τους λαούς και τις χώρες αυτές", πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Τη διαπίστωση ότι η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Αλβανία απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ. Εβερτ πρότεινε ακόμη την προετοιμασία αποστολής μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης. "Πιστεύω όπως εξελίσσονται τα πράγματα κάθε μέρα και περισσότερο ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στα πράγματα της Αλβανίας να βοηθήσει το λαό της Αλβανίας σε μια δύσκολη στιγμή και ιδιαίτερα την ελληνική μειονότητα", δήλωσε, εξάλλου, ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το μέλλον των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών αποφασίζουν σήμερα οι γενικές τους συνελεύσεις που εξετάζουν την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για παράταση της απεργίας για όγδοη εβδομάδα. Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας εκτίμησε ότι η επόμενη συνάντηση των εκπαιδευτικών με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μπορεί να γίνει εντός των ημερών. Το απόγευμα συνέρχεται η κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση εκτάκτων κρίσεων για το θέμα της απεργίας των καθηγητών.

Τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγιναν σήμερα εμφανή μετά τις τρεις αλλεπάλληλες πτώσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1213 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,54%. Συγκεκριμένα η απορρόφηση της προσφοράς μετοχών είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί ο δείκτης τιμών. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σήμερα στα 23 δισεκατομμύρια δραχμές. Χρηματιστηριακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τη σημερινή εξέλιξη ως καμπή ανόδου καθώς η δραματική κάθοδος των τελευταίων ημερών αποδίδεται σε απώλεια ψυχραιμίας των μικροεπενδυτών και όχι στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας καθώς αισιοδοξία επικρατεί λόγω της νέας πτώσης του πληθωρισμού που κυμάνθηκε στο 6.6% τον Φεβρουάριο.

Κάλπες στήνονται αύριο στις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο 4ο συνέδριο του κόμματος και με στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης των εκλεκτόρων δραστηριοποιούνται οι υποψήφιοι για την αρχηγία της Ν.Δ. Οι οργανώσεις της Ν.Δ στο νομό Θεσσαλονίκης θα εκλέξουν 74 αντιπροσώπους που μαζί με άλλους 150 θα τις εκπροσωπήσουν στο συνέδριο.

Τον εξοπλισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης της χώρας με τέσσερα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντερ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού διυπουργικού οργάνου για τις πυρκαγιές. Ο υπουργός προσδιορίζοντας τους άξονες του προγράμματος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αναφέρθηκε στην πρόληψη, τον σωστό συντονισμό, τα υπάρχοντα πυροσβεστικά μέσα καθώς και τα τέσσερα νέα αεροσκάφη. Γνωστοποίησε δε ότι θα γίνουν σεμινάρια για την εκπαίδευση του προσωπικού και πως θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη φύλαξη ευπαθών σημείων.

"Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η Τσιλέρ με τις δηλώσεις της απάντησε κατά κάποιο τρόπο στις φήμες που προβάλλουν από χθες το βράδυ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Κόμμα του Ορθού Δρόμου δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Νωρίτερα η κ.Τσιλέρ είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι "το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει τις προτάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας". Αναφέρθηκε μάλιστα και στις συζητήσεις περί κινδύνου για το λαϊκό κράτος. "Η άποψη υπέρ του λαϊκού κράτους δεν είναι μονοπώλιο κανενός", τόνισε για να προσθέσει ότι "δεν πρέπει να πολιτικοποιείται η θρησκεία".

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την πρόγνωση της εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ κατά τόπους στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά από έναν έως 19 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 4 March 1997 - 17:05:29 UTC