Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 4.3.97

Ta άρματα μάχης έκαναν την εμφάνισή τους στις νότιες περιοχές της Αλβανίας. Ο Μπερίσα ,σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, είναι αποφασισμένος να επιβάλλει με κάθε τίμημα την επικυριαρχία του και στην Αυλώνα και στους Αγιους Σαράντα, που φαίνεται να είναι μέχρι τώρα, τουλάχιστον, πέρα απο κάθε κρατικό έλεγχο.Παρά τις αποαγορεύσεις όμως, οι κάτοικοι δεν συμμορφώθηκαν με το τελεσίγραφο του προέδρου του Κράτους, που χθές, επανεκλέχθηκε απο τη Βουλή, για δεύτερη πεταετή θητεία, και δεν παρέδωσαν τον οπλισμό τους.

Η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας κινείται πρός κάθε κατεύθυνση για να προστατεύσει τα μέλη της,που ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί,ότι δεν έχουν εμπλακεί ως τώρα στα επεισόδια.

Η αλβανική κυβέρνηση ανάγκασε τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην Αυλώνα και στους Αγίους Σαράντα να εγκαταλείψουν τις πόλεις, αφού δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.Αλλοι ξένοι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και Ελληνες είναι εγκλωβισμένοι στα ξενοδοχεία των Τιράνων,χωρίς να μπορούν να βγούν στους δρόμους.

Την Πέμπτη τελικά θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση στην Αλβανία, όπως είχε ζητήσει η Ελλάδα και η Ρωσία.Η κομισιόν αποδέχθηκε το ελληνικό αίτημα,παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

"Φύλλο δεν κουνιέται" στα τελωνεία Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής από όπου διακινείται σχεδόν το σύνολο των εμπορευμάτων από και προς την Αλβανία. Παράλληλα, η πολιτική αστάθεια και η οικονομική και κοινωνική κρίση στη γειτονική χώρα εμπνέουν σοβαρές ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι μάλιστα κάποιων κλάδων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης -κατά 100%- των επενδύσεών τους από τη "φλεγόμενη" περιοχή. "Στο μηδέν έχει πέσει η κίνηση φορτηγών στο τελωνείο της Κακκαβιάς από τα 80-120 οχήματα που διέρχονταν καθημερινά πριν από το ξέσπασμα της κρίσης", δήλωσε στο ΜΠΕ ο διευθυντής του τελωνείου, κ. Ανδρέας Τσαπράζης. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, όπου η διακίνηση εμπορευμάτων έχει φτάσει στο 1/5 του συνηθισμένου όγκου, ενώ, σύμφωνα με το διευθυντή, κ. Ιωάννη Τάχο, το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύζεται καθημερινά από δεκάδες ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες που ζητούν πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου την επανεκλογή του Σαλί Μπερίσα στην προεδρία της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ο κ.Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αύριο ή μεθαύριο με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη των πολιτικών διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των 15 μελών της ΕΕ, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην Αλβανία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα.

Η πορεία των εξελίξεων στην γειτονική Αλβανία καθώς και γενικότερα της Βαλκανικής ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον μόνο σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι ικανή να συμβάλλει για την εξομάλυνση της κρίσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιαζεται στο θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η μόνη που μπορεί να συμβάλλει για τη διατήρηση της σταθερότητας, της ομαλότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αταλάντευτα την πολιτική της για μια ισχυρή Ελλάδα και δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και πιέσεις ομάδων, γιατί είναι μία κυβέρνηση ολόκληρου του ελληνικού λαού, τόνισε στα Τρίκαλα, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Επισήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μέριμνα και τη φροντίδα της, σ' αυτούς που έχουν πραγματικές ανάγκες, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει το εύκολο χειροκρότημα, αλλά επιδίωξή της είναι η βελτίωση της θέσης του συνόλου, η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Παρατήρησε δε πως οι προσπάθειες αποδίδουν.

Τη συνέχιση της απεργίας για όγδοη εβδομάδα αποφάσισε ,έστω με μικρή πλειοψηφία, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ.Σήμερα συνεδριάζουν οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών και αναμένεται να πάρουν απόφαση για συνέχιση της απεργίας.

"Ενα μεγάλο μέρος του κενού, που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ αρχίζει σταδιακά να καλύπτεται. Στο διάστημα των 18 μηνών που έχουν περάσει από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας έχει αρχίσει να αποκαθίσταται και να αυξάνεται η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες". Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Ελλάδας-Σκοπίων στην Αθήνα, Λιούπτσο Αρτσοφσκι. Ο κ. Αρτσοφσκι αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας, σημειώνοντας ότι οι διμερείς συναλλαγές για το 1996 έφθασαν στα 130.000.000 δολάρια. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ ήταν, όπως σημείωσε ο κ. Αρτσοφσκι, και η συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή αντιπροσωπείας, σε επίπεδο υπουργών, στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο, με θέμα "Ελλάδα και Βαλκάνια", που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 Μαρτίου.

Την αντίθεση των εργαζομένων στα μέτρα που σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση να πάρει για την καταπολέμηση της ανεργίας, με μείωση των ωρών εργασίας και με ανάλογη μείωση των μισθών, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το πάγιο αίτημα των εργαζομένων του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση θα συναντήσουν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων.

''Ενας λαός, ο οποίος χάνει τη γλώσσα του είναι ένας λαός που δεν έχει μέλλον '', τόνισε ο Γάλλος Ελληνιστής Αντουάν Ντενεβίλ, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα ''Τα Αρχαία Ελληνικά στην Εκπαίδευση'' που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. ''Είναι η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου η ελληνική και απ'αυτήν γεννήθηκε και έγινε πλούσια και η δική μας γλώσσα η γαλλική. Είμαστε σίγουροι ότι αν τύχει και χάσουμε αυτές τις ρίζες της γλώσσας μας θα χάσουμε και τον πολιτισμό μας και όλη τη δύναμη του λαού μας'' υπογράμμισε ο κ.Ντενεβίλ, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο είναι περισσότερα τα Γαλλόπουλα που επιθυμούν να μάθουν Αρχαία Ελληνικά.

Νέος πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εξελέγη ο Σπυρίδωνας Κουνιάκης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και αντιπρόεδρος εξελέγη ο Παναγιώτης Αλεξάκης, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Αυτό προέκυψε μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις που βρίσκονται στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με εκείνες του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, προέβη και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκομ Ρίφκιντ, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιαννάκη Κασουλίδη. Όπως επισήμανε ο κ. Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαπραγματευτεί την ένταξη της Κύπρου με την κυπριακή κυβέρνηση και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τόνισε ότι στο Κυπριακό δεν χρειάζεται άλλα ψηφίσματα, αλλά υλοποίηση των πολλών υφιστάμενων ψηφισμάτων σχετικά με το πρόβλημα. Ο κ. Μιχαηλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λύση του Κυπριακού. ''Μέσα στις σημαντικές αλλαγές που είδαμε τα τελευταία χρόνια, είπε, είναι και ο ρόλος της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σήμερα διαμορφώνεται, ένας ρόλος ο οποίος θέλει να είναι καθοριστικός για την τελική διαμόρφωση της Ευρώπης''.

Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέτρο πίεσης προς την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να αντικρουσθεί η αδιαλλαξία τους, δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, δρ Τζον Μάρεκ. Μιλώντας προς τους αντιπροσώπους στην 28η Περιφερειακή Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, ο δρ. Μάρεκ είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου- Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία και το τουρκοκυπριακό παράνομο καθεστώς, ώστε η αδιαλλαξία τους να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τα τελευταία γεγονότα, που διαδραματίζονται στη γειτονική Αλβανία. Εχουν γίνει ήδη εκκλήσεις προς τους πολίτες της χώρας μας να μην επισκέπτονται τη χώρα αυτή". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου των Σκοπίων, το οποίο σήμερα ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αλβανία. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, στα αλβανοσκοπιανά σύνορα επικρατεί αυτή τη στιγμή απόλυτη ηρεμία, αλλά για προληπτικούς λόγους έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα. Από τη σκοπιανή κυβέρνηση εξάλλου έχουν γίνει συστάσεις προς τους Σκοπιανούς πολίτες, που ζουν στην Αλβανία, να διαφυλάξουν τα κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες των Σκοπίων και κυρίως την πρεσβεία. Η κυβέρνηση των Σκοπίων εκφράζει την ελπίδα ότι η δραματική κατάσταση στην Αλβανία θα επιλυθεί με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο.

Τα πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί της Βουλγαρίας αρχίζουν από σήμερα να υποβάλλουν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, δηλώσεις συμμετοχής στις πρόωρες γενικές εκλογές της 19ης Απριλίου. Αυτόνομη συμμετοχή πρόκειται να δηλώσει η κεντροδεξιά "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας. "Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε με αντιπαραθέσεις στο πλαίσιο του συνασπισμού των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων", τόνισε ο ηγέτης της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα "Σταντάρτ". Κατά τον κ.Κόστοφ, τα κόμματα της "Λαϊκής Ενωσης" και του μουσουλμανικού΄"Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" αρνούνται να αποδεχτούν τις προτάσεις της ΕΔΔ.

Αυξάνονται καθημερινά οι τουρκικές πιέσεις προς την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαντλίν Ολμπράϊτ, για το θέμα των τριών φρεγατών, που η Τουρκία δεν κατέστη δυνατό να παραλάβει, λόγω του εμποδίου του... "ελληνικού λόμπι". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα "Σαμπάχ" και επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Εξαγωγών και Βοήθειας Ασφαλείας (ALESA), Richard Milburn και ο στρατηγός ε.α. και πρόεδρος Αμερικανο- τουρκικού Συμβουλίου, Fred Haynes, έστειλαν στην κ. Ολμπράϊτ κοινή επιστολή, με την οποία εφιστούν την προσοχή ότι τα σκαμπανεβάσματα, τον τελευταίο καιρό, στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δημιουργούν ανησυχία και ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει σημαντική βλάβη στις σχέσεις των δύο χωρών στην κρίσιμη αυτή περίοδο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 4 March 1997 - 8:05:22 UTC