Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.2.1997

"Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αμερικανικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει μια κινητοποίηση δυνάμεων για να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 22 χρόνια", τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ για συνολική λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η κ. Ολμπράιτ μιλώντας στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κίνκελ για την λύση του Κυπριακού δεν αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή αλλά μίλησε μόνο για το Κυπριακό. "Εμείς πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό επειδή ακριβώς είναι πρόβλημα κατοχής πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πρωτοβουλία όλων των πλευρών στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών", κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Το κυπριακό συζητήθηκε σήμερα και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, μεταξύ του προέδρου Ζακ Σαντέρ και του επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ. Η κ.Ολμπράϊτ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της επιτροπής, αναφέρθηκε στην Κύπρο, τονίζοντας πως ύστερα από μια σωρεία προβλημάτων τον περασμένο χρόνο το 1997 αποτελεί μια ευκαιρία για την επίτευξη προόδου στη διαδικασία επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα υποστήριξε πως για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό η Τουρκία να μην μετατραπεί σε ισλαμικό κράτος.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την παιδεία θα διεξαχθεί αύριο στη Βουλή ενώ αργά το βράδυ οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών θα λάβουν την απόφασή τους για συνέχιση ή μη της απεργίας. Αύριο θα συνέλθουν και οι ενώσεις των δασκάλων και των νηπιαγωγών προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση ή μη των απεργιών των εκπαιδευτικών. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει διοργανώσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για αύριο έξω από το υπουργείο Παιδείας. Ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε: "Ό,τι έχει κάνει η κυβέρνηση είναι αρκετά θετικό ώστε να πρέπει να αξιολογηθεί από όλες τις πλευρές και να αποτελέσει τη βάση ώστε στο πλαίσιο ενός τελευταίου γύρου διαλόγου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει".

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ και την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης συζήτησε με τον κ. Παπαϊωάννου το ενδεχόμενο επαναδιατύπωσης της τροπολογίας για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ενώ με τον κ. Δρυ τα θέματα της μηχανοργάνωσης των εφοριών της χώρας και της συμπλήρωσης του φορολογικού εντύπου Ε9. Για την τροπολογία σχετικά με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε : "Το πνεύμα της πολιτικής της κυβέρνησης θα αποτυπώνεται και στο κείμενο της τροπολογίας με κάποιες αλλαγές στη διατύπωση αν είναι απαραίτητο να γίνουν αυτές οι αλλαγές προκειμένου να αποσαφηνιστούν θέματα". Η προώθηση των μεγάλων έργων καθώς και η επικείμενη επίσκεψη στη χώρα μας της κοινοτικής επιτρόπου, αρμόδιας για την περιφερειακή πολιτική, Βουλφ Ματίες, απασχόλησε τέλος τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων απασχόλησε σήμερα τη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος εξέφρασε τη θέση ότι δεν πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, καθώς, όπως είπε, σε αυτό περιλαμβάνονται θετικές διατάξεις. "Τα συνδικάτα προσπαθούν να επιτύχουν το καλύτερο. Θα ήταν λάθος να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να επιστρέψουμε στο παλαιό σύστημα της εισοδηματικής πολιτικής γιατί έστω και σε ορισμένους κλάδους το νομοσχέδιο αυτό παρέχει βελτιώσεις", είπε ο κ. Κουτσούκος. Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας τόνισε ότι το μισθολόγιο αυτό δεν εκφράζει τους καθηγητές. Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ο μισθός των καθηγητών τα τελευταία έξι χρόνια έχει διπλασιαστεί.

Υπέρ των προτάσεων της ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων τάχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Αντί η κυβέρνηση να εμμένει στην άρνησή της και να αθροίζει κοινωνικά μέτωπα που ολοένα και περισσότερο μας απομακρύνουν από τη σύγκλιση οφείλει να κάνει αυτό που και άλλες χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούν: να αποδεχτεί δηλαδή αυτές τις υπεύθυνες προτάσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μισθολογική βελτίωση και αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ουσιαστική επιμόρφωσή τους, σε αξιοποίηση του θεσμού των μετατάξεων και στην ολοκλήρωση του προγράμματος "Κλεισθένης", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Στο 54,7% ανέρχεται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, η οποία εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη, από την προηγούμενη σφυγμομέτρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας "Metron-Analysis", η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 30 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, και τα συμπεράσματα της δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Τα Νέα". Από τους πολιτικούς αρχηγούς προηγείται σε δημοτικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 68,1% και ακολουθούν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, ο αρχηγός της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ.

Η αντιμετώπιση της κρίσης στα καύσιμα και τα σιτηρά, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που έθεσε η υπηρεσιακή βουλγαρική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί κάποια σταθεροποίηση στη χώρα. "Αν κατορθώσουμε τις επόμενες εβδομάδες να συγκρατήσουμε την αύξηση της τιμής του δολαρίου και διατηρήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης, μπορούμε να υπολογίζουμε σε 300- 400 εκ. δολάρια ξένης βοήθειας", τόνισε ο πρωθυπουργός Στέφαν Σοφιανσκι αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και νότια θα είναι αυξημένες και το πρωί θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα νότια. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βορειοδυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα αυτά σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Από το απόγευμα είναι πιθανόν να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από -2 μέχρι 13 και στα νησιά από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και το απόγευμα θα σημειωθεί χιoνόνερο και στα ορεινά χιόνι. Το βράδυ είναι πιθανόν να χιονίσει και μέσα στην πόλη ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 18 February 1997 - 18:24:38 UTC