Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 18.2.97

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας.Σήμερα οι καθηγητές θα αποφασίσουν τη συνέχιση της απεργίας τους για έκτη εβδομάδα,ενώ το ίδιο θα κάνουν αύριο και οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί.

Συνομιλίες με το Γερμανό ομόλογό του Φόλκερ Ρύε είχε χθες το απόγευμα στη Βόννη ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Η συζήτηση περιστράφηκε στις διμερείς σχέσεις, τα ελληνικά εθνικά θέματα- ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό-τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Νωρίτερα ο κ.Τσοχατζόπουλος είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ρούντολφ Σάρπινγκ και με την πρόεδρο της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής, Ζίγκριντ Σκαρπέλις- Σπερκ. Σήμερα το πρωί θα έχει πρόγευμα εργασίας με την κ.Σκαρπέλις και τα μέλη της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Ομοσπονδιακής Βουλής, Κουρτ Ρόζμαντ. Αργότερα, το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους Ελληνες δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Βόννη. Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο.

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν τους αναβαθμίζει οικονομικά, ούτε συμβάλλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι το ΔΗΚΚΙ θα καταψηφίσει επί της αρχής του στη Βουλή το νομοσχέδιο και θα ζητήσει να κληθεί η ΑΔΕΔΥ για να εκθέσει τις απόψεις της στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στη χρεωκοπία έχει οδηγήσει τον κλάδο της οικοδομής ο ισχύον τρόπος καθορισμού των εισφορών στο ΙΚΑ για τα οικοδομικά έργα, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των οικοδομικών επιχειρήσεων, που θα συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σύσκεψη. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, οι εν λόγω εισφορές καθορίζονται με παράλογους κι εξωπραγματικούς συντελεστές, ανάλογα με το μέγεθος του έργου που εκτελούν, με αποτέλεσμα να απαιτούνται εισφορές για ημερομίσθια που ποτέ δεν πραγματοποιούνται. Ετσι, οι οικοδομικές επιχειρήσεις εμφανίζονται χρεωμένες στο ΙΚΑ με δεκάδες κι εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, και κινδυνεύουν άμεσα να κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έχει ήδη ασχοληθεί με την κριτική που ασκήθηκε για τα εγκαίνια του θεσμού και τις αδυναμίες της οργάνωσης. Αύριο θα συνεδριάσει, προκειμένου να εξεταστούν τρέχοντα θέματα που άπτονται του προγράμματος και ελπίζω τότε να διατυπωθούν κάποιες προτάσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη λειτουργία του θεσμού, οι οποίες θα συζητηθούν σύντομα, παρόντος ελπίζω και του Υπουργού Πολιτισμού", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97", Δημήτριος Σαλπιστής, σχολιάζοντας επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, που δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα, καταγγέλοντας αδυναμίες και δυσλειτουργίες στην οργάνωση του ΟΠΠΕΘ '97. Ο κ.Σαλπιστής τόνισε ακόμη ότι από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Οργανισμού υπάρχει συνεχής οικονομικός έλεγχος.

Το πρωί θα έρθουν από την Αθήνα μέλη της Εταιρείας Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, προκειμένου να παραλάβουν, αν παραμείνει στη θέση της, τη φώκια που βρέθηκε σήμερα από ψαράδες σε περιοχή των Νέων Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, αρκετές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα. Σύμφωνα με δήλωση του Αξιωματικού Επιφυλακής, του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, σημαιοφόρου Αλέξανδρου Μαντζουράνη, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί του μέλη της Εταιρείας, τον διαβεβαίωσαν πως το πρωί θα βρίσκονται στον τόπο όπου βρίσκεται το άτυχο ζώο, προκειμένου να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, δεδομένου ότι είναι τραυματισμένο στο αριστερό του μάτι, και να αποφασίσουν αν θα το μεταφέρουν στο Θαλάσσιο Πάρκο Μεσογειακής Φώκιας Σποράδων.

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο συζητήθηκε με Βρετανούς αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό τέθηκε επί τάπητος και κατά την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, Μάλκομ Ρίφκιντ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναφέρθηκε ότι ο αριθμός της πολυεθνικής δύναμης θα ανέρχεται περίπου στις πέντε χιλιάδες, όμως δεν συζητήθηκε η βρετανική συμμετοχή. Οσον αφορά στη σύνθεση της πολυεθνικής, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι αυτή πρέπει να είναι με τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτομη να δεχθεί συμμετοχή αποσπασμάτων απο την Ελλάδα και την Τουρκία.

"Η Βρετανία θα χορηγήσει άδειες στρατιωτικού εξοπλισμού στις δύο κοινότητες στην Κύπρο, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι άδειες αυτές δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που καθορίζονται από τον κοινό απαγορευτικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Ντέιβις, σε γραπτη απάντησή του προς τη Βουλή των Κοινοτήτων, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λιου Σμιθ, σχετική με την πολιτική της Βρετανίας απέναντι στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κύπρο. Ο κ. Ντέιβις σημείωσε ότι η Βρετανία υποστηρίζει πλήρως το ψήφισμα 1062 του Συμβουλίου Αφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο εκφράζεται ανησυχία για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eπίσημη επίσκεψη στην Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιήσει ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Τσουμχουριέτ", ο κ. Αραφάτ, θα επισκεφθεί την Αγκυρα, κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών της χώρας Μπλαγκόγια Πετρουσέφσκι. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και των υπουργείων Βιομηχανίας, Δημοσίων Έργων και Οικονομίας με σκοπό την οριστικοποίηση των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ρωσίας. Η ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τα Σκόπια τον Μάρτιο, για την υπογραφή και την επιβεβαίωση των οριστικών εγγράφων.

"Σήμερα η Βουλγαρία επιλέγει το ΝΑΤΟ - τον μοναδικό σοβαρό εγγυητή για την ασφάλεια και την ηρεμία, από τις οποίες έχει ανάγκη η Βουλγαρία στο κατώφλι του 21ου αιώνα", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, με μήνυμά του στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, με αφορμή την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας να υποβάλει αίτημα ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Ο Βούλγαρός Πρόεδρος υπογράμμισε την επιθυμία της Βουλγαρίας "να μοιάσει στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ- στη δημοκρατία, στην οικονομία, στο βιοτικό επίπεδο" και πρόσθεσε πως η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ σημαίνει για τη χώρα του όχι μόνο άσκηση κοινής πολιτικής και κοινών πρωτοβουλιών, αλλά και ανάπτυξη της βιομηχανίας, της οικονομίας και του εμπορίου.

Η Εισαγγελία των Τιράνων θα ασκήσει εκ' νέου ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων στελεχών της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού και σημερινού προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο - που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος υπέρ τρίτων - οι οποίοι κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, στη δίκη που έγινε το 1994 κατά του Φατός Νάνο, τα τέσσερα αυτά άτομα δεν παρίσταντο, επειδή είχαν διαφύγει στο εξωτερικό. Τα ίδια δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι θα κληθεί από την φυλακή για να καταθέσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Περικοπές στις δαπάνες για επενδύσεις και για μισθούς στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997, το έλλειμμα του οποίου ανέρχεται στο 4, 5%, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Μιρσέα Τσιουμάρα. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ρουμανικής κυβέρνησης το 4% του φετινού ΑΕΠ θα δοθεί για την παιδεία και ένα άλλο 3% για την άμυνα, ενώ σε προτεραιότητα βρίσκονται ακόμη οι τομείς της γεωργίας και της κοινωνικής πρόνοιας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 18 February 1997 - 8:30:19 UTC