Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.2.1997

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη δημιουργία νέων οδοφραγμάτων στις εθνικές οδούς, προστατεύοντας έτσι την ομαλή λειτουργία της χώρας και της οικονομίας, υπογραμμίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής σήμερα το μεσημέρι. Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή και το Σάββατο διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που είχε ως θέμα της την αγροτική πολιτική και τις κινητοποιήσεις. "Θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι με τέτοιο τρόπο ώστε η θερμοκρασία να πέσει, γιατί σπάσιμο του θερμομέτρου μπορεί να σημαίνει διάλυση της κοινωνίας μας" δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Υπάρχουν όργανα, θεσμοί και φορείς που έχουν να παίξουν κάποιους ρόλους και η αστυνομία, στο πλαίσιο αυτών των νόμων και των κανονισμών της λειτουργίας της έχει αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο", τόνισε ο υπουργός Τύπου επισημαίνοντας ότι η αστυνομία έχει εντολή να συμβάλλει στην πρόληψη των αποκλεισμών εθνικών οδών.

Ανοιχτή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας προχώρησαν σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς της. Κατά τη διάρκεια της ημέρας διέκοπταν κατά αραιά χρονικά διαστήματα την κυκλοφορία και στην εθνική οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων. Έντονη κινητικότητα εξακολουθεί να επικρατεί στις εθνικές οδούς καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στα σημεία της εθνικής οδού που οι αγρότες προγραμματίζουν να αποκλείσουν. Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Θεσσαλίας σε συνεδρίασή της στον Αλμυρό θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλο είχε το απόγευμα αντιπροσωπεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα αιτήματα των δασκάλων οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα παρατείνουν την απεργία τους. Οι δάσκαλοι της χώρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας, στην Αθήνα και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, που αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και την ερχόμενη εβδομάδα, πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας, τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου όπου το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Γιώργο Πασχαλίδη.

Την άποψη ότι η υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία θα ήταν διαπραγματευτικά μεγάλο λάθος υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους 31 βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν σύνθετη ονομασία των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία". Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις των κ. Μητσοτακη και Σουφλιά οι οποίοι δεν αποκλείουν τη σύνθετη ονομασία ο κ. Εβερτ σημείωσε: "Οφείλουν όλοι να συνταχθούν με τη γραμμή του κόμματος και με την επίσημη γραμμή του κράτους". "Εάν ο κ. Σημίτης πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική τότε δεν έχει παρά να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δούμε τις νέες συνθήκες" πρόσθεσε.

"Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις θέσεις της στις εργασίες της υπό εξέλιξη διακυβερνητικής στο Λονδίνο" υπογράμμισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Γνωστοποίησε δε ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες θα εξεταστούν θέματα όπως η Διατλαντική Συνεργασία, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία ενώ προωθείται και το θέμα της σύνδεσης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ανάγκη διεθνοποίησης του Κυπριακού μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο τέλος των τριήμερων επαφών του στην Κύπρο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η επίσκεψη του κόμματός του "αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και έκφραση αγωνίας μας για την κρίσιμη περίοδο στην οποία εισέρχεται και πάλι το Κυπριακό". Ο κ.Κωνσταντόπουλος είπε ότι ειδικά αυτή την περίοδο εκδηλώνεται "ένα ειδικό ενδιαφέρον από πολλές πλευρές για το Κυπριακό, ενώ είναι η τελευταία περίοδος πριν από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Tην ειλημμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της Ένωσης, Χαν Βαν Μίρλο. Ο κ.Μίρλο ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δραστηριότητες και τις θέσεις της ολλανδικής Προεδρίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του Φεβρουαρίου. "Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν ευκολότερες αν κατορθώσουμε να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξή τους", υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός.

Εγκρίθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής το σχέδιο νόμου, που κατέθεσε το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, για τη σύσταση νομικού προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς -Εθνική Χαρτοθήκη" (Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ.). Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης από τη σύσταση του. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το λόγο έλαβαν περί τους είκοσι βουλευτές- μέλη της επιτροπής και τόνισαν ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικής Χαρτοθήκης έπρεπε να κατατεθεί εδώ και χρόνια στο Κοινοβούλιο, ενώ ήταν ιδιαίτερα θετικοί ως προς το περιεχόμενο και ως προς το ότι το ΕΚΕΧΧΑΚ θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ ενέκριναν το νομοσχέδιο τόσο επί της αρχής, όσο και κατ' άρθρο. Το ΚΚΕ υπερψήφισε μόνο ορισμένα άρθρα του σχεδίου νόμου, πλην όμως ο εισηγητής του Ορέστης Κολοζώφ ήταν θετικός στην εισήγηση του κυρίως ως προς το γεγονός ότι η Εθνική Χαρτοθήκη θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η Γερμανία δεν προτίθεται να δώσει αποζημιώσεις στην Ελλάδα και σε Έλληνες υπηκόους για όλα όσα έχουν υποστεί στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής της χώρας μας. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ, κατά τη θεμελίωση της νέας καγκελαρίας χθες στο Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υπάρχουσα εκκρεμότητα. "Παραμένω στις ίδιες απόψεις, όπως και πέρσι", τόνισε ο κ.Κόλ δηλαδή έχει τη γνώμη ότι το θέμα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει λυθεί οριστικά με συμφωνία, που έχουν υπογράψει τα δύο κράτη το 1960. Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε την καταβολή κάποιων αποζημιώσεων προς το ελληνικό κράτος, όχι όμως και στους Έλληνες πολίτες, για τους διωγμούς και τις καταστροφές, που έχουν υποστεί από τους Ναζί. Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες Έλληνες έχουν καταθέσει μεμονωμένες αγωγές αποζημιώσεων, οι οποίες μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έχουν παραδοθεί στα αρμόδια γερμανικά δικαστήρια.

Ενημερωτική εγκύκλιο προς όλες τις νομαρχίες της χώρας με την οποία δίδονται οδηγίες για την αντιμετώπιση και πρόληψη της μηνιγγίτιδας απέστειλε το υπουργείο υγείας μετά τα τελευταία κρούσματα της νόσου. Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα μηνιγγίδας, ποσοστό που κατά τους επισήμονες δεν υποδηλώνει επιδημία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), επισκέφτηκε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Χρύσα Μανωλιά, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του πρώτου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί στην Ελλάδα. Η κ.Μανωλιά συναντήθηκε με τον διευθυντή και τον αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου κ. Βαν Ρένς και Σταύρο Σταύρου, με τους οποίους εξέτασαν θέματα που αφορούν την ανέγερση των νέων οριστικών κτιριακών εγκαταστάσεων δίπλα στο Τεχνολογικό Πάρκο και στα έργα υποδομής που αρχίζουν σύντομα, τον συντονισμό των οποίων έχει το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης.

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση της μονάδας πολυπροπυλενίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη η οποία θα λειτουργήσει σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κατέθεσε ο δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού Στάθης Καϊτετζίδης. Ο δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού που σήμερα διοργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας προς την ΕΚΟ, είχε εξ αρχής ταχθεί κατά της εγκατάστασης της μονάδας πολυπροπυλενίου και άρχισε να βρίσκει συμπαράσταση και από άλλους δήμους όπως αυτός της Ιωνίας, ο οποίος επίσης πραγματοποίησε πορεία. Στην εκδήλωση μετείχαν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Καλοχωρίου και Μαλγάρων.

Τετρακόσιοι πενήντα Γάλλοι που αποφοίτησαν τον περασμένο χρόνο από το λύκειο με άριστα φτάνουν αύριο στην Αθήνα, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενοι από στελέχη της γαλλικής τράπεζας Credit Industriel et Commercial de Paris και ανταποκριτές εφημερίδων, για να έχουν επαφή με την πολιτιστική παράδοση της χώρας μας αλλά και με την πνευματική, οικονομική και πολιτική ηγεσία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε συνεργασία με τις γαλλικές διπλωματικές αρχές και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας διοργανώνουν αύριο εκδήλωση με θέμα "Η Ελλάδα και η Ευρώπη".

Η απόφαση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να προτείνει στον πρωθυπουργό Μίρκο Μαριάνοβιτς την κατάθεση προς ψήφιση στη σερβική βουλή νόμου με τον οποίο θα ανακηρύσσονται ως οριστικά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΑΣΕ απασχολεί την ειδησεογραφία του γιουγκοσλαβικού Τύπου. Κοινή εκτίμηση των μέσων ενημέρωσης είναι ότι πρόκειται για το πρώτο αποφασιστικό βήμα που οδηγεί στην αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην χώρα. Ωστόσο η αντιπολίτευση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της μέχρις ότου ψηφιστεί ο νόμος από το σερβικό κοινοβούλιο. Την απόφαση του Μιλόσεβιτς που δρομολογεί την εκτόνωση της κρίσης στη Σερβία επισκίασαν ωστόσο μερικά επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου. Μια ομάδα νεαρών ατόμων, μετά το τέλος της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης, προέβη σε βανδαλισμούς στο κέντρο της πόλης. Επενέβη η αστυνομία με πυροβολισμούς στον αέρα και η ομάδα των διαδηλωτών διαλύθηκε.Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τα άτομα αυτά.

Τα επείγοντα μέτρα και τους βασικούς νόμους που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οπότε αναμένεται και να διαλυθεί η 37η Βουλή της Βουλγαρίας, εξέτασαν σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να ψηφιστούν νέοι νόμοι για τις εκλογές, τον κρατικό προϋπολογισμό, την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, τον φόρο εισοδήματος κα. Οι πολιτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας παρουσίασαν στον Πρόεδρο Στογιάνοφ τα προγράμματά τους για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ο δήμαρχος της Σόφιας, Στέφαν Σοφιγιάνσκι μιλώντας σήμερα στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα του Τύπου που τον φέρουν να αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που θα διορίσει ο Πρόεδρος της χώρας, μετά τη διάλυση της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Να "παγώσει" η διαδικασία με την οποία διευρύνονται προς την Τουρκία τα κοινοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα "Λεονάρντο", "Σωκράτης" και "Νεολαία για την Ευρώπη" αποφάσισε αργά χθες το βράδυ η Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πολιτισμού αποφάσισε να "παγώσει" την έκθεση της Ρενάτε Σαρλότ Χεϊνις (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με την οποία διατυπωνόταν το αίτημα να επεκταθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Λεονάρντο", "Σωκράτης"και "Νεολαία για την Ευρώπη" και προς την Τουρκία. Μετά την απόφασή της για "πάγωμα" της έκθεσης Χεϊνις, η Επιτροπή δέχτηκε την πρόταση του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Κούνε να προσκληθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Πολιτισμού εκπρόσωποι τουρκικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νότιους ανέμους και ασθενείς βροχές προβλέπει για αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη δυτική και νότια Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Από το απόγευμα οι βροχές στα δυτικά θα ενταθούν και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν και προς το βράδυ είναι πιθανόν να βρέξει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από -2 έως 14 βαθμούς και στα νησιά από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν το βράδυ να βρέξει. Τις πρωινές ώρες είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 5 February 1997 - 17:30:37 UTC