Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 5.2.97

Σε συμβοολικές καταλήψεις του εθνικού οδικού δικτύου θα προχωρήσουν και σήμερα οι αγρότες. Οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατάφεραν τελικά χθες μετά τον ''κλεφτοπόλεμο'' που υπήρξε ολόκληρη τη μέρα με τους αστυνομικούς, να κλείσουν στις 8.30 περίπου το βράδυ την Εθνική Οδό θεσσαλονίκης - Αθηνών, δώδεκα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα στην τοποθεσία ''Εντελβάις''. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπης των Αγροτών Θεσσαλίας, δήλωναν ότι η κατάληψη της Εθνικής Οδού στο σημείο αυτό έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά απέφευγαν να διευκρινίσουν πόση ώρα θα διαρκέσει. Υπενθυμίζεται ότι από χθες το μεσημέρι οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν κλειστή την παλιά Εθνική Οδό Λαμίας-Λάρισας στην περιοχή Δομοκού, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες τρακτέρ. Στο μεταξύ, κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι αγρότες της Μακεδονίας, οι οποίοι δεν κάνουν καμία αναφορά σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεών τους παράλληλα με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Μαζί με τους αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους καθηγητές και δάσκαλοι.Οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων θα πραγματοποιήσουν νέα απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ οι δάσκαλοι θα συγκεντρωθούν μπροστά στο υπουργείο Παιδείας.

Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου, ιδιαίτερα στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκανια, ήταν τα θέματα στα οποία επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους, ο Πρόεδρος της Βουλής, Αποστολος Κακλαμάνης και ο Μαυροβούνιος ομόλογός του, Svetozar Marovic, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Για τα γεγονότα στη Σερβία και για τα προβλήματα στο Κόσσοβο, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι "δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμο" και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δημοκρατικές λύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθεροτητα στην περιοχή "αγαθά για τα οποία η συνεισφορά του Μαυροβουνίου είναι σημαντική", κατεληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής.

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρέλαβε σήμερα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Βόννη, το μικρό κομμάτι από μάρμαρο της Ακρόπολης που είχε αφαιρέσει πριν από χρόνια ανώνυμος Γερμανός πολίτης ο οποίος τώρα ένιωσε, όπως είπε, την ηθική ανάγκη και την υποχρέωση να το επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραλαμβάνοντας το κομμάτι που είναι από πεντελικό μάρμαρο, και το οποίο παρέδωσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τόνισε πως η χειρονομία αυτή έχει μεγάλο συμβολικό νόημα. Πρόσθεσε δε πως η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δεν είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις επιστροφών πολιτιστικών αγαθών στον τόπο προέλευσής τους.

Τη διαβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσουν όπως έχει συμφωνηθεί, δηλαδή 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Χανς Βαν Μίρλο. ''Το Κυπριακό πρόβλημα αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ολλανδικής προεδρίας'', επανέλαβε ο κ.Βαν Μίρλο και ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα τόσο με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, όσο και με το νέο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ επιβεβαίωσε τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, συνεχίζοντας την πολιτική της κλιμάκωσης της τεχνητής έντασης στο νησί, επανέλαβε ότι θα δώσει απάντηση σε περίπτωση που δεν σταματήσει η ανάπτυξη των πυραύλων S-300. "Θα ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε τα Βαρόσια. Ότι χρειάζεται να γίνει θα γίνει βήμα προς βήμα", τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι, όποιο βήμα κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, η πλευρά του θα κάνει το αντίστοιχο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Νετζμετίν Ερμπακάν, την υπουργό Εξωτερικών, Τανσού Τσιλλέρ, τον υπουργό Άμυνας, Τουρχάν Ταγιάν και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί. Αναφερόμενη στην επίσκεψη Σολάνα, η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" γράφει ότι ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, εντός του τρέχοντος μηνός σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την "Ζαμάν", κατά την επίσκεψη του κ. Σολάνα στην Τουρκία, αναμένεται να συζητηθούν τα "καυτά" θέματα των τελευταίων ημερών, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι ελληνο - τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Νίκη του βουλγαρικού λαού που απέφυγε την τελευταία στιγμή τη σύγκρουση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατικής Αριστεράς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο. O κ.Στογιάνοφ ευχαρίστησε τις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις που έθεσαν τις βάσεις της ελάχιστης εθνικής ομοψυχίας, αποτρέποντας τραγικές συνέπειες, όπως είπε.

Επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπολίτευση σχετικά με την πρόταση του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή ειδικού νόμου (lex specialis), με τον οποίο θα ανακηρυχθούν ως οριστικά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με το πόρισμα της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ. Ο Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της όσο δε δρομολογούνται οι διαδικασίες για εκδημοκρατισμό στη χώρα και δεν τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των επεισοδίων της Κυριακής.

Την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Συνασπισμού του Ν. Ερμπακάν και της Τ. Τσιλλέρ, με στόχο την προάσπιση της κοσμικής δημοκρατίας στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο ηγέτης του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, Μπουλέντ Ετζεβίτ. ''Αποφασίσαμε ότι είναι αναγκαίο να αρχίσουμε τη νόμιμη διαδικασία για να απαλλάξουμε τη χώρα από την κυβέρνηση αυτή'', δήλωσε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ στους βουλευτές του κόμματός του. Πρόσθεσε, ότι η πρόταση μομφής θα αφορά κυρίως προβλήματα του κοσμικού χαρακτήρα της δημοκρατίας, τις εξωτερικές υποθέσεις, οικονομικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και ζητήματα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου πρώην Πολιτικών Κρατουμένων Αλβανίας, Κουρτ Κόλια και ο πρόεδρος του Δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, Πετρίτ Καλιακούλια, συναντήθηκαν με την πρέσβυ των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίσα Λινό, ύστερα από σχετική πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", ενδιαφέρθηκε για την σύνθεση και το πρόγραμμα του "Φόρουμ για την Δημοκρατία", το οποίο ιδρύθηκε πριν από λίγες μέρες και είναι στην ουσία μια στρογγυλή τράπεζα Αριστερών και Δεξιών κομμάτων. Ο κ. Κόλια - που είχε και την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του "Φόρουμ" - σύμφωνα με την εφημερίδα, δήλωσε στην κ. Λινό, ότι οι Αλβανοί στηρίζουν τις περισσότερες ελπίδες τους στις ΗΠΑ, επειδή η Ευρώπη πολλές φορές δεν είναι ειλικρινής στις θέσεις της αναφορικά με την Αλβανία.

Εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπεκίρ Ζούτα η 19η Διεθνής Εκθεση για υφάσματα, δέρματα, έτοιμα ενδύματα, πλεκτά υφάσματα, κοσμήματα, καλλυντικά, μηχανήματα και εξοπλισμό για την βιομηχανία υφασμάτων "Modest '97". Στην έκθεση παίρνουν μέρος 70 εκθέτες από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κροατία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Γιουγκοσλαβία, το Πακιστάν, τη Σλοβενία, την Τουρκία και από τη διοργανώτρια χώρα. Σε έναν χώρο 6000 τετραγωνικών μέτρων, οι εκθέτες παρουσιάζουν τις σύγχρονες τάσεις στη μόδα και τη βιομηχανία υφασμάτων για τις ερχόμενες περιόδους, σε έξι επιδείξεις μόδας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 5 February 1997 - 13:12:19 UTC