Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 1.2.1997

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος θα κηρύξει την επίσημη έναρξη του προγράμματος των εκδηλώσεων της 13ης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, παρουσία και του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και των πολιτικών αρχηγών. Η μεγάλη ημέρα έφτασε και η πολιτική ηγεσία της χώρας βρίσκεται στην πόλη μαζί με τους υπουργούς Πολιτισμού και τους πρέσβεις 40 περίπου χωρών, που θα παραστούν το βράδυ στην επίσημη τελετή των εγκαινίων που θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ανακαινισμένο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ο κ.Στεφανόπουλος φτάνει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ενώ από χτες βρίσκεται στην πόλη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ. Υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα τιμήσουν με την παρουσία τους την επίσημη τελετή των εγκαινίων.

"Η πόλη εικόνα του αγώνα κατά της φθοράς. Τα πράγματα αγωνίζονται να παραμείνουν. Τα πράγματα συνεχώς μεταβάλλονται. Πόλη και πρόσωπα. Κινήσεις, σπίτια, δρόμοι, μαγαζιά. Γέννηση εν Θεσσαλονίκη......." Ο λόγος του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη ντυμένος με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου παρουσιάστηκε σήμερα σε ένα θεατρικό πολυθέαμα στο ανακαινισμένο θέατρο Αυλαία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των εγκαινίων της Θεσσαλονίκη Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Παρόντες στην παράσταση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων κ Ούνκοφσκι, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπακυριαζής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ακριτίδης και πλήθος κόσμου.

Τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία, αν η γειτονική χώρα δεν αλλάξει συμπεριφορά επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη του σε περιοδικό. Ο κ.Πάγκαλος χαρακτηρίζει το 1997 έτος δοκιμασίας για το κυπριακό τονίζοντας ότι εάν οι εξελίξεις είναι αρνητικές, εάν οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν "θα πρέπει να πάρουμε οριστικές και δυσάρεστες αποφάσεις. Όπως η αμυντική προετοιμασία και η θωράκιση Ελλάδας και Κύπρου διότι θα είναι σαφές ότι πάμε σε πολεμική αναμέτρηση".

Για πρόβλημα αμφισβητούμενων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο που αναμένει τη λύση του, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η προσπάθεια της Τουρκίας να θεμελιώσει τις αξιώσεις της σε αστήρικτες θεωρίες που προσβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο είναι ατελέσφορη απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Νέα Δημοκρατία ζητά να προβληματιστούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και εκείνοι που ζητούν την έναρξη διαλόγου με την Αγκυρα.

Με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν συναντήθηκε χθες στο Νταβός, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο κ.Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον κ.Αναν τις ελληνικές θέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, από την πλευρά του, εξέφρασε ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος και αναφέρθηκε στη συμβολή του προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Νταβός και με άλλες προσωπικότητες, στις οποίες ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τα βασικά εθνικά θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις και προοπτικές.

Την πρόβλεψη ότι σε 4-5 χρόνια, αν δε ληφθούν μέτρα από την πολιτεία ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, περίπου 250.000 Έλληνες αγρότες θα εγκαταλείψουν την ύπαιθρο και θα εγκατασταθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αυξάνοντας έτσι την ανεργία, έκανε ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, κατά την επίσκεψή του στη 13η AGROTICA. Για να αποφευχθεί, αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να υπάρξει εθνικός διάλογος ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και στα πολιτικά κόμματα και να διαμορφωθεί εθνική πολιτική στο τομέα αυτό.

Το αγροτικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας, όπως είναι η ποιότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, κατά την επίσκεψη του στην 13η AGROTICA. Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της HELEXPO -ΔΕΘ Αντώνη Κούρτη, ο Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε ότι το κόμμα του έχει έτοιμες προτάσεις με συγκεκριμένες λύσεις για τη συγκρότηση του κόστους παραγωγής και σημείωσε πως στόχος είναι να παραμείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο και να αυξηθούν οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ασύλληπτοι παραμένουν δεκαπέντε από τους 27 κρατούμενους που απέδρασαν χθες από τις φυλακές της Λάρισας. Ανάμεσά τους και ο κρατούμενος Μιχάλης Αδαμαντίδης, ο οποίος εκτίει ισόβια κάθειρξη, για τη ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και τη δολοφονία του ταμία, Δημήτρη Μαντούβαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε δραπέτες είναι οπλισμένοι και επιβαίνουν σε αυτοκίνητο "Όπελ Καντέτ". Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόδραση των τελευταίων χρόνων από τις φυλακές Λάρισας.

Κλειστά θα παραμείνουν και την ερχόμενη εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των καθηγητών. Από τη Δευτέρα πραγματοποιούν πενθήμερη απεργία οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ την Τρίτη θα κατέβουν σε 24ωρη απεργία και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ζήτησε την κατανόηση των καθηγητών και χαρακτήρισε σημαντικές τις αυξήσεις στους μισθούς τους. Σαρανταοκτάωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε ότι το νέο μισθολόγιο που κατατέθηκε στη Βουλή βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις προτάσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει από τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από μηνιγγίτιδα πέθανε μόνιμος λοχίας σε στρατιωτική μονάδα του χωριού Καρωτή Έβρου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο άτυχος Ευάγγελος Λισούδης 23 ετών, πέθανε το πρωί μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ο μόνιμος λοχίας βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Για προληπτικούς λόγους λαμβάνονται στη μονάδα τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Το πρώτο κινηματογραφικό μουσείο στην Ελλάδα θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το μουσείο, που θα περιλαμβάνει σπάνιες ταινίες και επίκαιρα από τις συλλογές δύο γνωστών κινηματογραφιστών της πόλης, του Νίκου Μπιλιλή και του Βασίλη Παπαδόπουλου, θα φιλοξενηθεί προσωρινά στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, πριν αποκτήσει μόνιμη στέγη σε αίθουσα που αναστηλώνεται για αυτόν τον σκοπό στο λιμάνι.

Πλανόδιος λαχειοπώλης κατηγορείται ότι απέσπασε από την τραπεζική υπάλληλο Σταθούλα Λαζαρίδου 41 χρόνων, λαχεία που κέρδιζαν 7.500.000 δραχμές. Όπως έγινε γνωστό από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η Λαζαρίδου έδωσε στον 69χρονο λαχειοπώλη Αλέξανδρο Κοντόπουλο τρία λαικά λαχεία, με αριθμό 58511 προκειμένου να τα ελέγξει στον κατάλογο. Ο πλανόδιος, της ανέφερε ότι κερδίζουν στον λήγοντα αριθμό και της παρέδωσε τρεις καινούριες τετράδες.

Νέους γενικούς κανονισμούς για την Πολιτική Άμυνα της Κύπρου ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο και εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη να τους καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση. Στους κανονισμούς περιλαμβάνονται διατάξεις για κατασκευή και χρήση καταφυγίων πολιτικής άμυνας, καθορίζεται η σύνθεση και οι αρμοδιότητες του Κεντρικού και των Επαρχιακών Συμβουλίων Πολιτικής Αμυνας και εισάγεται υποχρέωση των πολιτών άνω των 16 ετών που βρίσκονται σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από πληγείσα περιοχή, να συνδράμουν τη Δύναμη στο έργο της, σε περίπτωση εχθροπραξιών ή συμφοράς.

Με στόχο την καταδίκη της Τουρκίας για την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, κατά τα γεγονότα της Δερυνείας, πέρσι το καλοκαίρι, η οικογένεια του δολοφονηθέντος Ελληνοκύπριου κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ανάλογες προσφυγές αναμένεται να κατατεθούν και για τις δολοφονίες των Σολωμού Σολωμού και Πέτρου Κακουλλή.

Η Κύπρος έχει προβεί σε έντονο διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη για την παράνομη επίσκεψη στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου τριών τουρκικών πολεμικών σκαφών, την περασμένη βδομάδα. Σε επιστολή του προς το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο επιτετραμμένος της κυπριακής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, Δημήτρης Δρουσιώτης, αναφέρει ότι τα τρία πολεμικά σκάφη, δύο κανονιοφόρα και μία φρεγάτα, παραβίασαν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σφάλμα θεωρούν οι ΗΠΑ τη σύνδεση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-300 από τη Μεγαλόνησο με την επίλυση του κυπριακού. Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της αγοράς σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η τοποθέτηση αυτή του προέδρου της Μεγαλονήσου μπορεί να περιπλέξει τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Πρόσκαιρες νεφώσεις θα σημειωθούν κατά τις απογευματινες και βραδινές ώρες σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 1 February 1997 - 17:30:21 UTC