Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ 1.2.97

Στη Θεσσαλονίκη έρχεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, προκειμένου να κηρύξει την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Χθες κατά την άφισξή του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Θεσσσαλονίκη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύζευξη των διαφόρων πολιτισμών. Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'', τόνισε ότι με αφορμή τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την οργάνωση της Ολυμπιάδας του πνεύματος για τον 21ο αιώνα.

''Η συζήτηση για το μέλλον της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ως θεσμού είναι μια συζήτηση ανοιχτή'' δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ελληνική πρόταση, να διατηρηθεί ο θεσμός της μιας και ενιαίας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η οποία θα περιβάλλεται από ένα δίκτυο ανταποκριτριών πόλεων, μια για κάθε χώρα-μέλος ή για κάθε συνδεδεμένη χώρα αρχίζει και κατακτά έδαφος. Η συζήτηση αυτή θα συνεχισθεί, όπως σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, στο άτυπο Συμβούλιο της Ολλανδικής Προεδρίας στο Μάαστριχτ, στα τέλη Απριλίου, καθώς και στο επίσημο Συμβούλιο που θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Την απόφαση του ΚΚΕ να μην παραστεί στην τελετή για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ. ''Η Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα καταγραφεί ως ένα ακόμα σκάνδαλο στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου", είπε η κ. Παπαρήγα και καταλόγισε ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού (της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης) και στα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. "Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, είδε την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997, ως ένα πεδίο παρέμβασης και διεκδικητικής δράσης του λαού, γνωρίζοντας από πριν τις δυσκολίες και τις παγίδες του εγχειρήματος. Ο απολογισμός είναι θλιβερός. Νυν υπέρ πάντων οι νόμοι της χρηματαγοράς. Πολιτισμός για τους χορηγούς''.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε, από το βήμα της Βουλής, ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε ότι αφορά τους αγρότες. "Αντιμετωπίζουμε την όποια κινητοποίηση με διάλογο αλλά και αποφασιστικότητα" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, σχετικά με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τις κινητοποιήσεις τους. Από την πλευρά του ο κ.Τσοβόλας χαρακτήρισε αδιέξοδη και απάνθρωπη την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, ακολουθεί έναν ολισθηρό και αντιδημοκρατικό δρόμο. Εκπρόσωποι πάντωσ της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών ανέστεθιλαν για το Σαββατοκύριακο κάθε δραστηριότητα επισημαίνοντας ότι την Τρίτη κανείς δε θα μπορέσει να τους εμποδίσει να καταλάβουν με τρακτέρ τις εθνικές οδούς.

O αγροτικός τομέας έχει ανάγκη από μια Εθνική Αγροτική Πολιτική, η οποία να είναι συμπληρωματική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαικής Ενωσης, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν.Λιόλιος, σε συνέντευξη τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε επίσης ότι ορισμένοι από τους άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί αυτή η πολιτική είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, που προϋποθέτει τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών, χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και φθηνότερα καύσιμα, η επίλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν και χθες οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους, ζητώντας την αύξηση των αποδοχών τους. Οι καθηγητές επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να εισέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι καθηγητές ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ωστόσο η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και τελικά υπήρξε συνάντηση των καθηγητών με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Γιώργο Πασχαλίδη.

Σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τις αυξήσεις που έγιναν φέτος, τόσο στον προϋπολογισμό για την Παιδεία, όσο και στο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. ''Ωστόσο'', όπως είπε, ''η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τα κονδύλια που διατίθενται. Δε μπορεί όμως να αρνηθεί, ότι έγιναν σημαντικά βήματα''. ''Η κυβέρνηση'', υπογράμμισε ο κ.Σημίτης, ''παρά τη δημοσιονομική στενότητα αύξησε τον τακτικό προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 14% και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον ίδιο τομέα κατά 47%, ενώ οι συνολικές δαπάνες θα φθάσουν φέτος το 3,6% του ΑΕΠ έναντι 2,9% το 1991''.

Η αστυνομια με μπλόκα σε ολοκληρη τη Θεσσαλία προσπαθεί να εντοπίσει και να συλλάβει και τους υπόλοιπυς 16 από τους 27 δραπέτες των φυλακών της Λάρισας. Οι πλειοψηφία των δραπετών είναι αλλοδαποί.

Σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων, που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση με άξονα την ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στα Βαλκάνια, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων, ο κ. Πάγκαλος, αφού χαρακτήρισε την Ενδιάμεση Συμφωνία ετεροβαρή, επισήμανε τον κίνδυνο ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Σάυρους Βανς, να καταθέσει την εντολή χωρίς να προτείνει κανένα όνομα, γεγονός που θα σημαίνει ότι τα Σκόπια θα υιοθετήσουν το δικαίωμα να αποκαλούνται σκέτα "Μακεδονία".

Την ανάγκη χάραξης ενιαίας εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει η χώρα τα εθνικά της προβλήματα, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Χρειάζεται εθνική πολιτική και για την Παιδεία, είπε ο κ. Εβερτ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό κάθε έξι μήνες που αλλάζουν οι υπουργοί Παιδείας να αλλάζουν και τα εκπαιδευτικά συστήματα. Εκανε, μάλιστα, την πρόβλεψη ότι του χρόνου η ΟΝΝΕΔ θα κόψει την πίτα της με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο δημαρχος της πόλης και πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ '97, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, τόνισε: "Το ΚΑΣ δεν μπορεί να διοικεί την πόλη. Είναι μόνο ένα συμβουλευτικό όργανο του οποίου οι αποφάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα". Οσον αφορά το πάρκινγκ που συζητήθηκε ότι θα κατασκευαστεί στον περιβάλλοντα χώρο των αρχαιοτήτων της πλατείας διοικητηρίου, ο κ.Κοσμόπουλος δήλωσε ότι δεν θα γίνει γκαράζ αν δεν συμφωνούν τα αρμόδια όργανα.

Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου, διευκρίνησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις φήμες που κυκλοφόρησαν για ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από τη θέση του, για λόγους υγείας με τη λήξη του 1997. Τη δήλωση αυτή, με την οποία διαψεύδει δημοσιεύματα εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, έκανε ο κ.Κοσμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο "Μακεδονία Παλάς" για την παρουσίαση του προγράμματος των εγκαινίων του ΟΠΠΕΘ '97. Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η παραίτηση του Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου για λόγους υγείας, αποτελεί στην πραγματικότητα μεθόδευση του αντιδήμαρχου και γαμπρού του, Νίκου Σάμαλη, για να καταλάβει τη θέση του.

Τις φήμες περί επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία διέψευσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιείται ενόψει του συνεδρίου της ΠΟΛ. ΑΝ. το Μάρτιο. Αναφερόμενος στις αιτίες της εκλογικής ήττας του κόμματός του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η απόφασή του να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα να ταυτιστεί προπαγανδιστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου ενώ έκανε λόγο και για οργανωτικά προβλήματα στο κόμμα.

Τους βασικούς στόχους της νομισματικής πολιτικής για το 1997 παρουσίασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμας. Μεταξύ των στόχων αυτών είναι η μείωση του πληθωρισμού, που προβλέπεται στο 3% στα τέλη του 1998, η "σκληρή" δραχμή, που όμως θα έχει μεγαλύτερες αυξομοιώσεις από ότι στο παρελθόν σε μικρά χρονικά διαστήματα, και η εξέλιξη της δραχμής σε πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα. "Οι εξελίξεις στο 1996 έδειξαν ότι τόσο η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής έναντι του ECU όσο και τα νομισματικά και πιστωτικά μεγέθη διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τους στόχους και τις προβλέψεις που είχαν τεθεί" σημείωσε ο κ. Παπαδήμας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, όπου η κατάσταση της οικονομίας, είναι τραγική. Ηδη, αποφασίστηκε επ' αόριστον μπλόκο των οδικών αρτηριών που συνδέουν τη Βουλγαρια με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με τις πόλεις Ντουπιτσα και Σαντάνσκι, καθώς και άλλων στρατηγικών οδικών αλλά και σιδηροδρομικών αρτηριών. Εξάλλου, σταδιακή διακοπή των προμηθειών της χώρας με καύσιμα, ξεκίνησε το βασικό διυλιστήριο της Βουλγαρίας "ΝΕΦΤΟΧΙΜ" στο λιμάνι Μπουργκάς.

Η προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, πως πρέπει να επαναφερθούν στην αντιπολίτευση τα εκλογικά αποτελέσματα όπου αυτή έχει κερδίσει και να της επιτραπεί να σχηματίσει δημοτικά όργανα εξουσίας, ενισχύσει, όπως αναφέρουν σήμερα πολιτικοί παρατηρητές στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, την πιθανότητα να αποδεχθούν οι σερβικές Αρχές το πόρισμα της Επιτροπής Γκονζάλες, κάτι που θα συνέβαλλε ασφαλώς αποφασιστικά στην επίλυση της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Η απόφαση του Μιλόσεβιτς να ακυρώσει τις εκλογές στις πόλεις όπου επικράτησε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός ''Ζάγιεντνο'', έχει επιφέρει σωρεία αντιδράσεων και στο εσωτερικό του κόμματος του Σέρβου Προέδρου. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Μπόρισλαβ Γιόβιτς, ο οποίος έχει διαγραφεί πριν ενάμισι χρόνο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατηγόρησε σήμερα το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή με τις πρόσφατες ενέργειες του που αναφέρονται στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.

Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος διαπιστώνονται στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντιπαρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αλβανία. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει χειροτερεύσει και καταγράφονται ως απτά παραδείγματα οι πιέσεις στη δικαιοσύνη και στον τύπο κατά τις βουλευτικές εκλογές του Μαίου. Επισημαίνονται οι σοβαρές παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές, η ευθύνη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κομματος και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Επίσης διαπιστώνονται καταγγελίες για δολοφονίες και ξυλοδαρμούς απο την αστυνομία, κακές συνθήκες στις φυλακές και τα κρατητήρια και παρενοχλήσεις του Τύπου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 1 February 1997 - 8:30:32 UTC