Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.1.1997

Συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο κ. Σημίτης συζήτησε με τον υπουργό Κώστα Γείτονα και τους υφυπουργούς Θεόδωρο Κοτσώνη και Μανώλη Σκουλάκη το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση και την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικότερα εξετάστηκαν ζητήματα όπως η ρύθμιση της πολυφαρμακίας με την καθιέρωση του νοσοκομειακού συνταγολογίου, η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, η αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και η εφαρμογή του φορέα του οικογενειακού και του σχολικού γιατρού. Τέθηκαν ακόμη η τυπική ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων και θέματα προνοιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Όπως σημειώθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου το σχέδιο νόμου για την υγεία θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στα μέσα Φεβρουαρίου.

Συμβολική κατάληψη μίας ώρας πραγματοποίησαν το πρωί αγρότες στη σιδηροδρομική γραμμή στο χωριό Μικρό Βουνό στα σύνορα των νομών Λάρισας και Τρικάλων. Στο Αίγιο της Αχαΐας πραγματοποιήθηκε το πρωί συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι αγρότες προγραμματίζουν για αύριο κατάληψη των διοδίων στα Τέμπη και απειλούν με αποκλεισμούς δρόμων στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εφόσον δεν ικανοποιηθούν μέχρι τότε τα αιτήματά τους.

Η ΣΥ.Δ.Α.Σ.Ε πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα εξωθήσει τους αγρότες σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους από την ερχόμενη εβδομάδα και θα προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό και καρποφόρο διάλογο, για την επίλυση των συγκεκριμένων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, δήλωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιάννης Πέττας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Πίττα η ΣΥ.Δ.Α.Σ.Ε εμμένει στον αρχικό προγραμματισμό των κινητοποιήσεων και αν η κυβέρνηση επιμείνει στις θέσεις της , στα ΜΑΤ, τις μηνύσεις και τις δίκες των αγροτών τότε η αντίδραση των αγροτών θα είναι αυτή που της αρμόζει. Όσον αφορά στο θέμα των κατευθυνόμενων από πολιτικά κόμματα κινητοποιήσεων των αγροτών ο κ. Πίττας δήλωσε ότι όταν υπάρχουν έντονα αγροτικά προβλήματα-όπως τώρα- καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να πάρει τους αγρότες από τους δρόμους και να τον στείλει σπίτι του.

Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία συνέστησε και σήμερα σε ότι αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Παράλληλα εκφράζεται αισιοδοξία για την αίσια έκβαση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου. Ο Υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάζει ακραία φαινόμενα όπως η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής ενώ ο κ. Σκανδαλίδης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τόνισε ότι "η ειδική σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής για την αγροτική πολιτική θα χαράξει και θα δώσει το πλαίσιο των κατευθύνσεων που θα ενισχύσουν την κυβέρνηση στο να επιλέξει πιο εύκολα και πιο ουσιαστικά τις ιεραρχήσεις της, τα μέτρα και τις πολιτικές της".

Μετά από τις νέες σημαντικές βελτιωτικές τροποποιήσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, υπερψηφίστηκε τελικά, από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η διάταξη που αφορούσε τα επιδόματα. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 137 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, ενώ την καταψήφισαν 121 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις νεότερες αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα συνεχιστεί η καταβολή ισόβιας σύνταξης και στις πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες θα συγκεντρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αυξάνεται στα τρία εκατομμύρια δραχμές το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για την καταβολή της ισόβιας σύνταξης ενώ τα πολυτεκνικά επιδόματα θα καταβάλλονται μέχρι τη συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας των παιδιών των πολυτέκνων, ανεξαρτήτως σπουδών.

Τις προτάσεις του για την αλλαγή του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σήμερα ο Στέφανος Μάνος ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος των προτάσεων αυτών είναι ο εκδημοκρατισμός του κόμματος και το σπάσιμο των προσωπικών ή άλλων μηχανισμών που υπάρχουν σήμερα στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μάνος έκανε λόγο για "βεντέτα μηχανισμών" και πρότεινε να διεξάγεται συνέδριο κάθε δύο χρόνια με 4000 συνέδρους εκλεγμένους απευθείας από τα μέλη του κόμματος. Πρότεινε ακόμη να εκλέγεται στο συνέδριο η ηγεσία του κόμματος για διετή και ανανεώσιμη θητεία και να εκλέγονται, αντί να ορίζονται από τον εκάστοτε πρόεδρο, όλα τα κομματικά όργανα, οι υποψήφιοι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες.

Συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν σήμερα οι συνταξιουχικές οργανώσεις. Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τις πενιχρές συντάξεις και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης Γιώργος Ραφαηλίδης, δήλωσε ότι η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί τη συνέχεια αυτών του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και έχει ως σκοπό να πείσει την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη σύνταξη στα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. "Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα είμαστε όλοι οι συνταξιούχοι στην Αθήνα και θα εκδηλώσουμε εκεί πανελλαδικά το αίτημα μας για δικαίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς", τόνισε ο κ.Ραφαηλίδης.

Σοβαρά προβλήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία διαπιστώνει η σχετική ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση δίδει έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στη νοτιοανατολική Τουρκία και κάνει λόγο για μυστηριώδεις δολοφονίες στα τουρκικά κρατητήρια από υπερβολική άσκηση βίας.

"Η αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Βαλκανικής σε συνδυασμό με την τουρκική απειλή σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και γενικότερα των συμφερόντων του ελληνικού λαού, επιβάλλει να βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση. Το χρέος της εγρήγορσης πρέπει να το υπηρετεί ο καθένας μας στο ακέραιο, εκεί που έχει ταχθεί". Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υποδεχόμενος στο Εντευκτήριο των βουλευτών 55 σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμυνας, ανώτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και κρατικούς λειτουργούς υπουργείων. Παράλληλα εξέφρασε την ευχή να μη χρειαστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και την εκπαίδευση που έχουν αποκτήσει σε μια δύσκολη στιγμή για το Έθνος, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διστάσουν να πράξουν το καθήκον τους προς την Πατρίδα, όπως όλοι οι Έλληνες, δίνοντας ακόμη και την ίδια τη ζωή τους.

Στο αρχαιολογικό τρίγωνο Πέλλα-Βεργίνα-Δίον ξεναγήθηκαν σήμερα οι Υπουργοί Πολιτισμού, οι οποίοι μετέχουν στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Οργανισμού επισκέφτηκαν στη συνέχεια το οινοποιείο "Μπουτάρη" στη Νάουσα, όπου ενημερώθηκαν για τα κρασιά και μυήθηκαν στα μυστικά της γευσιγνωσίας.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε στη Λευκωσία ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζιου. Ο κ. Τζιου χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "μια πολύ καλή αρχή", ενόψει των επαφών που θα έχει στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα σημειωθεί πρόοδος. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το "παράθυρο ευκαιρίας" για το οποίο μίλησε φθάνοντας χθες στην Κύπρο, "δεν είναι πολύ μεγάλο", σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην μπλοκαριστεί". Αναφερόμενος στην επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι σ' αυτήν εκφράζεται το έντονο ενδιαφέρον και η ανησυχία του για το Κυπριακό. Το απόγευμα ο κ. Τζιου συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Νέκρωσαν τα πάντα στην Βουλγαρία, σήμερα, δεύτερη ημέρα της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα της χώρας. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις προστέθηκαν και οι εργαζόμενοι όλων των ορυχείων της χώρας ζητώντας αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας. Προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν εξάλλου και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Στο μεταξύ παραμένει μπλοκαρισμένος από τους απεργούς ο δρόμος προς τα σύνορα με την Ελλάδα στις πόλεις Σαντάνσκι και Ντουμπνίτσα καθώς και ο μεθοριακός σταθμός Κούλατα. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, το υπό παραίτηση υπουργικό συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την αύξηση από 1ης Φεβρουαρίου των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η εξασθένιση των βόρειων ισχυρών ανέμων και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις οι οποίες στα νότια θα είναι περισσότερες και πιθανόν το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από -3 έως 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 30 January 1997 - 17:31:08 UTC