Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.1.1997

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι αγρότεςστη Λάρισα και τα Τρίκαλα.Στη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν την εμπορική είσοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των εγκαινίων της "AGROTICA ΄97", έχοντας ως στόχο να παρεμποδίσουν την άφιξη του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα.Τελικά ο υπουργός εγκαινίασε την διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα αγροτών, που ζήτησαν απο τον κ.Τζουμάκα να ανακοινώσει συγκεκριμένα έργα. Ο αποκλεισμός της ΔΕΘ είναι η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων των αγροτών, τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Πίττας, υποστηρίζοντας πως αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τις επόμενες μέρες κάποια από τα αιτήματα τους, τότε ο αγώνας θα κλιμακωθεί στις 3 και 4 Φεβρουαρίου και οι αγρότες θα βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους.Για σήμερα οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να αποκλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμ'η Θεσσαλονίκης Αθήνας, ενώ αύριο θα καταλάβουν τα διόδια της εθνικής οδού,αλλά θα επιτρέπουν στους οδηγούς να περνούν χωρίς να πληρώνουν τα διόδια.

"Όλοι οι πολίτες και οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, στο πλαίσιο του νόμου, να εκφράζουν τις δικές τους θέσεις και να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι αν διαπιστωθεί παραβίαση των νόμων η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

"Ο ΟΗΕ αποτελεί το κύριο μέσο των προσπαθειών για το Κυπριακό αλλά είναι καλοδεχούμενες και όλες οι άλλες πρωτοβουλίες από επιμέρους πρωταγωνιστές της διεθνούς ζωής", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών υπό τον υπουργό Βλαντιμίρ Τσιζώφ. Η αντιπροσωπεία που έχει αναλάβει ειδική πρωτοβουλία για το Κυπριακό επισκέπτεται τη χώρα μας μετά την Αγκυρα ενώ σήμερα θα μεταβεί στη Λευκωσία.Όπως είπε ο κ. Τσιζώφ ο κύριος λόγος της ρωσικής αποστολής σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία είναι η ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ως μια από τις κυριότερες μεσολαβητικές δράσεις τη ρωσική μεσολαβητική πρωτοβουλία και ως αποφασιστική τη συμβολή της Ρωσίας στην ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη. "Το Υπουργείο Παιδείας προσέφερε το ποσό των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων δραχμών, μεικτά, στη συνάντηση του Υπουργού με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ. Προτείνω να δοθούν αυτά τα χρήματα για την ανέγερση του σχολείου που καταστράφηκε από τον αέρα", υποστήριξε ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Παντελής Κετέν. Στο μεταξύ σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο δεν αφήνει περιθώρια ικανοποίησης οικονομικών αιτημάτων των καθηγητών, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας φέρεται διατεθειμένο να συζητήσει τα θεσμικά αιτήματα.

Κατά τη συνεδρίασή της στις Βρυξέλλες, η διακοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Δημοκρατιών του Καυκάσου (Αρμενίας, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν) εξέλεξε πρόεδρό της σήμερα το πρωί τον Έλληνα ευρωβουλευτή Αλέκο Αλαβάνο. Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού εκλέχτηκε με την υποστήριξη όλων των πολιτικών ομάδων. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "ο χώρος του Καυκάσου έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των πετρελαίων αλλά και των εντάσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και στο εσωτερικό της Γεωργίας. Αφορά όμως ιδιαίτερα και στην Ελλάδα, εξαιτίας του αγωγού πετρελαίου που από τον Καύκασο μέσω Εύξεινου Πόντου θα περάσει στο Μπουργκάς και την Αλεξανδρούπολη, της γειτνίασης των δημοκρατιών αυτών με την Τουρκία και του ελληνισμού που ζει εκεί".

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί σήμερα το πρωί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζιου. Αμέσως μετά θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Στις 5 Φεβρουαρίου ο κ. Τζιου θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, στο σπίτι του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οίκημα της πρεσβείας της Κίνας στη Λευκωσία.

Τη θέση ότι ο αξιωματικός των Ες-Ες Αλόϊς Μπρούνερ που καταζητείται από την Ιντερπόλ, τη γερμανική κυβέρνηση και τις γαλλικές αρχές για φοβερά εγκλήματα, βρίσκεται στη Συρία, εξέφρασε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Σεφιχά, απαντώντας στους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Συριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ότι ο Μπρούνερ δεν ζει στη Συρία. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης υπογράμμισε στο ΜΠΕ ότι, όπως γνωρίζει, τόσο οι γερμανικές όσο και οι ισραηλιτικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία πως ο Μπρούνερ βρίσκεται στη Συρία. Πρόσθεσε δε πως οι Συριακές αρχές κάλυπταν και εξακολουθούν να καλύπτουν τον Μπρούνερ, λόγω της βοήθειας που προσέφερε στην οργάνωση των συριακών μυστικών υπηρεσιών.

Με μπλοκάρισμα των σχεδίων του ΝΑΤΟ για διεύρυνση προς Ανατολάς , αν η Τουρκία δεν γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, απείλησε η υπουργός εξωτερικών της χώρας Τανσού Τσιλλέρ στην άτυπη συνάντηση που είχε χθές στη Ρώμη με εκπροσώπους της Ιταλίας, Ισπανίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Η κ Τσιλλέρ ζήτησε την ισότιμη μεταχείριση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προειδοποίησε εκ νέου τις Βρυξέλλες ότι αν εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως εταίρο δεύτερης κατηγορίας θα μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Στην άτυπη ομάδα επαφής των πέντε ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία εξετάζονται το θέμα της σύνδεσης της Αγκυρας με την ΕΕ, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κουρδικό.

Τις κινητοποιήσεις της συνεχίζει η αντιπολίτευση στη Σερβία υπό την στενή παρακολούθηση των αστυνομικών δυνάμεων ενώ συμπληρώνονται σήμερα εβδομήντα μέρες διαδηλώσεων. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι αυτοί που έχουν κουραστεί είναι οι αστυνομικοί και όχι οι διαδηλωτές. Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" συγκρότησε δικό του δημοτικό συμβούλιο στην πόλη Σμετερέσκα Πολάνκα και προτίθεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες πόλεις, όπου δεν έχει αναγνωριστεί η νίκη της αντιπολίτευσης. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στη Βουλγαρία καθώς διευρύνεται το κύμα διαμαρτυρίας κατά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά στη Σόφια ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ενώ τα εργατικά συνδικάτα οργάνωσαν σήμερα γενική απεργία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 30 January 1997 - 8:30:39 UTC